Odpowiedź jest prosta: piniondzory, tantiemy, morze piniondzorów, chwała, piniondzory, dziewice i piniondzory! takie tam bzdety dla małostkowych ludzi :/dymekI dlaczego ktokolwiek ma się zrzekać swoich praw do artykułów??
Dlaczego w razie wydania systemu taka osoba nie może być wymieniona w liście autorów? Albo i całe to forum??
światotworzenie - orkus wschodni
-
wasut
- Reactions:
- Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Na jaką to cholera dziewicę wystarczy po opyleniu 60 egzemplarzy?Odpowiedź jest prosta: piniondzory, tantiemy, morze piniondzorów, chwała, piniondzory, dziewice i piniondzory! takie tam bzdety dla małostkowych ludzi
Nie łudźmy się - bez korekt mechy nie sprzeda się wiele. Krytyka zmiażdży podręcznik.
-
mastug
- Reactions:
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 15 times
chciałem to już teraz razem z ruinami na księżycowych bagniskachale nie starczyło mi czasu na stworzenie ikonek. w następnym update mapy około pierwszego marca napewno już będzie most.Na mapce można zaznaczyć ten gigantyczny most prowadzacy na Tabadan. Zgodnie z pomysłem Ketha (i dodanym moim opisem).
Wiadomość doklejona:
w opisie "Bractwo Białych Mieczy" zanalazłem informację ze na orkusie wschodnim znajduje się miasto Grash-gar
a więc w najbliższym updacie mapy zamienię Corrtan-gar na Grash-gar
Ostatnio zmieniony 09 lutego 2011, 01:07 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mrufon
- Reactions:
- Kontakt:
Po dokładnym obejrzeniu mapy trudno mi się zgodzić z tezą, że wyspa została oczyszczona z potworów. Taka ilość masywów górskich i puszcz, skoncentrowanych w centrum, daje niezłe legowiska dla bestii. Nawet dużych. Góry Centralne, Księżycowa Puszcza - tam nie ma żadnych osad na przestrzeni wielu kilometrów. Kto wytępił te bestie? Z jakich baz wypadowych?
Im dłużej oglądam mapę tym bardziej mi się podoba ta wyspa.
Im dłużej oglądam mapę tym bardziej mi się podoba ta wyspa.
Ostatnio zmieniony 20 lipca 2011, 15:04 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mastug
- Reactions:
Czas skończyć to co się zaczeło
a więc ostatni update mapy : na mapie jest miasto Grash-gar, naniosłem skalę , ruiny miasta i most , narysowałem teren wysp wokół i je nazwałem, dodałem nazwę morza.
Pełną wersję do wydruku (2970 x 2010 pixeli) wysłałem czegojowi z prośbą o umieszcenie w dziale download (dział download a nie nasza galeria "zakątki świata orchi" dlatego że w galeri jest ograniczenie do 2100x1600 pixeli)
Pełną wersję do wydruku (2970 x 2010 pixeli) wysłałem czegojowi z prośbą o umieszcenie w dziale download (dział download a nie nasza galeria "zakątki świata orchi" dlatego że w galeri jest ograniczenie do 2100x1600 pixeli)
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2011, 06:09 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ghasta
- Reactions:
- Has thanked: 3 times
- Kontakt:
Wyspa jest mniejsza, w skali, niż Wyspy Brytyjskie. Na Wyspach największym drapieżnikiem są ... psy. I to gdzieś od XV wieku. Nie ma tam niedźwiedzi, dużych kotów itp zwierząt. Wytłuczone zostały przez ludzi nie mających dostępu do magii itp. pierdułek.Mrufon napisał(a):
Po dokładnym obejrzeniu mapy trudno mi się zgodzić z tezą, że wyspa została oczyszczona z potworów. Taka ilość masywów górskich i puszcz, skoncentrowanych w centrum, daje niezłe legowiska dla bestii. Nawet dużych. Góry Centralne, Księżycowa Puszcza - tam nie ma żadnych osad na przestrzeni wielu kilometrów. Kto wytępił te bestie? Z jakich baz wypadowych?
Więc i żaden problem wyczyścić z dużych bestii takie coś jak O. Wschodni. Tu co najwyżej zagrożeniem będą wargi ze względu na łatwość rozmnażania się.
-
Mrufon
- Reactions:
- Kontakt:
Myślałem, że rozmiary O. Wsch. zmienią się analogicznie do wzrostu O. Wielkiego. Poza tym ja jestem orędownikiem lekkiego "zdziczenia" A. Centralnego. To znaczy - życie i cywilizacja kupi się wokół aglomeracji na powiedzmy 50-100 km. Dalej dzicz, potwory i bardzo silne patrole karawanowe i oddziały zbrojnych.
