"Lustro Melerusa" i co dalej?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 17 lipca 2011, 13:28

Dziś chciałbym zapoczątkować dyskusję o tym co dalej robić z materiałami drukowanymi?

Najpierw krótkie sprawozdanie:
Wydrukowaliśmy 40 egz. przy czym za 20 już zapłaciliśmy, a 20 mamy jeszcze do zapłacenia (jednak również możemy je odesłać jeśli uznamy, że ich nie potrzebujemy bez płacenia - zdaje się, bez ponoszenia dodatkowych kosztów).

Rozeszło się 11 egzemplarzy, jeden czeka na odbiór i jeszcze przynajmniej 2 są zamówione prze Ketha i zdaje się również Mruf coś chciał (pamiętajcie, że te deklaracje są bez żadnych zobowiązań).

Nie będę gadał tu o pieniądzach, bo to nie o tym tutaj. Przypomnę tylko, że koszt produkcji to ok. 15 złotych za egzemplarz, dlatego też każdy kto zdecyduje się wesprzeć portal taką sumą otrzyma Lustro. Pamiętajcie jednak, że w przypadku wpłacenie 15 złotych portal nic nie otrzymuję, a nawet trochę dokłada, bo trzeba jeszcze pokryć koszt wysyłki. Nie mówię tu po żeby wymuszać większe wpłaty, ale po to żeby podziękować tym, którzy wpłacili większą kwotę, żeby oprócz pokrycia kosztów wesprzeć portal. To tyle o kosztach i jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy zdecydowali się na ten krok.

Wracając do tematu. Co chcieli byście otrzymać w następnym rzucie? Propozycji jest kilka:
1. Przygoda "Pazur Azgara" - prawie gotowa wersja wydawnicza. Kilka poprawek i właściwie można drukować.
2. Kompletny zbiór czarów. W miarę zredagowane są 3 księgi czarów (nazwane księgami magii). Trzeba byłoby popracować nad nimi edytorsko, ewentualnie dobrać jakieś grafiki i też w miarę gotowa wersja.
3. Bestiariusz. Osobiście na tym zależałoby mi najbardziej. Mamy tu duże rozdrobnienie, ale przy opcji - kopiuj/wklej - praca możliwa do wykonania, zwłaszcza, że znaczna część potworków jest już na naszym portalu.
4. Opowiadania Ketha, okraszone rysunkami Mordimera. Dla mnie też hit wydawniczy. Tekstów popełnionych przez Ketha trochę na portalu mamy, jak również ładnych grafik Mordiego. Jakby to ładnie zebrać do kupki też byłaby bardzo fajna sprawa.
5. Reszta przygód nadesłanych na puchar ostrogarski. Jeśli wyłonili byśmy, jedną, którą chcieli byśmy posiadać w swoich zbiorach na pewno mastug spiołby się bardziej, żeby to właśnie ją zMAKować.
6. Któryś z numerów KC-towca. Opcja też możliwa, troszkę pracy, żeby przerobić to pod kątem druku i też wersja w miarę gotowa.
7. Jakiś atlas Orchii. Mamy już kilkanaście mapy, różnej jakości, jednak po zdecydowaniu, które się nadają oraz po nadaniu im podziałki, też mogłoby wyjść przyzwoite opracowanie.
8 itd. pomysły są nie ograniczone kwestia tylko chęci i zainteresowania.

Na koniec jak ja to widzę. Otóż chciałbym, żeby opracowania nie przekraczały kosztów rzędu 20 złotych za egzemplarz. W związku z tym trzeba będzie robić wszystko, żeby się w tym mieścić. W przypadku, gdy dana osoba wpłaci, te przysłowiowe 2 dyszki, będzie mogła sobie wybrać, co chce (z materiałów już wydrukowanych otrzymać do domu).
Czyli np. czegoj przekazuje 20 złotych na portal i bierze sobie lustro Melerusa. Potem wydajemy powiedzmy pazura, czegoj wpłaca 20 dyszki i mówi, że poprosi pazura, potem kolejne i znów coś innego. Dzięki temu użytkownik, otrzymywałby w prezencie to co by chciał, natomiast portal miałby szansę poszerzać ofertę publikacji trafiającej do Was.

