Tutaj możemy pisać co nam przyjdzie do głowy

Witold
Reactions:

Post autor: Witold » 21 grudnia 2009, 18:26

Tak też minęło trochę czasu odkąd po raz pierwszy zetknąłem się z tą stroną i zdobyłem pierwsze numery MiM - teraz pseudo-podręcznik świetnie się prezentuje w segregatorze :D

Stoczyły się już bodaj cztery sesje i jest całkiem nieźle - świat się spodobał, kolejne sesje organizujemy często i chętnie, a to w końcu najważniejsze. Mam jednak kilka pytań do starszych kolegów jeśli łaska ;)

- O co chodzi z tym opóźnieniem? Jak na razie olewam, zresztą w ogóle mechanika podczas walk w ogóle trochę kuleje;
- Mag ma ograniczoną ilość zapamiętanych czarów - a co jeśli nauczy się pełno lipnych i niepotrzebnych czarów? Chyba nie może się ich już oduczyć, ale w ten sposób bardzo łatwo zepsuć sobie postać.
- Od czego wykonywać dość częste testy na spostrzegawczość?
- Już w pierwszej sesji walnąłem wątek z poszukiwaniem kryształu czasu, chciałem żeby było dość prosto i epicko :P. Czy ma to jakiś sens? Jeśli tak gdzie może być ukryty owy kryształ i jak się z niego korzysta?

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 21 grudnia 2009, 18:45

Jak na razie olewam, zresztą w ogóle mechanika podczas walk w ogóle trochę kuleje;
Na początku jest dość trudna, stosowanie wszystkich zasad przysporzy kłopotów. Do czasu jednak. Później się to robi "z automatu".
O co chodzi z tym opóźnieniem
Parametr charakteryzujący oręże. Razem z SZ bohatera określa moment uderzenia w rundzie, a od tego zależy kolejność atakowania. Szersze informacje w tekście MiM nr 2.
Mag ma ograniczoną ilość zapamiętanych czarów - a co jeśli nauczy się pełno lipnych i niepotrzebnych czarów?
Wtedy klapa. Lepiej czary, które nie mają zastosowania bojowego i nie muszą być gotowe do natychmiastowego użycia, trzymać po prostu w księdze. W KC nie ma rytuału oczyszczania pamięci, jak u elfów w warhammerze.
Od czego wykonywać dość częste testy na spostrzegawczość?
Są to rzuty na akt. SZ - całą lub ograniczoną. Tzw. testy zaskoczenia.
Czy ma to jakiś sens? Jeśli tak gdzie może być ukryty owy kryształ i jak się z niego korzysta?
Nie ma.
Dla nas kryształy zawsze były poza zasięgiem, czymś, o czym śpiewali bardowie i opowiadało się przy piwie. Nikt tego nie dotknął. Były bardziej metaforą niż realnym bytem. To są najpotężniejsze relikty, których posiadanie mogłoby wstrząsnąć posadami całego świata. W co będziecie grali jutro jak dziś zdobędziecie kryształy? :D
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2009, 18:46 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 21 grudnia 2009, 18:48

