Znaczy chłop, który przypadkiem wylosował zawód mysliwego uratował jakiegoś księciaJak np. chłop, który uratował życie księcia i dzięki temu mógł zostać myśliwym w jego dobrach.
Kręcisz. Na początku pedził bimber i sprzedawał go we wsi, później "po wsiach", później "plemieniu barbarzyńców", a teraz nagle awansował na właścicieka gorzelni i "jeździ z gorzałą" pewnie po szeroko rozumianym świecie ?Wytwarza gorzałę, jeździ z nią, sprzedaje, ma gorzelnie, w czym rzecz?
Nic mi to nie mówi. Prosiłem o informacje jak wyobrażasz sobie ten wymyslony przez siebie zawód w KC, ale zlałeś temat.A Zdzichowi tak, bo Zdzichu ma zawód – bimbrownik.
Tak. Ale jak ktoś nigdy nie pędził bimbru to ma małe szane że w ogóle cos z tego wyjdzie. A jak jest bimbrownikiem to raz mu wyjdzie, a raz nie. Jakośc też będzie za każdym razem inna (mówię o bimbrownikach w Polsce, bo do KC jeszcze nikt ich nie opisał).Jeśli ktoś nie jest kowalem, a się bierze za podkuwanie konia, to jest szansa, że mu wyjdzie, ale mniejsza niż u kowala. Tak?
Pytałem o to wcześniej. Wtedy zanegowałes te powody. Dlatego uważam, że nie ma tu elementu opłacalności produkcji na szeroki handel. Najwyzej paru bimbrowników z wioski moze się wzajemnie raczyć swoimi trunkami na zasadzie wzajemności, raz Zdzich pije samogon Jaska, a raz Jasiek pije od Zdzicha.Może z tych samych powodów co wino robione przez Józka spod 8 jest tańsze niż dowolne wino w sklepie, nawet „Nadwiślańskie”.
To naprawdę nie oczekuj w dyskusji, ze będę się stosował do Twoich nieuzasadnionych "interpretacji".Nie jest napisane. Tak interpretuję. Liczbę podaję orientacyjni. Już to przerabialiśmy.
Stolarz w Polsce zasadniczo nie pracuje na etacie. Na Orchii prewnie też nie. Raczej prowadzi własny zakład świadcząc usługi, jak to na gospodarkę cechowopodobną przystało.Stolarz na etacie (pytałem specjalnie dla Ciebie) mieści się w przedziale, który podałem. Prosiłem o etaty, które są łatwiejsze w przeliczeniu...
sano to, że próbujesz przeliczac wszystkie orchiańskie zawody na etaty jest absurdalne.
Ile to jest "srdenie miasto"? Ile wynosi premia za spektakl ? Ile ma spektakli w miesiącu? Ile czasu zajmuja mu próby i spektakle ? I dlaczego tak mało zarabia ? Czy zawodowy aktor nie może zarobic 500 mln ? Albo dlaczego tak duzo ? Czy aktor w małym teatrze w ogóle dostanie stałą pensję ? Nawet spektakl mozę miec płacony tylko w zalezności od wpływów z biletów, albo wystepować amatorsko bo to lubi.Aktor etatowy w średnim teatrze w średnim mieście dostaje ok. 1000 – 1200 + premia za spektakl
Ile razy dziennie?Np. Wykrycie oczarowania
Z dostarczonych komponentów ?preparowanie mikstur, 8-10 godzin dziennie
Sam masz problem z okresleniem zarobków częsci ludzi w świecie w którym żyjesz. Poza tym powtórzę jeszcze raz: gospodarka cechowa to nie etaty.chciałbym się dowiedzieć o średnie zarobki. Jeżeli tak bardzo boli Cię sformułowanie „etat” wystarczy napisać, że w ciągu miesiąca za swoją działalność ktoś mniej więcej zarabia tyle i tyle.
Nie chodzi mi o sztywny szablon, ale wartości orientacyjne.
a to zalezy jak ozdobna ma być ta stronaCo z tym skrybą? Podaj za stronę, ile ją pisze, a ja sobie przeliczę to na godziny