PBF Dom pełen łotrów - techniczny

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 08 maja 2015, 12:13

Czary są co rundę raczej. MG musi sobie oszacować na ile czary osłabią potencjał wroga i zmodyfikować zagrożenie. Stosownie do tego. Carownik deklaruje kilka czarów i MG sobie to testuje na całą scenę (kilka rund walki).

To działa ja narracyjnie lecę na Wiedźminie tam są Mag i Druid i wymiatają czarami. Wszystko można, robiłem różne testy i narracyjny system jest, prosty i szybki i daje bardzo zbliżone wyniki do walk pełnych (testy co rundę). A ułatwia życie MG. To naprawdę działa. Dobro jak tam chcesz, jak coś to pytaj. Możesz lecieć walki pełnym systemem jak tak wolisz. Mam i na Magię zasady narracyjne, ale nie będę na razie mieszał, chyba, ze MG chce je poznać.

Oczywiście nie każdemu po równo dajemy zagrożenie, wojownicy mają wyższe w walce fizycznej.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 08 maja 2015, 12:50

Czyli miałbym przed walką deklarować jakie czary rzucę? Ale to bez sensu jest... Przecież ja zwykle dostosowuję zaklęcia do sytuacji. Bez tego traci się całą zabawę...
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 08 maja 2015, 13:39

Można i co rundę deklarować w przypadku Maga. Maga można rozgrywać wg pełnych reguł np. 5 rund w scenie, a wojowników narracyjnie z uwzględnieniem wpływu maga.

Nich sobie Dobro zdecyduje, ale runda po rundzie to masakra i krótka walka trwa kilka dni w realu. Po to zrobiłem sobie taki narracyjny usprawniacz walk.

W pełnym narracyjnym wyliczam Obrony Magiczne wrogom i Graczom umysłową i fizyczną i to działa. Gracze mi deklaruję atakuję takim a takim czarem, ja określam im na oko ile rund walki w scenie i daje to radę.

Można jak napisałem Maga osobno wg pełnych, znajac wynik i skutki jego czarów modyfikuje się zagrożenie dla wojowników, zwykle je zmniejszając i wojowników pykasz narracyjnie i kilka rzutów i masz po walce. Minusem jest pewien automatyzm, ale przynajmniej mniej znaczące walki tak można robić a z bossami wg pełnych reguł, tak często robię ja.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 09 maja 2015, 15:24

Pomyślałem i zdecydowałem: zasady walki zostają takie, jakie były, czyli będzie podział na rundy. Fakt, że dłużej to trwa, ale w razie zagrożenia będziecie mogli zmienić deklaracje: ponadto czarownik będzie mógł rzucać zaklęcia stosownie do sytuacji lub widzi-mi-się, no i będzie wincyj opisów.

Przy skrótowej walce jeden post i są wyniki bez większego pola manewru. Choć przyznam, że skrócone zasady są całkiem ok - jeżeli graczy bardziej interesuje fabuła, niż walka.

Teraz obiecany awans postaci
Wszyscy otrzymujecie za poprzedni scenariusz 3 punkty doświadczenia. Ponadto odświeżają wam się Punkty Losu.

Punkty doświadczenia można wykorzystać w następujący sposób:
a) Zwiększając umiejętność o jeden poziom. Koszt wynosi tyle punktów doświadczenia ile wynosi nowy poziom danej umiejętności, którą gracz chce osiągnąć. Jeśli więc gracz chce podnieść Czujność z poziomu 4 do 5 musi wydać 5 punktów doświadczenia. Maksymalny poziom umiejętności wynosi 6 (co i tak czyni z postaci herosów na miarę Conana).
b) Można wybrać nową umiejętność na poziomie 1, to kosztuje 1 punkt doświadczenia.
c) Można dodać nową Sztuczkę. To kosztuje 3 punkty doświadczenia. Nie można mieć więcej Sztuczek niż 10.
d) Można dodać nowy Aspekt. To kosztuje 3 punkty doświadczenia.
e) Można zwiększyć Wskaźnik Odświeżenia o 1. To kosztuje 3 punkty doświadczenia. Jednakże, liczba Punktów Losu otrzymana w każdym Odświeżeniu nie może przekroczyć liczby Aspektów chyba, że postać posiada "Sztuczkę dodatkowego odświeżenia".

Można zachować PD na następny raz. W zamian za to można bezpłatnie zmienić:
1. Nieużywany lub niechciany Aspekt na nowy;
2. Zamienić starą sztuczkę na nową.

