PBF TECHNICZNY Earthdawn

Awatar użytkownika
lightstorm
Reactions:

Post autor: lightstorm » 12 lutego 2015, 23:00

Początek marca będzie najlepszy. Powinienem zdążyć coś poczytać. Jak wygląda mechanika tworzenia postaci? Czy masz to gdzieś? Pisałeś o mechanice z IV edycji, mocno uproszczonej. Prosiłbym o jakieś szczegóły.
[center]To rule in blood is to rule in truth. Ventrue Clan Motto[/center]

Awatar użytkownika
Rikandur
Reactions:
Has thanked: 36 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Rikandur » 12 lutego 2015, 23:18

Achem, ja bym pragnął się również zgłosić. Wszystkie moje gry w Earthdawnie kończyły się westchnieniem bo MG, fan systemu, nagle nie miał czasu i pół roku go nie widzieliśmy.
Powoli kierat się uspokaja, więc jakbyś mnie zcierpiał, Aravenie. :)
Jestem otwarty na dowolną postać jaka uzupełni grupę.
Osobisty faworyt to Wietrzniak Jaskier. Taak zobaczyłem obrazek z kurduplem lecącym na randkę z kwiatkiem większym od niego samego i odpłynąłem. Taką szaleńczą odwagę tylko podziwiać! Ale taki mały wkurzający gaduła i, pożalcie się Pasje, uwodziciel może nie być łatwy do zniesienia dla innych graczy. Oraz bedą problemy z Trollami.

Obsydian Wojownik to oczywisty wybór jak chcę zasłonić drużynę i wdeptywać wrogów w glebę. Lub pojedynkować się z legendarnymi potworami. Ale jak będziecie chcieli walczyć ze Zgubą Smoków ja idę medytować 200 lat w kamiennym ogródku. ;)

Lighstrom, większość ras jest w miarę standardowa i niemal jak w D&D, fizycznie. Dyscypliny ... zaproponuj czym by się twój bohaterek miał by zajmować, to Araven ci podpowie najlepiej pasującą. Np. chcąc być wojownikiem możesz wybierać pomiędzy Wojownikiem, Fechmistrzem czy Powietrznym Łupierzcą. Ten ostatni to tylko Trolle o zapędach wikingów, o ile wiem Wietrzniaki zgłaszające się do terminu są "wyciskane" na śmierć.
Magowie to Czarodziej, Iluzjonista i Ksenomanta (taki czarnoksiężnik). Prawie jak w KC, tak jak się bliżej przyjrzeć.

Są jeszcze inne Dyscypliny ale większość ma klasyczne nazwy jak Złodziej lub Bard. Inne są bardziej specyficzne jak Żeglarz czy Zabójca Horrorów. O ile wiem możesz się uczyć Talentów spoza swojej Dyscypliny nawet wielo-dyscypliniąc ... ale to kosztowne w Punktach Legend oraz nauczyciele krzywo się patrzą na taką "zdradę" Dyscypliny.

A więc rasy Barsavii jakie pamiętam to:
Wietrzniak - Takie trochę jak wróżka Dzwoneczek. Co cukru się najadła.
Troll - Takie jak nazwa mówi, podobne do tych z Warcrafta a kulturę mają zdecydowanie wikińską w zamyśle.
Elf - Intelektualna rasa która bardzo ceni sobie niemal feudalne oddanie wewnątrz rasowe. Szpiczastouche. Mają fajną historię, polecam przeczytać. Nie ma Drowów.
Obsydianin - Takie niby żywiołaki ziemi o kształcie ludzi. Duże, silne, upartsze od krasnoluda.
Krasnoludy - Najliczniejsza i najlepiej zorganizonwana rasa Barsavii. Na ogół weseli, przeżywają złoty wiek rozkwitu w danym momencie.
Ludzie - Jaki człek jest każdy widzi, tutaj ludzie wybijają się swoim niemal szalonym indyvidualizmem i zdolnością do płynnej adaptacji. Aż się krasnale dziwią jak szybko się ludzie zmienić potrafią.
Orki - Taka milsza wersja, trochę jak indianie/jeźdźcy stepów.
T'skrangi - Reptilioni poza KC ! "Zdrada panowie! To jak przeszyję rapierem tych 30 po lewej, a wy strzelajcie z armaty to tych pancerników. Proszę zająć się tymi przeciekami. Jak zatoniemy nim przeciwnik podpłynie ... to byłoby nieuprzejme."
-T'skrang opowiadający, skromnie, o wyczynach jakich się dopuscił w trakcie swej burzliwej kariery wilka rzecznego.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Sigil » 12 lutego 2015, 23:27

