Wywiad z Arturem Szyndlerem - nasze opinie, przemyślenia, it
Mnie również Treant, ale widzisz tak po prawdzie jeśli wyciągnę od ASa dużo materiałów które zaspokoją naszą ciekawośc to po co później wydawać wznowienie skoro wszystko już będzie dostępne na portalu
?
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
-
Shadowrunner
- Reactions:
Ja myślę że Szyndler chce przesunąć gwardiana do rycerskiej bo za wiele osób spłaszczało to profesję robiąc z niego trochę innego wojownika albo jaką mutację zwykłego, podłego najemnika - podczas gdy AS wydaje się go traktować jako co w rodzaju członka elitarnej gwardii honorowej (co wskazują jego słowa o kodeksie honoru zbliżającym go do rycerza).Może po zmianie, gwardziście będzie bliżej do rycerza najemnego niż żołnierza.
Aczkolwiek - źle by się stało gdyby jednak stał się częścią kasty rycerskiej - bo jego pozostawanie w kaście żołnierskiej i brak ograniczeń typowych dla rycerzy powodował iż tacy elitarni gwardziści konni mogli w społeczeństwach niefeudalnych odgrywać rolę rycerzy (która to kasta występuje tylko u ludzi, reptylionów i orków - i to też nie wszystkich - a więc tylko one są społeczeństwami feudalnymi). Teraz zaś będzie się ona musiała ograniczyć do wyższych warstw społecznych, co trochę namiesza...
Moim zdaniem bardziej do templariusza czy pre-feudalnego drużynnika.
W DDkach chyba tyle właśnie trwa runda walki, możliwe że z stamtąd się to wzięło.Dziwię się też skąd wzięło się 6 sekund - wszak wszystko idzie systemem dziesiętnym. Cała mechanika, system monetarny są oparte na dziesiątkach, setkach...
Venar - musisz się go spytań następnym razem skąd to 6 - to kwestia życia i śmierci
A co do samego wywiadu - to jestem nim rozczarowany - jak na tyle czasu co trzeba było czekać na ten wywiad (AŻ DO 20 stycznia od nowego roku!!!) to jest on nad wyraz skromny. Ja myślałem że będzie on duuuuuuuuuuuużo dużo dłuższy i padnie w nim trochę więcej konkretów. Niemniej jednak - dobre i tyle...
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch." [sic!]
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch." [sic!]
-
Shadowrunner
- Reactions:
Nie musisz, nie musisz - wiesz - jakby czegoj napisał że KCtowiec ukaże się w nowym roku np. 3-5 to był bym zupełnie nie rozczarowany wywiadem - powiedziałbym że by mi się bardzo spodobał. Ale że czegoj kazał nam czekać do 20go - a w między czasie w Getwargarze i ostrogarze wybuchły krwawe zamieszki z tego powodu - no to mam lekki niedosyt
- w końcu tam niewinni ludzie oddawali za to życie 
Tak generalnie to szkoda że trochę bardziej nie pociagnąłeś za język - bo ten wywiad to w sumie jest takie mini-kompendium newsowe w pigułce - dowiedzieliśmy się troszeczką o wielu rzeczach - ale o żadnej zbyt dużo.
Mam nadzieję że AS jak najszybciej spełni zapowiedź publikacji fragmentów powieści, bo chętnie bym się do nich dobrał i zobaczył co on tam usmażył w szufladzie na temat historii starożytnej orchii przez tą dekadę
Tak generalnie to szkoda że trochę bardziej nie pociagnąłeś za język - bo ten wywiad to w sumie jest takie mini-kompendium newsowe w pigułce - dowiedzieliśmy się troszeczką o wielu rzeczach - ale o żadnej zbyt dużo.
Mam nadzieję że AS jak najszybciej spełni zapowiedź publikacji fragmentów powieści, bo chętnie bym się do nich dobrał i zobaczył co on tam usmażył w szufladzie na temat historii starożytnej orchii przez tą dekadę
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
Jak dobrze pójdzie, nowe materiały z "szuflady" oraz pierwszy fragment historii Katana będę miał jeszcze w styczniu. Ale nie spodziewajcie, wszystkiego na raz. Ze zrozumiałych powód będziemy to wam "dawkowali" stopniowo.
A jeśli chodzi o "ciągnięcie za język", to już wspominałem, że raz na miesiąc kilka pytań będzie można zadać i uzyskać obszerną odpowiedź. Więc do dzieła, wysyłajcie mi je na PW. Z ASem widuję się teraz raz na tydzień (mniej więcej) więc nie będzie problemu żeby je przekazać.
Zresztą syn Artura Szyndlera, również Artur, jest już użytkownikiem naszego portalu i czyta to co tu się znajduje więc na bieżąco dopytuje ojca o niektóre rzeczy. Bez obaw, AS wie co się u nas dzieje na portalu i sam zaproponował uzupełnienie istotnych braków jakie mamy na portalu.
A jeśli chodzi o "ciągnięcie za język", to już wspominałem, że raz na miesiąc kilka pytań będzie można zadać i uzyskać obszerną odpowiedź. Więc do dzieła, wysyłajcie mi je na PW. Z ASem widuję się teraz raz na tydzień (mniej więcej) więc nie będzie problemu żeby je przekazać.
Zresztą syn Artura Szyndlera, również Artur, jest już użytkownikiem naszego portalu i czyta to co tu się znajduje więc na bieżąco dopytuje ojca o niektóre rzeczy. Bez obaw, AS wie co się u nas dzieje na portalu i sam zaproponował uzupełnienie istotnych braków jakie mamy na portalu.
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2010, 15:30 przez venar, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
Jeśli zrobił i chce wydac nowa wersję, to chyba nie koliduje z przekazaniem nam materiałów do starejale widzisz tak po prawdzie jeśli wyciągnę od ASa dużo materiałów które zaspokoją naszą ciekawośc to po co później wydawać wznowienie skoro wszystko już będzie dostępne na portalu ?
To może oznaczać twardą linię podziału pomiędzy tym, co sam wymyślił i pomysłami innych. A w konsekwencji ich zmarginalizowanie w przypadku niespójności z kanonem. To mnie nawet cieszy w odniesieniu do materiałów pochodzących z tzw. innych edycji (tak naprawdę są to już inne systemy oparte na KC).venar napisał/a:
Bez obaw, AS wie co się u nas dzieje na portalu i sam zaproponował uzupełnienie istotnych braków jakie mamy na portalu.
Ale jak widać niektóre z zapowiadanych zmian budzą już niemałe kontrowersje.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35
-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Tylko skąd zmiana w stosunku do MiMów? W wersji pierwotnej NA PEWNO trwała 10 sekund.W DDkach chyba tyle właśnie trwa runda walki, możliwe że z stamtąd się to wzięło.
Gwardzistę sobie wyobrażam jako członka kasty rycerskiej. W feudalizmie były grupy rycerzy, takich "Janów bez ziemii", nie posiadających żadnego majątku, którzy na mocy praw sukcesyjnych nie mieli szans na nic prócz konia i broni. Tacy "panoszowie" (wariant polski) zaciągali się na służbę u moznych feudałów, władców.
dlatego jestem przekonany, że to przejęzyczenie. Ciekawe czy As w ogóle grał w KC przez ostatnie powiedzmy 10-15 lat? Mozliwe, ze sporadycznie, za to nagminnie gra, szczególnie ostatnio właśnie w DD-ki. Nie zdziwiłbym się gdyby to była przyczyna przejęzyczenia.Tylko skąd zmiana w stosunku do MiMów? W wersji pierwotnej NA PEWNO trwała 10 sekund.