PBF - Wojna z Cieniem
-
8art
- Reactions:
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 81 times
W sumie wydanie tymczasowe Księgi Emhyrowi wydaje mi się w tej chwili najbezpieczniejszą opcją. Jego dwór jest w zasadzie nie do zdobycia, a dając wolumin na przechowanie damy wampirowi małego "głaska" i wyraz zaufania. Takie półbóg jakby chciał przeciw nam wystapić, to nie musiałby się pierdaczyć w jakieś podchody, tylko by nas skasował tu i teraz (bo nie ukrywajmy, ale naszą trójkę raczej by sklepał, tym bardziej że jest ze świtą).
Po tym jak juz dojdziemy do siebie, to zakończymy zwiad teleportujemy ją do odpowiedniej komórki wywiadu w Ostrogarze.
Po tym jak juz dojdziemy do siebie, to zakończymy zwiad teleportujemy ją do odpowiedniej komórki wywiadu w Ostrogarze.
-
Araven
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Kolejny dzień minął, poleczyliście się magią i zregenerowaliście Moc, upewniając się, że zaraza magiczna, zmieniająca ludzi w zombie wyniku zranienia lub ugryzienia czy zadrapania przez innego zombi, nie działa.
Zniszczenie demona ją zatrzymało, ale nie wiecie jak dawno Chaos zaczął współpracę z Władcami, ich wiedza genetyczna wykracza poza ramy waszego pojmowania, potrafili tworzyć dziwne bestie, nawet mieszając różne gatunki. Ich nauka w połączeniu z magią Chaosu, może być bardzo groźna. Ruszacie ku Gelebrin?
Zniszczenie demona ją zatrzymało, ale nie wiecie jak dawno Chaos zaczął współpracę z Władcami, ich wiedza genetyczna wykracza poza ramy waszego pojmowania, potrafili tworzyć dziwne bestie, nawet mieszając różne gatunki. Ich nauka w połączeniu z magią Chaosu, może być bardzo groźna. Ruszacie ku Gelebrin?
Księgę zakładam, że oddaliście pod opiekę czarnoksiężnika jaki sporo z wami przeżył, będącego obecnie na usługach Emhyra. W razie zmiany zdania sprawdzimy jak poszła teleportacja.
Ostatnio zmieniony 14 lipca 2014, 22:45 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.
-
deliad
- Reactions:
- Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/deliad
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 52 times
Radagast wyleczywszy rany zrobił się trochę nie swój. Księga którą zdobyli dawała dużo moc, ale była to moc chaotyczno-nekromantyczna. Czyli całkowicie sprzeczna z prawami natury. Należało ją zniszczyć. Jednak wydawało się, że Barth miał inne plany. No cóż wypadało przynajmniej spróbować.
- Lordzie Vaderze, tak księga powinna być zniszczona. Nic co wyszło z łapsk Władców nie przyniosło nikomu niczego dobrego. Obawiam się, że takich ksiąg może być wiele. Nie dość, że zamienia ludzi w zombie i przerywa sen wieczny umarłym to jeszcze przyzywa potężne demony. Emhyr poradzi sobie z jednym czy dwoma demonami, ale co jeżeli będą one przybywać w większej sile? Radzę ją zniszczyć. Moi druidzi zajmą się przygotowaniem rytuału. Do tego czasu niech księga pozostanie u naszego sojusznika. Jeżeli idzie zaś o naszego byłego kompana, to nie ufał bym mu za grosz. Ta księga to dla niego zbyt wielka pokusa. Pamiętasz Lordzie jak "dossał się" do tej poprzedniej?
- Lordzie Vaderze, tak księga powinna być zniszczona. Nic co wyszło z łapsk Władców nie przyniosło nikomu niczego dobrego. Obawiam się, że takich ksiąg może być wiele. Nie dość, że zamienia ludzi w zombie i przerywa sen wieczny umarłym to jeszcze przyzywa potężne demony. Emhyr poradzi sobie z jednym czy dwoma demonami, ale co jeżeli będą one przybywać w większej sile? Radzę ją zniszczyć. Moi druidzi zajmą się przygotowaniem rytuału. Do tego czasu niech księga pozostanie u naszego sojusznika. Jeżeli idzie zaś o naszego byłego kompana, to nie ufał bym mu za grosz. Ta księga to dla niego zbyt wielka pokusa. Pamiętasz Lordzie jak "dossał się" do tej poprzedniej?
