Pytania techniczne - pomoc

Awatar użytkownika
Nanatar
Reactions:
Posty: 638
Rejestracja: 04 sierpnia 2009, 11:38
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 154 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Nanatar » 21 marca 2017, 20:54

Na stronie jest Sz, Zr i UM, a w wersji dyskietkowej SF, Zr i UM o średnio 1/4

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Posty: 3733
Rejestracja: 19 września 2010, 22:20
Lokalizacja: Wawa
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 21 marca 2017, 20:57

Wiem, od dzisiaj korzystam tylko z KCpedi. Na portalu jest za dużo byków.
Jutro zmodyfikuje postać.

Połączony z 06.04.2017 18:14:36:
Pytanie go guru od mechaniki:

1.Półbog wykonujac przemiany rzuca na Wiarę i Samozauwazenie. Czy jak mu drugi rzut nie wyjdzie i przemiana nie zadziała to czy mimo to testuje zauważenie przez nieprzychylne bóstwa?
2. Miesiąc świąteczny zwany miesiącem zapomnianych bogów. Sprawia że zauważenie przez bogów spada o10pkt. Jak to sie ma do testów samozauwazenia oraz testow na zauważenue przez nieprzychylne bostwa?
Ostatnio zmieniony 06 kwietnia 2017, 18:14 przez Suriel, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Posty: 6254
Rejestracja: 13 stycznia 2011, 17:38
Has thanked: 120 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 06 kwietnia 2017, 20:59

Ad1. Moim zdaniem rzuca się. Moze to nie idealna analogia, ale wyznawca moze byc zauwazony po nieudanej modlitwie. Polbog moze byc zauwazony po nieudanej probie przemiany.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Posty: 3733
Rejestracja: 19 września 2010, 22:20
Lokalizacja: Wawa
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 06 kwietnia 2017, 21:07

Nieudany rzut na modlitwę to odmienna kwestia.
Półbóg też rzuca na wiarę jak mu nie wyjdzie, a wyjdzie samozauwazenie to kara ze śmiercią włącznie (osobna tabelka upomnień boskich). Gdyby do tego rzucał jeszcze za każdym razem na zauważenie przez wrogie bóstwa i to z sukcesem, to zostałby uśmiercony dwukrotnie (z tabeli kar boskich).
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Posty: 6254
Rejestracja: 13 stycznia 2011, 17:38
Has thanked: 120 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 06 kwietnia 2017, 21:46

No wiesz, niektóre systemy sądownicze dopuszczają wielokrotne wyroki np dożywocia, więc czemu na Orchi ma być lepiej :P

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Posty: 3733
Rejestracja: 19 września 2010, 22:20
Lokalizacja: Wawa
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 06 kwietnia 2017, 21:58

Nie powiem że jest mi wszystko jedno, bo robi to spora różnicę ale głównie chodzi o to by wiedzieć co jak działa mechanicznie, żeby wybory były świadome konsekwencji.

Ps. Wiecie jak się pomylę, będzie to miało przykre konotacje dla wszystkich :P
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Treant
Reactions:
Posty: 1865
Rejestracja: 05 stycznia 2009, 10:15

Post autor: Treant » 08 kwietnia 2017, 17:50

Półbóg może być ukarany przez wrogie bóstwa (pomijając takie sytuacje jak rozmyślne niszczenie ich miejsc kultu) w przypadku podnoszenia się na wyższy POZ (ryzyko wynosi 1% na ten nowy POZ) oraz udanego wykonania przemiany (ryzyko podane w tabeli przemian). Przemiany działają na zasadzie wykorzystania mocy boskiej i tylko gdy uda się jej zaczerpnąć może dojść do zauważenia przez nieprzychylne bóstwa. Oczywiście można się przed tym obronić niejako wiarą we własną boskość.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Posty: 3733
Rejestracja: 19 września 2010, 22:20
Lokalizacja: Wawa
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 08 kwietnia 2017, 21:53

