Conan Techniczny do PBF lipiec 2014
Nein, nie ma różnicy. I tak wszystko kopiuje z 1 pliku na nowo. Kombinuje jeno z tymi tabelkami, to jest diabelstwo niesamowite 
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)
Moje postacie:
-
Araven
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Tabelki są straszne, może je dać w osobnym pliku? jako załącznik ?
Mam fajną kartę MG z Mass Effect, ale kilka rzeczy nada się i do Conana, resztę się zamieni.
Fajny jest podział akcji, darmowa, uzupełniająca i pełna - muszę to do Conana zapodać jako opcję chociaż.
Fajny jest podział akcji, darmowa, uzupełniająca i pełna - muszę to do Conana zapodać jako opcję chociaż.
Link do Mass Effect na Fate Core: http://masseffectrpg.org/wp/?p=224 ew. pobierz sobie Dobro, zobaczysz jak oni zrobili PDF. Jest kilka wersji (w tym do druku).
Ostatnio zmieniony 05 września 2014, 13:41 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Araven
- Reactions:
Nie komentuję powieści, obiecałem. Styl w Conanie na Fate, jest znośny - żadna rewelacja, ale to produkt Darmowy, ma być w założeniu. 
Marek pobierz tego Mass Effecta za darmo jest, legalnie i poczytaj o tych akcjach, darmowych i innych. Długie to nie będzie. Chcę, to jak pisałem dać do Conana opcjonalnie.
W walce też by to było, jako oślepienie, rozbrojenie w ramach akcji darmowej lub uzupełniającej (wtedy wszelkie akcje mają -1)
Marek pobierz tego Mass Effecta za darmo jest, legalnie i poczytaj o tych akcjach, darmowych i innych. Długie to nie będzie. Chcę, to jak pisałem dać do Conana opcjonalnie.
W walce też by to było, jako oślepienie, rozbrojenie w ramach akcji darmowej lub uzupełniającej (wtedy wszelkie akcje mają -1)
Ostatnio zmieniony 05 września 2014, 14:06 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Araven
- Reactions:
Kaceto mi przetłumaczył akcje i ich rodzaje + kilka innych opcji z Mass Effect (uniwersalnych dla mechanik na Fate). Te wytłuszczone są używane obecnie jak Pełna Obrona i Ruch, albo zostaną wprowadzone raczej (rodzaje akcji).
Darmowa Akcja - Nie liczy się ich. Np. przechodząc przez drzwi rzut okiem na pokój, krzyknięcie krótkiego ostrzeżenia itp. Ale również rzut obronny kiedy ktoś atakuje to też Darmowa Akcja.
Pełna Obrona - Kiedy postać nic innego nie robi, tylko chce się obronić. Daje +2 do reakcji i obrony w danej wymianie.
Wstrzymanie Akcji - Rezygnacja z przejęcia inicjatywy kiedy przychodzi kolej gracza. Dzięki temu może przejąć inicjatywę w późniejszej wymianie. Musi to być po tym jak ktoś zakończy swoją akcję, ale przed rozpoczęciem akcji kolejnej osoby.
Akcja Blokująca - Aby zablokować jakieś zdarzenie. Trzeba określić co się chce zablokować i jaki Skill do tego będzie użyty. Przerwanie blokady zawsze zabiera akcję temu kto stara się przerwać blok.
Akcje uzupełniające - Kiedy trzeba wykonać niewielką dodatkową akcję aby akcja główna mogą mieć miejsce. Np. wyciągnięcie broni i atak (jeśli jest to istotne np. ze względu na czas). Każda akcja uzupełniająca to -1 dla właściwej akcji.
Akcja ruchu - Często ruch może być akcją uzupełniającą. Jeśli jednak do pokonania się większa odległość wtedy musi być akcją główną, co oznacza rzut na Athletics. Można poruszyć się o ilość stref równą ilości przebić. Jeśli między strefami do pokonania są jakieś przeszkody, to każda z nich ma swój modyfikator, sumują się one dając łączny ujemny modyfikator do rzutu.
Pełna Obrona - Kiedy postać nic innego nie robi, tylko chce się obronić. Daje +2 do reakcji i obrony w danej wymianie.
Wstrzymanie Akcji - Rezygnacja z przejęcia inicjatywy kiedy przychodzi kolej gracza. Dzięki temu może przejąć inicjatywę w późniejszej wymianie. Musi to być po tym jak ktoś zakończy swoją akcję, ale przed rozpoczęciem akcji kolejnej osoby.
Akcja Blokująca - Aby zablokować jakieś zdarzenie. Trzeba określić co się chce zablokować i jaki Skill do tego będzie użyty. Przerwanie blokady zawsze zabiera akcję temu kto stara się przerwać blok.
Akcje uzupełniające - Kiedy trzeba wykonać niewielką dodatkową akcję aby akcja główna mogą mieć miejsce. Np. wyciągnięcie broni i atak (jeśli jest to istotne np. ze względu na czas). Każda akcja uzupełniająca to -1 dla właściwej akcji.
