Nowe profesje

Pyrtles
Reactions:

Post autor: Pyrtles » 21 stycznia 2010, 12:58

http://wrzut.net/8y4i4p6vsmca/profesja_ ... i.doc.html

W mojej grupie to wygląda ogólnie w ten sposób. Przyrosty są przesadzone względem MiM, ale że tak kolokwialnie powiem - nam tak dobrze:). Jak link nie działa, to dajcie znać - komuś wyślę i mi wrzuci na coś bardziej stabilnego. Zakony u nas działają tak, że kapłan jest jak ksiądz i robi swoje, a mnich jest jak zakonnik i może jego wyznanie trochę odbiegać od realiów kapłańskich. To są tylko główne zakony. Nie mam przepisanych ortodoksyjnych i alternatywnych. Pozdrawiam

P.S. To wersja robocza przed zmianą nazw zakonów, te nazwijmy były robocze:D. Jak znajdę tamte i ktoś będzie chciał to podeśle.
Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2010, 13:03 przez Pyrtles, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 21 stycznia 2010, 14:03

Po przejrzeniu - profesja bardziej przypomina te z "młotka" niż kryształowe. Chociaż niektóre nazwy bardzo oryginalne. Żeby móc z nich korzystać, trzeba byłoby zrobić coś więcej niż nazwę, współczynniki i zdolności. Opis KC-towski profesji jest znacznie lepszy niż "młotkowy" ale to zupełnie inne systemy.

Pyrtles
Reactions:

Post autor: Pyrtles » 21 stycznia 2010, 16:10

Tutaj przykładowe zdolności dla wojowników i dla porównania kawalerzysta którego kiedyś zacząłem robić pod "klasyczne" KC. Różnice widać w umiejętnościach.
http://wrzut.net/l7ehaelruigi/all_wojownicy.doc.html
http://wrzut.net/y95umne44x8l/Kawalerzysta.doc.html

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 21 stycznia 2010, 19:17

Przyznam, że zwiększenie przyrostów profesyjnych łowcy do ZR i SZ (z 10 do 15) spotyka się z moim uznaniem. Fajnie, wszak łowca jest gibki, zręczny - wymaga tego od niego środowisko, w którym przyszło mu żyć.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 22 stycznia 2010, 08:27

Ciekawe, czy doczekam w tym temacie opisu wrażeń z gry którąś ze stworzonych przez graczy profesji?
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 22 stycznia 2010, 09:17

Jakos nie chce i się ściągac tych plików. Jeden ściągnąłem i zamiast tekstu mam jakieś robaczki. Może lepiej, żeby to wkleic gdzies na forum :>?
Ciekawe, czy doczekam w tym temacie opisu wrażeń z gry którąś ze stworzonych przez graczy profesji?
Hm... no Astralny Wojownik spisuje sie całkiem dobrze :D

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 22 stycznia 2010, 12:52

Hauerine napisał/a:
Hm... no Astralny Wojownik spisuje sie całkiem dobrze :D
Wyobrażałem sobie tę relację jako coś w stylu wspomnień z przygody, wskazania momentów, gdy posiadane umiejętności idealnie nadawały się do rozwiązania trudnych sytuacji, itp.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 26 stycznia 2010, 16:38

posiadane umiejętności idealnie nadawały się do rozwiązania trudnych sytuacji, itp
Nie robiłbym z tego kryterium przydatności jakiejs profesji.

Ale z ciekawszych to w telegraficznym skrócie:
było sobie miasto, takie zwykłe , normalne, którym jednak rzadził wąż seta podszywajacy się przy pomocy "przeistoczenia" pod miejscową księżniczkę. Kobra manipulowała i intrygowała czyniąc zło, a jednoczesnie pilnujac by w ręce dobrych isot nie wpadły: paladynski miecz i tarcza leżace w grobowcu paladyna pod miastem. Dwaj AW (cała druzyna) tam przybyli. Szybo zobaczyli prawdziwe oblicze węża gdy wyszli na nocne zwiedzanie miasta. Trafili też do grobowca gdzie zdolności AW przydały sie w nawiazaniu romowy z duchem paladyna, a nastepnie przy pomocy dostrojenia ewidentoności przejeli artefakty, które dały i szanse w walce z kobrą. Starcie wyglądąło w sposób następujący: kobra osłaniana przez armie kosciotrupów zaczeła uzywac przemian, a AW przeszli w stan astralny, żeby ominąc martwiaki i zaatakowac węża. Pare krytycznych rzutów i gadzina padła od kary boskiej :)