Proszę o konstruktywne wypowiedzi. Będę się starał ten temat moderować przyzwoicie, w związku z tym, krótkie posty i mało konstruktywne, będę wywalał. Jedyne co dopuszczę to pochwalne poematy na temat już wprowadzonych do obiegu pozycji.:D
Ostatnio zmieniony 01 sierpnia 2011, 23:50 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 18 lipca 2011, 07:22

1. Pazur nie jest oryginalną przygoda KCtową i jest bardzo prosty. Chyba nie warto w to brąć.
2. Zależałoby od jakości oprawy graficznej. Nie obniżajcie lotów poniżej poziomu Lustra, jeżeli księga będzie przeMAKowana to czemu nie, na stan obecny tekstu raczej nie.
3. To byłby dobry pomysł, ale wymagałby rozważnego doboru potworów. Bestiariusze są wszędzie i jedynym co mogłoby bronić taką pozycje to oryginalne stworki, więc z pewnością nie warto wrzucać tam wszystkiego. Oczywiście kluczowe będą rysunki.
4. Lubię czytać Ketha ale nie bardzo widzę jego teksty jako jeden zbiór. Krótkie opowiadania Keth często pisał pod "motyw", nie wiem jak to będzie wyglądać jako niezależny tekst.
5. To akurat dobry pomysł, sprawę da się załatwić ankietą. Oczywiście glosuje na siebie.
6. Chętniej zobaczyłbym nowy numer.
7. To jest doskonały pomysł. Poziom wykonania map jest wysoki - Orcus Wschodni i Mały są świetne, więc taki atlas byłby bardzo efektowny. Nawet skrótowy komentarz pozwoliłby na rozgrywanie przygód gdzieś indziej niż na przesyconym lokacjami Centralnym. Jedyny minus jaki widzę to to, że pomysły autorów będą się nijak miały do wizji ASów i produkt powędruje do kosza wraz z reedycją.
Mimo tego wydanie map uważam za najlepszą koncepcję z całej siódemki.
astrolog/alchemik 10/10 POZ

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 18 lipca 2011, 08:05

Pakiet map jest niepełny, bestiariusz widzę tylko z rysunkami autorskimi. Niekompletnych materiałów nie ma sensu drukować. Póki co, bo mam nadzieję, że te dziury się w rok załata.
Natomiast scenariusze - to bardzo dobry pomysł. To najbardziej chyba użyteczne materiały do systemu. Wybrać kilka dobrych z tego co mamy i heja.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 20 lipca 2011, 10:45

Myślę że coś na zasadzie >atlasu w częściach< byłoby interesujące, wrócilibyśmy do wątków światotworzenia i sprecyzowali to co zostało niedokończone.
Oprócz mapy ogólnej wyspy i opisu przydało by się wprowadzić plany co większych miast i ich pobieżne opisy. Jedna wyspa jeden zeszycik.
Myślę że coś takiego zdało by egzamin.

Podobnie sprawę widzę z księgami magii zawierającymi opisy czarów, oraz bestiariusz, jednak wbrew pozorom z nimi będzie nieporównywalnie więcej pracy niż z tworzeniem nowych map, no i pozostanie do rozwiązania kwestia praw autorskich które będę leżały po stronie autora, z rzeczami które zrobimy sami nie będzie wielkiego problemu - przygotujemy wewnętrzną deklarację na potrzeby portalu i wsio, ale czary i bestiariusz to już inna paczka gwoździ, bo nikt z portalowców nie włada owymi prawami.

Wydawanie przygód - owszem można jednak to jest jednostrzałowy gadżet - o ile widzę sens w publikacji materiałów wielorazowego użytku o tyle drukowane przygody uważam za zbędne obciążenie półki i od razu przed oczami widzę kampanie do WFRPG które tak szybko jak zostały rozegrane poleciały na allegro bo po co je trzymać.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 20 lipca 2011, 12:07