-
Araven
- Reactions:
Pytania MG:
1. Co robicie z księgą, to dzieło kultystów Chaosu raczej nie Władców.
2. Gdzie się udajecie z karczmy Meduza? Do Gelebrin osady blisko bagien, można popłynąć tam rzeką, czy do Onodrith, stolicy księstwa? Czy w inne miejsce.
3. Czy Emhyr ma przepytać zabitego młodzieniaszka od księgi i prawdopodobną złodziejkę? Oboje leżą z przegryzionymi gardłami.
1. Co robicie z księgą, to dzieło kultystów Chaosu raczej nie Władców.
2. Gdzie się udajecie z karczmy Meduza? Do Gelebrin osady blisko bagien, można popłynąć tam rzeką, czy do Onodrith, stolicy księstwa? Czy w inne miejsce.
3. Czy Emhyr ma przepytać zabitego młodzieniaszka od księgi i prawdopodobną złodziejkę? Oboje leżą z przegryzionymi gardłami.
Ostatnio zmieniony 15 lipca 2014, 11:18 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.
-
deliad
- Reactions:
- Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/deliad
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 52 times
Druid przeprowadzi krótkie śledztwo starając się ustalić:
- kto przyniósł księgę do Medyzu
- czy to ta martwa dziewczyna?
- jeżeli tak to skąd przyszła
- kiedy się pojawiła i o czym mówiła
- skąd wziął księgę?
- czy ktoś jej nie poszukuje
- kto i po co ją stworzył
- dlaczego trafiła do karczmy?
Jeżeli to będzie konieczne to druid przeszpera (magią umysłu wyuczoną od władców), pamięć trupów, choć nie będzie się tym chwalić.
Jeżeli idzie o dalszą trasę to druid poleci do wioski na bagnach (o ile jest bliżej). Wybada co się tam dzieje i da znać reszcie.
- kto przyniósł księgę do Medyzu
- czy to ta martwa dziewczyna?
- jeżeli tak to skąd przyszła
- kiedy się pojawiła i o czym mówiła
- skąd wziął księgę?
- czy ktoś jej nie poszukuje
- kto i po co ją stworzył
- dlaczego trafiła do karczmy?
Jeżeli to będzie konieczne to druid przeszpera (magią umysłu wyuczoną od władców), pamięć trupów, choć nie będzie się tym chwalić.
Jeżeli idzie o dalszą trasę to druid poleci do wioski na bagnach (o ile jest bliżej). Wybada co się tam dzieje i da znać reszcie.
-
Araven
- Reactions:
Ustalenia druida, księgę przyniósł student ze stolicy Waluzji wędrujący z Królewskiej Przystani, gdzie studiował w tamtejszej Akademii.
Johan miał na imię, nazwiska nikt nie pamięta, miły był, ale nieco skryty. Dziewczyny nikt nie kojarzy, ale ponoć próbowała uwieść Johana.
Nie przybyli razem, ona przybyła nieco później, około godziny przed atakiem zombi. Księga była poświęcona Magii Chaosu i kreowaniu spaczonych istot.
W tym zamienianiu żywych np. w zombi, ale i mutanty. Księga ma kilkaset lat. Stworzył ją jakiś potężny Mag lub kapłan Chaosu raczej.
Do karczmy trafiła bo przyniósł ją Johan i otworzył, prawdopodobnie uwalniając Demona.
Rozmowa z duchem Johanna i dziewczyny.
Druid używając Magii natury i umysłu, wezwał ducha niedawno zabitego Johana, trudność 4 zwiększona o 2, bo to sprzeczne z kodeksem druidów by wzywać duchy zmarłych. Ostateczna trudność to 6.
Magia Druida 7 + rzut Fate daje +1 razem 8 na trudność 6, czyli sukces na +2. Johan ukradł księgę swojemu profesorowi, gdyż profesor przyłapał Johana na romansie ze swoją córkę. Johan zaproszony do domu profesora, wykorzystując jego wyjście z pokoju, zwinął księgę i zwiał. Więcej druid nie da rady się dowiedzieć, trzeba większych zdolności np. takich jak ma Emhyr by mieć szanse na konkretniejsze informacje. Dziewczyna zaś miała ukraść księgę, nie dowiedziałeś się na czyje zlecenie.