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 27 stycznia 2010, 09:21

Hauerine napisał/a:
Kobra manipulowała i intrygowała czyniąc zło, a jednoczesnie pilnujac by w ręce dobrych isot nie wpadły: paladynski miecz i tarcza leżace w grobowcu paladyna pod miastem.
Wprawdzie nie mogę w tej chwili sprawdzić w materiałach, jednak mam wrażenie, że mieczy paladyńskich nie mogą używać inne profesje.
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2010, 09:21 przez Treant, łącznie zmieniany 1 raz.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 27 stycznia 2010, 09:34

Wprawdzie nie mogę w tej chwili sprawdzić w materiałach, jednak mam wrażenie, że mieczy paladyńskich nie mogą używać inne profesje.
Bo nie moga. Żadna inna profesja nie ma "uaktywnienia dobra". Ta zdolnośc ma tylko paladyn i ...Astralny Wojownik :P

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 27 stycznia 2010, 10:24

Hauerine napisał/a:
Bo nie moga. Żadna inna profesja nie ma "uaktywnienia dobra". Ta zdolnośc ma tylko paladyn i ...Astralny Wojownik :P
Uaktywnienie dobra może posiadać również stojący wyżej w hierarchii członek Bractwa Białych Mieczy, ale to nie czyni z niego paladyna. Nie chodzi tu o zdolność, gdyż czarny rycerz ma uaktywnienie zła, a nie słyszałem o mieczach "czarnoryceskich".

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 27 stycznia 2010, 10:39

To są "miecze ewidentności": dobra, zła i neutralności. Uaktywnienie dobra pozwala korzystać z tych dobrych, a uaktywnienie zła z tych złych. Okreslenie "paladyńskie" traktuje jako nazwe zwyczajową, bo zwyczajowo tylko paladyni maja zdolność "uaktywnienie dobra", ktroa pozwala z nich korzystać. Zreszta nie wszystkie miecze dobra maja w nazwie "paladyński", a żaden nie ma wzmianki, że tylko paladyn może go uzywać.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 27 stycznia 2010, 11:45

Hauerine napisał/a:
Zreszta nie wszystkie miecze dobra maja w nazwie "paladyński", a żaden nie ma wzmianki, że tylko paladyn może go uzywać.
Jednakowoż opis jednej z cech premiujących wyznawców Graama - konkretnie stałej Aureoli dobra wzmiankuje o tym, że jej posiadanie nie daje uprawnień do korzystania z paladyńskiego uzbrojenia. Nie mogę teraz sprawdzić kwestii tych mieczy, jednak zrobię to przy okazji.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 27 stycznia 2010, 12:18

a bo to są rózne rzeczy i rózne zdolności: aureola dobra, emanacja dobra, aura dobra czy uaktywnienie dobra.
Aureole moga dawać cechy od bogow, przedmioty magiczne czy czary kapłańskie.
Emanacje mają paladyni i zwykle inne ewidentnie dobre istoty
Aure mają te najpotęzniejsze ewidentnie dobre istoty, a uaktywnienie dobra to zdolność profesjonalna paladyńska :)

Awatar użytkownika
Nanatar
Reactions:
Has thanked: 155 times
Been thanked: 116 times

Post autor: Nanatar » 06 lutego 2010, 20:03

by nie multiplikować nowych profesji mam taką propozycje by nieco zmienić zasady dotyczące umiejętnosci (to tylko propozycja, może za to nie spłonę). zrobiłbym listę umiejętności dla każdej profesji, na początku tz. na 0p. gracz wybiera 10, i dalej po jednej na poziom. specjalne umiejętności powyżej 10p. (jak np. czary druidyczne dla łowcy). oczywiście gracze mogą sami wymyślać sobie inne umiejętności, lub zapożyczać od innych profesji za specjalną zgodą MG. powoduje to większe zróżnicowanie postaci graczy, daje frajdę podczas przechodzenia na poziom i nieco wzmacnia te postacie.
niektóre umiejętności można oczywiście nabyć tylko na początku, ale to już względem logiki.
odpuścilbym też konieczność znalezienia kogoś kto wyszkoli na wyższy poziom, to trochę sztuczne.
nie znaczy to oczywiście że jestem przeciwny nowym profesjom, acz wolałbym by były NOWE, a nie stanowiły zlepka istniejących.
brawo za chronomante i kowala run.
Ostatnio zmieniony 06 lutego 2010, 20:07 przez Nanatar, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