Reset świata Kryształów Czasu

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 20 sierpnia 2014, 20:20

Chaos straszny, jak mówiłem już zaczynają się podziały. Mam nadzieję, że nie wygląda to tak, że jestem takim kolesiem z zewnątrz, który wszedł na cudze podwórko i zaczyna się szarogęsić. To ostatnie czego bym sobie życzył.

Czegoj, dajesz masę fajnych pomysłów, ale też trochę takich, które mnie się nie podobają. Nie ukrywam, mój pomysł na świat oscylował wokół zniszczenia Kryształu Czasu i następstw tego zdarzenia - Twój pomysł z odłamkami, które działają cuda jest świetny i na pewno chciałbym móc włączyć coś takiego do ostatecznej wizji projektu.

Nie zgadzam się z głosami za postapo - idzie to w stronę ED, niepotrzebnego umroczniania, takiej jesiennej gawędy. KC to kolorowy, wielobarwny świat - jest miejsce na martwiaki, imperium Katana i zło, ale również na turnieje rycerskie, kawalerię na gryfach i paladyna Arturiusa. :)

Zaczynam powoli wczytywać się w podręczniki. Wygląda na to, że czeka nas masa roboty, niezależnie od tego czy będzie to nowa mechanika, rozszerzony świat czy duchowy następca.

Jutro znikam na kilka dni i będę korzystał z Sieci wyłącznie w telefonie, więc jeśli czekacie na dłuższą zajawkę ode mnie, nie złośćcie się proszę, że nie piszę.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 20 sierpnia 2014, 20:27

Pamiętaj tylko że czarny podręcznik to zło i droga donikąd...

Słuchajcie - szabel macie tylko kilka - to że my tu wam walimy pomysły to do was do czerpania ale Wy decyzję podejmujecie - tych kilku co się zadeklarowało, ja podobnie jak czegoj poczekam i postoję, z różnych przyczyn, daję tylko swój punkt widzenia, decyzję podejmują działacze...
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2014, 20:56 przez wasut, łącznie zmieniany 1 raz.

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 20 sierpnia 2014, 20:37

I ja od piątku znikam na kilka dni, oddech nam potrzebny. Za dużo pomysłów i koncepcji w krótkim czasie. Czekam na wizję Koszala jeszcze.

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 20 sierpnia 2014, 20:47

Wasut, spokojnie, mam MiMy :) Swoją drogą - podręcznik ściągnięty od Was jest na bazie MiMów?

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 20 sierpnia 2014, 20:55

W dużej mierze.

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 20 sierpnia 2014, 21:06

Zapytam inaczej - na czym lepiej bazować?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 20 sierpnia 2014, 21:07

Są trzy wersje całościowe u nas:

Wersja wordowska z rożnymi modyfikacjami, ale w miarę spójna
http://www.krysztalyczasu.pl/downloads. ... nload_id=4

Wersja pdfowa rozproszona, ale bardzo obszerna według mnie bardzo dobre opracowanie o ile nie najlepsze jakie kiedykolwiek się pojawiło
http://www.krysztalyczasu.pl/downloads. ... load_id=21

Podręcznik MAGA - najgorszy gniot ale przynajmniej w miarę całościowy
http://www.krysztalyczasu.pl/downloads. ... load_id=23

Oprócz tego jest jeszcze kilka fanowskich opracowań własnych m.in. shadowa, avnara itd.

I kilka pojedynczych jak np. Księga profesji BAZYLA lub moje opracowanie w oparciu o konsultacje z A.S.em i kilkoma innymi użytkownikami portalu (też księga profesji)

Oczywiście jeszcze jakieś tam opracowania księgi czarów plus kilkadziesiąt modyfikacji walki i opracowań własnych o mniejszym polu rażenia jak nowe profesje lub stworki. Oczywiście jeszcze należy pamiętać o projekcie Żyjąca Orchia oraz KC10K. To tyle z grubsza. Jest tego na prawdę sporo w sumie. Gorzej, że jest to często nie kompatybilne.
Zapytam inaczej - na czym lepiej bazować?
Dla mnie najlepsze jest opracowanie podane jako drugie, jednak już nie jestem w stanie odróżnić co jest A.S.a a co wymysłem własnym opracowującego.

Ewentualnie jeszcze coś tam w wersji tag, ale to straszna staroć i ciężkie do otworzenia. Ta wersja jest najbardziej Szyndlerowa.

Jakbyś tego potrzebował w wersji bardziej przejrzystej to zajrzyj na mojego chomika tam będziesz miał większą przejrzystość. Jeśli czegoś nie będziesz mógł ściągnąć to daj znać to poda gdzie jest to u nas. http://chomikuj.pl/czegoj
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2014, 21:14 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 20 sierpnia 2014, 21:13

Dzieki, Czegoj. Mam wersję drugą i przy niej w takim wypadku zostanę.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 20 sierpnia 2014, 21:19

A czy nie było jakiegoś opracowania bestiariusza, w stylu księgi profesji? Nie widzę, ale chyba kojarzę taki temat z newsów. Może tam był Harel, zawsze byłem ciekaw jego opisu :)

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 20 sierpnia 2014, 21:20

A jeszcze ewentualnie proponuję zajrzeć do ghasty do tego wpisu http://strefazero.blogspot.com/2013/03/ ... aczac.html oraz oczywiście rozejrzeć się tam i popatrzeć na tematykę KC jest tam tego również dużo, ale warto bo jest tam sporo ciekawych autorskich perełek.
A czy nie było jakiegoś opracowania bestiariusza, w stylu księgi profesji? Nie widzę, ale chyba kojarzę taki temat z newsów. Może tam był Harel, zawsze byłem ciekaw jego opisu
Zrobił to swego czasu to Salam, ale chyba Harela tam nie ma.
http://www.krysztalyczasu.pl/downloads. ... load_id=62

koszal
Reactions:

Post autor: koszal » 20 sierpnia 2014, 21:23

Na spokojnie.