Johan miał na imię, nazwiska nikt nie pamięta, miły był, ale nieco skryty. Dziewczyny nikt nie kojarzy, ale ponoć próbowała uwieść Johana.
Nie przybyli razem, ona przybyła nieco później, około godziny przed atakiem zombi. Księga była poświęcona Magii Chaosu i kreowaniu spaczonych istot.
W tym zamienianiu żywych np. w zombi, ale i mutanty. Księga ma kilkaset lat. Stworzył ją jakiś potężny Mag lub kapłan Chaosu raczej.
Do karczmy trafiła bo przyniósł ją Johan i otworzył, prawdopodobnie uwalniając Demona.
Rozmowa z duchem Johanna i dziewczyny.
Druid używając Magii natury i umysłu, wezwał ducha niedawno zabitego Johana, trudność 4 zwiększona o 2, bo to sprzeczne z kodeksem druidów by wzywać duchy zmarłych. Ostateczna trudność to 6.
Magia Druida 7 + rzut Fate daje +1 razem 8 na trudność 6, czyli sukces na +2. Johan ukradł księgę swojemu profesorowi, gdyż profesor przyłapał Johana na romansie ze swoją córkę. Johan zaproszony do domu profesora, wykorzystując jego wyjście z pokoju, zwinął księgę i zwiał. Więcej druid nie da rady się dowiedzieć, trzeba większych zdolności np. takich jak ma Emhyr by mieć szanse na konkretniejsze informacje. Dziewczyna zaś miała ukraść księgę, nie dowiedziałeś się na czyje zlecenie.
Zwiad w Gelebrin.
Osada liczy poniżej 100 mieszkańców, aktualnie jest tam spore poruszenie. Jeden z miejscowych pożyczył sobie magiczny miecz miejscowego barona, jak baron leżał ranny i nie przytomny w tamtejszej wiosce.
Młodzian nasłuchawszy się jak wszyscy tutaj w Waluzji i Kos, opowieści o bohaterach, ruszył na bagna walczyć z bagiennymi trollami, jakie nękają wioskę, od jakiegoś czasu.
Osada liczy poniżej 100 mieszkańców, aktualnie jest tam spore poruszenie. Jeden z miejscowych pożyczył sobie magiczny miecz miejscowego barona, jak baron leżał ranny i nie przytomny w tamtejszej wiosce.
Młodzian nasłuchawszy się jak wszyscy tutaj w Waluzji i Kos, opowieści o bohaterach, ruszył na bagna walczyć z bagiennymi trollami, jakie nękają wioskę, od jakiegoś czasu.
Kyrie będzie protestował za oddaniem księgi, ale Jak Vader i Radagast nalegają, to im odda. Niech Emhyr jeszcze coś się dowie, na przykład skąd profesor mógł mieć tą księgę, albo co wykładał na akademii. Zaś co do "zapożyczenia miecza", no to nie nasz interes....
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)
Moje postacie:
-
Araven
- Reactions:
Ale wiecie to element budowania Waszej legendy
tutaj i sposób uzyskania przychylności miejscowych. Znaczy akcja odzyskania miecza dałaby Wam przysługę u lokalnego możnego, a jak rozwikłacie problemy Gelebrin to zaplusujecie u mieszkańców, a oni żyją na skraju Martwych Bagien. A tam ponoć Chaos szaleje. Ale możecie zdać się na wasze buławy, topory, szable i magię. Czyli Emhyr ma użyć swoich zdolności rozmowy z umarłymi? Księgę mu oddajecie czy nie. Bo sam nie wiem.
Dobro dobierz sobie 2 sztuczki, masz 3 z 5.
Ostatnio zmieniony 15 lipca 2014, 19:06 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.
-
8art
- Reactions:
- Emhyrze, byłbyś tak łaskaw przesłuchać tych martwych złoczyńców? - Vader był ciekaw, czy wersja wampira będzie się różnić od tego co mógł wyczytać Radagast.
A wiadmo jak ten psor miał na imię? Jesli tak to czekają go areszt i tortury (BUHAHAHAHA!!!).
Księgę zniszczą druidzi. Takim idealistom można zaufać;) Ale teleportujemy ją dopiero, gdy będziemy mieli na to większą szansę. Nie chcę aby zaginęła, bo znów zacznie szerzyć chaos gdzieś indziej. Póki co u Emhyra będzie najbezpieczniejsza.
