Dysputy RELIGIJNE

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 23 listopada 2009, 14:48

Nie rozmawiamy tutaj o chrześcijaństwie, a określenie to z powodzeniem użyte jest w innym systemie fantasy również w stosunku do bóstw nie mających związku z chrześcijaństwem.
nie rozmawiamy też o innych systemach fantasy. Możliwe, zę gdzies jest gra w której bawół opas = wielka, bojowa stacja kosmiczna. Wybacz jednak jesli w dyskusji o KC bede stosowął znaczenie tego słowa jakie ma w KC, a nie w innym systemie fantasy.
To dopiero przykład chaotycznej budowy zdania
Co niby chaotycznego? To, ze próbowąłem streścic chaos Twojego tekstu "Profesje" ?
Po pierwsze, nie mam chaotycznego charakteru
Masz (zwłaszcza jeśli chodzi o zasady KC), tylko nie chcesz się przyznać.
A konflikt z uwagi właśnie na podejście do praworządności i uznawanie autorytetu.
Jedno nie wynika z drugiego.
Patrz wyżej.
Patrz wyżej. Bo znowu jedno nie wynika z drugiego. A samo pogrubianie czcionek nie ejst argmentem.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 23 listopada 2009, 14:53

Nie dojdziemy do porozumienia a na wszystko co napiszę i tak sobie wynajdziesz "kontrargument", "udowadniając" że nie mam racji. Bywa...
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 23 listopada 2009, 15:30

Nie dojdziemy do porozumienia a na wszystko co napiszę i tak sobie wynajdziesz "kontrargument", "udowadniając" że nie mam racji.
Najpierw przedstaw jakis argument, żebym mógł wyszukać kontrargument :)
stwierdzenie, ze chaotyczne charaktery zawsze prowadza do konfliktów jest zdjete z sufitu i nie zamierzam go przyjmowac tylko na podsatwie Twojego autorytarnego stwierdzenia.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 23 listopada 2009, 15:46

Argumenty przedstawiam cały czas. Pomimo tego i tak zawsze coś na nie odpiszesz. Nie przypominam sobie abyś kiedykolwiek powiedział "tak, masz rację" lub "tak, zgadzam się z tym" itp. To zwyczajnie męczące i do niczego nie prowadzi.
Nie twierdzę, też że "chaotyczne charaktery zawsze prowadza do konfliktów". Pogrubiłem istotny fragment opisu charakteru w tej właśnie kwestii. Konflikt w tej sytuacji może wyniknąć gdy jeden z kapłanów wyda polecenie drugiemu. Ten drugi mając charakter chaotyczny i nie uznając tym samym autorytetu pierwszego zwyczajnie to zignoruje co może doprowadzić do konfliktu. Tym samym jakakolwiek struktura opierająca się właśnie na autorytecie i tzw "drabince" nie ma racji bytu.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 23 listopada 2009, 20:30

A tak na marginesie chłopaki:) To o czym wy kurcze dyskutujecie:) Bo tak wygląda mi na to że gdzieś meritum sprawy na bok poszło. Co zaś akolity, to nie bądź proszę Hauerine drobiazgowy, większość z nas ma to 4 literach:) i jak sądzę będzie stosować to słowo jako synonim nowicjusza.
Przepraszam Cię ale nie mam czasu wypowiedzieć się na temat twojej propozycji, postaram się to zrobić w Czwartek. Zastanawiam się jak pogodzić Twój i mój pomysł i ubrać to odpowiednio w słowa.
Co do chaotycznego charakteru kapłana nie uznającego autorytetów, to może i racja. Zawsze jednak tacy goście będą się bać silniejszego. A najsilniejszym w całym ich stadzie na pewno jest ich bóg czyli Hasar Grun.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 23 listopada 2009, 21:11

Nie twierdzę, też że "chaotyczne charaktery zawsze prowadza do konfliktów".
Niedawno twierdziłeś ze będą konflikty bo są chaotyczni :)
Konflikt w tej sytuacji może wyniknąć gdy jeden z kapłanów wyda polecenie drugiemu. Ten drugi mając charakter chaotyczny i nie uznając tym samym autorytetu pierwszego zwyczajnie to zignoruje co może doprowadzić do konfliktu.
Może, ale niemusi. Struktura moze byc tez zupełnie inna. Np. taka jak zaproponowalem dla Hasar - Gruna. Raczej redukuje konflikty.
Co zaś akolity, to nie bądź proszę Hauerine drobiazgowy, większość z nas ma to 4 literach i jak sądzę będzie stosować to słowo jako synonim nowicjusza.
Na portalu zamieszczony jest materiał, gdzie akolita oznacza kapłana na początkowych POZ. Dla mnie to głupota, ale takie może byc rozumienie tego słowa na portalu, gdzie w takim znaczeniu je umieszczono. Tym bardziej, że ktoś do tego nawiązał w opisie Profesji w KC.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 24 listopada 2009, 00:09

Niedawno twierdziłeś ze będą konflikty bo są chaotyczni
Rany jaki Ty jesteś marudny. Bo będą i to jest naturalne przy charakterze chaotycznym.
Może, ale niemusi. Struktura moze byc tez zupełnie inna. Np. taka jak zaproponowalem dla Hasar - Gruna. Raczej redukuje konflikty.
Przecież użyłem właśnie słowa "może". Czwarty od końca w cytowanym przez Ciebie fragmencie.
Tym bardziej, że ktoś do tego nawiązał w opisie Profesji w KC.
Kto i gdzie?

