Strona 1 z 1

: 30 lipca 2011, 21:06
autor: mordimer00
Jak według Was ma się sprawa z dublującymi się umiejętnościami?
Przykład 1: Gwardzista/zabójca poz 5/5:
obydwoje mają zdolność Precyzyjne pchnięcie i czy mamy to rozpatrywać tak, że zabójca nauczył się tego wcześniej i tej zdolności gwardzista już nie musi się uczyć, czy może dostanie specjalny bonus do niej za obydwie profesje (inne szkoły walki, inne nauczanie, inne metody)?
Przykład 2: Wszystkie prof z kasty wojowniczej w połączeniu ze złodziejem poz0/0:
w tym połączeniu mają dublujące się przystawienie i co z tym?
Przykład 3: Barbarian/ zabójca lub złodziej
Dubluje się Podstawy wspinaczki
Przykład 4: Łowca/zabójca
Dubluje się precyzyjny strzał i przycelowanie

Czy przy dublujących się zdolnościach nie powinno się dostawać bonusów za nie?

: 30 lipca 2011, 22:31
autor: 8art
Mysle ze sie dubluje. Np tak jak majac umiejetnosc jezdziec z kasty rycerskiej i zawod jezdziec zakladam ze jestes jezdzcem spec

: 31 lipca 2011, 01:06
autor: tzeentch
Nie widzę powodu do szczególnej specjalizacji w tych zdolnościach. Postać posiada je i tyle.

Chociaż nie odrzucam dyskusji mo specjalizacji w tych dziedzinach. Tyle że w obecnej mechanice KC specjalizacji w umiejętnościach nie ma

: 31 lipca 2011, 23:18
autor: wasut
Fakt posiadania umiejętności informuje tylko, że postać wie jak daną umiejętność przeprowadzić - takie "know how". To jak dobrze tą umiejętność wykorzystuje zależy od jego współczynników i/lub doświadczenia (poz).
Toteż żadnego dublowania czy dobonusowania bym w tym przypadku nie dopuszczał jako MG.

: 01 sierpnia 2011, 07:08
autor: Treant
Widziałem gdzieś w oryginalnych materiałach zasadę, że szansa wykonania zdolności profesjonalnej, której postać wyuczyła się dwukrotnie może być zwiększona o 10 pkt/%. Oczywiście nie w wypadku wszystkich kalkulacja jest możliwa, gdyż ich wykonanie nie jest obarczone ryzykiem porażki.

: 12 sierpnia 2011, 00:11
autor: Shadowrunner
Ja korzystam z zupełnie innego systemu umiejętności niż w oryginale, ze stratyfikacją stopni zaawansowania (coś jak w Biegłościach) więc nie mam z tym problemu.

Ale kiedy jeszcze grałem w oryginał to stosowaliśmy zasadę o której wspomina Treant - z tym że nie wiem czy chodzi o tą samą zasadę - bo tą którą ja znam to jest z podręcznika, tej z oryginalnym materiałów nie posiadam, być może mam niepełne materiały albo ja przeoczyłem. Ale na oko jest chyba taka sama, tam nieznaczne zwiększenie wartości procentowej.

: 31 października 2011, 16:40
autor: Mrufon
Ja korzystam z zupełnie innego systemu umiejętności niż w oryginale
Korzystam? Czyli jednak grasz oszuście matrymonialny? Na wyjeździe nie wyłgacie się od KC!

: 31 października 2011, 18:34
autor: Shadowrunner
Pisząc Korzystam miałem raczej na myśli te sesje które wam prowadziłem w KC na pierwszych wyjazdach :P

: 01 listopada 2011, 01:56
autor: Goldwin
A zabiorę głos i w tej sprawie, pomieszam :P
Chyba powinien być jakiś minimalny bonus. 5-10%. Niby można ukończyć dwa zawody, jeśli dwa kierunki nauczania się pokrywają zapewne nie podniesie to ich poziomu wyuczenia, ale zapewne ułatwi posługiwanie się daną umiejętnością.