Dzień 2. Moja ulubiona edycja KC

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 02 października 2013, 00:43

Na początek podsumowanie i link do dnia wczorajszego

Dzień 1. Jak zacząłem/zaczęłam przygodę z KC? - http://www.krysztalyczasu.pl/forum/view ... ead_id=835

Cały opis akcji tutaj https://plus.google.com/u/0/events/cieb ... a3j0qod7f4

Podsumowanie:
Mało, mało i chcę więcej. Tylko 10 osób wypowiedziało się na stronie, a chyba jest nas troszkę więcej. Całe szczęście, jeszcze kilka osób wypowiedziało się w innych miejscach. Pozostaje mieć nadzieję, że spóźnialscy dołączą do nas w innym terminie i oczywiście odpowiednim wątku.

Ale ad rem - Moja ulubiona edycja KC

Nie wiem czy w przypadku Kryształów, można w ogóle mówić o jakieś edycji. Właściwie nie było pierwszej, druga była tylko w kawałku, trzecia to chyba porażka itd. W moim mniemaniu absolutną podstawą są kserówki z MiMów. Ta wiedza poszła w świat, chyba najmocniej się utrwaliła i można mieć wrażenie, że była w miarę spójna i dawała silne fundamenty pod system. Dlatego też uważam, że Kryształy właściwą edycję mają jeszcze przed sobą. Na razie pozostaje nam zbiór puzzli (niestety nie od jednego obrazka) i próba składania z tego fajnego świata.

Na koniec dodam, że największe wrażenie, jak dotychczas, zrobiła na mnie wersja znaleziona na rapidzie. W miarę spójna, w miarę dobrze złożona, z niewielkimi przekłamaniami. Dla mnie ta wersja zasługuje na absolutne wyróżnienie.

Awatar użytkownika
deliad
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/deliad
Has thanked: 5 times
Been thanked: 52 times

Post autor: deliad » 02 października 2013, 06:43

Moja ulubiona edycja KC

Jeżeli możemy już mówić o edycjach KC, podzielił bym je na trzy: wersja dyskotekowa, wersja MIM-owa i wersja podręcznikowa.
Osobiście miałem do czynienia z dwoma ostatnimi. Zacząłem grać w oparciu o zasady zawarte MIM-ach i do dziś opieram się tylko na nich.
Długo oczekiwany podręcznik do KC, bardzo mnie zawiódł. Chyba wszyscy spodziewaliśmy się wersji rozszerzonej, a tymczasem trafiła do nas wersja okrojona z chybionymi modyfikacjami. Np. z tego co pamiętam, zamiast dodać nowe czary, to rozsiano je po wszystkich kręgach, a by uzupełnić te jeszcze nie opisane. Żenada.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 02 października 2013, 07:38

Moja ulubiona edycja KC

Podzielam zdanie poprzedników, w związku z czym - moją ulubioną wersją, jest wersja MiMowa, podręcznik widziałem, dyskietkowa dotarła do mnie za późno, by mieć wpływ, a szufladowy oryginał nadal jest świetnie zabezpieczony przed poznaniem przez "obcych"
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 02 października 2013, 09:47

Moja ulubiona wersja KC

Znam tylko MiMową wersję, dyskietkowej nie widziałem, papierowej w ręku nie trzymałem, edycji 2.0 szumnie zapowiadanej ani ja, ani nikt inny nie ujrzy.

Ale wciąż mam jeszcze prehistoryczne, wysłużone kserokopie z pierwszych MiMów i jeśli muszę sięgnąć po opisy itp, to nadal się sprawdzają i z pewnością są moją ulubioną wersją, przywołującą masę nostalgicznych wspomnień.

Muszę jeszcze nadmienić, że swojego czasu na giraffie, pramatce tejże strony był do podręcznik do ściągnięcia w dwóch wersjach. Wydaje, mi się, że było to kompendium materiałów z MiM i tymże pdfem też się posługiwałem.

And last but not least:

www.krysztalyczasu.pl

Od kilku lat to materiały forumowe są dla mnie bardzo istotne. Praca kilkudziesięciu fanów systemu, ciekawe pomysły, projekty etc. Ta strona stała się dla mnie ogromnie ważnym źródłem.

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 02 października 2013, 10:51

Dla mnie wersja z MiM, to podstawa była.
Podręcznik, był już dużo mniej w użyciu. Dominowały segregatory pełne kserówek.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 02 października 2013, 11:15

Zlinkowałem wątek do g+

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 02 października 2013, 11:49

Bezapelacyjnie i bezkonkurencyjnie wersja MiM.
Choć to określenie rozciąga się zapewne na ogromną wielość wariantów - co MG to inne kryształy.
Jak to Czegoj ujął - KC to "zbiór puzzli (niestety nie od jednego obrazka)" co ma złe i dobre strony. Złe są wiadome w takim założeniu, dobre to to że układając takie puzzle często można dostać obrazek zamiast dwuwymiarowy to trójwymiarowy - i to jest ta przewaga KC nad innymi systemami.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 02 października 2013, 12:01

To rozdrobnienie i otwartość systemu - chociaż w wielu wypadkach bardzo uciążliwe z powodu dziur ziejących w konstrukcji - pozwala na stworzenie systemu pod siebie i swój styl gry i prowadzenia.
Ten element kctów zawsze mnie przyciągał.

