Kryształy czasu - Czas na zmiany

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 29 czerwca 2011, 07:14

Zrozumiałem Cię doskonale. Napisałem takie zdanie we wcześniejszym poście:
Dretch, tak naprawdę grasz według zasad, których nikt (prawie) nie akceptuje i nie stosuje się do nich. Dyskusja na ten temat w takiej sytuacji nie ma większego sensu jednak podejmę temat.
I to zdanie oddaje całość sytuacji. Ciężko dyskutować o zasadach, których nikt nie stosuje a sam "czarny podręcznik" na który się powołujesz nie został i nie zostanie nigdy autoryzowany przez A.Szyndlera. I zapewniam Cię też że w Reedycji takich zasad jakie opisujesz i są zawarte w "nowej wersji" nie będzie.

Zresztą jestem przekonany, że nikt oprócz mnie nawet pewnie nie podejmie dalszej dyskusji w tym temacie. Co też ja również czynię.
Pozdrawiam
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 29 czerwca 2011, 07:33

Ja słówko od siebie. Zakładam, że Dretch pierwszy kontakt z KC miał poprzez podręcznik MAGa, stąd również jego przywiązanie do tamtejszej wersji zasad generowania PM. Nie dostrzegam nigdzie powodu do tego, by go z tego tytułu szykanować, każdy gra tak jak lubi.

Z drugiej strony muszę przyznać rację Venarowi - Dretch, jesteś bodajże jedyną osobą na tym portalu stosującą w praktyce zasady "Nowego oblicza magii" - tak się bodajże nazywał artykuł w jednym z późniejszych numerów MiMa wprowadzający te właśnie reguły.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 29 czerwca 2011, 08:32

A ja chciałem spytać czemu Venar uznaje amulet na PM za przedmiot magiczny?
Bo dla mnie to po prostu wydrążony kamień - niczym flakon na wodę święconą.
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Zygi
Reactions:

Post autor: Zygi » 29 czerwca 2011, 09:06

Może się mylę bo dawno nie grałem postacią czarującą, ale jestes pewny venarze, że skumulowany potencjał uderza tylko w 'nieszczęśnika'?
Byłem przekonany, że nie tylko obrażenia ale i zasięg jest determinowany przez ilość PM [bodaj 10m/PM], ale nie wiem nawet gdzie by to weryfikować [krytyczne przypadki rzucenia czarów?] więc wolę się zapytać na ile jesteś pewny, bo ja mam pewne wątpliwości, a akurat nie mam MiMów pod ręką.
Nemo Me Impune Lacessit..

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 29 czerwca 2011, 09:45

Denver - nie wiem czemu wydrążony kamień. W numerze 1 MiM Silwaran posiada wydrążony bursztyn pełniący rolę amuletu. Założyliśmy, że amulet w takim wypadku to dowolny kamień półszlachetny. Nie twierdzę, że to właściwa interpretacja, może błędna. Idąc tym tropem założyliśmy też że kamień sam w sobie nie jest w stanie magazynować w sobie jakiejś dużej ilości PM nawet po założeniu blokady. Wynika to z opisu zdolności profesjonalnej druida "Wyssanie PM..." gdzie jednorazowo druid jest w stanie pobrać PM z masy maks 10 kg na POZ uzyskując k10 PM ze 100kg. Patrząc na te proporcje i zakładając nawet że to tylko cząstka posiadanego PM to dysproporcje są znaczne. Dlatego też uznaliśmy, iż amulet to po prostu słabo magiczny przedmiot, z jedną specyficzną cechą jaką jest magazynowanie PM.
Nie twierdzę, że to właściwa droga jednak nie mamy dokładnego opisu co to jest amulet na PM a takie założenie wydaje mi się racjonalne.
Stąd właśnie moje przekonanie, że amulet jest przedmiotem magicznym.

Zygi - tak jestem pewien. Jakiś czas temu Keth prowadził przygodę pbf "Sąsiedzkie troski". Padł właśnie wtedy pomysł by czarodziej który został złapany przez gobliny i trzymany w środku nieudanie zdjął blokadę PM i tym samym doprowadził do jego wybuchu. Skoro miał zginąć to chciał zabrać ich ze sobą. Wywiązała się wtedy dyskusja czy to jest możliwe. Podpytałem o to ASa i otrzymałem informację jak powyżej.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Zygi
Reactions:

Post autor: Zygi » 29 czerwca 2011, 09:57

Ok. Dzięki, w takim razie nie wiem skąd mi się wzięło że może być to "wybuch obszarowy".
Nemo Me Impune Lacessit..

