Dysputy RELIGIJNE

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 04 grudnia 2009, 07:17

Cytat z czaru:
Czar ten nie potrafi zregenerować braku kończyn lub członków aczkolwiek (zależnie od MG) potrafi zasklepić i zregenerować głębokie, tak zwane "poważne" rany, nawet jeśli brak w nich ciała lub uległo one częściowemu zepsuciu.
To chyba mieści się w możliwościach leczenia tych obrażeń.
No to znalazłes absurd w KC :D Dżołk :)
Z jednej strony opis warga, który zadaje rany tak poważne że tylko do regeneracji, az drugiej opis uzdrwowniena, kóry nawet takie rany leczy :) ...a na serio to uzdrowienie może je wyleczyć "zależnie od MG". Czyli kwestia interpretacji jest otwarta, czyli np tak: Jak troche poszarpie to leczy całkiem, a jak juz duz mieska wyrwie, to leczy do połowy :) I to MG decyduje kiedy jest "dużo".

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 04 grudnia 2009, 08:24

To ile powinien wazyc Twoim zdaniem ? Bierz pod uwagę, ze nastroszone kolce sprawiaja, ze jeż wydaje się byc bardziej pekaty niż jest w rzeczywistosci.
Właśnie o tym mówię, chyba że założymy iż kolce z powodu magiczności są bardzo lekkie, ale o tym nie ma mowy. Przecież przy tej ilości, długości i grubości waga powinna być jakieś dwukrotnie wyższa. Chyba, że założyłeś, iż to waga samego jeża bez kolcy, wtedy ok.
A jakie ma miec przyrosty?
Sensowne, bo dlaczego do większości współczynników ma tak wysoki przyrost? Akceptowalne są parametry fizyczne w100% oraz WI i Zw oraz UM. Wszystko to jest wyjaśnione. Ale pozostałe? Niby z czego wynikają?
yyy to znaczy, ze nie może być + 30 ? Np. z powodu magicznej aury kolców, chyba mógłby mieć + 30 ?
A widzisz, a nie można było napisać "przyrost +20" plus magiczna aura dająca dodatkowo +10?
Co innego skóra pokryta łuska, co innego takie kolce.
Jak Ty to mówisz? Argument wzięty z sufitu. Biorąc pod uwagę, że łuska nakłada się na siebie a pomiędzy kolcami mamy wolną przestrzeń to przy "Precyzyjnym strzale" lub "zamaszystym ataku" właśnie pomiędzy kolce tych wyparowań nie powinno być wcale. Fakt, szansa na to pewnie zero koma nic, ale zawsze.
No i ? Jest nie bez powodu wzięte w cudzysłów. To nawet nie ejst część opisu Jeża, a pare słów wstępu. Uzyłem tego okreslenia w nawiazaniu do zamieszczonego przez avnara schematu opisu bóstw. Jednak jak mozna było przeczytac w tym watku, w dyskusji wyraziłem się jasno, ze demony to stwory zła i chaosu, a nie pupile bogów.
Dokładnie trzy, a ich interpretacja jest jednoznaczna. A jak się nazywają przeciwieństwa demonów?
dlaczego monstrualny, magiczny jeż nie miałby skutecznie bronić się przed monstrualnymi, magicznymi jaszczurkami ze skrzydłami ?
Nie bronię mu wcale tego. Chodziło mi o to, że jakoś nie widzę możliwości pokonania przez owego jeża dorosłego smoka w walce bezpośredniej.
Ale tak konkretnie to o co chodzi? Przeciez to z założenia m byc szybkie przyjęcie postawy obronnej. Jezowi zajmuje i tak dłużej niż karatece przyjęcie pozycji walki.
Hmmm, karatece przyjęcie pozycji walki zajmie około sekundy, na dodatek będzie to "postawa otwarta". Tutaj mowa o zwinięciu się w kulkę, przy tak dużych rozmiarach 2 segmenty (w domyśle 2 sekundy) to bardzo krótki czas.
Nie rozumiem ? O co ci chodzi ?
Twoją odpowiedź w kwestii Mowy Chaosu uznałem za żart, więc ja również użyłem żartu. Tak swoją drogą, nie znasz czaru "Zniszczenie Prawa?"
Zdolność Jeża oczywiście.
"w przypadku ataku ze strony dużych istot ich bronią naturalną (łapy, pysk, ogon, pięści, pazury) kolce PraJeża zadają po 150 obr. kł + ¼ SF atakującej istoty. Obrażenia są podwajane w przypadku szarży, zamaszystego ataku itp...."
To zobacz jaki tu bezsens wychodzi. Z opisu wynika, że zdolność raniące kolce to zdolność obronna. W takim razie gdzie tu miejsce na jego szarżę czy zamaszysty atak?
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 04 grudnia 2009, 11:00

