PBF Dom pełen łotrów - techniczny
Panowie, co powiecie na kontynuacje przygody Dom pełen łotrów? 
Wstępnie Sigil wyraził zainteresowanie kontynuacją. W razie chęci nowych graczy znajdzie się 1 miejsce
Termin oczywiście do ustalenia - tak, by każdemu pasowało.
Wstępnie Sigil wyraził zainteresowanie kontynuacją. W razie chęci nowych graczy znajdzie się 1 miejsce
Termin oczywiście do ustalenia - tak, by każdemu pasowało.
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)
Moje postacie:
Jestem otwarty na propozycję
Dobra, mamy już prawie że pełną ekipę. Kiedy wam panowie pasuje zacząć? Mi by pasowało już w tą niedzielę.
Dobra, mamy już prawie że pełną ekipę. Kiedy wam panowie pasuje zacząć? Mi by pasowało już w tą niedzielę.
Moje postacie:
Moje postacie:
-
lightstorm
- Reactions:
Długość przygody określam na maksymalnie 25 stron forum, co powinno zająć miesiąc, może dwa czasu rzeczywistego.
Jeżeli zaś chodzi o scenariusz: w zasadzie to zależy od was - od graczy, bo scenariusz nie będzie liniowy, ale zakładając, że uda mi się was nakierunkować (:D) to akcja będzie się rozgrywać w terenach miejskich, z możliwym krótkim epizodem na morzu i wyspie.
Jeżeli zaś chodzi o scenariusz: w zasadzie to zależy od was - od graczy, bo scenariusz nie będzie liniowy, ale zakładając, że uda mi się was nakierunkować (:D) to akcja będzie się rozgrywać w terenach miejskich, z możliwym krótkim epizodem na morzu i wyspie.
Moje postacie:
Moje postacie:
-
Araven
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Walki narracyjne
Tu absolutny skrót, system jest bardziej rozbudowany, Tobie podam tylko wyciąg.Do szybkich walk w PBF obliczasz sobie tzw. Atak narracyjny (Atak bronią + rany + Sztuczki i przebicie pancerza jak jest). Oraz Obronę narracyjną (Obrona + pancerz + presja fizyczna).
Wszystko traktujesz jako scenę walki, całość bez podziału na rundy.
Np. barbarzyńca ma Atak mieczem 6 ze sztuczką walk ofensywna (zadaje 3 obrażenia) i Obronę 5, oraz pancerz 2 i presję 7.
Jego Atak narracyjny to 6 + 3 czyli 9. Jego Obrona narracyjna to (Obrona 5 + Pancerz 2 + Presja 7) czyli 14.
Wyceniasz wrogów w sakli Fate, gdzie 2 to niezły a 3 dobry, a 4 to świetny wojownik itd.
I mamy walkę narracyjną dwóch niezłych po 2 i jeden dobry banita za 3, razem mają 7 wartości Bojowej (2+2 za dwóch niezłych i 3 za dobrego). Do 7 ich Wartości Bojowej zawsze dodajesz 10, i masz ryzyko walki tu mamy 7 + 10 czyli 17.
Ryzyko walki tu to 7WB wroga + 10 stały modyfikator razem 17 minus Obrona narracyjna 14 Barbarzyńcy, daje to +3. Dorzucasz 1 rzut Fate i dał on np. +2, więc obrażenia w walce rosną do +5.
I to już wynik walki, te +5 rozpisujesz na rany (konsekwencje).
Barbarzyńca ma rany takie Lekkie [ ] [ ] Średnia [ ] i Poważna [ ]
Rana Lekka absorbuje 2 punkty obrażeń, średnia 4 a poważna 6. Tu mamy 5 obrażeń więc rana lekka za 2 i średnia za 4, lub poważna. decyzja MG. ja wybrałem Lekka ranę i średnią.
Barbarzyńca ma rany takie Lekkie [ x ] [ ] Średnia [ x ] i Poważna [ ]
1 rzut i masz po walce. Jakby w rzucie Fate wypadło - 3 to nie odniósłby ran ten barbarzyńca tylko draśnięcia i stłuczenia.
Skuteczność to atak narracyjny 9 plus.minus rzut Fate. Np. Tu mamy -1 w rzucie skuteczność 9 minus 1 daje 8 wiec skosił 3 w scenie walki. Około 4 do 6 dzięsiecio sekundowych rund.
Wrogów wyceniasz na oko, lub liczysz im Obronę narracyjną jak Graczowi i dzielisz na 2.
Odpada Ci liczenie rund a walki są szybkie i to dobrze symuluje walki z pełnych reguł. Rozumiesz zasady walki narracyjnej?
Ostatnio zmieniony 08 maja 2015, 12:14 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.