Conan Techniczny do PBF lipiec 2014

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 04 września 2014, 23:59

Nein, nie ma różnicy. I tak wszystko kopiuje z 1 pliku na nowo. Kombinuje jeno z tymi tabelkami, to jest diabelstwo niesamowite :D
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 05 września 2014, 00:09

Tabelki są straszne, może je dać w osobnym pliku? jako załącznik ?
Mam fajną kartę MG z Mass Effect, ale kilka rzeczy nada się i do Conana, resztę się zamieni.
Fajny jest podział akcji, darmowa, uzupełniająca i pełna - muszę to do Conana zapodać jako opcję chociaż.
Link do Mass Effect na Fate Core: http://masseffectrpg.org/wp/?p=224 ew. pobierz sobie Dobro, zobaczysz jak oni zrobili PDF. Jest kilka wersji (w tym do druku).
Ostatnio zmieniony 05 września 2014, 13:41 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 05 września 2014, 13:51

Dostałem fragment - 4 strony. Wygląda fajnie i czyta się fajnie - styl dużo lepszy od ASowego :)

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 05 września 2014, 13:58

Nie komentuję powieści, obiecałem. Styl w Conanie na Fate, jest znośny - żadna rewelacja, ale to produkt Darmowy, ma być w założeniu. :D

Marek pobierz tego Mass Effecta za darmo jest, legalnie i poczytaj o tych akcjach, darmowych i innych. Długie to nie będzie. Chcę, to jak pisałem dać do Conana opcjonalnie.
W walce też by to było, jako oślepienie, rozbrojenie w ramach akcji darmowej lub uzupełniającej (wtedy wszelkie akcje mają -1)
Ostatnio zmieniony 05 września 2014, 14:06 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 05 września 2014, 14:01

Oki zerknę bo przyznam, że człowieka nie znałem dotąd.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 05 września 2014, 15:13

Kaceto mi przetłumaczył akcje i ich rodzaje + kilka innych opcji z Mass Effect (uniwersalnych dla mechanik na Fate). Te wytłuszczone są używane obecnie jak Pełna Obrona i Ruch, albo zostaną wprowadzone raczej (rodzaje akcji).
Darmowa Akcja - Nie liczy się ich. Np. przechodząc przez drzwi rzut okiem na pokój, krzyknięcie krótkiego ostrzeżenia itp. Ale również rzut obronny kiedy ktoś atakuje to też Darmowa Akcja.

Pełna Obrona - Kiedy postać nic innego nie robi, tylko chce się obronić. Daje +2 do reakcji i obrony w danej wymianie.

Wstrzymanie Akcji - Rezygnacja z przejęcia inicjatywy kiedy przychodzi kolej gracza. Dzięki temu może przejąć inicjatywę w późniejszej wymianie. Musi to być po tym jak ktoś zakończy swoją akcję, ale przed rozpoczęciem akcji kolejnej osoby.

Akcja Blokująca - Aby zablokować jakieś zdarzenie. Trzeba określić co się chce zablokować i jaki Skill do tego będzie użyty. Przerwanie blokady zawsze zabiera akcję temu kto stara się przerwać blok.

Akcje uzupełniające - Kiedy trzeba wykonać niewielką dodatkową akcję aby akcja główna mogą mieć miejsce. Np. wyciągnięcie broni i atak (jeśli jest to istotne np. ze względu na czas). Każda akcja uzupełniająca to -1 dla właściwej akcji.

Akcja ruchu - Często ruch może być akcją uzupełniającą. Jeśli jednak do pokonania się większa odległość wtedy musi być akcją główną, co oznacza rzut na Athletics. Można poruszyć się o ilość stref równą ilości przebić. Jeśli między strefami do pokonania są jakieś przeszkody, to każda z nich ma swój modyfikator, sumują się one dając łączny ujemny modyfikator do rzutu.
OPCJONALNE Drabinki Umiejętności do Conana z Mass Effect. Obecnie używamy klasycznej w Fate, tej pogrubionej.