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 22 times
Been thanked: 15 times

Post autor: mastug » 02 października 2013, 12:44

Moja ulubiona edycja KC

MiM'y to tylko lekko wygładzony fragment tego co jest w wersji dyskietkowej. Od chwili gdy w 95 połączyłem się z internetem i ściągnąłem wszystko co dotyczyło KC używam wersji dyskietkowej. Są tam wszystkie czary dla wszystkich profesji czarujących do pierwszego kręgu specjalnego (w tym niektóre w wersjach zakazanych). Jest znacznie szerszy bestiariusz i nigdzie nie publikowane przygody oraz rozszerzone informacje o ekwipunku. Odkąd mój brat (Indarii) złożył wszystko w dwa podręczniki (Księga Gry i Księga Mistrarza Gry) posługuję się praktycznie tylko tymi pdf'ami (dostępne w download portalu www.krysztalyczasu.pl ) . Oczywiście MiMom KC zawdzięczają grafiki i mapy Jarosława Musiała które w głównej mierze określiły wygląd większości elementów tego świata.
Myślę, że jak wszyscy którzy grali w Kryształy Czasu także i ja bawiłem się w zmianę mechaniki - jednak po zatoczeniu wielkiego kręgu jednoznacznie stwierdziliśmy że Kryształy w wersji oryginalnej (dyskietkowej) są zdecydowanie najlepsze i do nich wróciliśmy. Dlatego też dosyć uparcie trzymam się oryginału. Istnieje wiele odmian i modyfikacji fanowskich KC ale większość z nich ogranicza się do zmiany mechaniki z ew. lekkim retuszem profesji dlatego nigdy się do nich nie przekonałem.
Podobnie jak większość z "Kryształowców" z utęsknieniem czekałem na pełen podręcznik - jednak gdy po bardzo bardzo długim oczekiwaniu wreszcze mogłem go przeczytać zupełnie mnie rozczarował. Podręcznikowe zmiany były całkowicie bzdrurne i zamiast systematyzować i uzupełniać świat wprowadzają tylko bezsens i braki w logice. Kategorycznie odradzam granie według zasad podręcznikowych a nawet czytanie tej heretyckiej księgi.
To co stanowi inspirację i co warto poczytać to fanowskie materiały nie modyfikujące mechaniki a dotyczące opisu świata, religii i scenariusze przygód.
Ostatnio zmieniony 02 października 2013, 12:46 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.

leobardis
Reactions:

Post autor: leobardis » 02 października 2013, 12:45

Moja ulubiona edycja KC?

Szczerze?
Ulubiona edycja to www.krysztalyczasu.pl :/uklon dla wszystkich , którzy sprawili iż tak jest , mimo że "kserówki" z MiMów wyglądające jak starożytne papirusy nadal są w użyciu :).
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]Obrazek[/center]

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 02 października 2013, 20:39

Moja ulubiona edycja KC

Moja ulubiona to ta, której wciąż niestety nie ma. Jako pierwszą poznałem edycję zawartą w MiM i może gdyby nie szybki zwrot redakcji w kierunku WFRP i innych systemów, to właśnie ona pretendowałaby do srebra. Jej autorytet pochodzi z faktu, że była propagowana na łamach czasopisma, a nie w "zakurzonych" plikach tag, co pociągało za sobą poprawę jej edytorskiego standardu oraz okraszenie jej klimatycznymi ilustracjami Jarosława Musiała. Z tak opracowanym materiałem jej poprzedniczka, czyli edycja dyskietkowa wizualnie nie mogła konkurować. Jednak na dłuższą metę ładne opakowanie to w zasadzie wabik na nowych, a nie coś, co może zaspokoić ciekawość zapaleńców i w tym miejscu pierwowzór nokautuje - mamy kompletne (po 11 kręgów) opisy czarów dla wszystkich 8 profesji, o wiele bogatszy (choć i tak bardzo mały) bestiariusz, masę przygód oraz więcej tajnych szkoleń i innych drobiazgów. Gdyby tylko KC niegdyś zdominowały MiM, mielibyśmy porządnie opracowany i zilustrowany materiał... Niestety wszystko potoczyło się w innym kierunku i czasopismo zaczęło tworzyć apokryfy - początkowo niewinne, a potem coraz bardziej niespójne i zupełnie niekompatybilne z kanonem (np. modyfikacje opisów martwiaków, zmiany zasad dotyczących magii), aby ku rozpaczy fanów po latach oczekiwań (dostałem nawet wezwanie na komisję wojskową, a byłem pewien, że to już upragniony podręcznik) zaserwować marną parodię kanonu. Ten haniebny czyn i konflikt wokół praw autorskich sprowadziły KC do agonii. Ukazał się także dodatek opisujący pustynne kultury, jednak załamany zawartością tego, co miało być kompletnym podręcznikiem, myślałem tylko o tym, jak tu się skontaktować z Autorem i spróbować ustalić, czy wobec dokonanej profanacji systemu ma zamiar udostępnić swoje dzieło. Finalnie chciałbym jakoś ponumerować te edycje, ale pewną trudność sprawia mi informacja, że to, co przeczytaliśmy w MiM o bogach zostało zmienione w stosunku do pierwotnej wersji. Może Never wbrew swojemu forumowemu pseudonimowi kiedyś nam to usystematyzuje...
Podsumowując mój przydługi monolog, jako dotychczas najlepszą oceniam edycję dyskietkową (nazwaną w tym wątku dyskotekową :D ) - jedyną zapewniającą przyzwoitą kompletność materiałów, mimo pozostawiającej wiele do życzenia formy, w której nam ją zaserwowano.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

