PBF Dom pełen łotrów - techniczny

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 25 stycznia 2015, 16:45

Świetnie :) Jeszcze parę pytań uzupełniających:

Czy chcesz, by postać umiała walczyć dowolną bronią/wręcz?
Czy Garro zależy na zgłębianiu wiedzy z medycyny ogólnie, razem z zielarstwem i wytwarzaniem medycznych specyfików?
Jak określiłbyś jego nastawienie do innych ludzi? Chce pomagać każdemu, czy tylko za odpowiednią cenę?
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 25 stycznia 2015, 17:02

Umiejętność walki bronią w tak brutalnym świecie zawsze pożądana - w końcu nikomu nie pomogę, jeśli sam dam się wcześniej zabić!

Leczenie chorób, profilaktyka, kuracje ziołowe - poproszę o wszystko. Teoretycznie Garro chciałby zbić na leczeniu fortunę, ale zbyt często mięknie mu serce i leczy za darmo.

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 26 stycznia 2015, 10:59

Czyli MG robisz postać dla Ketha tak?

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 26 stycznia 2015, 11:20

Ja czekam jeszcze tylko na zaklęcia i też będę miał gotową postać.
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 26 stycznia 2015, 12:26

Zaklęcia wysłałem chwilę temu. :D

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 26 stycznia 2015, 13:39

Owszem, dziękuję bardzo. :) Podoba mi się to rozpisanie ich siły w zależności od MS (ja niestety zupełnie nie wiedziałem jak to ugryźć).
Wysłałem Ci drobne pytania o ostatnie szczegóły. Jak to ustalimy to myślę, że chyba będę miał już wszystko...
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 26 stycznia 2015, 15:04

Tak, dziś lub jutro wrzucę tu moją propozycję postaci Ketha.
Moje postacie:

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 26 stycznia 2015, 16:00

Sigil wyślę Ci czary, po zmianach pewnych, stosownie do Twych sugestii. Do 17 je wyślę, daj znać na PW czy odpowiadają Ci.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 27 stycznia 2015, 14:04

Odpowiadają mi, bardzo dziękuję za pomoc. :)
Mam jeszcze kilka innych pomysłów na zaklęcia do systemu (od 3 do 5), wyślę Ci je później, po opracowaniu. Niemniej będą to już raczej takie nieco potężniejsze czary. Muszę jeszcze to sobie jakoś ułożyć...

Jak MG zatwierdzi moją postać pewnie też coś niecoś tu o niej napiszę.

W sumie całkiem zacna drużyna się szykuje jak sądzę. Mam tylko nadzieję, że poza mordobiciem będzie też sporo sytuacji społecznych - bo mój bohater się do walki zupełnie nie nadaje. ;)

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 27 stycznia 2015, 16:10

Fajnie, chętnie zobaczę wszelkie nowe czary. No też liczę, że nie tylko walka będzie, bo walkę to mamy przetestowaną, a tu i medyk i czarownik w ekipie i 2 wojowników z dodatkowymi zdolnościami złodziejskimi itp. jak ja.
Może ktoś dołączy jeszcze jako piąty, a czarownik zawsze może namieszać.
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2015, 16:57 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 27 stycznia 2015, 18:23

Ja tam liczę na lepsze atrakcje niż walka, w końcu świat Conana to przede wszystkim piękne i chętne kobiety! Trochę cierpię na "syndrom Huskuna", ale będę się starał zachowywać :P

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 28 stycznia 2015, 14:19

Dziękuję, otrzymałem postać od Sigila. Oto moja propozycja dla Ciebie, Keth:

ImięGarro
Aspekt: uzdrowiciel. Źródło kłopotów: słabość do kobiet. Cel postaci: najbardziej znany medyceusz na świecie. Przeszłość: wielodzietna rodzina wymarła wskutek zarazy, wychowanie na ulicy, później pod okiem miejscowego znachora.