Właśnie o tym mówię, chyba że założymy iż kolce z powodu magiczności są bardzo lekkie, ale o tym nie ma mowy. Przecież przy tej ilości, długości i grubości waga powinna być jakieś dwukrotnie wyższa.
szczerze pisząc szacowałem wagę tak "na oko". Mógłby faktycznie być cięższy.
Sensowne, bo dlaczego do większości współczynników ma tak wysoki przyrost? Akceptowalne są parametry fizyczne w100% oraz WI i Zw oraz UM. Wszystko to jest wyjaśnione. Ale pozostałe? Niby z czego wynikają?
Z załozenia, ze to madre i inteligentne zwierzatko (ssaki sa na ogół sprytniejsze od gadów, więc magiczny ssak mógłby byc sprytniejszy od magicznych gadów). Ale mozna to trochę zmienic i troche obnizyć.
A widzisz, a nie można było napisać "przyrost +20" plus magiczna aura dająca dodatkowo +10?
Mozna było :) Może miec nawet + 20 do odp i + 30 za aurę i dodatkowy rzut :)
Biorąc pod uwagę, że łuska nakłada się na siebie a pomiędzy kolcami mamy wolną przestrzeń
Wolna jak wolną...ne są dośc gęstei długie, cięzko go będize dosiegnąć pomiędzy nimi. Trzeba bys ie mocniej zastanowic jak to mechnicznier rozwiązać.
Dokładnie trzy, a ich interpretacja jest jednoznaczna.
Nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia czy ktoś pisze o kimś że jest bohaterem czy "bohaterem" ? Albo o filmie, ze jest przyrodniczy czy "przyrodniczy" ?
Nie bronię mu wcale tego. Chodziło mi o to, że jakoś nie widzę możliwości pokonania przez owego jeża dorosłego smoka w walce bezpośredniej.
Jeż moze się skutecznie bronić, a później skontratakować wgryzajac się smokowi np. w ogon lub szyje.
Hmmm, karatece przyjęcie pozycji walki zajmie około sekundy, na dodatek będzie to "postawa otwarta". Tutaj mowa o zwinięciu się w kulkę, przy tak dużych rozmiarach 2 segmenty (w domyśle 2 sekundy) to bardzo krótki czas.
Katateka, kilkboksre czy inny tego typu zawodnik musi przyjąc do walki okreslona postawę, co dla osoby nie wyszkolonej i niedoświadczonej stanowi problem. znaczy przyjmuje postawe nieprawidłową, lub dośc długo zajmuje tkaiej osobie własciwe ustawienie się, poprawienie pozycji, szczególnie jak dojddzie do tego poruszanie się w pozycji walki czy nie daj Oriaku sama walka. Natomiast dla wyszkolonego zawodniak sa o zwyczajne normalne, naturalne ruchy, tak jak dla jeża zwijanie sie w kulkę. to jest jeden ruch, wymagajacy mniej wiecej takiego wysiłku jak skłon w przód dla wygimnastykowanego człowieka.
Twoją odpowiedź w kwestii Mowy Chaosu uznałem za żart
Kiedy naprawdę chaotyczne istoty mogą posługiwać sie Mową Chaosu niezrozumiała dla wielu innych.
Bardzo możliwe że gdzies cos tkaiego jest w KC, mozesz zapytać Szyndlera przy okazji :)
To zobacz jaki tu bezsens wychodzi.
Nic z tych rzeczy :)
Z opisu wynika, że zdolność raniące kolce to zdolność obronna.
Zgadza się.
W takim razie gdzie tu miejsce na jego szarżę czy zamaszysty atak?
Nigdzie. To jest przecież zdolność obronna. Jakaś istota może przecież szarzowac na jeża (pradzik, bawół opas), albo wykonać zamaszysty atak łapą i wtedy zdolność raniące kolce zadaje jej 2x wiecej obrażeń niż normalnie.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 04 grudnia 2009, 11:33

