Konkurs na scenariusz-II edycja

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 17 grudnia 2010, 20:56

Udało się wprowadzić przewodniczącego-sekretarza :D Bardzo się cieszę, że zechcieliście skorzystać z doświadczeń ustępujących jurorów. Mam jeszcze jedno spostrzeżenie dotyczące obsuwy: a gdyby tak mieć "zapasowego" jurora na wypadek, gdyby ktoś ze stałego składu nie zdołał wypowiedzieć się w terminie? Nawet nie musiałby to być jakiś "podjuror", ale sędzia na takich samych prawach. Gdyby nie było opóźnień, to przecież równie dobrze można by wykorzystać oceny 6 osób. Niestety pewnym mankamentem jest to, że świadomość istnienia takiego "zapasowego" mogłaby sprawić, że komuś tym bardziej nie udałoby się dotrzymać terminu - wszak w razie czego jest kto inny, więc nie muszę się angażować jeśli oznacza to nadmierny wysiłek.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 18 grudnia 2010, 10:47

Dla 5 osób nie warto robić konku. Niech zgłosi się 10-15, wtedy można walczyć. Walka nabiera dopiero wtedy niesamowitego smaczku.

Proponuję podać nagrody na II edycję, bo jeśli mam zamieścić info na polterze to musi się w nim znaleźć KONKRET.

Shadowrunner
Reactions:

Post autor: Shadowrunner » 18 grudnia 2010, 20:59

Eeeee, tam - z Quentina czy tam jakiegoś innego ogólnopolskiego końkursiu na scenar też się podśmiewali że czasami miewa większą liczbę sędziów niż uczestników ;)
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch."
[sic!]

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 20 grudnia 2010, 00:47

Doprecyzowanie nagrody w konkursie jest jak najbardziej potrzebne, natomiast narzekanie na zbyt małą ilość uczestników zupełnie niezrozumiałe - gdyby było ich już dość, to nie byłoby potrzeby rozpowszechniać tej informacji w cyberprzestrzeni.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 grudnia 2010, 07:52

Narzekać jest zawsze sens, może to zmobilizuje tych mniej zdecydowanych.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 20 grudnia 2010, 11:05

Narzekanie i tak i nie spowoduje wzrost zainteresowania. Fajnie żeby było z 10 scenariuszy (taka optymalna ilość) ale jeśli będzie mniej - to także dobrze, ponieważ będą to przygody przygotowane pod dany system - a tego nigdy za wiele.

Tak na marginesie - jakoś ten dostęp przez dział download do przygód (tych starych jak i konkursowych) nie przemawia do mnie. Jest po prostu skomplikowany (menu 1, 2, 3, kliknij, 4 ...) ale to wina mechanizmu strony. Podejrzewam, że jest możliwość (tak jak przy minimarket i ogłoszeniach) stworzyć mimenu - a w nim tylko przygody?

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 grudnia 2010, 11:13

No pewnie, że jak będzie 5-6 to konkurs też będzie. Niemniej zawsze warto apelować o większe uczestnictwo bo to tylko korzyść dla nas - potencjalnych MG.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 20 grudnia 2010, 11:37

Tym razem jest więcej czasu - poprzednio oficjalne ogłoszenie było na tyle późno, że część osób zrezygnowała oceniając, że nie zdąży skończyć scenariusza w terminie.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 26 grudnia 2010, 20:19

Czas na oficjalne ogłoszenie.

Strzeżcie się! Mam fajny pomysł i zaczynam pisać :D

Trzeba ustandaryzować pewne kwestie - np. "oddajemy pdf-y z grafikami robionymi w kartografie". Ot by scenary były podobne, by jurorzy nie rozróżnili ich. Moje grafiki są charakterystyczne i na pewno jak się nic nie zmieni to łatwo będzie scenar zidentyfikować. Może to zadziałać in + lub na minus, dlatego postuluję wspólny mianownik.
Ostatnio zmieniony 26 grudnia 2010, 20:19 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

leobardis
Reactions:

Post autor: leobardis » 26 grudnia 2010, 22:04

Mru!
Każdy autor bestselera pisząc nową powieść boi się czego...?
Boi się tego , że nie podoła wymaganiom jego pierwszego dzieła :).
Tak więc apeluje o zmożoną koncentrację i wysiłek bo oceny jurorów będą wyjątkowo krytyczne a grafiki to tylko uzupełnienie scenara , taki lift dla zamydlenia oczu ;P hehe.
Twój scenariusz z pierwszej edycji był...dobry...mam nadzieję , że postarasz się pobić samego siebie :).

Właśnie przypomniała mi się jedna z przygód (mało oryginalna) w której walczyło się z własnym odbiciem - ciężka sprawa...trudno jest wygrać ale satysfakcja? gwarantowana :D
Ostatnio zmieniony 26 grudnia 2010, 22:05 przez leobardis, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 26 grudnia 2010, 22:15

Mrufon bez przesady. Pozwólmy uczestnikom pisać jak się im podoba.
astrolog/alchemik 10/10 POZ

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 26 grudnia 2010, 22:34

że postarasz się pobić samego siebie
Po przeanalizowaniu tego scenariusza uważam, że nie będzie z tym problemu.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 26 grudnia 2010, 22:41

Czy w II edycji też trzeba trzymać się MiMowych materiałów? Czy scenariusz z elementami autorskimi systemu zostanie zdyskwalifikowany? Bo wydaje mi się, że to sprytny sposób, aby A.Sz. poczytał co nieco z takowej twórczości.

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 26 grudnia 2010, 23:15

Dyskwalifikacji chyba nie będzie ale za ingerencję w historę KC dostaniesz u ASa minus.
astrolog/alchemik 10/10 POZ

Shadowrunner
Reactions:

Post autor: Shadowrunner » 27 grudnia 2010, 03:52

Ale chyba tylko u niego :D

Jest powiedziane w regulaminie konkursu że scenariusz ma być do edycji opisanej w MiMach - ja to rozumiem tak, że dopóki zmiany autorskie w scenariuszu nie ingerują bezpośrednio we fluff tam opisany to wymóg jest ten spełniony. A że tego fluffu było tam opisane raczej niewiele no to daje pewien margines swobody twórcom scenariuszy.

Czyli generalnie jak ktoś tam napisze że Ostrogar leży na Orkusie Małym czy coś w tym stylu - no to podpada to pod dyskwalifikację - ale jak ktoś opisze jakieś "białe plamy" - tzn. wydarzenia, miejsca itp. których nigdy nie opisano to raczej nie powinno podpadać o ile będzie trzymało jakieś ogólne ramy (albo przynajmniej: będzie się trzymało jakiejś elementarnej, zdroworozsądkowej logiki). Tak mi się przynajmniej wydaje. ;)
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch."
[sic!]

ODPOWIEDZ