To, co nas tutaj zgromadziło, to potrzeba stworzenia podręcznika do KC w akceptowalnej formie. Nie zebraliśmy się tu, by wspólnie stworzyć nowy, jakiśtam świat. Chcieliśmy KC w nowej odsłonie. Jak się okazuje "nowa" wielu z nas rozumie inaczej.

Czytam uważnie wszystkie wpisy i niestety zauważam narastający brak zwracania uwagi na odrębne wizje. Objawia się on generalizowaniem zawartym w słowach "chcemy, ustaliliśmy". Nie ustaliliśmy.

Powoli od początku.

1. Chcemy KC, których autor nie wyda. Choć wydać się to może niektórym szaleństwem nie odcinałbym się od AS'a. Być może uda się w tej kwestii porozumieć.

2. Faktycznie należałoby doprecyzować, czym jest KC? Pomysł Czegoja jest rozsądny. Być może KC, jakiego chce odbiorca jest właśnie KC pełnym niedorzeczności i chorej mechaniki i takiego, a nie innego świata. Wszelkie rewolucje ten świat burzą. Czy zaczniemy kruszyć mechanikę, czy też obalać Katana.

3. Na początek więc proponuję uzupełniać luki- odległe Archipelagi itd. Ten świat jest ogromny i ma zarazem ogrom miejsca na dopisywanie swoich pomysłów.

4. Szalony pomysł, pomysł fana. Całkowicie nierozsądny i oderwany od pkt 1-3. Napiszmy podręcznik za darmo na zlecenie autora. Potem on niech go wyda przez PolakPotrafi, a my go sobie od niego kupimy. Czyli kupimy to, co napiszemy sami, wydane przez niego. Do tego to się sprowadza, że AS chce na swym świecie zarobić. Uzupełnijmy więc ten świat i dajmy mu zarobić, a sami dostaniemy produkt, którego chcemy.
Popełniłem sporo lepszych i gorszych tekstów za darmo. Mam swoje lata i robię to fanowsko. Żyję z czego innego. Nad prawami autorskimi swoich tekstów nie będę płakał.
Może jestem sam, a może okaże się, że są pośród Was zapaleńcy, którzy gotowi są podyskutować z taką myślą.

W tym konkertnym ujęciu mam na myśli wspólne stworzenie tego, czego wydaje się chcemy- faktycznej reedycji, poprawionej i uzupełnionej.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 20 sierpnia 2014, 21:34

4. Szalony pomysł, pomysł fana. Całkowicie nierozsądny i oderwany od pkt 1-3. Napiszmy podręcznik za darmo na zlecenie autora. Potem on niech go wyda przez PolakPotrafi, a my go sobie od niego kupimy. Czyli kupimy to, co napiszemy sami, wydane przez niego. Do tego to się sprowadza, że AS chce na swym świecie zarobić. Uzupełnijmy więc ten świat i dajmy mu zarobić, a sami dostaniemy produkt, którego chcemy.
Popełniłem sporo lepszych i gorszych tekstów za darmo. Mam swoje lata i robię to fanowsko. Żyję z czego innego. Nad prawami autorskimi swoich tekstów nie będę płakał.
Może jestem sam, a może okaże się, że są pośród Was zapaleńcy, którzy gotowi są podyskutować z taką myślą.
To dla mnie jedna z najciekawszych myśli, tyle tylko, że nie jestem pewien czy Artur na to pójdzie - niestety. I już ciężko mi powiedzieć dlaczego? Czy to przekonanie o swojej wielkości (mam nadzieję, że nie), czy to poparzenie przeszłością (oby też nie). Także pomysł godny fana, ale nie wiem, czy możliwy do realizacji.
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2014, 21:34 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time

Post autor: Araven » 20 sierpnia 2014, 21:34

Nic, dajmy czas Encowi, niech poczyta. Upłynie kilka dni i się wszyscy zastanowią.

Robienie KC za A.S-a i dla niego, średnio mnie pociąga, ale z drugiej strony może podręcznik by jakoś wyglądał. Muszę to przemyśleć mocno. Musiałby jednak Autor KC, z góry dać zgodę i błogosławieństwo, by się nie okazało, że robimy to na próżno, bo on i tak nie wyda, albo ma w szufladzie swoje teksty. Czyli, raczej nic z tego.
Ostatnio zmieniony 21 sierpnia 2014, 13:55 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 20 sierpnia 2014, 21:34

To teraz niech Enc zapozna się z materiałami i jak będzie gotowy możemy wrócić do tematu. Przerwa dobrze wszystkim zrobi, mnie na pewno :)

Punkt 4. jest fajny, na prawdę. Ale zakłada jedną rzecz - udostępnienie materiałów przez ASa, bo z czego ten podręcznik pisać jak nie z jego zapisków z szuflady. A to nigdy nie nastąpi, AS nie da ot tak "hej, macie materiały, 1700 stron, zróbcie podręcznik". Bardzo chciałbym aby tak to mogło wyglądać, ale mówmy o rzeczach realnych...

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 20 sierpnia 2014, 21:51

Z głowy pisać. Tak jak AS.

ODPOWIEDZ