1. Zacznijmy od powieści, ponieważ niektórym z Was wspomniałem, że pierwszy tom ukończę w czerwcu. Dla nielicznych uczestników konwentu (którzy nadesłali materiały) to istotny temat, ponieważ ich postacie są ważnymi bohaterami w powieści.
Projekt powoli z tygodnia na tydzień nabiera ciała. Ostatnim razem było 17 rozdziałów teraz 32. W sumie to około 170 stron tekstu. Powieść jest pisana w stylu przygodowo - intrygowym. Coś jakby połączyć przygody Drizzt Do,Urdena, Gotreka i niuanse z Gry o tron.
Każdy rozdział tworzony jest tak, by przybliżał wszystko co w Kryształach jest wam znane. Odnajdziecie tam ciekawe postacie, opisy profesji podczas walk czy normalnego życia. Są wplątane opisy historii świata i jego geografii. Dodatkowo powiem, że akcja jest dla mnie najważniejsza. Po prostu cały czas dużo się dzieje. Jeden z krytyków literackich, który widział materiały powiedział, że jest to tekst pisany w stylu Hitchcocka, czyli, że zaczynamy od trzęsienia ziemi, a potem podkręcamy akcję... . Najwięcej czasu zajmują niekończące się korekty, bo wiem jak ważny dla was jest styl. Mam na szczęście miłego korektora i dwanaście zaufanych osób, które oceniają tekst. Ich opinie są dla mnie bardzo istotne. Oceniają pod kątem czy treść jest wciągająca, stylowa, zrozumiała. Nazywam ich testerami, bo wybrałem każdego pod względem zaufania i różnego stopnia zamiłowania do fantastyki (i KC). Jedni są kompletnymi laikami, inni mają wiedzę o KC wprost doskonałą. Dla jednych jest to pierwszy kontakt z fantastyką, dla innych tysięczny. Są młodzi i starzy. Kobiety i mężczyźni. Niektórzy są członkami tego forum. I to jednymi z poważniejszych... . Niestety mogę pisać tylko w weekendy, więc obiecane 500 stron pierwszego tomu ma mały poślizg, ale jeśli wykorzystam wszystkie urlopy maksymalnie to zdążę. Na zakończenie dodam, że oceny testerów (po 17 rozdziałach) względem poczytności średnio są na poziomie 86% (od 72 do 98%). Oby tak dalej mnie oceniali ...

2. Kryształy Czasu - Wersja Oryginalna.
Ze zrozumiałych względów trochę mniej czasu poświeciłem temu tematowi, ale jak na mnie, to nie jest też tak źle. Mamy już kompletny układ podręcznika. Po kolei kończymy z synem rozdział po rozdziale. Wprowadzam oryginalne materiały sprzed czasów Magi i Miecza. W niektórych miejscach przygotowałem kilka drobnych, ale istotnych zmian. Ukończone i gotowe do przetestowania w trakcie sesji (przez ewentualne grupy testowe) są innowacje w strefie takich rozdziałów jak:
Losowanie postaci,
Doświadczenie,
Karta Cech
Wiara i Bogowie (po 3 na charakter)
Profesje (25; po 5 na kastę)
Niedługo zabierzemy się do Walki i Podróży morskich. Dział Historii archipelagów i ich geografii, musi poczekać na pierwszy tom powieści ponieważ musi wszystko idealnie współgrać.
W przeciągu kilku - kilkunastu weekendów będę chciał uruchomić grupy testujące te kosmetyczne zmiany i rozpocząć dyskusję na ich temat.
Staram się nie zmieniać tego do czego już się przyzwyczailiście w KC. Oceniam te innowacje (dla mnie to powrót do pierwotnych, oryginalnych wersji) na około 3-5% tego co wiecie o systemie. Mówimy tu o zmianach, a nie o dodatkowych rzeczach, które wcześniej nie były udostępniane. Najistotniejsze różnice będą przedstawione w celu uzyskania waszej opinii.
Nim niektóre informacje trafią np na to forum potrzebuję kilka światłych umysłów do ich wstępnego zaopiniowania. W pierwszej kolejności będę poszukiwał zaufanych graczy (raczej z Warszawy), który stworzyliby grupę sesjowiczów przeznaczoną specjalnie do tego zadania (opiniowania i pozytywnej dyskusji). Myślę, ze uczestniczyłbym z chęcią w takiej grupie jako gracz (Mistrz Wiedzy) lub MG. Sesje odbywały by się raz na dwa tygodnie (i miałyby charakter raczej heroik fantasy, a nie typu horror, czy intryga). Ewentualnie chętnych odsyłam do Czegoja, który zorganizuje kontakt ze mną lub na priva.
Nie miejcie do mnie żalu, że chwilowo powieść przedkładam nad RPGa, ale bez ukończenia pierwszego tomu nie domknę KC RPG.
3. Kontakt mój z forum.
Przepraszam, że dość rzadko (średnio raz na kilka dni) zaglądam na forum - i że się nie udzielam. Niestety taką mam naturę (albo jestem zbyt starej daty). Na żadnych innych forach (powiem dla pocieszenia ) też nic nie piszę. Preferuję kontakt głosowy i jak to nasz wspólny kolega z naszego forum powiedział, że dużo lepiej objaśniam mową, niż tekstem pisanym.
Ale, aby wyjść Wam naprzeciw chciałbym dla tych, którzy mieliby taką ochotę zaproponować inny sposób komunikacji. Równie nowoczesny. Poprzez Skypa. W niedzielę po 20:00 miałbym trochę czasu i poprosiłem Czegoja, aby był organizatorem tych spotkań. Zgodził się. Dzięki. Na priva byście wysyłali mu informacje, o potrzebie kontaktu i chęci porozmawiania na przykład na określony temat. On segregowałby pod względem tematów, przekazywał mój namiar Skypa i organizował kilkuosobowe rozmowy.
Obiecuję, że postaram się bardziej regularnie pisać na temat aktualnych postępów w powieści, RPG i z grupami testowymi.
PS. Nie zadawajcie mi pytań w dyskusjach, bo naprawdę rzadko je czytam.
Pozdrawiam
Artur Szyndler (senior)