Mastered It All: 19 total skills: 5 at Good (+3), 6 at Fair (+2), 8 at Average (+1).
I`m The Best At What I Do: 17 total skills: 3 at Great (+4), 3 at Good (+3), 3 at Fair (+2), 8 at Average (+1).
Shepard Loyalist: 15 total skills: 1 at Superb (+5), 2 at Great (+4), 3 at Good (+3), 4 at Fair (+2), 5 at Average (+1).
Reaper Killer: 14 total skills: 2 at Superb (+5), 2 at Great (+4), 2 at Good (+3), 3 at Fair (+2), 5 at Average (+1).
Nazwy się zmieni. Ale fajne te drabinki, różnicują postacie bardziej.
Ostatnio zmieniony 05 września 2014, 23:52 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 06 września 2014, 11:13

Chwila chwila, nie mieszajmy Araven, ciągle dokładając do kotła tylko zwiększymy chaos ;)

Wrzucam próbkę do poczytania. Nie podobają mi się te tabelki, i nie mam pojęcia jakby to można było ulepszyć. Wszelkie opinie mile widziane.

https://drive.google.com/folderview?id= ... =drive_web
Moje postacie:

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 06 września 2014, 11:18

Spoko, spoko, te opcjonalne Drabinki umiejętności i kilka porad dla MG damy (ruch, rodzaje akcji). Ew. zastąpi się część tego co jest obecnie słabiej wyjaśnione. Nie będzie tego dużo i jako opcja. Bądź twardy. Fajne tam są sztuczki. Kilka może dodam do Conana z Mass Effect, oczywiście bez używania granatów plazmowych.
Próbki zaraz obczaję. :P
Uwagi:
Geriona trzeba w podziękowaniach też dać. Próbka fajna, ale niektóre linie tabelek przy nacjach są niewidoczne po prawej stronie np. u Akwilończyków.
Ty weź nie zamieszczaj tego do pobrania, bo wiesz konkurencja, obce wywiady.

Logo KC, jako portalu, hm, nie wiem czy sobie Admini i Użytkownicy tego życzą, wszak to nie na k100 i nie KC RPG.
Generalnie super wygląda. Chyba zostaniemy bez kolorowego podkładu, tak jest ok i łatwiejszy wydruk, a Tabelki albo wywalić albo dać osobno jako załącznik.
Ostatnio zmieniony 06 września 2014, 12:21 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 06 września 2014, 12:38

Ten zlinkowany przez Dobro plik wygląda świetnie. Fajnie to poukładane i napisane. No toście się narobili kurdę.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 07 września 2014, 00:06

Jeszcze by się jedno przydało.
Po kilka Sztuczek dla każdej Umiejętności, takich przykładowych, by można sobie wybrać a nie wymyślać własne.

Np. Umiejętność Czujność
Sztuczki (Specjalizacje) Czytanie z ruchu warg, Wykrywanie trucizn, Wykrywanie niebezpieczeństwa i ze 3 inne. To by od razu tez podawało zakres danej Umiejętności.

Pomyślę, raczej trzeba to dodać.
Ostatnio zmieniony 07 września 2014, 00:12 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 10 września 2014, 20:07

Dobro

Zignoruj moje PW o angielskich nazwach Umiejętności.
Dodam to w innym miejscu. Spoko zostaw jak jest popraw to co masz w PW nr 1. Uwagi Mrufona + Moje.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 14 września 2014, 13:49

Dobro wywal słowo Extras ze wszystkich Sztuczek poza tymi kilkoma jak powalenie i rozbrojenie itp.
Dzięki.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 16 września 2014, 12:44