Nie podoba mi się wizja Orkusów ucywilizowanych jak własne podwórko.
Nie podoba mi się wizja Orkusów ucywilizowanych jak własne podwórko.
Zgadzam się z Mrufon, w końcu z jakiegoś powodu nawet na głównych uczęszczanych traktach są częste patrole orków i to w całkiem solidnej liczbie aby chronić te szlaki przed potworami o czym mowa już w przygodzie Cedryka.
Nawet jeśli są jakieś wioski dalej od miast to albo odpowiednio zabezpieczone palisadą itp, lub ewentualnie korzystają z ochrony zbrojnych lokalnego władcy. Takie wioski usytuowane na podzamczach.
Nawet jeśli są jakieś wioski dalej od miast to albo odpowiednio zabezpieczone palisadą itp, lub ewentualnie korzystają z ochrony zbrojnych lokalnego władcy. Takie wioski usytuowane na podzamczach.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
-
wasut
- Reactions:
- Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
-
ghasta
- Reactions:
- Has thanked: 3 times
- Kontakt:
Niestety logika w przypadku światów jest zawsze zachwiana. A przykład tej wyspy (wschodniego) znów jest (zaskakująco) jak najbardziej prawidłowy. Ludzie (humanoidy) są w stanie bez problemu wytłuc większość niebezpiecznych zwierząt, ponieważ te zwierzęta nie mają gdzie uciec lub nie mają gdzie zdobyć pożywienia (bo znów spotykają na swojej drodze humanoidy).
Dodatkowo duże, niebezpieczne zwierzęta (albo ogólnie bestie) żyją tylko na terenach, które mogą im zapewnić wyżywienie. Większość dużych (u nas) drapieżników to bestie samotne. Stadne (wilki, hieny, lwy) stanowią kilka procent ogółu zwierząt uznawanych za niebezpieczne.
Patrząc na Orchię: ilość pożywienia dla dużych bestii lądowych musi być przeogromna jako że występuje ich tyle rodzai oraz (ważne) urosły często do monstrualnych rozmiarów.
Zastanówcie się: ile np żarcia potrzebuje do życia ważący 1t Gigant? Dużo, a nawet bardzo dużo, jako że jest ssakiem potrzbującym do ogrzania ciała i napędzania mięśni energii cały czas. Więc nie będzie gigantów na małych, skalistych wyspach, ew. pojedyncze, niewielkie osobniki. Jednak każdy z nich, aby zapewnić sobie stały i nie zagrożony dopływ pożywienia ZABIJE wszelkie mniejsze drapieżniki. Mechanizm sam się reguluje ale nie w świecie fantasy.
Dodatkowo duże, niebezpieczne zwierzęta (albo ogólnie bestie) żyją tylko na terenach, które mogą im zapewnić wyżywienie. Większość dużych (u nas) drapieżników to bestie samotne. Stadne (wilki, hieny, lwy) stanowią kilka procent ogółu zwierząt uznawanych za niebezpieczne.
Patrząc na Orchię: ilość pożywienia dla dużych bestii lądowych musi być przeogromna jako że występuje ich tyle rodzai oraz (ważne) urosły często do monstrualnych rozmiarów.
Zastanówcie się: ile np żarcia potrzebuje do życia ważący 1t Gigant? Dużo, a nawet bardzo dużo, jako że jest ssakiem potrzbującym do ogrzania ciała i napędzania mięśni energii cały czas. Więc nie będzie gigantów na małych, skalistych wyspach, ew. pojedyncze, niewielkie osobniki. Jednak każdy z nich, aby zapewnić sobie stały i nie zagrożony dopływ pożywienia ZABIJE wszelkie mniejsze drapieżniki. Mechanizm sam się reguluje ale nie w świecie fantasy.
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2011, 11:10 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mastug
- Reactions:
Z wysp dostępnych dla graczy (nie liczę Orkus-Tan) tylko przy orkusie wschodnim napisane jest że wybito większość potworów więc jako "wyjątkowa" spokojna wyspa jest dla mnie ciekawą odskocznią od bardzo niebezpiecznego orkusa wielkiego i pozostałych 99% bardzo niebezpiecznych i "dzikich" wysp. Dobra miejsce przygód dla słabozbrojnych i niskopoziomowych graczy gdzie podóż nie musi być aż tak niebezpieczna.
Co do skali to chciałem aby była zgodna z orginałem.
Co do skali to chciałem aby była zgodna z orginałem.
[/center]