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 24 listopada 2009, 01:29

Zecyduj się proszę:
Nie twierdzę, też że "chaotyczne charaktery zawsze prowadza do konfliktów
czy też:
Bo będą i to jest naturalne przy charakterze chaotycznym.
To dla mnie po prostu zbyt chaotyczne.
Przecież użyłem właśnie słowa "może".
Tak, uzyłes go. W kontekście "podobnym do >kometa może czasem uderzyc w Ziemię i dlatego żadne życie nie ma tam racji bytu<.

Poza tym czepiłes się drabinki autorytetu, a słowem nie skomentowałeś propozycji struktury bardziej rozbudowanej od swiatynek w których jest tylko po 1 kapłanie, a nie opartej na "drabince".
Kto i gdzie?
Ty. I tu: http://www.krysztalyczasu.pl/articles.php?article_id=14

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 24 listopada 2009, 09:45

Nie am tu słowa o akolicie

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 24 listopada 2009, 10:08

Nie am tu słowa o akolicie
A napisałem, że jest tam słowo "akolita"?
Też nie.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 24 listopada 2009, 10:24

Tak
Na portalu zamieszczony jest materiał, gdzie akolita oznacza kapłana na początkowych POZ.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 24 listopada 2009, 10:42

Przeczytaj jeszcze raz:
Na portalu zamieszczony jest materiał, gdzie akolita oznacza kapłana na początkowych POZ.
To znaczy dokładnie to co napisałem: na portalu zamieszczone są listy "tytułów", w tym "akolita".

I dalej piszę:
(...)takie może byc rozumienie tego słowa na portalu, gdzie w takim znaczeniu je umieszczono. Tym bardziej, że ktoś do tego nawiązał w opisie Profesji w KC.
A tu jest wspomniane o tym, że nawiązałeś do "tytułów" przy opisie profesji.

To znaczy, dokładnie to co napisałem: w opisie profesji nawiazałeś do listy "tytułów".

Nic innego nie miałem na myśli.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 24 listopada 2009, 11:05

Dwie sprawy. Pierwsza - na portalu nie ma użycia słowa akolita w żadnej liście tytułów, ponieważ nie ma tytułów przy profesji Kapłana. Takie coś jest tylko w downloadzie. Druga przestańcie się łapać za słówka bo to w żaden sposób nie służy rozwojowi wątku.
P.S. Venar próba zagonienia Hauerina w "kozi róg" jest nie możliwa.
P.S. Hauerine jakbyś czasem spojrzał dalej niż czubek własnego nosa, pewnie znalazł byś sensowne argumenty wielu użytkowników portalu. Niestety to trzeba chcieć dostrzec. I proszę o nie komentowanie tego P.S. Taka próba skończy się usunięciem postu. Pozdrawiam

garfields
Reactions:

Post autor: garfields » 24 listopada 2009, 11:08

I co ci Heurinie przeszkadza taki akolita. Nie zgadza się to ponownie tylko z TWOIMI najwyraźniej poglądami, a nie reszty użytkowników portalu.
A jak użyje słowa szaman do opisania druida - wyznawcy Gothmeda to też cię będzie bolało? Czepianie się takich rzeczy to czysty bezsens i trollowanie.

Poszczególne religie mają identycznie nazwane profesje (kapłan) ale w ramach swoich struktur poszczególne stopnie wtajemniczenia mogą i nazywają się inaczej. Tyle w temacie o który kruszycie kopie.
Poza tym pojechaliście znowu w osobiste wycieczki z generowaniem niepotrzebnych postów - piszcie sobie o tym na PW, a nie w wątku na forum.

btw. Czegoj - wywalić możesz te posty od razu :)
Ostatnio zmieniony 24 listopada 2009, 11:09 przez garfields, łącznie zmieniany 1 raz.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 24 listopada 2009, 14:52

I co ci Heurinie przeszkadza taki akolita.
W niczym. A pisałem, ze mi przeszkadza ? To nie rozumiem, czemu mnie się czepiasz.
A jak użyje słowa szaman do opisania druida - wyznawcy Gothmeda to też cię będzie bolało?
Jak uzyjesz słowa szaman bez uwzglednienia co przez nie rozumiesz to nikt nie zrozumie, ze miałes na mysli akurat druida, wyznawcę Gothmeda.
Troche tak jak z tym przykładem bawoła opasa i stacji kosmicznej.
Czepianie się takich rzeczy to czysty bezsens i trollowanie.
Przeciez ja się nie czepiam. Po rostu wenar uzył określenia, ktore nie funkcjonuje w mechanice, ani opisie świata KC poza pewnym fanowskim dodatkiem. Ponieważ juz wczesniej na portalu odnosił sie do tego fanowskiego dodatku, to w dobrej wierze zrozumiałem to słowo w takim znaczeniu, w jakim uzywaja go niektórzy gracze KC i być moze również venar (co sugerował jego artykuł). Okazało sie jednak, ze on miał co innego na mysli i zaczął sie mnie czepiać, że go nie zrozumiałem. Tyle.
Poszczególne religie mają identycznie nazwane profesje (kapłan) ale w ramach swoich struktur poszczególne stopnie wtajemniczenia mogą i nazywają się inaczej.
Oczywiście.
Tyle w temacie o który kruszycie kopie.
ale my w ogóle tego tematu nie poruszylismy :)
Poza tym pojechaliście znowu w osobiste wycieczki z generowaniem niepotrzebnych postów
Wyłącznie na skutek nie zrozumienia w jakim znaczeniu venar wprowadza nowe okreslenia do KC. Jezeli ma pomysł, zeby nazywać uczniów szkolących się na kapłanów akolitami, to OK, byleby najpierw o tym poinformował, z nie miał pretensji, że nie czytam mu w myślach.

ODPOWIEDZ