Tym rzutem na Zauwazenie przy podnoszeniu na poziom mnie zasmuciles.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
Nanatar
Reactions:
Posty: 638
Rejestracja: 04 sierpnia 2009, 11:38
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 154 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Nanatar » 08 kwietnia 2017, 22:40

Ale i w tej sytuacji półbóg ma prawo do obrony %Wi i % samozauważenie. Jakieś dodatkowe przedmioty, własna świątynia, modły wyznawców, a Wiara i zauważenie mogą się zwiększyć.
I ponawiam swoje pytanie o interpretacje z przed kilku postów bo zostało bez odpowiedzi.

Ogłuszenie - nie zadające obrażeń TR obuchem w głowę w celu pozbawienia przeciwnika przytomności - sprawdzenie przez % rzut na połowę odporności atakowanego na szok (odp. nr 4) zmniejszonej o 1 pkt. na każde 10 pkt. SF wojownika.

Czy jeśli jest to trafienie w głowę, to czy powinno być 2X wolniejsze (nie ma o tym nic w opisie), czy powinno mieć minusy do trafienia jak selektywne. No i jak wykonać to subtelnie podczas bitewnego zgiełku dwuręcznym młotem, by nie urwać adwersarzowi głowy?

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Posty: 3733
Rejestracja: 19 września 2010, 22:20
Lokalizacja: Wawa
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 08 kwietnia 2017, 23:00

"Czy jeśli jest to trafienie w głowę, to czy powinno być 2X wolniejsze (nie ma o tym nic w opisie), czy powinno mieć minusy do trafienia jak selektywne. No i jak wykonać to subtelnie podczas bitewnego zgiełku dwuręcznym młotem, by nie urwać adwersarzowi głowy?"

Moim zdanie wolniejsze być nei powinno, nad selektywnym można by się zastanowić ale może się okazać że przez to zdolnośc będzie nie przydatna, pytanie do MG czy chciałby zaoszczędzić nieco krwi na sesjach.
Odnośnie młota. U mnie dwuręczną obuchową ogłuszenie nie przejdzie, ta broń z natury jest oparta na ciężarze więc ni ma jak jej zatrzymać. Dwuręczny miecz proszę bardzo, płazem w bok głowy. W zamęcie bitewnym nie widzę problemów by ogłuszać, jeśli ścisk nie przeszkadza. Są na to dziesiątki dowodów pojmań rycerskich choćby spod Grunwaldu jako dowód że do zrobienia jeśli masz przestrzeń do właściwego zamachu. W praktyce w pewnych momentach bitwy bywa taki ścisk, że każdy sobie mizerkordią robi przestrzeń życiową, nawet jak rycerz, serio.
No i hełmy. Jak masz garnuch to ogłuszyć u mnie jest co najmniej trudno. Wszak do cholery po coś te hełmy są, no nie?
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Treant
Reactions:
Posty: 1865
Rejestracja: 05 stycznia 2009, 10:15

Post autor: Treant » 09 kwietnia 2017, 17:04

Nanatar napisał(a):
Czy jeśli jest to trafienie w głowę, to czy powinno być 2X wolniejsze (nie ma o tym nic w opisie), czy powinno mieć minusy do trafienia jak selektywne.
Ogłuszenie to rozwinięcie selektywnego ataku. Zatem na 10 POZ wojownika będzie to 2-krotnie wolniejszy atak i TR obniżone o 30 pkt. Tyle na pewno.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Posty: 3733
Rejestracja: 19 września 2010, 22:20
Lokalizacja: Wawa
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 09 kwietnia 2017, 18:23

Ależ lipa...
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Treant
Reactions:
Posty: 1865
Rejestracja: 05 stycznia 2009, 10:15