Awatar użytkownika
dretch
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Post autor: dretch » 29 czerwca 2011, 10:07

1. To co będzie w reedycji KC w 2020 roku jak pisał Never jest niewiadomą.
2. To co stworzą fani, na pewno przeczytam ale nie będę się trzymał sztywno reguł które zostana wymyślone, możliwe że niektóre okażą się wspaniałe, a niektóre mogą się po prostu nie przyjąć.
3. Równiez nie trzymam się sztywno reguł, które wymyślił jeden człowiek, czytaj AS, niektóre sprawy, według mnie leża i to bardzo(wspomniana magia).
4. Dodatkowo to że łaskawie AS nie zaakceptował zasad magii z podręcznika, nie znaczy że taką książkę trzeba odrzucić i trzymać się MiM, o nie! To że twórca systemu nie był zadowolony z tego co jest w podręczniku nie jest tak ważne, jak wazne jest to że gracze grający w ten system w porównaniu ze starymi zasadami i nowymi przerobili je pod siebie i grają na tych lepszych.
5. Jeżeli widzę, że w praktyce jakaś zasada nie sprawdza się. Gracze z którymi gram mają ciągle pretensje, często rezygnują z gry postaciami, których taka zasada by dotyczyła, to sama przyjemność gry jest dla niech nikła, po prostu się odechciewa, przykro mi, ale gra jest dla graczy nie dla zasad i reguł, jeżeli coś można zmienić nie łamiąc całej mechaniki gry (dwie sesje ze zmianą magii w mojej grupie za nami i jak na razie nic się nie posypało).
6. Rozumiem, że owe zasady magii nie są uznawane, widzę że wręcz są potępiane, dlatego uważam że sprawa magii w tym wątku została zakończona, poszukam wsparcia w rozwiązaniu tego problemu u innych graczy, którzy z góry nie potępia, że używa się "czarnego podręcznika" i przedstawią, możliwe dobrze zastosowanie, przeróbkę przedstawionych zasad.
7. W prowadzonym PBF-ie dalej będę się trzymał zasad magii- wprowadzonych przez moją grupę chce mieć druga grupę w tym eksperymencie, zobaczę jak będzie się im grało i na końcu zapytam jak w ich opinii magia działa, czy lepiej czy gorzej.
Dziękuje za uwagi, tyle z mojej strony.
7.
Rudzielec z Koronapan o imieniu Gerard (Anabaptysta, Borka)
http://www.degenesis.com/character-en/i ... a6aa74c071

**
ECO - Stra?nik miejski Ostrogaru
http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=353

--
Je?eli pad?e?, szybko wsta?, bo jeszcze Ci dokopi?.

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 29 czerwca 2011, 10:24

dretch nie gorączkuj się po prostu na tym portalu trzymamy się ogólnie zasad z MiM'ów jedni bardziej inni mniej, jeśli masz zamiar grać na zasadach z podręcznika i spodobało ci się to nikt Ci tu tego nie zabroni.
Ale żeby była jasność każdy z nas ma inną wersję KC mniej lub bardziej przerobioną do potrzeb swoich i drużyny którą prowadzi, ale żebyśmy mogli razem dyskutować na temat KC zostało przyjęte iż trzymamy się zasad z MiM'ów i wtedy każdy może swój pomysł poddać pod dyskusję na tym portalu. Bo gdyby nie jedna wersja do której się odwołujemy to byłoby tych wersji systemu 20-30 i nikt by ze sobą nie mógł porozmawiać konkretnie w danym temacie.
Oczywiście, że możesz rozmawiać z każdym o tym w jaki sposób u Was działa magia (ale tylko rozmawiać) a nie starać się aby ktoś z Nas ją zaakceptował. Bo pewnie dam sobie rękę uciąć iż chłopaki szybko i konkretnie są w stanie wyjaśnić Ci dlaczego nie akceptuję tego sposobu.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Awatar użytkownika
dretch
Reactions:

Post autor: dretch » 29 czerwca 2011, 10:43

Jeszcze tak wysortuję.
Nie chodziło mi o narzucenia zasad stworzonych przez moją grupę wam, a jedynie pomoc w rozwiązaniu tej sprawy wspólnymi siłami,dzięki kilkunastoletnim doświadczeniom oraz dzięki głosom większej ilości osób.

