Hobbistycznie zajmuję się rysowaniem map. A że od jakiegoś czasu chodzi mi też po głowie pomysł, aby na stare lata (i zimowe miesiące) wrócić do gromistrzowania i zebrać drużynę poszukiwaczy przygód w uniwersum KC (w które notabene grałem ostatnio jakoś w 1998), postanowiłem połączyć jedno z drugim tworząc ujednolicony zestaw map Archipelagu Orkusa i przyległych wysp.
Smuci mnie, że mapki do Kryształów Czasu są... no, delikatnie rzecz ujmując -nie najlepsze. Kiepska czytelność, koszmarna (moim zdaniem) i nieczytelna czcionka, bezużyteczna legenda, brak skali. Mógłbym długo narzekać. Zamiast tego jednak chwyciłem za ołówek oraz markery i w ramach ćwiczeń z rysowania machnąłem wstępny szkic mapy Orkusa Wielkiego, który poniżej prezentuję.

Duży rozmiar szkicu możecie obejrzeć tutaj
Jak już wspomniałem, powyższa mapka to szkic jedynie. Ot, taka wprawka, na podstawie której będę tworzył ostateczną wersję. Docelowo mam zamiar narysować cały Archipelag Orkusa - od Orkusa Małego do Świętego. I pomyślałem sobie, że byłbym głupcem, nie prosząc Was o merytoryczną pomoc. No i nie dzieląc się swoją pracą z innymi miłośnikami KC.
Zacznijmy zatem od mapy Orkusa Wielkiego. Mapę chcę narysować na formacie A2 i zeskanować ją do PDF i (pomniejszonego odpowiednio) PNG, aby każdy we własnym zakresie mógł ją sobie pobrać i/lub wydrukować. Aby to jednak miało sens i było zgodne z kanonem, będę potrzebować Waszej pomocy, której - jak mniemam - nie odmówicie i wesprzecie moje kartograficzne przedsięwzięcie.
Oto czego będę od Was potrzebować (na początek):
1. Nazwy własne - mój egzemplarz KC jest już mocno zużyty, zaś skan na Waszym portalu też nie najlepszy. Dodatkowo użyta czcionka nie ułatwia prawidłowego odcyfrowania nazw mniejszych miejscowości i wiosek.
2. Skala - nie chodzi mi o tylko o faktyczne wymiary wysp, ale także o takie rzeczy jak np. wysokość poszczególnych łańcuchów górskich. Do tego nie chciałbym na mapie fantasy umieszczać skali w systemie metrycznym, więc może wymyślimy jakąś alternatywną jednostkę (albo taka w KC istnieje, chociaż o niej zapomniałem - jeśli tak - uświadomcie profana).
3. Style - czy poszczególne miasta powinny się od siebie różnić stylem architektury, umocnieniami, etc. Np. jedne miasta można naszkicować w stylu gotyku, innym dodać bizantyjskich kopuł, a jeszcze inne wystylizować na orientalne czy antyczne. Do tego dochodzi klimat - na północy (jak zwrócicie może uwagę) na moim szkicu dałem lasy iglaste, na południu - liściaste. Ktoś ma pomysł, jak przebiegają strefy klimatyczne na Orkusie?
5. Korekta - zarówno w nazwach własnych, jak i w geografii. Już teraz dostrzegam w tym szkicu parę błędów. Cóż, najpierw narysowałem, potem zacząłem wczytywać się w opis Orkusa. Mea culpa (np. źle narysowałem od wschodu jezioro - wg opisu powinny być tam klify, a góry dochodzić do samego brzegu).
6. I inne rzeczy, które wpadną Wam do głowy, a które uznam za przydatne przy projektowaniu map.
No i rzecz jasna napiszcie, co sądzicie o moim projekcie, gdyż nie będę zaśmiecał Wam forum, jeśli uznacie go za chybiony

Pozdrawiam
Wędrujący Kartograf