Planowany start w tym tygodniu w środę :) Deklaracje o przyznaniu PD proszę tutaj lub na PW.
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 09 maja 2015, 15:42

Ech, tylko 3? A mówiłeś ze 5... :(
A jakiś dodatkowy PD za większe zaangażowanie może? Za wykorzystanie dodatkowych wątków np? Przyznam, że byłoby to motywujące...
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

adamwl
Reactions:

Post autor: adamwl » 09 maja 2015, 16:03

Ja bym wziął sztuczkę Mistrz Walki Mieczem

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 11 maja 2015, 09:28

MG czyli mamy po 3PD nie po 5, jak Sigil pisał?

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 11 maja 2015, 12:26

Tak, 3 PD. 5 To za dużo...
Moje postacie:

adamwl
Reactions:

Post autor: adamwl » 11 maja 2015, 13:03

Przygoda ma ruszyć w środę, z racji tego że w środę będę miał urwanie głowy prosiłbym o start dopiero po 18 wieczorem w środę.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 11 maja 2015, 13:24

Żaden problem. Na początku i tak czekam na wpisy wszystkich graczy, więc w razie gdybyś nie mógł pisać w czwartek - akcja nie posunie się do przodu.
Moje postacie:

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 11 maja 2015, 21:14

Biorę sztuczkę walka mieczem wariant ofensywny +1 do Ataku mieczem.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 08 czerwca 2015, 21:19

Mam prośbę do MG i współgraczy - zwolnijcie trochę akcję w Korsarzach, bo my jutro mamy samolot z Anglii. Co znaczy, że dziś się pakujemy, a jutro rano ruszamy. Więc nic raczej sensownego nie napiszę, ani ja, ani Lightstorm. Dopiero coś po powrocie.

Wiecie, są fajne sytuacje społeczne, chciałbym je wykorzystać, ale nie mam jak biegając między plecakiem i odprawą lotniczą. :P

adamwl
Reactions:

Post autor: adamwl » 08 czerwca 2015, 21:40

Spoko to ja już nic nie piszę

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 08 czerwca 2015, 22:20

Wybacz Sigilu, oczywiście zaczekamy na was :)
Moje postacie:

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 15 października 2015, 22:53

Podsumowanie sesji "Ach, ci przeklęci piraci!"
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział. Naprawdę podobały mi się wasze postacie, posty, oraz wczucie się w klimat. Szczególny ukłon w stronę Sigila i Lightstorma.

Z początku - jak to zawsze bywa- sesja była dynamiczna i dużo się działo. Z biegiem czasu miałem wrażenie, że zapał wysiada i powoli zaczęło się ciągnąć jak cukierek krówka.

Jeżeli chodzi o moje prowadzenie. Inspiracje czerpałem z książki Conan: bukanier plus odpowiednia modyfikacja. Chciałem, by sesja była lekka, w klimatach heroic fantasy, bez szczególnie intrygującej fabuły, intryg tudzież nagromadzenia magii i demonów jak w części pierwszej. Chciałem, by wypadło jak w książkach o Conanie: lekko, przyjemnie, nie wymagającego dużego wysiłku intelektualnego. Czy mi się udało? Myślę, że tak.

Drodzy gracze i ewentualni obserwatorzy sesji. Proszę was o feedback: nie tylko pozytywne uwagi, ale i krytyczne. Nie chcę, żeby to był jakiś festiwal lizania się po członkach czy rzucania się gównem, dlatego ja zacznę.

Podobało mi się:
-> zaangażowanie wszystkich graczy w początkowej i środkowej fazie gry,
-> wasze pomysły i rozwiązania (czapka z głowy dla Nehahera za próby rozwikłania zagadek, dla Garro za chęć przejęcia burdelu, zaś dla Galvata za zabicie strażnika świątyni, barbarzyńcy za próbę oszukania reszty drużyny)
-> opisywanie uczuć i emocji waszych postaci.

Nie podobało mi się:
-> Sigurd i Adoth prawie w ogóle nie pisali o swoich uczuciach ani ich nie wykazywali, nieco małe wczucie się w role;
-> Keth, Galvat: w początkowej fazie długo czekałem na wasze posty, no ale było warto!
-> Nehaher... nie będę na siłę szukał, nic mi się szczególnego nie rzuciło w oczy.

Wiem, że dałem ciała w paru momentach, ale może jak mi wypunktujecie inne błędy to na przyszły raz postaram się ich znów nie popełnić.
Moje postacie:

ODPOWIEDZ