A tajemnice rozbudzaja wyobraznie i sa swietnym motorem napedowym jako reklama.
Dobra tematem jest " krysztaly czasu wracaja" i mam kilka pytan do was:
1 Czy mechanika powinna ewoluowac w strone realizmu czy nie?
2 Jakie wogole bylo pierwotne zalorzenie?
Bo im wiekszy realizm, tym mniejsza efektciarskosc, a im wieksza efekciarskosc tym mniejszy realizm.
KC jakie pamietam stawialo na realizm, ale:
Niewiedziano wtedy tyle o walce bronia co wspolczesnie.
Przerobilem troche walke dlugim mieczem i mam swoje teorie na temat walki mieczem i tarcza.
Ba nawet stworzylem system walki ktory bazuje na takim wlasnie (moim zdaniem) ralizmie i wyszlo mi ze najlepsze sa ataki klute, a najlepsza kombinacja to rycerz opancerzony od stup do glowy z dwurecznym mlotem bojowym.
I te wnioski z moich symulacji tej mechaniki pokrywaja sie z ewolucja broni.
Wiadomo ze bron ewoluowala bardziej w strone atakow klutych, a najlepsza kombinacja to cierzko-zbrojny rycerz z dwurecznym mlotem bojowym zapewniajacy mu zadawanie obrarzen, klutych, miarzdzonych i cietych.
Wiadomo, jesli pujsc ta droga to wszyscy beda chcieli grac najskuteczniejsza postacia.
Innymi slowy:
Takiemu realizmowi mowie NIE.
Bo chce postaci wywarzonych, bez wzgledu czy beda sie poslugiwac bronmi cietymi, klutymi czy obuchowymi, czy magia.
Drugi problem z realizmem przynajmniej w przypadku tej mojej mechaniki polegal na pewnej dozie przewidywalnosci/nudzie.
Jesli cos jest z gory okreslone i narzucone to gracze nie maja mozliwosci wykazania sie kreatywnoscia.
Jeden lubi swobode, bo lubi miec swoj kreatywny wklad inni nie.
np. L5K, w duzej mierze narzucaly z gory sporo.
Mozna tez dac gracza mozliwosc obu opcji.
a) To wymaga wykreowania przez tworcow odpowiedniej do tego mechaniki.
b) Lub nazucic srednia wypadkowa, kreowania ale w pewnych ramach.
3 Pytanie, ktora opcje wolelibyscie a, czy b, a moze cos jeszcze innego o czym nie pomyslalem?
Co do magii nie lubie grac magami ale lubie miec w druzynie takowych. Wydaje mi sie jednak ze im wiecej czarow tym lepiej.
A co do magii, to zalerzy od kontekstu danego RPG.
Warhammer, tam magowie byli kiepscy, ale tam caly wykrewoanyswiat byl przeciw nim, bal sie ich itd. itp.
Ogolnie magia ma pasowac do realiow i z nimi wspolgrac.
W KC - magia chyba powinna byc na zasadzie potegi i tak jak pisze autor PANDEHMION, im wiecej tym lepiej z mozliwoscia awansu do potegi rownej bogom.
4 Pytanie jak wy widzicie kwestie magii w KC?
I tutaj dochodzimy do mixu roznych swiatow.
No wlasnie, moim zdaniem w ten sposob mozna latwo zabic klimat danego RPG.
Jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego.
Niektore RPG, sa "ograniczone", przez co sa charakterystyczne.
Swego czasu byla jakas dziwna moda na d20, i przerabianie RPG na modle tej kostki.
Moim zdaniem wiele z tych RPG-ow, byla bezplciowa.
5 Pytanie, co wartalo by wplatac w KC, a co zdecydowanie nie (z tego co wiadomo lub jest podejrzenie ze moze byc wmieszane)?
Ja z tym mixem, bym uwazal i to bardzo uwazal.
Klimat ma byc spojny i wszystkie pomysly pasowac do ogolnej koncepcji.
6 Jaka jest ogolna koncepcja KC?
Czy dobrze interpretuje ze jest to medivil-fantazy, czyli takie sredniowieczne fantazy.
W historii antyczny Rzym i sredniowiecze, te dwa "swiaty" spotkaly sie razem, wiec greccy bogowie + KC-towe, pol-orki ktore uwazam ze sa analogia na azjatow (byc moze mongolowie), jak dla mnie nie gryza sie razem, az tak bardzo.
7 Czy macie pdobne wrarzenie czy odmienne?
Jak wy to widzicie?
Nie ma co mnozyc bytow, jesli wszystkie bronie sa takie same pod wzgledem mechaniki to nie ma sensu rozpisywac i przedstawiac kolejnych takich samych broni tylko o innym ksztalcie.
8 Jakie nowe i inne rzeczy do tej pory nie prezetowane podtrzymywaly by klimat KC?
Linki, strony, wypowiedzi, wywiady wszystko mile widziane.