Akcja ruchu - Często ruch może być akcją uzupełniającą. Jeśli jednak do pokonania się większa odległość wtedy musi być akcją główną, co oznacza rzut na Athletics. Można poruszyć się o ilość stref równą ilości przebić. Jeśli między strefami do pokonania są jakieś przeszkody, to każda z nich ma swój modyfikator, sumują się one dając łączny ujemny modyfikator do rzutu.
OPCJONALNE Drabinki Umiejętności do Conana z Mass Effect. Obecnie używamy klasycznej w Fate, tej pogrubionej.
Mastered It All: 19 total skills: 5 at Good (+3), 6 at Fair (+2), 8 at Average (+1).
I`m The Best At What I Do: 17 total skills: 3 at Great (+4), 3 at Good (+3), 3 at Fair (+2), 8 at Average (+1).
Shepard Loyalist: 15 total skills: 1 at Superb (+5), 2 at Great (+4), 3 at Good (+3), 4 at Fair (+2), 5 at Average (+1).
Reaper Killer: 14 total skills: 2 at Superb (+5), 2 at Great (+4), 2 at Good (+3), 3 at Fair (+2), 5 at Average (+1).
Mastered It All: 19 total skills: 5 at Good (+3), 6 at Fair (+2), 8 at Average (+1).
I`m The Best At What I Do: 17 total skills: 3 at Great (+4), 3 at Good (+3), 3 at Fair (+2), 8 at Average (+1).
Shepard Loyalist: 15 total skills: 1 at Superb (+5), 2 at Great (+4), 3 at Good (+3), 4 at Fair (+2), 5 at Average (+1).
Reaper Killer: 14 total skills: 2 at Superb (+5), 2 at Great (+4), 2 at Good (+3), 3 at Fair (+2), 5 at Average (+1).
Nazwy się zmieni. Ale fajne te drabinki, różnicują postacie bardziej.
Ostatnio zmieniony 05 września 2014, 23:52 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.
Chwila chwila, nie mieszajmy Araven, ciągle dokładając do kotła tylko zwiększymy chaos 
Wrzucam próbkę do poczytania. Nie podobają mi się te tabelki, i nie mam pojęcia jakby to można było ulepszyć. Wszelkie opinie mile widziane.
https://drive.google.com/folderview?id= ... =drive_web
Wrzucam próbkę do poczytania. Nie podobają mi się te tabelki, i nie mam pojęcia jakby to można było ulepszyć. Wszelkie opinie mile widziane.
https://drive.google.com/folderview?id= ... =drive_web
Moje postacie:
Moje postacie:
-
Araven
- Reactions:
Spoko, spoko, te opcjonalne Drabinki umiejętności i kilka porad dla MG damy (ruch, rodzaje akcji). Ew. zastąpi się część tego co jest obecnie słabiej wyjaśnione. Nie będzie tego dużo i jako opcja. Bądź twardy. Fajne tam są sztuczki. Kilka może dodam do Conana z Mass Effect, oczywiście bez używania granatów plazmowych.
Próbki zaraz obczaję.
Ty weź nie zamieszczaj tego do pobrania, bo wiesz konkurencja, obce wywiady.
Logo KC, jako portalu, hm, nie wiem czy sobie Admini i Użytkownicy tego życzą, wszak to nie na k100 i nie KC RPG.
Próbki zaraz obczaję.
Uwagi:
Geriona trzeba w podziękowaniach też dać. Próbka fajna, ale niektóre linie tabelek przy nacjach są niewidoczne po prawej stronie np. u Akwilończyków.Ty weź nie zamieszczaj tego do pobrania, bo wiesz konkurencja, obce wywiady.
Logo KC, jako portalu, hm, nie wiem czy sobie Admini i Użytkownicy tego życzą, wszak to nie na k100 i nie KC RPG.
Generalnie super wygląda. Chyba zostaniemy bez kolorowego podkładu, tak jest ok i łatwiejszy wydruk, a Tabelki albo wywalić albo dać osobno jako załącznik.
Ostatnio zmieniony 06 września 2014, 12:21 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Araven
- Reactions:
Jeszcze by się jedno przydało.
Po kilka Sztuczek dla każdej Umiejętności, takich przykładowych, by można sobie wybrać a nie wymyślać własne.
Np. Umiejętność Czujność
Sztuczki (Specjalizacje) Czytanie z ruchu warg, Wykrywanie trucizn, Wykrywanie niebezpieczeństwa i ze 3 inne. To by od razu tez podawało zakres danej Umiejętności.
Pomyślę, raczej trzeba to dodać.
Po kilka Sztuczek dla każdej Umiejętności, takich przykładowych, by można sobie wybrać a nie wymyślać własne.