- O co chodzi z tym opóźnieniem?
O to chodzi jak długo zajmuje machanie jakąś bronią (albo rzucenie czaru). Jedne bronie (czary) są szybsze inne wolniejsze. Nie wiem, może mógłbyś doprecyzować w czym problem ?
w ogóle mechanika podczas walk w ogóle trochę kuleje
Mechanika jest OK, szybka i prosta :) Wylicz graczom przed sesją ile mają TR, obrony jak im się mieszczą ataki w rundzie itp. Później juz tylko pare razy potoczyc kostki w czasie sesji i po walce :)
- Mag ma ograniczoną ilość zapamiętanych czarów - a co jeśli nauczy się pełno lipnych i niepotrzebnych czarów? Chyba nie może się ich już oduczyć, ale w ten sposób bardzo łatwo zepsuć sobie postać.
Hm... była jaks opcja do zapominania, niech sobie przypomnę... Poza tym są możliwości zwięskzenia "pojemności". I oczywiście trzeba sie 2x zastanowic czego się uczy.
Od czego wykonywać dość częste testy na spostrzegawczość?
Jak "od czego" ? Mógłbyś doprecyzować :) ?
Już w pierwszej sesji walnąłem wątek z poszukiwaniem kryształu czasu, chciałem żeby było dość prosto i epicko
No wiesz, gracze mogą pomarzyć. O to chodzi :D
Czy ma to jakiś sens?
O na pewno. Niech szukają hihi :)
Jeśli tak gdzie może być ukryty owy kryształ i jak się z niego korzysta?
Nie mam pojęcia. Myślę, ze Katan, jego półbogowie i astrolodzy, oraz cała rzesza demonów i innych poteżnych istot z bogami włącznie też chcieliby wiedzieć :D

Witold
Reactions:

Post autor: Witold » 21 grudnia 2009, 19:04

Dzięki za odpowiedzi. Z tym kryształem to mi nawet bardzo pasuje, gdyż wątek główny jest tylko pretekstem do przygód podczas podróży :)

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 21 grudnia 2009, 22:20

Dobrze ja wrzucę tutaj te propozycje modyfikatorów do ZW zawartych w artykule "Dies Irae" jak prosił czegoj:

- Zabicie wyznawców +1% za każdych dziesięciu
- Zabicie kapłana +1% za każdego
- Zabicie wysokiego ranga kapłana +25%
- Zabicie arcykapłana +40%
- Zabicie wysłannika boga (w zależności od mocy) +20-50%
- Zabicie awatara boga +7-%
- Kradzież ze świątyni 1-10%
- Kradzież magicznego reliktu +45%
- Zniszczenie reliktu +55%
- Działanie niezgodne z wyznawaną wiarą +10%
- Rzucający klątwę bóg ma zły charakter +10%
- Opozycyjny charakter wobec boga +25
- Działanie wyjątkowo niezgodne z wyznawaną wiarą +20%
- Wyjątkowa profanacja miejsca świętego i bluźnierstwa +5-15%
- Każde poprzednie zbrodnicze działanie wobec temu bogu +5%
- Spowodowanie, że wyznawcy porzucą (minimum 10) +1% za każdego, +3 za kapłana

- Działanie na polecenie innego boga -30%
- Sprawca sam jest kapłanem innego boga -50%
- Pośród sprawców (np. w drużynie) jest kapłan innego boga: -1-% za każdego kapłana
- Rzucający klątwę bóg ma dobry charakter -5%

W tym artykule mamy dodatkowo przykładowe klątwy z podziałem na słabe oraz silne. Powyższe zestawienie to oczywiście propozycje ale myślę, że do zastosowania.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

leobardis
Reactions:

Post autor: leobardis » 21 grudnia 2009, 22:45

Swojego czasu w naszych sesjach ,kiedy Venar był misiem gry był jeden śmiałek co posiadł ów kryształ...hmmm... nie trwało to zbyt długo bo niestety...niestety dla posiadacza - zbyt potężni dowiedzieli się kto i gdzie posiada tak przepotężny artefakt.
(Venar -chyba mnie pamięć nie myli?). :)
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 21 grudnia 2009, 22:46

No i świetnie - w mojej opinii rozwiązuje to całkowicie kwestię mojego pytania!