**

--

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 29 czerwca 2011, 10:43

dretch ja bym się na Twoim miejscu za bardzo nie przejmował i testował swoje pomysły. Reguły to pewien szablon i tylko szkielet elementów do zabawy, jeśli ktoś chce się bawić na swój sposób to droga wolna. Dlatego poczekałbym z prośbami dotyczącymi pomocy do momentu póki nie zobaczymy tych działań w praktyce (czyt. podczas sesji). Dasz jakiś większy wątek techniczny, gdzie dokładnie opiszesz dlaczego tak a nie inaczej i sprawa załatwiona, kto będzie chciał ten się wypowie. Ze swojej strony powiem, że czytałem nowe zasady magii i mi nie przypadły do gustu. Później jakby zobaczyłem zastosowanie tego pomysłu w kronice czarnego maga, gdzie magowie mogą w ciele magazynować swój potencjał magiczny. Trochę inaczej to działało, ale sens był podobny. W efekcie doprowadziło to do stworzenia niewolników, którzy służyli magom jako źródła mocy. Czerpał z nich zamiast z amuletów i z siebie. Pomysł dość ciekawy, ale wtedy diametralnie zmienia gospodarkę PM-ami opartą na możliwości kupowania PM-ów na targu, wystarczyliby odpowiedni niewolnicy.:D

Awatar użytkownika
dretch
Reactions:

Post autor: dretch » 29 czerwca 2011, 10:48

Pomysł czegoja jest dobry. W wolnej chwili w tym tygodniu rozpisze dokładnie jakich zmian poczyniliśmy w stosunku do zasad nowej magii i dlaczego jeżeli ktoś będzie chętny na wypróbowanie czy takie zasady są grywalne i czy nie burzą mechaniki gry, zaznaczy swoją opinię poparta praktyką. Od taki eksperyment;) pozdrawiam

**

--

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 29 czerwca 2011, 12:19

Dretch:

ad.1 - Reedycja KC w 2020 roku to mocno na wyrost i zapewniam Cię że nie trzeba będzie czekać aż tak długo.

ad.2 - Być może coś źle zrozumiałem ale fanowska edycja nie będzie zmieniała zasad mechaniki a jedynie świat Orchii

ad.3 - A próbowałeś wogle grać na zasadach opisanych w MiMach? A jeśli chodzi o magię to tutaj akurat nie ma za bardzo czego poprawiać.

ad.4 - Tu się mylisz i to bardzo. To że AS "łaskawie" nie zaakceptował (jak to mówisz) zasad magii jak i całego podręcznika jest bardzo ważne. Nie jest też prawdą to, że zasady tam opisane są lepsze. One są po prostu inne i nie są zgodne z tym jak to sobie właśnie wymyślił. Świat KC w kwestii magii jest zbudowany tak a nie inaczej, mieszanie w nim tak jak to robisz powoduje, że zmieniasz totalnie zasady nim rządzące. Równie dobrze możesz wprowadzić proch tak jak w WFRP, nikt Ci tego nie broni. Jednakże lansowanie tego i twierdzenie iż jest to system Kryształy Czasu jest totalnym nieporozumieniem. Co więcej ociera się nawet o prawa autorskie.

ad.5 - Stwórzcie więc własny system, ale nie nazywajcie już tego Kryształami Czasu.

ad.6 - Będzie Ci bardzo ciężko znaleźć takich graczy...

ad.7 - Proszę Cię uprzejmie. Zastanawia mnie tylko czemu łączysz ze sobą zasady z MiM oraz z podręcznika, które są odmienne już chociażby poczynając od tworzenia postaci czy profesje.

I na koniec:
pomoc w rozwiązaniu tej sprawy wspólnymi siłami,dzięki kilkunastoletnim doświadczeniom oraz dzięki głosom większej ilości osób
Nie wiem czemu oczekujesz pomocy w kwestii poprawienia zasad, które zostały wymyślone przez twórców "podręcznika". Ktoś "poprawił" w podręczniku zasady magii, a Ty brniesz w to jeszcze dalej. Zgadzam się, że RPG jest dla graczy, którzy mają się przy tym dobrze bawić.
Z tym, że nie można bagatelizować reguł które są przedstawione bo dojdzie do sytuacji gdzie dwóch graczy spotka się na zlocie, zaczną rozmawiać o KC-tach i nagle okaże się że jednak rozmawiają o dwóch różnych systemach opartych na innej mechanice. Zmiany dla lepszej gry we własnym gronie można robić kosmetyczne a nie takie które burzą całą mechanikę. Bo tak jest właśnie w tym wypadku.