Np. Umiejętność Czujność
Sztuczki (Specjalizacje) Czytanie z ruchu warg, Wykrywanie trucizn, Wykrywanie niebezpieczeństwa i ze 3 inne. To by od razu tez podawało zakres danej Umiejętności.
Pomyślę, raczej trzeba to dodać.
Ostatnio zmieniony 07 września 2014, 00:12 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.
Ok a co z tymi Extras? Pozwolisz, że przytoczę:
Aha! Cosik jeszcze. Przydałyby się jakieś scenariusze, albo zajawki na nie. Wtedy Conan na mechanice Fate będzie kompletny do przeprowadzenia i zrozumienia dla wszystkich. To oczywiście na końcu, teraz rzucam tylko, by nie zapomnieć
Długi opis akcji. Według mnie lepiej byłoby to zastąpić krótkim:ROZBROJENIE (Minimalna trudność 3 lub Walka bronią albo Siła powalanego jeśli są wyższe niż 3).
Należy zadeklarować nim wykonasz Atak, przeprowadzamy Atak, uwzględniamy tylko premię z ataku nie dodajemy obrażeń z broni. Premię z Ataku mającego rozroić, porównujemy z wartością 3 lub Walką bronią lub Siłą celu, jeśli ilość obrażeń jest równa lub większa niż 3 lub niż Walka bronią lub Siła trafionego, zyskujemy Aspekt Rozbrojony, z jednym wywołaniem darmowym, lub nawet 2 darmowymi wywołaniami przy Imponującym sukcesie (na 3 i więcej). Rozbrojenie nie zadaje żadnych obrażeń, ale w razie porażki rozbrojony zyskuje +2 Obrony na najbliższy Atak rozbrajającego. Ważniejsi NPC-e i Gracze mają prawo do rzutu obronnego, zwykli NPC-i zostają rozbrojeni jak to opisano wyżej, bez prawa do rzutu obronnego. (Minimalna trudność rozbrojenia to 3, nawet jak cel ma niższą Siłę czy Walkę bronią).
Przykład: Gracz zadeklarował próbę rozbrojenia, Jego Atak wynosi 4. Cel ma Obronę i Walkę bronią 3 oraz Siłę 2.
Atak Gracza 3 + rzut Fate dał +2, Obrona powalanego 3 i rzut Fate dał -1. Mamy Atak 5 minus 2 Obrony, więc +3 z ataku. Powalony ma 2 Siły i 3 Walki bronią więc używamy wartości 3 jako minimalnej, tym Trafienie na +3 go rozbraja, powstaje Aspekt Rozbrojony z 1 darmowym wywołaniem. Kolega naszego bohatera atakujący po nim może zaatakować powalonego na ziemi zyskując +2 do ataku za aktywację Aspektu Rozbrojony. Uwaga: jeśli Rozbrojony nie ma innej broni to dalej walczy wręcz za pomocą Bijatyki lub broni improwizowanej jak taka jest dostępna. Nie można rozbrajać z broni naturalnej oczywiście typu pazury itp. Rozbrojenie za pomocą sztyletu kogoś z mieczem dwuręcznym też raczej odpada. Po upływie 1 lub 2 kolejnych rund (przy imponującym sukcesie) o ile rozbrojony przetrwał, można uznać, ze odzyskał wytrąconą mu broń, chyba, że wpadła do przepaści np. Gdyby rozbrojenie było nieskuteczne, to rozbrajany, dostałby bonus do swej Obrony w wysokości +2 na najbliższy atak rozbrajającego.
Co myślisz?Rozbrojenie: deklaracja musi nastąpić przed rundą. Do poziomu trudności dodajemy +1. Udany test ataku zamiast obrażeń rozbraja przeciwnika, pozbawiając go tymczasowo broni. Liczba punktów sukcesu decyduje o długości rozbrojenia (każdy punkt sukcesu to 1 tura rozbrojenia dłużej). Uwaga: gdy przeciwnik ma broń przywiązaną do rąk (np łańcuchem, sznurem) rozbrojenie trwa o połowę krócej (za wyjątkiem 1 rundy).
Aha! Cosik jeszcze. Przydałyby się jakieś scenariusze, albo zajawki na nie. Wtedy Conan na mechanice Fate będzie kompletny do przeprowadzenia i zrozumienia dla wszystkich. To oczywiście na końcu, teraz rzucam tylko, by nie zapomnieć
Moje postacie:
Moje postacie:
-
Araven
- Reactions:
Super to wygląda Dobro. Na serio profesjinalnie i 45 stron, nieźle.
W części II o Mechanice trzeba wspomnieć o Gerionie, jako Autorze dużej części wpisów, które pozwolił mi wykorzystać.Trzeba będzie napisać, że to opcjonalne i mogą grać na czystym SKEIN czy Fate Core.
Za tydzień, coś powalczę z tym bardziej.
Ostatnio zmieniony 21 września 2014, 21:45 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.