Ok a co z tymi Extras? Pozwolisz, że przytoczę:
ROZBROJENIE (Minimalna trudność 3 lub Walka bronią albo Siła powalanego jeśli są wyższe niż 3).
Należy zadeklarować nim wykonasz Atak, przeprowadzamy Atak, uwzględniamy tylko premię z ataku nie dodajemy obrażeń z broni. Premię z Ataku mającego rozroić, porównujemy z wartością 3 lub Walką bronią lub Siłą celu, jeśli ilość obrażeń jest równa lub większa niż 3 lub niż Walka bronią lub Siła trafionego, zyskujemy Aspekt Rozbrojony, z jednym wywołaniem darmowym, lub nawet 2 darmowymi wywołaniami przy Imponującym sukcesie (na 3 i więcej). Rozbrojenie nie zadaje żadnych obrażeń, ale w razie porażki rozbrojony zyskuje +2 Obrony na najbliższy Atak rozbrajającego. Ważniejsi NPC-e i Gracze mają prawo do rzutu obronnego, zwykli NPC-i zostają rozbrojeni jak to opisano wyżej, bez prawa do rzutu obronnego. (Minimalna trudność rozbrojenia to 3, nawet jak cel ma niższą Siłę czy Walkę bronią).
Przykład: Gracz zadeklarował próbę rozbrojenia, Jego Atak wynosi 4. Cel ma Obronę i Walkę bronią 3 oraz Siłę 2.
Atak Gracza 3 + rzut Fate dał +2, Obrona powalanego 3 i rzut Fate dał -1. Mamy Atak 5 minus 2 Obrony, więc +3 z ataku. Powalony ma 2 Siły i 3 Walki bronią więc używamy wartości 3 jako minimalnej, tym Trafienie na +3 go rozbraja, powstaje Aspekt Rozbrojony z 1 darmowym wywołaniem. Kolega naszego bohatera atakujący po nim może zaatakować powalonego na ziemi zyskując +2 do ataku za aktywację Aspektu Rozbrojony. Uwaga: jeśli Rozbrojony nie ma innej broni to dalej walczy wręcz za pomocą Bijatyki lub broni improwizowanej jak taka jest dostępna. Nie można rozbrajać z broni naturalnej oczywiście typu pazury itp. Rozbrojenie za pomocą sztyletu kogoś z mieczem dwuręcznym też raczej odpada. Po upływie 1 lub 2 kolejnych rund (przy imponującym sukcesie) o ile rozbrojony przetrwał, można uznać, ze odzyskał wytrąconą mu broń, chyba, że wpadła do przepaści np. Gdyby rozbrojenie było nieskuteczne, to rozbrajany, dostałby bonus do swej Obrony w wysokości +2 na najbliższy atak rozbrajającego.
Długi opis akcji. Według mnie lepiej byłoby to zastąpić krótkim:
Rozbrojenie: deklaracja musi nastąpić przed rundą. Do poziomu trudności dodajemy +1. Udany test ataku zamiast obrażeń rozbraja przeciwnika, pozbawiając go tymczasowo broni. Liczba punktów sukcesu decyduje o długości rozbrojenia (każdy punkt sukcesu to 1 tura rozbrojenia dłużej). Uwaga: gdy przeciwnik ma broń przywiązaną do rąk (np łańcuchem, sznurem) rozbrojenie trwa o połowę krócej (za wyjątkiem 1 rundy).
Co myślisz?

Aha! Cosik jeszcze. Przydałyby się jakieś scenariusze, albo zajawki na nie. Wtedy Conan na mechanice Fate będzie kompletny do przeprowadzenia i zrozumienia dla wszystkich. To oczywiście na końcu, teraz rzucam tylko, by nie zapomnieć :)
Moje postacie:

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 16 września 2014, 14:23

@Dobro
Twój opis może i ok, ale musi zostać minimalna trudność jak u mnie. Plus twoje wyjaśnienie.

@Mrufon
Dobro dobrze prawi, może walniesz jakiś scenariusz do Conana na Fate?
Optymistycznie, może do końca października 2014 uda się zrobić produkt finalny.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 21 września 2014, 21:30

Super to wygląda Dobro. Na serio profesjinalnie i 45 stron, nieźle.
W części II o Mechanice trzeba wspomnieć o Gerionie, jako Autorze dużej części wpisów, które pozwolił mi wykorzystać.
Trzeba będzie napisać, że to opcjonalne i mogą grać na czystym SKEIN czy Fate Core.

Za tydzień, coś powalczę z tym bardziej.
Ostatnio zmieniony 21 września 2014, 21:45 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