I dlatego ważne zdanie napisał mordimer00:
Ale żeby była jasność każdy z nas ma inną wersję KC mniej lub bardziej przerobioną do potrzeb swoich i drużyny którą prowadzi, ale żebyśmy mogli razem dyskutować na temat KC zostało przyjęte iż trzymamy się zasad z MiM'ów i wtedy każdy może swój pomysł poddać pod dyskusję na tym portalu. Bo gdyby nie jedna wersja do której się odwołujemy to byłoby tych wersji systemu 20-30 i nikt by ze sobą nie mógł porozmawiać konkretnie w danym temacie.
Nie mniej, nie zniechęcam Cię i nie szykanuję jak to powiedział Keth. Baw się świetnie lecz nie oczekuj pomocy w poprawianiu czegoś co z założenia jest nieakceptowalne.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 29 czerwca 2011, 13:16

Venar zalatuje mi tu strasznie konserwą i to dość nieświeżą. Wszystko się zmienia i same KC również, wiesz o tym doskonale bo sam w tym bierzesz udział. dretch powiedział, że robi to w ramach eksperymentu. Dlatego pozwolę wcisnąć swoje pięć groszy - KC jest jedno i nikt tego nie zaneguje. Zwyczajnie A.S. był pierwszy i tej palmy pierszeństwa nikt mu nie odbierze. Jeśli Keth może robić żyjącą Orchię, która chcąc nie chcąc odbiega od oryginału, i nawet zdobywać swoich zwolenników. Wyjdę tu jeszcze dalej - czasami mam wrażenie, że jest więcej aktywnych użytkowników zadowolonych z tekstów Ketha niż z A.S., czemu winny jest głównie ten drugi, bo nie publikuje. To dlaczego usilnie podcina się skrzydła innym użytkownikom. Jakiś czas temu gotowi byliśmy w większości wygnać (zbanować) jednego z użytkowników tylko dlatego, że bronił świętych tablic napisanych przez A.S. a teraz troszkę sam tak się zachowujesz. A.S. sam się skazał na to, że przestał być samodzielnym twórcą Kryształów jakiś czas temu, zaprzestając walki o ten system. Teraz wraca, ale Jego fani nie są już chłopcami w spodenkach, którzy łykną wszystko. Dlatego róbmy co możemy, żeby mu pomóc, ale nie zniechęcajmy innych, którzy też chcą tworzyć.

I na koniec:
Stwórzcie więc własny system, ale nie nazywajcie już tego Kryształami Czasu.
Co więcej ociera się nawet o prawa autorskie
Teraz sobie o tym przypomniałeś tworząc sam tyle zmian i dodatków?
Więcej luzu kolego administratorze.:D
Zresztą w którym wątku ma pisać dretch o swoich autorskich wizjach jak nie w tym?

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 29 czerwca 2011, 14:35

Tak, jestem konserwą i nie przyjmuję zmian, które zdecydowanie odbiegają od zasad czy też są zupełnie inne.

Keth pisze wydarzenia, które mogłyby mieć miejsce od momentu kiedy gracze zaczynają swoją przygodę w KC czyli od roku 9445. ŻO tak naprawdę może tworzyć każdy kto się bawi w KC i przygody które przeżył włącza do bieżących wydarzeń na Orchii. To zupełnie co innego niż grzebanie w samej mechanice.
Teraz sobie o tym przypomniałeś tworząc sam tyle zmian i dodatków?
Nie zmieniłem niczego co miałoby istotny wpływ na mechanikę systemu. Co więcej, z większości swoich pomysłów zmian już się wycofałem.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 29 czerwca 2011, 14:58

Każdy z nas grzebał przy mechanice. Chociażby lansowanie pomysłu jednej zdolności co poziom jest grzebaniem w mechanice. Tu nie chodzi o grzebanie, czy nie grzebanie, ale o możliwość podzielenia się własnymi doświadczeniami. Wykładnią ma być i jest wersja MiM, już wiemy, że nie w 100% zgodna z wizją A.S., ale tak naprawdę do masowej świadomości przebiła się wersja dyskietkowa, MiMowa i wersja podręcznikowa. Każda z nich się czymś różni, ale jednak każda wyszła pod szyldem KC. Można spierać się, która jest lepsza, ale nie na tym portalu. Tutaj są raczej ugruntowane opinie, której wersji się trzymamy. Problem w tym, że wersja podręcznikowa ma jeden niezaprzeczalny atut - jest w miarę całościowa. Jak wyjdzie wersja A.S. w całości autorska będę zachwycony, póki co przeczytam każdą wersję fanowską, stawiając ją na równi z wersją A.S., która jest w wielu miejscach niedopracowana lub zbyt mało o niej wiem.

ODPOWIEDZ