Jak na niszowy portal, na którym pisze głownie ta sama grupa użytkowników, tak najgorzej w 2013 to nie było. Widać jednak tendencje do spychania KC na dalszy tor i moim zdaniem jest to prawidłowy kierunek. Tak jak pisał na początku roku czegoj - kcty osiągnęły kres, formuła wyczerpała się i bez interwencji AS-a nie ma co liczyć na poprawę tego stanu. A tej nie doczekamy się. Nawet na forum żadne proponowane przez fanów materiały nie mają szansy przebicia się bez poparcia AS-a, na które nie ma co liczyć. W efekcie co mieliśmy napisać o KC już zostało napisane i pozostaje nam pisanie przygód. Tworzenie mechanik nie ma sensu, a wiele z fajnych pomysłów dotyczących mechaniki, omówionych na forum, po prostu znika w zalewie innych postów.
W tym roku PBF-y zjadły ok 90% działalności forum. To dzięki nim portal żyje i codziennie dostaje kilka(naście) nowych postów. Fajnie, że kilka z sesji rozegrano w świecie Orchii. Jako, że nie korzystam, nie
będę szerzej wypowiadał się na ten temat - niech wypowiedzą się uczestnicy sesji.
Stronę główną zjadły newsy Ketha dotyczące Iron Kingdoms. W efekcie na portalu poświęconym kryształom było ponad 2x więcej newsów o IK niż o KC. Sam czytam je głównie z przyzwyczajenia i to nie wszystkie. System średnio mnie zainteresował i w wielu miejscach głupotki tego świata są gorsze od tych wytykanych KC. Cóż, co kto lubi. Podejrzewhttp://www.krysztalyczasu.pl/news.phpam jednak, że dzięki tym wpisom kilka osób ekstra odwiedza portal.
Dla KC pojawiły się w tym roku fajne pomoce naukowe. Bestiariusz Salama dający pełne zestawienie bestii spotykanych na wyspach Orchii oraz prztyczka w nos tym co uważają, że ilość nieludzkich wrogów w świecie KC jest zbyt mała(a czytałem takie bzdury). Nie jest to może zestawienie na miarę monster manuali do AD&D, ale świetnie spełnia swoje zadanie. Kciuk w górę!
Kolejny ciekawy dodatek to Księga Profesji Bazyla. Ładne zgrupowanie profesji, czasem mocno zmodyfikowanych przez twórcę księgi.
Last, but not least, jest jeszcze mój generator postaci on-line, dający szansę wygenerować zgodną z zasadami KC postaci w bardzo krótkim czasie. Dostępny w dwóch wersjach - zgodnej z oryginalnymi zasadami oraz tej, która uwzględnia propozycje z naszego forum.
Przez forum przewinęło się też kilka mniejszych lub większych projektów. W tym Salama Królestwa i Mała Wojna Aravena. Oba wsparte tez przez forum rpgmanufacture.pl. Chociaż przeczytałem oba projekty ciężko mi się do nich odnieść, gdyż nie miałem wystarczająco dużo czasu, aby w jakikolwiek sensowny sposób je przetestować. Świetnie, że są i jest szansa, że znajdą się osoby korzystające z tych projektów.
Nie wszyscy pewnie wiedzą, ale odżył pomysł wydania nowego numeru KC-towca. Niby materiały są, ale czasu na ich obrobienie to już nie.
Zwiększyła się też ilość użytkowników forum. Doszli ci co korzystają głownie z PBF-ów, pojawiło się kilka nowych osób, które stwierdziły, że fajnie byłoby odświeżyć sobie KC-ty. Przeżyliśmy też atak trolla-grafomana, na szczęście poszedł tfożyć gdzieś indziej.
Tak na szybko to chyba na tyle. Macie jakieś uwagi, a może pominąłem coś ważnego?
p.s.
Zapomniałem o 30 dniowym spamowaniu portalu rozkręconym przez Jagamina
Poprawiłem błąd