Władca smoków

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 15 lipca 2013, 00:12

W księdze profesji Bazyla opisana jest profesja - władca smoków. Nietrudno było się domyśleć, że jak gracze zobaczyli coś takiego to rzucili się na to jak szaleni. Utemperowałem ich zapał, gdyż niezwykle ciężko było mi sobie wyobrazić postać na 2 poziomie mogąca porozumiewać się bez przeszkód ze smokami - jednymi z najsilniejszych bestii w większości fantasy.

Skończyło się na kompromisie.

- Dobra - rzekłem - dam ci (graczu) jajo czerwonego smoka, z którego wykluje się pisklę, będące twoim kompanem.

I teraz do rzeczy. W jaki sposób można sprawić, że wykluje się z jaja smok?

Oczywiście dodatkowo musi wypełnić ostatnią wolę smoka, który umierając 20 lat wcześniej przekazał mu te jajo - zadanie polegające na złożeniu prochów smoka w wybrane miejsce.

I kolejne pytanie: czy uważacie, że to przesada dając graczowi prawie-że pisklę czerwonego smoka do dyspozycji?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 15 lipca 2013, 00:40

Na początek radziłbym poczytać o smokach w KC.

I pierwsze pytanie - Jaki charakter ma postać, która otrzymała taki podarek? W niektórych przypadkach może się okazać, że powinien jak najszybciej zniszczyć to jajo, a nie czekać aż wykluje się. Czerwony smok w KC to jedna z najbardziej ewidentnie złych istot, o ile dobrze pamiętam.

Drugie pytanie - skąd możliwość porozumiewania się ze smokami? Zdaje się, że taka opcja istnieje po 10 poziomie. Wcześniej tylko próba obłaskawienia istnieje. Smok Cię rozumie, ale odpowiadać nie musi. Każdy porozumie się, ze smokiem tyle, że nie w jego języku.

Kolejna sprawa -
czy uważacie, że to przesada dając graczowi prawie-że pisklę czerwonego smoka do dyspozycji?
I tak i nie, zależy jaka rasa. Jeśli długo żyjąca to trochę problem, jeśli krótko to raczej niewielki. Prędzej umrze niż smok będzie na prawdę bardzo groźny.

I ostatnie -
W jaki sposób można sprawić, że wykluje się z jaja smok?
Chyba nie ma idealnej odpowiedzi, ja bym powiązał to z kolorem i w zależności od niego zaproponował określone warunki, które muszą być spełnione, żeby jajo się wykluło. Jeśli nic Ci nie przyjdzie do głowy pozwól, żeby to gracze wymyślili rozwiązanie i wybierz to które Ci najbardziej pasuje. Niektórzy potrafią być na prawdę kreatywni.:D

Mam nadzieję, że pomogłem, a jak nie polecam film Eragon - oczywiście żartowałem.:P
Ostatnio zmieniony 15 lipca 2013, 00:50 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rikandur
Reactions:
Has thanked: 36 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Rikandur » 15 lipca 2013, 06:59

Dobro, smoki mają w KC charaktery Ewidentne. I kierują się nimi na smoczy sposób. Nie wiem czy twój gracz jest gotowy na ciągłe rozpieszczanie totalnego egomaniaka jakimi Czerwone smoki są. Zwłaszcza że to inteligentna bestia jest i gracza "bezużytecznego" porzuci bez wahania.

Oraz możesz gracza po prześladować łowcami komponentów. Smoki to kopalnie składników a smoczki są w miarę łatwe do ubicia i przerobienia na takowe.

Eragona nie polecam, bo smoki w tym cyklu książek są magicznie zniewolone i psychicznie okaleczone (w mojej opinii) ... możesz nie lubić takich drastycznych rzeczy.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 15 lipca 2013, 09:48

Ha! Nie pomyślałem o łowcach komponentów. Myślałem, coby wzorować się na "Jeźdźcy Smoków z Pern". A czy są jakieś artykuły na temat smoków w KC, a jeżeli nie to dlaczego nie ma? :D Toż to kluczowy i ważny temat :P

Jak dobrze zrozumiałem, smoki tutaj to istoty raczej inteligentne, złe, samolubne, dumne i aroganckie.

Czyli można graczowi zrobić niezłą jazdę, jak się smok wykluje a gracz będzie się "słabo starał" by takowego utrzymać!

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 15 lipca 2013, 11:25

...zawsze się może okazać, że to zbuk był ... :P

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 15 lipca 2013, 11:26

Część o smokach możesz poczytać tutaj http://www.krysztalyczasu.pl/articles.php?cat_id=19

Trochę więcej może być w MiMach ale nie musi, już nie pamiętam.