Bagienne trole będą świetnymi sojusznikami, obeznanymi jak nikt inny w terenie. Znajdziemy tego gnojka, zaopiekujemy się mieczem i skierujemy agresje trloi przeciw innym wrogom (naszym). Młodziana przykładnie ukarzemy za kradzież, a baronowi karzemy wychłostać służbę za to, że nie potrafią upilnować miecza przed jakimś małolatem. Taki jest plan.
Księgę zniszczą druidzi. Takim idealistom można zaufać;) Ale teleportujemy ją dopiero, gdy będziemy mieli na to większą szansę. Nie chcę aby zaginęła, bo znów zacznie szerzyć chaos gdzieś indziej. Póki co u Emhyra będzie najbezpieczniejsza.
Bagienne trole będą świetnymi sojusznikami, obeznanymi jak nikt inny w terenie. Znajdziemy tego gnojka, zaopiekujemy się mieczem i skierujemy agresje trloi przeciw innym wrogom (naszym). Młodziana przykładnie ukarzemy za kradzież, a baronowi karzemy wychłostać służbę za to, że nie potrafią upilnować miecza przed jakimś małolatem. Taki jest plan.
-
Araven
- Reactions:
Ustalenia Emhyra.
Profesor historii Gerard Valois. W rzeczywistości mag Chaosu kult Hasar Gruna. Królewska Przystań stolica Waluzji, wykłada na tamtejszej Akademii.
Johan zamierzał sprzedać księgę jako antyk w Onodrith, a potem wrócić po córkę profesora i z nią uciec.
I dziewczynę i chłopaka zagryzł demon, przez co uzyskał energię do korzystania z mocy księgi.
Dziewczynę wynajął sam profesor, była z Gildii Złodziei. W księdze był zaklęty demon strażniczy, zdolny jednakże korzystać z mocy księgi.
Kult Hasar Gruna nie spocznie póki jej nie odzyska, to jedna z ich świętych ksiąg wiedzy.
Profesor historii Gerard Valois. W rzeczywistości mag Chaosu kult Hasar Gruna. Królewska Przystań stolica Waluzji, wykłada na tamtejszej Akademii.
Johan zamierzał sprzedać księgę jako antyk w Onodrith, a potem wrócić po córkę profesora i z nią uciec.
I dziewczynę i chłopaka zagryzł demon, przez co uzyskał energię do korzystania z mocy księgi.
Dziewczynę wynajął sam profesor, była z Gildii Złodziei. W księdze był zaklęty demon strażniczy, zdolny jednakże korzystać z mocy księgi.
Kult Hasar Gruna nie spocznie póki jej nie odzyska, to jedna z ich świętych ksiąg wiedzy.
Emhyr podziękował za księgę, obiecał oddać. Zakładam, że płyniecie barką ku Gelebrin. Wzywacie 100 goblińskiej jazdy, z wami jest 10 zwiadowców, 2 zginęło.
-
8art
- Reactions:
Hmmmm. Chce rzucic jakis czar zeby wyac wiadomosc do swoich siepaczy w Waluzji. Profesorka aresztowac (po zebraniu odpowiedniego komanda, gosc moze byc niepozorny ale niebezpieczny) i od razu jechac z nim bez ceregieli najwymyslniejsze tortury. Ma sie przyznac nawet do tego, ze w mlodosci ukradl cukierka z targowego stoiska wlasnej babci. Potem resztke tej wywloki skazac na powolna smierc szkarlatnej daniny.
-
Araven
- Reactions:
Wiadomość przesłana trudność 5, połączyłeś się telepatycznie z kapłanem, w rezydencji wywiadu Katana w Waluzji.
Profesor zostanie aresztowany i przesłuchany odpowiednio.
Płynąc rzeczną barką dotarliście w okolice Gerebrin, leży ona przy Czerwonym Bagnie, dopiero dalej są Martwe Bagna. Zauważył was patrol ludzi barona Redspara i on sam. Baron Gerald Redspan ma posturę wojownika, panowie wasza sława dotarła do mnie, flisacy jacy przybyli wczoraj opowiedzieli mi o waszym bohaterstwie w obronie Meduzy, ja miałbym prośbę do was o sprawdzenie co się dzieje w Gerebrin, wiosce o dzień drogi stąd. Chłopak z wioski Jared Dane ukradł mój miecz, wiszący nad kominkiem, chory byłem nieco wtedy, a służba zajęta. Nie chcę by zginął, chłopak chciał bronić swoich przed trollami bagiennymi. Ja mam za mało ludzi, jestem już stary. Ta kraina nie ma księcia, panuje tu prawo silniejszego, Orkowie atakują wiele moich ziem i osad, nie mogę bronić wszystkich. Czy jako sławni bohaterowie zechcecie odzyskać mój miecz i pomóc mieszkańcom małej wioski?