Aspekty
Koncepcja: uzdrowiciel, samouk i poszukiwacz wiedzy
Problem: słabość do kobiet
Cel: najbardziej znany medyceusz na świecie
Przeszłość: wielodzietna rodzina wymarła wskutek zarazy, wychowanie na ulicy, później pod okiem miejscowego znachora.
Postawa: Mędrzec - nieposkromiona ciekawość, żądza wiedzy i częsta próżność cechują Mędrców. W odróżnieniu od Czarowników, Mędrcy pragną na ogół służyć dobru, świetnie odnajdując się w roli nauczycieli, medyków, astrologów czy inżynierów; niezbyt interesują się zakazanymi sztukami. Ponad złoto i kosztowności Mędrcy cenią bardziej stare księgi, almanachy czy informacje, które mogą zdobyć w wyprawach. Rzadko uciekają się do przemocy; konflikty wolą rozwiązywać za pomocą siły perswazji. Boją się łotrów, szanują awanturników, a często gardzą kapłanami, którzy hamują rozwój techniki i wiedzy nie pochodzącej od bóstw.

Umiejętności
Poziom 5 Leczenie
Poziom 4 Wiedza: zielarstwo, Wyszukiwanie
Poziom 3 Wiedza: anatomia, Fach: aptekarz (wytwarzanie specyfików uzdrawiających), Kontakty (znachorzy i medycy)
Poziom 2 Języki (zingarski, stygijski, acheroński), Siła Woli, Urok, Walka Bronią (dowolna - wybierz jakąś), Empatia
Poziom 1 Bijatyka, Jeździectwo, Krzepa, Czujność, Przetrwanie

Ekwipunek:

Sztuczki:
Dziwne te grzyby... - Garro doskonale zna się na grzybach, przez co świadomie zawsze odróżni trujące grzyby od jadalnych. Ponadto, potrafi zminimalizować skutki uboczne grzybów halucynogennych i zna sposoby odtruwania organizmu, który zjadł trujące grzyby.
Do wesela się zagoi! - dzięki swojej wiedzy medycznej Garro jest w stanie zrobić zaimprowizowany opatrunek ze wszystkiego (o ile to możliwe), stąd przy opatrywaniu ran dostaje premię +1 do leczenia.
Pacyfista - walka to niezbyt mocna strona Garro, stąd zawsze najpierw próbuje złagodzić sytuację rozmową. W czasie konfliktu otrzymuje +2 do Uroku, jeżeli próbuje przekonać oponenta, że nie będzie z nim walczyć. Jeżeli test się powiedzie, przeciwnik nie zaatakuje Garro.
Król salonu - podrywając kobiety w celach towarzyskich Garro otrzymuje premię +2 do Uroku. Działa tylko raz na jedną kobietę.
Aptekarz - Podczas leczenia znachorskimi sposobami (zioła, "tajne" rytuały, własne przepisy) Garro otrzymuje +1 do Leczenia.

Atut: Wilk Morski - zingaranie to świetnie wyszkoleni szermierze, ale i wspaniali żeglarze. Będąc na morzu zingaranin nie dostaje kar za walkę na chybotliwym statku, ani podczas walki przy abordażu (walka na linach, masztach itp.).

Wzrost:
Waga:
Kolor oczu:
Znaki szczególne:
Włosy:
Zbroja:
Broń:
Ubiór:

Walka

Broń (Atak 2 / Obrona 2, Czujność 1, Sprawność 1, Obrażenia 1,
Pancerz

Presja fizyczna (3 + połowa Krzepy, zaokrąglamy w górę; +1) = 4
Presja psychiczna (3 + połowa Siły Woli, zaokrąglamy w górę; +1) = 4

Punkty Fate (Losu) 4

Konsekwencje:
Lekka [ ] [ ] Średnia [ ] Poważna [ ]
Moje postacie:

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 28 stycznia 2015, 14:37

Tak sobie myślę, że stygijski i acheroński mam też jako języki, więc może zamiast jednego z nich wziąłbyś Keth coś innego, to będziemy mieli większe możliwości lingwistyczne. ;)
Oczywiście, to tylko moja nieśmiała propozycja. ;)

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 28 stycznia 2015, 15:09

Garro ma 1 lekką konsekwencję nie 2. (Czyli rany.)
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2015, 13:03 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 28 stycznia 2015, 18:38

Spojrzałem na mapę - nacje sąsiadujące z Zingarą (a zatem teoretycznie najczęściej bywające w tym królestwie) to lud z Argos, Aquilończycy i Piktowie. W jakich tam mówi się językach? Może wezmę piktyjski i aquilański?

ODPOWIEDZ