Łuki bloczkowe w KC

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 23 listopada 2009, 21:05

Hauerine:
Rozwój niewiele da, i tak najpotężniejsze są czary i przedmioty antyczne Smile
Czyli, może być rozwój poprzez odzyskiwanie utraconej wiedzy:) Z drugiej strony czy ANTYK:) wymyślił wszystko?? A może dzisiejsza magia idzie w innym kierunku. Antyk czyli Czasy Czerni charakteryzowały się dużą agresywnością i wysokim nasyceniem demonami i potężnymi istotami, teraz jest trochę inaczej, wobec czego i magia może iść w innym kierunku.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 23 listopada 2009, 21:15

Hauerine napisał/a:
Czy wyraźnym powodem mozę byc to, ze nigdy się nie rozwijał, a jego mieszkańcy w słowniku nie mają pojęć takich jak postęp, rozwój itp :) ?
Och, to chyba stoi w ewidentnej sprzeczności z ludzką naturą... :P

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 23 listopada 2009, 21:50

avnar, a co to te "Czasy Czerni" :) ?

Keth:
Och, to chyba stoi w ewidentnej sprzeczności z ludzką naturą...
Chyba :)

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 24 listopada 2009, 05:46

avnar, a co to te "Czasy Czerni" Smile ?
Zaraz, zaraz, tego sformułowania to chyba :) sam AS używał w stosunku do czasów Balamora?? Czy mi się coś pokiełbasiło??:)
Ostatnio zmieniony 24 listopada 2009, 05:46 przez avnar, łącznie zmieniany 1 raz.

garfields
Reactions:

Post autor: garfields » 24 listopada 2009, 10:58

:] Standard - pojechaliśmy poza wątek - proponuje wydzielić kolejny w stylu

Dlaczego świat KC nie rozwija się

I podpowiedź - dlaczego każdy świat fantasy, oparty na bogach , smokach magii nie rozwija się. Nawet Śródziemie jest tego doskonałym przykładem.

Wracając do łuków

JESTEM NA NIE - z prostej przyczyny, końcowy efekt, czyli zmianę skuteczności czy czegokolwiek przy broni (szybkości strzelania, rodzaju wyrzucanych strzał, celności, wagi) łatwiej uzyskać magią niż przez wielokrotne i pewnie wieloletnie testy jakiegoś kawałka drewna ze sznurkiem i kilkoma bloczkami. Ew. ktoś kto sobie taki łuk wymyślił niech go ma 'dla siebie;' a gracze niech go zobaczą raz i póżniej o nim zapomną - jako o takiej ciekawostce w przygodzie.

Awatar użytkownika
nospe
Reactions:
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: nospe » 24 listopada 2009, 21:15

Jak dla mnie łuk o takiej skuteczności miał by miejsce w KCkach jako artefakt:)
Mój browar - SPECJAL, mój linuks - PLD, moje RPG - KC.

Feamor
Reactions:

Post autor: Feamor » 24 listopada 2009, 23:25

Ale postawie Ci proste pytanie - PO CO? Brakuje ci tego prochu, nitrogliceryny, plastiku. Jak tak to poszukaj sobie świata stemPunka, a nie wprowadzaj bezsensowne technologie do świata KC.
Właśne jestem jego zdecydowanym przeciwnikiem, ale chciałem w rozsądny sposób uzasadnić dlaczego może go nie być.
Ja tylko analizuje mozliwości zastosowania istniejących czarów
Faktycznie to samo można powiedzieć o łukach bloczkowych, inna konfuguracja istniejących przemiotów: kółek, cięciwy i ramion łuku. Zatem takie uzasadnienie pasuje też do łuków, iż powinny być. Choć jak wspominałem mam mieszane uczucia, czy coś takiego wprowadzić.
:] Standard - pojechaliśmy poza wątek - proponuje wydzielić kolejny w stylu

Dlaczego świat KC nie rozwija się
Cieszę się, że dość banalne pytanie, wywołało fundamentalny problem rozwoju techniki w KC. Jeżeli ma on miejsce to wtedy łuki bloczkowe, jak i wszelkie inne mechaniczne wynalazki (bez chemii) są niejako jego następstwem.
Ostatnio zmieniony 24 listopada 2009, 23:36 przez Feamor, łącznie zmieniany 1 raz.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 24 listopada 2009, 23:38

chciałem w rozsądny sposób uzasadnić dlaczego może go nie być
Wytwarzaniem łuków zajmuje się cech. Robi sie je scisle wg instrukcji pochodzących od samej bogini Sharami. Odstepstwo od instrukcji karane jest wyrzuceniem z cechu i zakazem wytwarzania łuków... albo jeszcze surowiej.
Może być ?

Feamor
Reactions:

Post autor: Feamor » 24 listopada 2009, 23:48

Szczerze, to nie wiem. To miałoby oznaczać, że wszystkie istoty produkujące łuki bloczkowe muszą należeć do tego cechu. A nie może ktoś inny tego wymyślić i produkować? Czy wtedy zabójcy cechu będą starali sie go wyeliminować, jako konkurencję?