No właśnie ja myślę o Wietrzniaku. Ta rasa wydaje mi się ciekawa. Ma w sobie pewien powiew świeżości a ja potrzebuję czegoś nowego.
Co do dyscypliny to Może może iluzjonista, a może trubadur...? Jeszcze myślę.
Można gdzieś jeszcze znaleźć dyscypliny jakieś?
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Awatar użytkownika
lightstorm
Reactions:

Post autor: lightstorm » 12 lutego 2015, 23:30

Biorę elfa, raczej mniej walecznego. Może złodziej...
[center]To rule in blood is to rule in truth. Ventrue Clan Motto[/center]

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time

Post autor: Araven » 13 lutego 2015, 09:34

Zmiany z IV edycji jakich zamierzam użyć w najbliższej kampanii:
- Sukcesy co 5 punktów + 2 obrażenia
- Krąg decyduje o ilość Wytrzymałości i (Punktów Karmy + ilości bazowe rasy?)
- Karma do wszystkiego.
- Pierwsza rana powoduje -1
- Brak przebić pancerza
- Inicjatywa stała jak stopień bez rzucania
- Magia już rzut na OM celu określa efekt czaru w większości (z ew. modyfikacjami za różnicę stopnia efektu)
- Stopnie opcjonalne z III edycji bez k4 i k20

T`skrangi to nie bardzo reptiliony z KC, ale fakt ludzie jaszczury.
Dyscypliny:
Wojownik
Fechmistrz
Łucznik
Kawalerzysta
Zbrojmistrz
Złodziej
Władca Zwierząt
Mistrz Żywiołów
Iluzjonista
Ksenomanta
Czarodziej
Powietrzny żeglarz
Powietrzny łupieżca
Trubadur

Będę uzupełniał.

Rasy mają specyficzną kulturę opisana w dodatkach.

Test polega na wyznaczeniu liczby jaka jest pozimem trudności.

Np. MG napisze trudność otwarcia zamka to 10. Gracz testuje tzw, stopień odpowiedniej zdolności tu sumuje stopień Zręczności + Otwieranie zamków ich suma to np. 10 więc mamy 10 stopień, rzucamy 2k8 bo takie kości są na tym stopniu i jak rzucimy 10 i więcej udało się. Maksymalny wynik na kości daje prawo kolejnego rzutu, jak mamy 8 to rzucamy ponownie, sumując wyniki.

Cech jest 6, wybieramy też tzw. talenty czyli zdolności z naszej Dyscypliny, np. broń biała, czy pazury u Władcy Zwierząt. Z czasem to uzupełnię.

Cechy fizyczne
Zręczność
Siła Fizyczna
Żywotność
Cechy umysłowe
Percepcja
Siła Woli
Charyzma

Cechy określamy w punktach i są przeliczane na stopnie potem, np. mamy zapis Zręczność 15/6 stopień, co oznacza, ze współczynnik ma wartość 15 a wartościom 15,16 i 17 cechy odpowiada 6 stopień. jest na to Tabela, wyżej jak na 8 stopień na starcie w Cesze ciężko wyjść. Talenty odpowiadają Cechom, np. Unik, Atak Bronią to Zręczność, do testu jak pisałem sumujemy stopień cechy i stopień talentu. zaczniemy Adeptami tak IV kręgu, co już nieco przeżyli, stopnie maks 14 do 15 to nadal 2 kości są. Spokojnie to w praktyce dość proste jest. Dostaniecie pewne limity punktów i je rozdielicie. Ew. ja mogę wam porobić Postacie jak wybierzecie Dyscypliny i określicie w czym ma być dobry w czym słabszy.
Stopnie, powyżej 12 stopnia to już ciężko na początku coś mieć. Czyli np. Strzelanie na stopniu 13 oznacza, że w teście używamy kości ze stopnia 13 czyli k12 + k10
1 K6
2 K6 - 2
3 K6 - 1
4 k6
5 k8
6 k10
7 k12
8 2k6
9 K8 + k6
10 2k8
11 K10 + k8
12 2k10
13 K12 + k10
14 2k12
15 K12 + 2k6
16 K12 + k8 + k6
17 K12 + 2k8
18 K12 + k10 + k8
19 K12 + 2k10
20 2K12 + k10

Stopnie od 1 do 3 w praktyce niemal nie występują, atych ponad 20 stopień nie podaję, bo nikt ich nie użyje z Was, w czasie PBF-a.
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2015, 13:35 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 13 lutego 2015, 13:24

No więc tak: najchętniej jak mówiłem zrobiłbym Wietrzniaka. Nie znam jednak składy drużyny. Ja zwykle robię sobie postacie inne niż reszta, więc wybór zależy od składu w dużej mierze... Choć jakoś tym razem nie mam ochoty na wojownika. Może dlatego, że gram postacią do walki w CbN i muszę mieć jakąś odskocznię...

