Nieprawda, specjalnie wczoraj przeczytałem opis Uruków o którym wspominałeś. "Na każdym ze zdobytych archipelagów władzę sprawował jeden z braci Katana" Oznacza to że tutaj również władzę nadzorczą sprawują orki.
Jednak nawet na Centralnym są liczne krainy i wyspy niezalezne od orków lub zalezne wyłącznie formalnie.
Tu przyjałem podobne rozwiazanie: mieszkancy wyspy formalnie uznają władzę Katana, wysyłają mu prezenty na urodziny i zapewnienia, że w razie dużego zagrożenia (najazd z pajęczego itp) staną po jego (Katana) stronie. Poza tym są to jedne z tych licznych niezależnych panstewek toczących ciągłe konflikty.
Swoje uwagi wrzuciłem w komentarzu pod artykułem ale jeśli odpowiedzi znajdą się tutaj to oczywiście nie przeszkadza mnie to.
Poniżej doklejam uwagi i odpowiedzi spod art.
1. Nazwa miast i założenia łudząco przypominają Tagary z Orcusa Wielkiego. Zakładam, że autor miał powód aby tak właśnie było
Jest to celowe i jest zaznaczone na samym początku tekstu. Przyjałem, że ludzka natura w postaci największej religijności (najwyzsza WI wśród humanoidów) i "silny kler" w opisie społeczeństwa powoduje nieraz takie skutki jak powstanie trzech Tagar.
Podobienstwo nazwy. Samo -gar to miasto po orkowemu, końcówke nazwy -gara uznałem za "zludzczona wersję" czyli częstą końcówke nazwy dla miast ludzkich. Pierwszy człon pochodzi od nazwy wyspy. Przydomek pochodzi od charakterów czczonych w danym miescie bóstw, mogłoby byc jeszcze ciemno, świetliście, mrocznie, równoważnie, cokolwiek. Ten i przygotowywane opisy traktuję jako przykładowe społeczności i przyznaję, ze chocby z tego powodu nazwy zrobiłem dość sztamopowe
2. Nazwy rodów. Poza nimi nic więcej o nich nie wiadomo. Fajnie, że są, ale dodatkowy opis byłby jak najbardziej wskazany.
Troszke wiadomo. wiadomo, które są najsilniejsze, wiadomo, że wszyscy członkowie jednego z nich zostali pozamieniani w martwiaki, wiadomo, ze tworzą "sojusze" gdzie słabsi płacą za ochronę silniejszym itd. To ogólny zarys, wiecej szczegółów może byc w scenariuszach przygód i kampanii zarowno moich, jak i MG, który chciałby skorzystac z jakis zawartych tu pomysłów.
3. Ciemność - pewnie się czepiam, ale stale utrzymywana ciemność działająca na bazie tego czaru powoduje, że poza czarnoksiężnikami, martwiakami i spec.zdolnościam wszyscy inni są w niej ślepi.
Nie nie, tu nie chodzi o "złodzieja światła" tylko o czar sprowadzenie ciemności, czyli wywoałnie gęstych chmur ograniczajacych dostęp światła i powodujacych panowanie półmroku w dzień. Ten czar daje też bonusy martwiakom i pozwala otwarcie chodzić w dzień wampirom itp. Dla innych istot nie uniemozliwia widzenia
że nie wspomnę o powtarzalności częstej rzucania tego czaru - współczuję czarnoksiężnikowi za to odpowiedzialnemu
Czar odnawia na zmianę conajmniej kilku czarnoksięzników. Jednorazowo sprowadzona ciemność utrzymuje się ponad pół miesiąca. W ciągu roku trzeba go rzucic mniej więcej 20 razy.
4. Niestety nie chce mi się wierzyć że do niewolników nie dochodzi żadna informacja o tym jak jest gdzie indziej. Zwłaszcza, że zwiększa się ich liczba z zewnętrznego "napływu"
Wiekszośc jest z ze stałej "chodowli", nowych czesto trzyma się osobno. nie oznacza to, ze nie dochodza zadne informacje. Po prostu właściciele starają sie to ograniczać.
5. Pra-Kobra - a jest szansa na jakiś bardziej szczegółowy opis poza 20POZ?
Nie pisałem wiecej głównie z trzech powodów: po pierwsze to PraKobra jest tam "prawdopodobnie" czyli równie dobrze MG może stwierdzić, że to tylko plotki, bez potwierdzenia w faktach.
Po drugie widziałem że raczej kompletny opis Pra Kobry znajduje się w download na portalu, wiec jak ktos chce to może bez problemu wprować gada. Po trzecie sam POZ węża też może być plotką. MG może wprowadzić PraKobre jako np. 8 POZ, za to rozpuszczajacą plotki o swoich rozmiarach większych niż rzeczywiste.
6. Szkolenie broni - co jest w nim takiego specyficznego że trwa tylko miesiąc i daje średnio +15/16 do biegłości. Porównując szkolenie na P.SP. trwa 180 dni i daje +15 do bgł.
Jest wzorowane na szkoleniu w Bractwie Białych Mieczy. Tyle tylko, że dotyczy bardziej ograniczonej grupy broni (bo to słabsza, minejsza i tylko lokalna gildia). Poza tym masz rację, walnąłem się z tym czasem, trwa to troche za krótko. Powinno być jakieś 3 miesiące. Może będzie można zmienic przy okazji pogrubiania czcionek, albo MG sobie zmieni jak chce
Podsumowując, bardzo ciekawie przedstawione społeczeństwo trochę przypominające Mussilion z WFRP.
Nie znam WFRP, ale okazuje się, ze tam chyba było juz wszystko
Zdecydowanie do wykorzystania i czekam na pozostałe miasta.
Nastepni w kolejce są Dobrzy, ciekawe do czego w WFRP będą podobni B)