Może tylko za zabicie awatara podwyższyłbym modyfikator do 100% - w końcu to niemalże bezpośredni zamach na majestat samego boga. Nie wiem też, czy pokojowe przejęcie miejsca kultu można uznać za "wyjątkową profanację", ale wydaje mi się, że Set faktycznie mógłby tak odebrać wtórną konsekrację kapliczki przez kapłana Piana :)

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 21 grudnia 2009, 22:49

Nie, pamięć Cię nie myli. Ale dostępny był bardzo krótko i został przekazany istocie o wiele potężniejszej dla dobra postaci która go znalazła. To był taki mały smaczek dla graczy i namiastka potęgi którą mogą zdobyć :)
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

garfields
Reactions:

Post autor: garfields » 22 grudnia 2009, 08:32

:)

Kiedy wy macie czas generować tyle wpisów na forum!

a wątek o tych efektach zauważenia to powinien być przeniesiony do innego tematu bo tu zginie w zalewie postów niezwiązanych całkiem ze sobą.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 22 grudnia 2009, 09:15

Kiedy wy macie czas generować tyle wpisów na forum!
W pracy :D Się człowiek uczył to teraz wydaje polecenia, a w międzyczasie pisze posty ;)
a wątek o tych efektach zauważenia to powinien być przeniesiony do innego tematu bo tu zginie w zalewie postów niezwiązanych całkiem ze sobą.
Racja, może najbardziej zaangażowani w dyskusję założą nowy topik (pająk?).
Tutaj niekoniecznie merytoryczne bzdeciki się nierzadko wypisuje.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 05 stycznia 2010, 10:28

Żeby nie mnożyć niepotrzebnie nowych topików, zadam pytanie tutaj. Niskopoziomowy czarnoksiężnik chce spróbować umagicznić po raz pierwszy jakiś przedmiot (na dobry początek swój nóż). Ma wysokie UM (138), ale ryzyko porażki wciąż pozostaje realne, stąd usilne poszukiwania "wspomagaczy" (w końcu kto chciałby oberwać tak silnym ładunkiem PM, kiedy ma tylko 110 pkt. ŻYW). Przejrzałem część czarów, ale zanim wezmę się do studiowania całości (uff) wolałem spytać o radę Was - astrologiczne Przeznaczenie Losu mogłoby podnieść hogurowi UM o 20 pkt. (do 158). Gdyby to połączyć z Aurą Wiary, UM podskoczyłyby minimalnie do 168. Fabularnie trzeba to oczywiście odpowiednio zgrać w czasie, ale w takim na przykład Ostrogarze nie powinno być kłopotu ani ze znalezieniem astrologa ani odpowiedniego kleryka.

Teraz pytanie zasadnicze: jak jeszcze można rozbudować powyższe kombo?

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 05 stycznia 2010, 11:14

Kapłańskie Błogosławieństwo chociażby, magiczne przedmioty....

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 05 stycznia 2010, 12:30

Znalezienie nie przysporzy kłopotu - pytanie ile krzykną za asystę i rzucenie czarów. Sam koszt PM jest niemały, no i + robocizna.

Ostatecznie nie wiem czy opłaci się umagiczniać taki nożyk, zwłaszcza, że nie zostanie nadana żadna opłacalna cecha magiczna.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 05 stycznia 2010, 13:13

Czarnoksiężnik ma jeszcze czar Ciemna Strona Księżyca, a w wyższych kręgach Sprowadzenie Ciemności i Fatum Trzynastego.

Przemo
Reactions:

Post autor: Przemo » 06 stycznia 2010, 10:23

Nie chcę otwierać nowego wątku, dlatego pytam tutaj:
jak myślicie ile % istot w danej profesji ma jaki poziom?
Np.
0 poz - ile%
2 poz - ile %
itd.

Wg mnie odpowiedzenie na to pytanie jest bardzo ważna, bo dowiemy się na ilu kadetów występuje weteran itd. Oczywiście są formacje złożone z samych weteranów, ale oznacza to, że gdzie indziej ich brakuje. Mało istotne? Wręcz przeciwnie. Wiedząc na ilu gwardzistów 1 ma poziom 10, dowiemy się jak znaleźć nauczyciela. A wtedy jeszcze dochodzi sprawa rasy i charakteru. Wasze opinie?

ODPOWIEDZ