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 25 listopada 2009, 00:02

Ja miałem na mysli, ze ten cech (czy kilka cechów?) robi zwyczajne łuki proste lub refleksyjne. A ścisłet trzymanie sie instrukcji uniemozliwia eksperymenty z bloczkami :)

Feamor
Reactions:

Post autor: Feamor » 25 listopada 2009, 00:35

To by niestety ozaczało, że wszystkie łuki kontrolują cechy. A jak łowca sam sobie zrobi? W średniowieczu łuki często były robione samodzielnie, jako dość prosta broń, co innego z kuszami.
Ostatnio zmieniony 25 listopada 2009, 00:36 przez Feamor, łącznie zmieniany 1 raz.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 25 listopada 2009, 08:35

Prawo katana zakazuje wytwarzania broni przez osoby z niższych klas społecznych.
Łuk robiony samodzielnie na własny uzytek jakiegos kłusownika raczej nie będize łukiem bloczkowym :)

garfields
Reactions:

Post autor: garfields » 25 listopada 2009, 10:33

Feamor napisał/a:
Szczerze, to nie wiem. To miałoby oznaczać, że wszystkie istoty produkujące łuki bloczkowe muszą należeć do tego cechu. A nie może ktoś inny tego wymyślić i produkować? Czy wtedy zabójcy cechu będą starali sie go wyeliminować, jako konkurencję?
Zajrzałem w sieci do budowy tego łuku - sorki ale to chyba trochę zbyt na wyrost dla świata KC taki wynalazek. Aktualnie produkuje się je z kompozytów, ich konstrukcja to ok 100 elementów połączonych w całość, strzelanie z użyciem spustu (?). Trochę za dużo jak na świat gdzie większa część osób biega z łukami wyrzeźbionymi z jakiegoś giętkiego drewna poklejonego klejem organicznym i ściągniętego krowim jelitem. Jako artefakt, cud, cokolwiek tak - ale nie jako produkt jakiejś gildii. Z niewielkim prawdopodobieństwem byłbym w stanie przyjąć że 1-2 łuki gdzieś tam gracze widzieli - ale na pewno nie dał bym ich do rak. Ew. mogły by funkcjonować jako opowieść - bajka że są gdzieś na jakimś archipelagu takie łuki dostępne, ale i to raczej ciężko.

Poza tym patent na taki łuk powstał w ... XX w o czym wspomniałeś. To już dyskwalifikuje taki pomysł jak dla mnie.
Holless Wilbur Allen - twórca łuku bloczkowego w 1966 roku, patent ALLENA jest z 1969 roku

taki wycinek z jednego ze sklepów na temat budowy nowego luku
Majdan został odlany z aluminium. Uchwyt jest chropowaty, co znacznie poprawia chwytność łuku i jego stabilność w ręce. Ramiona wykonane zostały z wysokiej jakości włókna powstałego na bazie grafitu, posiadającego wysoki współczynnik elastyczności. Ramiona, jak i majdan pokryte są specjalną powłoką epoksydową.
Ostatnio zmieniony 25 listopada 2009, 10:34 przez garfields, łącznie zmieniany 1 raz.

Feamor
Reactions:

Post autor: Feamor » 25 listopada 2009, 12:55

Pisałem dlaczego dopiero XX wiek. Łuki te służa do polowań, dlatego wykonywane są jak broń (ułatwienia w trzymaniu itp. skoro profilowanie dodatkowe za dużo nie kosztuje), a spust taki można stosować do zwykłego łuku, tylko po co, skoro naciąg nie jest tak mocny i nie tnie palców, ani ochraniaczy. Umagicznione drewno może mieć własności lepsze niż nie jeden współczesny materiał ;)

Ale łowca tan, czy tan płatnerz? Nie szedł bym w tę stronę, to znaczne ograniczenie całego systemu i zasad KC, gdzie płatnerz jeżeli nie jest chłopem to może wytwarzać broń, a łuk jest stosunkowo prosty do zrobienia. Natomiast w przypadku bloczkowych można założyć, że jakaś gildia, która potrafi produkować takie łuki (wersja limitowana ;-) ) i nie chce konkurencji, albo w ogóle pewne grupy interesu bardzo by nie chciały by takie łuki były produkowane i stosowane (analogia do kusz w wiekach średnich). To powinno chyba wystarczyć do ich ograniczenia, bądź w ogóle zablokowania ich istnienia w KC.
Ostatnio zmieniony 25 listopada 2009, 12:57 przez Feamor, łącznie zmieniany 1 raz.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 25 listopada 2009, 14:48

Nie szedł bym w tę stronę, to znaczne ograniczenie całego systemu i zasad KC
ale właściwie to ograniczenie juz jest.
gdzie płatnerz jeżeli nie jest chłopem to może wytwarzać broń
Płatnerz jest zawodem, kóry umozliwia wykonywanie i naprawę zbroi. Znaczy zajmuje sie opancerzeniem, a nie bronią. Dostepny jest jako zawód w klasie sredniej i wyższej. Nie wytwarza łuków :)
a łuk jest stosunkowo prosty do zrobienia
Prosty łuk jest stosunkowo prosty. Kompozytowy jest już dość skomplikowany. W przypadku prostego łuku, to możliwe że taka broń jest wytwarzana przez jakis kłusowników itp. W kazdym razie oni nie będą eksperymentować z bloczkami.

Jeszcze co do samych bloczkow to byłbym przeciw chocby z powodów wymienionych przez garfieldsa.
Powiem nawet, ze kiedyś dawno temu jeden z graczy tez chciał wprowadzić do KC łuk bloczkowy, coś tam kombinował z zastosowaniem jako materiału poroza jakiegos czarodziejskiego jelenia czy tam inne jeszcze pomysły, ale w koncu temat padł. I słusznie w mojej opini :)

ODPOWIEDZ