szczerze pisząc szacowałem wagę tak "na oko"
ech.. :)
Ale mozna to trochę zmienic i troche obnizyć.
koniecznie :) zwłaszcza CH i PR
Może miec nawet + 20 do odp i + 30 za aurę i dodatkowy rzut
pewnie, i tego już bym nie negował, magia daje spore możliwości a tu jest nawet "naturalna"
cięzko go będize dosiegnąć pomiędzy nimi. Trzeba bys ie mocniej zastanowic jak to mechnicznier rozwiązać.
Zgadza się - ciężko, ale nie jest to niewykonalne.
Nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia czy ktoś pisze o kimś że jest bohaterem czy "bohaterem" ? Albo o filmie, ze jest przyrodniczy czy "przyrodniczy" ?
Ma, ale tu jest w konkretnym temacie. Mniejsza z tym zapomnijmy już o tym.
Jeż moze się skutecznie bronić, a później skontratakować wgryzajac się smokowi np. w ogon lub szyje.
Ogon, spoko. Z szyją będzie trudno. No, o ile wcześniej go nie spopieli ów smoczek :)
to jest jeden ruch, wymagajacy mniej wiecej takiego wysiłku jak skłon w przód dla wygimnastykowanego człowieka.
Nie przekonałeś mnie i chyba przy tym musimy zostać
Bardzo możliwe że gdzies cos tkaiego jest w KC, mozesz zapytać Szyndlera przy okazji
Dopisuję do listy pytań ;)
Jakaś istota może przecież szarzowac na jeża (pradzik, bawół opas), albo wykonać zamaszysty atak łapą i wtedy zdolność raniące kolce zadaje jej 2x wiecej obrażeń niż normalnie.
No to przecież specjalnie o to zapytałem kto tej zdolności "zam..." używa. A z opisu nie wynika, że chodzi o atakującego.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 10 grudnia 2009, 18:43

Hauerine - opisem jeża wprowadziłeś więcej modyfikacji bestiariusza KC niż duża część ludzi na portalu przez swoje zmiany. Zarzucasz innym wymyślanie, analogie, bo tak i tworzenie rzeczy niezgodnych z KC, a sam budujesz istotę, która z KC ma niewiele wspólnego.
PraJeż, sorry ale już sama nazwa brzmi jak z komiksu. Jeż? I to jeszcze Pra? To już nie było innych istot na demonicznego awatara czy reprezentanta dla Kas-handila? Istot może i nawet zabawnych, ale nie śmiesznych?
Rzeczywiście, jak napisał Garfields, wyszydzasz wszystkie pomysły a przydałoby się krytycznie spojrzeć na własne dzieła... Więcej dystansu, mniej przeświadczenia o własnej nieomylności i wszechwiedzy.
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2009, 18:43 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 10 grudnia 2009, 19:20

PraJeż, sorry ale już sama nazwa brzmi jak z komiksu.
Brzmi jak z KC gdzie są Prakobry, Prażmije, Pradziki czy Praszczury. Co złego jest w tym kontekscie z Prajeżem ?
To już nie było innych istot na demonicznego awatara czy reprezentanta dla Kas-handila?
Napewno nie demonicznego. Moze i były inne. Wygrał jeżyk. Zresztą to prpopzycja pod dyskusję, zamieszczona w temacie, gdzie oczekuję merytotycznych uwag. Wszystkie rozważę, po niektórych już widać, ze pojawią się poprawki.
Istot może i nawet zabawnych, ale nie śmiesznych?
smieszne czy zabawne to rzecz względna. Zwykły jeż potrafi zagryźć zwykłą żmiję. dlaczego nie miałby byc na Orchii magicznych Prajeży, które moga zagryźć magiczną Prażmiję?
Jakies merytoryczne przeciwskazania czy po prostu masz erinafobię ?
Rzeczywiście, jak napisał Garfields, wyszydzasz wszystkie pomysły
Zdecydowanie nie wszystkie. Poza tym zwykle mam jakieś argumenty jak cos krytykuje. Garfields nie napisał nic konkretnego tylko rzucił zarzutami zupełnie jak bym mu skrytykował jakiś pomysł.
przydałoby się krytycznie spojrzeć na własne dzieła
właśnie to robie. Poddałem swój pomysł pod dyskusję licząc się z krytyką czy merytorycznymi uwagami. venar czy czegoj duzo wniesli swoimi pytaniami i często uzasadnionymi uwagami, avnarowi jestem wdzięczny za pozytywna opinię. Tymczasem czy Ty masz do napisania cos ponad uszczypliwe złosliwści ?
Więcej dystansu, mniej przeświadczenia o własnej nieomylności i wszechwiedzy
W wymianie zdań nt. Jeża z czegojem czy venarem widzisz moje przeswiadczenie o nieomylności?