Awatar użytkownika
Rikandur
Reactions:
Has thanked: 36 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Rikandur » 15 lipca 2013, 20:21

Dobro napisał(a):
Ha! Nie pomyślałem o łowcach komponentów. Myślałem, coby wzorować się na "Jeźdźcy Smoków z Pern". A czy są jakieś artykuły na temat smoków w KC, a jeżeli nie to dlaczego nie ma? :D Toż to kluczowy i ważny temat :P
Jest kilka z MiM-a ale tak koszernych KC-towo to dwa lub trzy. Artykuł Wielkie Smoki zawiera tekścior na temat ich interpretacji charakteru oraz typowych zwyczajów. Przykładowo mają podejście do skarbów typowo krasnoludzkie, jeśli krasnolud byłby rozhisteryzowaną panienką.

Znaczy się co moje to moje, co twoje to moje.
Dobro napisał(a):
Jak dobrze zrozumiałem, smoki tutaj to istoty raczej inteligentne, złe, samolubne, dumne i aroganckie.

Ja to odrobinę inaczej interpretuję. Smoki to drapieżcy, są agresywne z natury a kultury to muszą się uczyć jak każdy. Po prostu nie podzielają ludzkiego samozachwytu nad ludzkością i jak im jakaś łysa małpa podskakuje i bredzi farmazony to się irytują.

A jak się wściekną to miasta płoną.
Dobro napisał(a):
Czyli można graczowi zrobić niezłą jazdę, jak się smok wykluje a gracz będzie się "słabo starał" by takowego utrzymać !
Gracz będzie miał szansę smoka wychować, tylko będzie musiał wziąć pod uwagę odmienną psychologię. Na każdego jest sposób. Ale idiota próbujący smoka psychicznie zdominować lepiej niech ma sen lekki i umrze zanim smok doda dwa do dwóch i zastanowi się ... dlaczego ja właściwie słucham tego irytującego kurdupla co jak kurczak pachnie i smakuje pewnie nie lepiej ?

Np. Dobry charakter Złotych Smoków bierze się z tego że one cenią sobie istoty okazujące im należny szacunek i spełniające warunki estetyczne (np smok lubi je) jako prawie-skarb. Więc są cierpliwe ale nie należy tego mylić z łagodnością. Tak samo jak inteligentnie, ale z szacunkiem, wymanewrujesz Czerwonego tak że go nie wkurzysz zbytnio a zaintrygujesz to może awansujesz w jego wizji świata z przekąski/zabawki na bardziej nobilitujące stanowisko.

Poza tym, szacunek okazany przez ogromniastego i niemal niepokonanego potwora to naprawdę coś wartościowego.

Sam próbowałem wychowywać bandkę małych smoków, i mój boże jak się NPCe i reszta graczy śmiała. A byłem, kurde, ukochanym "świętym" bohaterem Orkusa, Katan sam mnie po pleckach poklepał nie raz. Musiałem mieć zabawną minę jak się pieniłem. :D
Miałem łzy w oczach jak mi jedno z drugim smoczątkiem tłumaczyło jak dziecku ... "bo tata to tylko człeczek."

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 16 lipca 2013, 07:48

Bardzo ciekawy pomysł na wiele sesji i ciekawych epizodów.
Jeśli chodzi o samo jajo to zależy od samego bohatera, czy będzie chciał się bawić w "opiekunkę" czy może zechcę sprzedać takie jajo, jeśli postanowi zachować to już się zacznie, już widzę te trudności w samym podróżowaniu i unikaniu różnych wścibskich band, które chcą dla siebie zawładnąć ten skarb, od najdrobniejszych złodziejaszków i opryszków po....
A co powiecie na to gdy taka MAMA Smoczyca dowie się o tym, że jakiś dwunożny lata po świecie z jej dzieckiem.... To dopiero zabawa z wściekłym smokiem płci żeńskiej:D
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 16 lipca 2013, 15:52

...no, a jak się taka Mama dowie, że jakiś bubek ignorant zrobił sobie wysublimowaną jajecznicę, albo omlet to już w ogóle przegwizdane...

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 20 lipca 2013, 22:27

Wpadłem na taki koncept z jajem:

Jajo smoka czerwonego może być wyklute albo naturalnie, albo kładąc je na drodze lawy z wybuchu wulkanu. Lawa otoczy jajo i gdy je odpowiednio rozgrzeje, smok sam rozwali skorupkę i uzna za matkę pierwsze stworzenie, jakie zobaczy.

Wychowanie smoka będzie przypominać wychowywanie dziecka z ADHD o sile Pudziana i charakterze Hannibala Lectera. Jeżeli gracz nie podoła temu wyzwaniu, cóż, smok w najlepszym wypadku odleci :)

ODPOWIEDZ