Wydawanie przygód - owszem można jednak to jest jednostrzałowy gadżet - o ile widzę sens w publikacji materiałów wielorazowego użytku o tyle drukowane przygody uważam za zbędne obciążenie półki i od razu przed oczami widzę kampanie do WFRPG które tak szybko jak zostały rozegrane poleciały na allegro bo po co je trzymać.
Czymś takim można się przejmować wydając publikację wieloegzemplarzową. Większość z tych co posiada "Lustro" raczej nie podejrzewam o wystawianie go na allegro. Raczej będzie je przechowywać podobnie jak stare numery MiM. Zresztą uwierz mi na słowo, że półki to za bardzo ta akurat pozycja Ci nie obciąży. Tak czy inaczej pomysł powrotu do światotworzenia jest najbardziej wskazany. Za kulisowo zdradzę, że mastug już się za to wziął i rzeźbi mapę Archipelagu Centralnego (uwaga!!!) z podziałką, czyli jest szansa, że wreszcie podróże u różnych MG będą trwały podobny czas. Mam nadzieję, że owocami pracy się podzieli a mapa jakościowo nie odbiega od Orkusa Wschodniego, więc raczej będzie pozytywny odbiór.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 20 lipca 2011, 12:43

Nie chciałem żeby moja uwaga wyszła jako zarzut. Nie widziałem lustra więc nie oceniam żadnego jego aspektu. Chodzi mi jeno o fakt funkcjonalności danego opracowania. Dlatego podawałem wydawanie przygód jako ogół. Lustro w tym momencie jest traktowane bardziej jako test możliwości, trofeum czy pamiątka pierwszego wydania materiału o KC od iluśtam..., słowem gadżet, nie mówię że to źle. Niemniej jednak funkcjonalnie jako opracowanie jest to tylko przygoda do użytku (w danej grupie) jednokrotnego, a później otrzymuje status "pułkownika" i będzie obrastać w zaciszu pokoju kurzem.
Materiały użytkowe - wielokrotne - mają moim zdaniem większą wartość bo razem ze swoją gadżetowatością (a najbliższe opracowania robione przez portal chcąc nie chcąc, będą gadżetami) posiadają też nieprzemijającą funkcję.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 lipca 2011, 12:46

Moim zdaniem tak fantastycznie napisane scenary jak te ze stajni Warhammera warto zostawić na półce:
- z przyczyn sentymentalnych
-może poprowadzi się innej ekipie

Tak czy siak ja chcę Lustro i dziś wieczorem jak nie zapomnę wpłacę datek na portal.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 01 sierpnia 2011, 16:34

Właśnie dostałem Lustro :D

Robi wrażenie! Jeśli tak byłby wydany podręcznik fanowski to ja kupuję kilka egzemplarzy :)

A poważnie - bomba, oby udało się coś fanowsko zrobić, bo to naprawdę rarytas.

Czegoj - ile by kosztowało wydrukowanie 300-400 stron w tym stylu?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 01 sierpnia 2011, 20:39

Nie wiem, jak będę miał tekst mogę poprosić o wycenę. Generalna zasada, czym więcej egzemplarzy tym taniej. Druga zasada, czym lepiej przygotowany tekst pod druk tym taniej. Potem można zaoszczędzić jeszcze na kolorze oraz na jakości papieru oraz formacie. Zbyt dużo zmiennych, żeby teraz podać przynajmniej przybliżoną cenę.

Jak ghasta zrobi księgę potworów i dojdziemy do wniosku, że warto ją wydać, wtedy może będziemy wiedzieli coś więcej. Lustro tak jak podawałem oficjalnie przy 20 egzemplarzach to koszt ok. 15 złotych za sztukę.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 02 października 2011, 13:58

Jestem po lekturze papierowej wersji "Lustra Melerusa", które miałem przyjemność poznać jako juror w pierwszej edycji Pucharu Ostrogarskiego. Sposób wydania robi bardzo dobre wrażenie, jednak psują je liczne niedoskonałości tekstu - głównie literówki oraz braki odstępów. Znalazłem także błąd w statystykach utopców (dotyczy OB). Przydałaby się także na stronie tytułowej jakaś informacja, że ów zeszyt zawiera scenariusz do Kryształów Czasu. Liczę na to, że kolejnym razem uda się uniknąć podobnych wpadek i o kontynuacji tego scenariusza wydanej w formie papierowej będę się mógł wyrażać w samych superlatywach.
Ostatnio zmieniony 02 października 2011, 17:36 przez Treant, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 14 października 2011, 19:04

Dalej będzie kampania. Czegoj wspomniał o kosztach Lustra, przekładając to na dużo większą objętościowo kampanię będzie to jednak kwota do zaakceptowania.

ODPOWIEDZ