tan Kerovan
Reactions:

Post autor: tan Kerovan » 02 października 2013, 22:25

Ja miałem do czynienia tylko z MiMami i tym nieszczęsnym podręcznikiem ,który jest kompletną klapą.Mógłby mi ktoś wysłać na PW linka do tej wersji dyskietkowej?

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 02 października 2013, 23:15

tan Kerovan napisał(a):

Ja miałem do czynienia tylko z MiMami i tym nieszczęsnym podręcznikiem ,który jest kompletną klapą.Mógłby mi ktoś wysłać na PW linka do tej wersji dyskietkowej?
A nie prościej całe to archiwum (kilka MB)? Od razu zaznaczam, że jest to wersja, którą w czasach, gdy studiowałem znalazłem na jakiejś stronie - nie mam pojęcia, czy dokładnie ten materiał upublicznił AS - myślę, że są w nim jakieś dodatki oraz częściowo przeredagowane teksty.

Jeśli nie ma wątku na kolejny dzień, to proponuję: Mój KC-towy debiut w roli gracza.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 02 października 2013, 23:24

Tanie Kerovanie, wejdź w Download w górnym menu, i wśród innych materiałów znajdziesz i KC w wordzie.

Awatar użytkownika
BAZYL
Site Admin
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/bazyl
Has thanked: 74 times
Been thanked: 61 times
Kontakt:

Post autor: BAZYL » 03 października 2013, 12:30

Pytanie o edycję nasuwa mi kilka skojarzeń, wiec dla porządku spróbuje ponumerować edycje tak jak to u nas się przyjęło określać:

0,5 ed. - dyskietkowa, pliki tag, które ciężko odczytać na współczesnym sprzęcie, przejaw grafomanii i analfabetyzmu autorów, ale jednocześnie najbogatsze i najpełniejsze kompendium KC. Trafiła do nas późno, nie pamiętam kiedy ją znalazłem, ale było to pewnie w czasach gdy wyłudzałem od rodziców pieniądze i szedłem do kawiarenki internetowej, aby szukać wszystkiego co mogę znaleźć w Internecie o Kryształach Czasu.

1 ed. - MiM-owa, czyli pierwsza ogólnodostępna wydana drukiem. Najlepsza pod wieloma względami, ale przez politykę wydawnictwa Mag (skupianie się na innych systemach, przedłużające się prace nad podręcznikiem) ucięte i nigdy nie dokończone. Od tej wersji zaczynaliśmy, ale ciągle było nam mało, wiec czekaliśmy na podręcznik.

2 ed. - podręcznikowa. Kiedy sie wreszcie ukazała, najpierw była wielka radość, potem skanowanie, a na koniec rozczarowanie. Mechanika była do kitu, a jedyne co pozwalało w jakiś sposób uzupełnić naszą wizję świata to elementy historii, kultury itp.

3 ed. - pod tą nazwą przez jakiś czas funkcjonowała w Internecie wersja uzupełniona z wieloma poprawkami i nowym systemem magii. Mnie odrzuciły przede wszystkim zbyt daleko idące zmiany mechaniczne, a dodatki, w postaci np. nowej rasy - zerdów się nie przyjęty. Podobnie jak większość podobnych projektów, także ten został przez autorów porzucony, ale plus jest taki, że przedtem opublikowali zawartość strony w postaci plików do pobrania, więc całość nie zaginęła.

Dla mnie najlepszą edycją była ta z MiM-ów, ale dostrzegając także jej słabości, zająłem się czymś co nazywam wersją 1.1 czyli uzupełnioną i rozszerzoną z kosmetycznymi zmianami i niewielką ingerencja w pierwowzór. Prace trwają, ale np. gra Panzar tego nie ułatwia ;)

ODPOWIEDZ