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 23 grudnia 2009, 10:53

Było pytanie o Goriasha. Można go teraz znaleźć w programie który przesłałem na stronę.
http://www.krysztalyczasu.pl/downloads.php?cat_id=2
Niestety nie ma polskich liter, bo to chodziło pod DOSem. ale zawsze można je uzupełnić. Miłej zabawy.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 26 stycznia 2010, 20:07

Szkoda, że obecność bogów w świecie KC jest tak wyraźna. Moi bohaterowie raczej nie mają szansy być ateistami zwalczającymi WSZELKIE kulty...

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 26 stycznia 2010, 20:45

Jeśli sa ateistami to po co im zwalczać coś co nie istnieje? W jakim celu mają grupie (w ich mniemaniu) idiotów i podatnych na manipulacje cokolwiek udowadniać?
Albo się wierzy w cokolwiek albo w nic.
Zwalczające się kulty rozumiem, ale zwalczanie kultów przez ateistów jest trochę bardziej niż... tego... no ... wiatraki :P

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 26 stycznia 2010, 20:52

Ale skoro jest raczej jasne, ze na Orchii istnieja i dusze i bogowie, to "wojujacy ateizm" jest tam dośc zabawna postawą. Mniej wiecej jak zwolennicy "płakiej ziemi" u nas :)

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 26 stycznia 2010, 22:08

Jeśli sa ateistami to po co im zwalczać coś co nie istnieje?
Kulty nie istnieją? :| Kulty są realne, bogowie mogą być imaginacją, ale ich wyznawcy nie. Tak jest w naszym świecie.
Albo się wierzy w cokolwiek albo w nic.
Jeśli się wierzy w nic to jeszcze można zwalczać wierzących w coś tak, by nie narzucano siłą wiary w owo coś. Oto jest idea walki ateistów z wierzącymi.
ale zwalczanie kultów przez ateistów jest trochę bardziej niż... tego... no ... wiatraki
Ja walczę prywatnie z kultami, w miarę skromnych możliwości, na własnym podwórku. Nie uważam by było to pozbawione sensu.

Moje postacie notabene są wyznawcami Bella, zazwyczaj :)

leobardis
Reactions:

Post autor: leobardis » 26 stycznia 2010, 23:38

Nie znam istoty rozumnej w realu ani w świecie Orchii , która w nic nie wierzy - takie osoby nie istnieją.

To tak jak by mi ktoś powiedział ,że potrafi wyobrazić sobie 9 wymiar.

[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 27 stycznia 2010, 08:09

Nie znam istoty rozumnej w realu ani w świecie Orchii , która w nic nie wierzy
No toś mnie podsumował :) JA w nic nie wierzę - przynajmniej w żaden transcendent. Wierzę w kasę, pracę i siebie ;) Spędzam przyjemnie kadą wolną chwilę mając w nosie duszną, opresyjną i fałszywąwiarę w boga z pustyni izraelskiej.
Leo - nie wierzysz, że można żyć bez boga? Można. I świetnie się żyje :D Dziecko nie będzie miało komunii by samo w przyszłości zdecydowało czy chce być jedną ze strzyżonych owieczek, czy mysleć nieskrępowanie, swoimi własnymi myślami a nie gotowymi frazesami podsuwanymi przez laterańskich hipokrytów.
To tak jak by mi ktoś powiedział ,że potrafi wyobrazić sobie 9 wymiar.
To potrafią tylko specjaliści od teorii superstrun.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 27 stycznia 2010, 08:54

Troche odchodzicie od tematu i nie żeby w sposób "nie obrazajacy nikogo". Własciwie zostawie bez komentarza.
Wracajac jednak chociaz czesciowo do tematu uwazam, ze to zakrawa na jakas obsesję, żeby swoje uprzedzenia przenosić na światy RPG w których bogowie czy magia istnieją. Jak ktos ma az taka alergię, to przecież są nieliczne systemy pozbawione nadprzyrodzonych mocy czy bogów w które można się bawić.

Czytanie w prawie każdym wątku na forum, ze szkoda, ze Kryształy Czasu, są Kryształami Czasu zaczyna się robic nudne.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 27 stycznia 2010, 08:59

Zdaje się, że temat ateizmu był już poruszany wcześniej, ale faktem jest, że taka sytuacja jest mocno wątpliwa w jakimkolwiek świecie RPG gdzie istnienie bogów i ich kapłanów, awatarów etc. jest niepodważalnym faktem.

ODPOWIEDZ