Post autor: Treant » 09 kwietnia 2017, 20:47

Dlaczego? Na 16 POZ nie ma już kary do TR :P
A na poważnie, to zdolność jest przydatna nie tylko w celu pojmania kogoś w niewolę. Rozważ sytuację walki z dobrze opancerzonym przeciwnikiem, któremu po skutecznym trafieniu zadajesz niewielkie obrażenia. Wystarczy teraz, że dostanie raz w głowę i musi wykonać udany % rzut na połowę odporności nr 4, pomniejszonej dodatkowo o co najmniej kilkanaście punktów (w wypadku słabeuszy), a nawet o dwukrotnie więcej ("siłowe" zawody, krzepka rasa, wysoki % rzut na SF podczas tworzenia postaci).
Otworzyłem sobie bestiariusz z MiM nr 5, gdzie są opisane zdolności profesjonalne i nawet najgroźniejszy wróg nie dysponuje odpornością na szok w wysokości 100 pkt, co w praktyce oznacza, że po oberwaniu w głowę tak z grubsza 2 na 3 razy (w pesymistycznym wariancie!) zwali się na ziemię. Rycerstwo, które ze względu na bardzo dobre opancerzenie byłoby świetnym adresatem ogłuszenia jest chronione poprzez wysoką odporność nr 4, ale z reguły w nieco gorszej zbroi gwardzista jest idealnym celem.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Nanatar
Reactions:
Posty: 638
Rejestracja: 04 sierpnia 2009, 11:38
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 154 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Nanatar » 09 kwietnia 2017, 22:56

Jeśli to rozwinięcie selektywnego to powinno to być uwzględnione w opisie i o to apeluję. Nie może być łatwiej trafić w głowę i ogłuszyć niż tylko trafić w głowę. Co do rozwinięcia na płaz miecza, czy też jego głowicę to rozsądne i popieram. I najbardziej może się przydać podczas cichych podchodów, czaić się i powoli ogłuszać miast wszystkich mordować. A za garczek na głowie powinny faktycznie być płusy do odparcia, uznaniowo od MG. Tym bardziej że na 10, a nawet 16p. to trochę siły wojownik ma. załóżmy 200SF %1/2 (4)-20. przy 100punktach odporności na szok to 30% na odparcie, ale wciąż trzeba trafić. Dziękuję za komentarze.

Treant
Reactions:
Posty: 1865
Rejestracja: 05 stycznia 2009, 10:15

Post autor: Treant » 09 kwietnia 2017, 23:59

Ależ im bardziej pancerny hełm, tym trudniej będzie delikwenta ogłuszyć, gdyż warunkiem koniecznym jest pokonanie wyparowań. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której rycerz w najlepszej płytowej zbroi zostaje ogłuszony ciosem kościaną pałką niezdolną do niczego więcej niż wydawania zabawnych odgłosów podczas stukania o jego pancerz. Podobnie będzie z gruboskórnymi potworami.
My apelujemy od dawna do Autora o wiele rzeczy, więc powiększyłeś nasze grono. Zauważ, że tylko wojownik dysponuje tą zdolnością, inni żołnierze dopiero na 10 POZ wprawiają się w selektywnym ataku. Narzuca się tu analogia ze zdolnością rycerską (Straszliwe cięcie jako rozwinięcie Zamaszystego cięcia) czy zabójcy (Morderczy cios jako ulepszone Pchnięcie w odkryte).
Opis zdolności mówi o trafieniu w głowę, co dla każdego znającego mechanikę oznacza trafienie selektywne i w pełni pokrywa się to z Twoim postulatem, że ogłuszenie nie może być łatwiejsze niż cios w głowę. Jest trudniej, bo rezygnujemy z zadania obrażeń w celu jedynie stworzenia szansy pozbawienia przeciwnika przytomności. Sam fakt, że jest ona całkiem duża, nie oznacza, że mamy gwarancję skuteczności. No i nie działa np. na martwiaki.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

ODPOWIEDZ