Profesor zostanie aresztowany i przesłuchany odpowiednio.
Dodatkowe informacje jakie można uzyskać:
Osada Gerebrin leży przy jednym z głębszych kanałów, w którym mieszkańcy łowią srebrzany i węgorze.Tydzień temu na osadę najechała grupa bagiennych trolli, wielkich, humanoidalnych ryboludzi z ogromnym apetytem na ludzkie mięso. Mieszkańcy połączyli siły i odparli atak bestii, jednak trolli wciąż przybywało, a straty wśród rybaków rosły.
Jared powozi należącym do całej osady wozem, którym dostarcza wędzone ryby mieszkającemu na równinach władcy okolicy, baronowi Geraldowi Redsparowi. Był on w swoim czasie poważanym bohaterem, jednak dawno odwiesił na kołek swój magiczny miecz, Smoczy Kieł.
Ponieważ baron Gerald jest już stary i nie ma synów , którym mógł go przekazać, trzyma oręż nad kominkiem.
Młody rybak wiedział, że nie potrafi walczyć z trollami, które zaatakowały Gerebrin. Pomyślał jednak, że gdyby miał magiczny oręż, taki jak Smoczy Kieł, mógłby pokonać potwory, ocalić wioskę i stać się prawdziwym bohaterem. Oczywiście po walce zamierzał zwrócić broń, z nadzieją, że baron niczego nie zauważy.
Jared "pożyczył"; zatem bezcenne ostrze i ruszył na bagna. Z początku szło mu całkiem dobrze, zdołał nawet samodzielnie uśmiercić jednego trolla. Zdumionym sąsiadom powiedział, że Redspar użyczył mu magicznego miecza w celu ocalenia wioski. Dzień drogi od rzeki do osady jest.
To jak będzie Panowie pomożecie nam, pyta ponownie baron Redspar? Jakieś pytania?
Co robicie?
Ostatnio zmieniony 16 lipca 2014, 12:07 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.
- Za okradzenie Barona i ośmieszenie go w oczach poddanych należy się kara - powiedział spokojnie Kyrie, pijąc kufel tutejszego piwa, smakującego nieco lepiej niż woda z bagna.
Kalkulacja zysków i strat podjęcia się tej misji wyszła o dziwo dodatnio i z początkowej niechęci templariusza do mieszania się do nie swoich spraw teraz przemawiała przez niego podstępna myśl napuszczenia trolli na kultystów. Ten Barth Vader ma jednak łeb na karku!
- Spróbujemy odzyskać skradzioną - tu Eleison podkreślił to słowo - broń i zaprowadzić pokój między trollami a rybakami. - Tempariusz wstał, prostując kosci. Chciał już wyruszać w drogę, bo tutejsza okolica źle działała na wysublimowany gust zakonnika.
Kalkulacja zysków i strat podjęcia się tej misji wyszła o dziwo dodatnio i z początkowej niechęci templariusza do mieszania się do nie swoich spraw teraz przemawiała przez niego podstępna myśl napuszczenia trolli na kultystów. Ten Barth Vader ma jednak łeb na karku!
- Spróbujemy odzyskać skradzioną - tu Eleison podkreślił to słowo - broń i zaprowadzić pokój między trollami a rybakami. - Tempariusz wstał, prostując kosci. Chciał już wyruszać w drogę, bo tutejsza okolica źle działała na wysublimowany gust zakonnika.
No to w drogę panowie, zobaczymy, czy uda się nam napuścić trolle na kogoś innego! 
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Moje postacie:
Moje postacie:
-
Araven
- Reactions:
Tak templariuszu, ale to ja tę karę wymierzę temu chłopakowi. Ludzie tutaj są apatyczni, zniszczeni ciężkimi warunkami życia, ciągle napadani, to, że ci walczą to rzadkość. A, że moim mieczem to trudno, u mnie wisiał nad kominkiem, bo ja jestem zbyt stary. Mój miecz nie jest obecnie najważniejszy, ani moja duma, bezpieczeństwo Gerebrin jest najważniejsze.