PBF Dom pełen łotrów - techniczny

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 08 stycznia 2016, 20:12

Dziękuję za wasze wypowiedzi, mam już jasny obraz sytuacji. Co prawda wstęp napisałem jeszcze trochę 'śmieszkowy' - ale to głównie z uwagi na włączenie nowych postaci - Zoriana i Vanko, weteranów z pierwszych PBF o Conanie na innej, nowej mechanice.

Oczywiście bardzo trudno będzie oddać mi specyfikę stylu pisania mistrza - jego następcy różnili się stylem jak i zmieniali nieco charakter Conana (raz ukazywali go jako bardziej cywilizowanego, innym razem jako mniej).

Ja ze swojej strony z pewnością będę już unikał skatologicznych fraz.
Taki też drobny pstryczek - w książkach sagi o Conanie nigdy nie natknąłem się na przekleństwa i sklinanie :)
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)

Awatar użytkownika
lightstorm
Reactions:

Post autor: lightstorm » 08 stycznia 2016, 20:44

Oczywiście nikt z nas nie jest w stanie w 100% pisać stylem Howarda. Nie chodzi mi o to, że jak nie będzie tak samo, to będzie lipa. Pisałem wyżej, że liczę na to, iż każdy z graczy będzie się starał, a reszta sama się ułoży.
Ja ze swojej strony z pewnością będę już unikał skatologicznych fraz.
Taki też drobny pstryczek - w książkach sagi o Conanie nigdy nie natknąłem się na przekleństwa i sklinanie
Dobro, bo to kawał dobrej literatury jest! Jakby znalazły się tam mało smaczne fragmenty, to magia jaką ma powieść pryska jak bańka mydlana. Nikt z dobrych pisarzy high fantasy poprzedniego pokolenia nie porusza pewnych tematów i celowo je omija, bo dla dorosłego i wykształconego człowieka, są one po prostu niedojrzałe i dziecinne. To co czytam i piszę musi mieć przynajmniej podstawowy poziom estetyczny, inaczej staje się jednym z milionów bubli wytworzonych przez obecną popkulturę. Myślę, że sprawa jest jasna i klarowna.

Co do przekleństw, to myślę że będą w zdecydowanie mniejszej ilości, bo zawsze można postarać się o lepsze słowa niż K**wa m*ć...
Ostatnio zmieniony 08 stycznia 2016, 21:14 przez lightstorm, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]To rule in blood is to rule in truth. Ventrue Clan Motto[/center]

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Sigil » 08 stycznia 2016, 20:58

Ja ze swej strony także podpiszę się pod prośbą do MG o zachowanie odpowiedniego poziomu i unikanie tematów mało zabawnych i estetycznych.

Nie chcę przy tym nikogo ograniczać i jeśli ktoś ma ochotę pisać w ten sposób - proszę bardzo. Mam jedynie nadzieję, że MG oszczędzi mi tego rodzaju szczegółów i sytuacji. Wierzę również iż z uwagi na pewną różnicę gustu Koszal nie będzie miał mi za złe, jeśli tego typu fragmenty w jego postach czytał będę pobieżnie lub opuszczał je. Szanuję wolność słowa i twórczości, ale sam jako odbiorca także mam prawo do wyboru, z jakie teksty chcę czytać, a jakie nie. :)
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

koszal
Reactions:

Post autor: koszal » 08 stycznia 2016, 21:05

A ja się boję tego pawiokota i nie do końca ufam, że to na obrazku to onże. Nazwa jest co najmniej wieloznaczna i kojarzy mi się z tęczokacem. No i jednego już dzisiaj wyciągałem spod łóżka jak mi się kocica nażarła folii.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 09 stycznia 2016, 11:09

Koszal to może zróbmy tak - my spotkamy tego pawiokota z obrazka a Ty spotkasz takiego, który Ci bardziej pasuje do klimatu postaci? Wiesz, tego jak ten spod łóżka... /EVILS/

Co Ty na to? :P
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 09 stycznia 2016, 12:42

Świetnie, że jest tu dyskusja na ten temat. Ja teraz doskonale wiem, na czym stoję, czego unikać a czego dodać. W ten weekend rozpiszę postacie i je zaktualizuję, poodpowiadam też na PW - tak, by przynajmniej w niedzielę wieczór każdy też wiedział, jak wygląda sytuacja z jego postacią.

Nie będzie żadnych zmian w mechanice ani innych udziwnień - trzymamy się starej, dobrej wersji.
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 09 stycznia 2016, 15:40

No ja właśnie bym prosił na PW - wolałbym nie pokazywać mojej postaci reszcie (lubię być tajny ;) ).

Poza tym też tak sobie myślę, że nawet grając postacią, która notorycznie przeklina można poprzeklinać bardziej w stylu Conana - coś jak np Achilles w Iliadzie? Mam nadzieję, że łapiecie o co mi chodzi... ;)