Po co jest tyle kategorii broni? Czy jest to komuś potrzebne. Ile razy widzieliście podczas sesji BG, który wybrał biegłość w dzidach? Ja nigdy. Czym się różni walka dzidą (pchnięcia i rzuty) od walki włócznią, harpunem? Raczej niewiele. Dlaczego kusze rozdzielone są na dwie oddzielne kategorie? Kusza to kusza, ciężka waży więcej i tyle się różni że potrzebuje naciągu, najlepiej mechanicznego.
Jednocześnie kusza wałowa w ogóle nie powinna być w tej tabeli, równie dobrze można dodać tam: mangonele, katapultę, balistę, trebusz, a kategorię nazwać broń oblężnicza. Do niczego
innego przypiąć jej nie można.
Kolejna sprawa topory - w jakim celu rozdzielenie na 3 typy?
Prowadząc tyle lat KC wielu z kategorii broni nikt nigdy nie wybrał. Ponieważ nie miało to sensu - ograniczona liczba broni w danej kategorii powoduje jej minimalną przydatności.
Kolejna sprawa jest sensowność istnienia kategorii gdzie jest tylko jeden egzemplarz broni. Nikt nigdy nie weźmie jej pod uwagę po to, aby umieścić w niej swoją biegłość. Jest to marnotrawstwo biegłości.
Oczywiście, ktoś podniesie zaraz głos: Przecież w ramach kategorii można sobie zrobić nowe bronie. Ale jakoś do tej pory nawet u nas na stronie nie pojawiło się zbyt dużo propozycji nowych dzid, gwiazdek czy kos. O ile przy gwiazdkach, dosyć specyficznej broni, nie ma co zmieniać, tak kilka kategorii spokojnie można złączyć. Dzięki czemu BG i NPC będą mieli większy wachlarz dostępnych broni dla swojej postaci. System tez na tym nie straci, a będzie się lepiej grało.
Jak mi kto krzyknie realizm walki to odpowiadam od razu. Panowie i panie
Nie chce pozostać gołosłowny i proponuję złączenie kilku kategorii ze sobą. Rozgrywka nic na tym nie straci, a nawet ulegnie ubarwieniu.
Złączmy:
Halabardy + Kosa
Dzida + Harpun + Oszczep + Włócznia
Kusza + Kusze ciężkie
Maczugi + Pały
Noże + Sztylety
Topory dwusieczne + Topory koliste + Topory typowe i siekiery bojowe
Pozostałe kategorie broni oraz sposób ich użycia i nauki walki wydają mi się na tyle specyficzne, że dalsze ich łączenie nie jest celowe. Zawsze jednak możecie mnie wyprowadzić z błędu
Co do gwiazdek mam kilka dodatkowych propozycji dla tej kategorii. Rzucać w ten sposób można też ołowiane kule oraz duże 'gwiazdki' tj. czakramy. Tylko kwestia zrobienia współczynników.
No i jeszcze ten nieszczęsny Sierp - nie pamiętam aby ktokolwiek u mnie, kiedykolwiek go użył.
Co wy na to?