Na razie przewiduję to, co podałem wyżej. Chyba, że mnie natchnie na inny pomysł.
Zgaduję, że to klasyczny Heroic, więc gramy tymi dobrymi, prawda? ;)

Widziałem też w necie jakieś profesje dla Wietrzniaków. Nie wiem jeszcze czy dają radę, ale chciałem zapytać, czy je w ogóle uznajesz Araven?
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 13 lutego 2015, 13:29

Po dłuższym namyślę tworzę postać:

Ork Władca Zwierząt. Pytanie do GM:
Jakie zwierzę mogę mieć jako chowańca?

Tak myślałem nad tygrysem bengalskim, lub magiczną istotą podobną do wielkiego kota.
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 13 lutego 2015, 13:41

Ok, to jak nie będzie maga (myślałem, ze ty Dobro robisz jakiegoś maga) to ja mogę zrobić maga:iluzjonistę a może władcę żywiołów?

Chyba, że ktoś inny będzie grał postacią rzucającą czary...

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 13 lutego 2015, 14:56

Tak to heroic raczej, ale taki nieco mroczny. Raczej Czarodziej to klasyczny Mag, lub Władca Żywiołów. Iluzjonisty nie polecam.

Władca zwierząt spoko tygrys może być, w IV edycji można wzmacniać zwierzęcego towarzysza, stopniowo ustalimy co i jak. Postacie Wam mam robić ja?, Lightstormowi robię, czy Ktoś chce zrobić sam? Wtedy dam wytyczne, niezbyt ortodoksyjne, ale szybko się Postać zrobi.
Ostatnio zmieniony 13 lutego 2015, 15:48 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 13 lutego 2015, 15:31

Ja wolę sam zrobić postać. Czemu nie polecasz iluzjonisty?

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 13 lutego 2015, 15:48

Bo czary iluzyjne sa słabe i na wiele stworzeń nie działają, ale jak ktoś się uprze, jego sprawa, nie zabraniam. Uprzedzam.

Czyli Wietrzniak a Dyscyplina nieznana?

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 13 lutego 2015, 15:51

Jeśli tak, to faktycznie kiszka.
A ten ksenomanta na czym dokładnie polega? Tak mniej więcej, gdybyś go mógł w skrócie scharakteryzować?

W sumie jak nie będzie innej postaci czarującej, to się zajmę magią. Pewnie wybiorę Władcą Żywiołów. A jeśli będzie to chyba przy tym Trubadurze zostanę.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 13 lutego 2015, 16:04

Ksenomanta to bardziej magia duchów, najbliżej mu do czarnoksiężnika, ale tu stara się nie dac splugawić Horrorom i złu, to bardziej Dyscyplina jak ma bronić ludzkości, ale to tylko teoria. :P

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 13 lutego 2015, 16:26

Racja. Zauważyłem, że iluzjonista to strasznie słaba postać do walki, w zasadzie mało przydatna, zwłaszcza na niskim poziomach i przeciwko nieumarłym - i to w 99% gier fabularnych.

Ja spróbuje sam zrobić postać; mam taką koncepcję:

- do walki chce używać krótkiego łuku oraz dwóch wielkich szponów przyczepianych do ręki. Mam na myśli coś takiego:
Obrazek
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 13 lutego 2015, 16:34

Władca zwierząt ma Talent Pazury i masz takie swoje naturalne szpony dzięki Magiii. Mogą wyglądać jak te wyżej.

Masz 90 punktów Cech rozdziel je na 6 Cech minimum 9 maksimum 19 można dać i na końcu premie i kary rasowe Orka dodaj, sprawdź w podręczniku i wypisz te bonusy i kary rasowe bym miał do sprawdzenia, po Cechach zrobisz Talenty.
Ostatnio zmieniony 13 lutego 2015, 16:51 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