Karta Postaci

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 04 stycznia 2011, 14:05

Jagmin napisał/a:
Dla mnie wszystko jedno, jednak reguły jak były tak są pogięte. Najpierw trzeba zając się ich wyklarowaniem a potem decydować, co powinno znaleźć się na karcie.
Reguł zmieniać nie będziemy. Pozostaje tylko zdecydować co jest najbardziej pożądane na karcie - moim zdaniem obliczone już szanse wykonania zdolności profesjonalnych bardzo by się przydały.
Nie sądzę by 1/10 jakiegoś współczynnika naprawdę miała wielkie znaczenie.
To jest nierzadko kilkunastoprocentowa szansa. Część zdolności składa się właśnie z kilku takich 1/10.
KC nauczyły że nawet nieprzemyślana postać nie musi się o nic starać bo i tak większość współczynników będzie miała powyżej 50%.
Mógłbyś rozwinąć tę myśl? Co oznacza nieprzemyślana postać przy losowym generowaniu współczynników?
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Jagmin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Jagmin » 04 stycznia 2011, 14:20

Proponuje nie tyle modyfikowanie mechaniki co jej załatanie paroma usprawniaczami i skrótami zasad. Dodanie opcji by to gracz sam korzystał z ułamków współczynników za cenę lepszego efektu, itd. Np jak masz na karcie obliczoną 1/2 ZR i 1/4 ZR to jeżeli gracz wybierze że rzuca na 1/4 to ma dajmy na to 4 razy większy efekt testu.

No i tu takie rozdrabnianie się na tych kilka dziesiątych części stanowi problem bo prawie każdy test zawiera te same współczynniki a przynajmniej ich części. Poza tym właśnie to, że 1/10 część współczynnika to kilkanaście punktów stanowi kolejną niekonsekwencję. Cała gra zamienia się w zabawę ułamkami cech które po jakimś czasie i tak osiągają wartości bliskie maksimum (100).

Postać nieprzemyślana to zdanie się na los, który i tak pozwala stworzyć silną postać.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 04 stycznia 2011, 14:25

Jagmin, a może najpierw powinniśmy spytać, czy grałeś kiedykolwiek w KC bo to co piszesz karze mi przypuszczać, że chyba nie bardzo.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Jagmin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Jagmin » 04 stycznia 2011, 14:29

Nie grałem od bardzo dawna dlatego się nie upieram i za błędy przepraszam. Jednak kilka trików wykorzystywałem z powodzeniem i własnie je chciałem przedstawić jako te łatki. Obecnie jak próbuje przebić się przez którakolwiek wersje KC to zaczynam się śmiać i bełkotać coś pod nosem.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 04 stycznia 2011, 14:35

No właśnie, bo jak czytam o jakiś problemach z ułamkami czy też "wybieraniu" sobie na co gracz ma rzucać to tak sobie właśnie pomyślałem.
Zapewniam Cię, że żadne większe zmiany w tej kwestii nie są planowane więc robienie jakichkolwiek łatek mija się z celem i spowoduje tylko niepotrzebną Twoją pracę.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Jagmin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Jagmin » 04 stycznia 2011, 15:11

Przyznaje się, po matematyce wyższej na studiach i kilkunastu latach kolekcjonowania RPG nie rozumiem mechaniki KC. Grałem w nią, ale nie na zasadzie wyliczania i sumowania każdego ułamka. Sądziłem, że ktoś mógłby zechcieć zagrać w KC, zobaczyć jak wygląda pierwszy polski system, ale widać myliłem się.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 04 stycznia 2011, 20:44

No cóż, my gramy dosyć często i owe ułamki nie sprawiają nam problemu. Dla przykładu jutro prowadzę...

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 04 stycznia 2011, 22:15

No cóż, osobiście wydaje mi się, że KC to system dla koneserów. Nie można go polubić od tak przy okazji. Jego trzeba najpierw zaakceptować, a dopiero potem starać się go polubić. Obawiam się, że nawet jeśli trafiłby teraz na półkę w świetnej oprawie to nie stanowiłby konkurencji dla obecnych gigantów. To system bardzo niszowy i takim pozostanie. Dla tych wytrwałych będzie to zawsze system numer 1. Dlatego, jeśli chcesz stworzyć fajną kartę do KC to proponuję oprzeć się o ascetyczną kartę z edycji MiM-owej. Jednak nie spodziewałbym się na Twoim miejscu megazachwytów. Wielu użytkownikom z tego portalu bardziej do dziś podoba się uboga kreska J. Musiała od mega wspaniałych obrazków grafiki teraźniejszej. Jestem w tym gronie, więc wiem co mówię.
Ostatnio zmieniony 04 stycznia 2011, 22:16 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 04 stycznia 2011, 23:08

Jagmin napisał/a:
Postać nieprzemyślana to zdanie się na los, który i tak pozwala stworzyć silną postać.
Bardzo enigmatycznie się wyrażasz - przypuszczam, że masz na myśli postacie tworzone z myślą o uzyskaniu jak najwyższych współczynników (np. barbarzyńca/kupiec), a nie takie gdzie ten aspekt jest sprawą mniejszej wagi.
Sądziłem, że ktoś mógłby zechcieć zagrać w KC, zobaczyć jak wygląda pierwszy polski system, ale widać myliłem się.
System wygląda właśnie tak, jak stworzył go autor. Wprowadzając wspomniane wcześniej zmiany już na wstępie tracisz możliwość osiągnięcia założonego celu.
Zastanawia mnie kwestia, czy projektując karty do innych systemów RPG również ingerowałeś w ich mechanikę. Jeśli tak, to tworzyłeś materiał do pewnej mutacji tych systemów (chyba że mechanika została tam nakreślona bardzo szkicowo i dobór szczegółowych zasad leżał w gestii grających), a jeśli nie, to dlaczego akurat w KC widzisz potrzebę reorganizacji (co takiego mają w sobie inne systemy, czego mechanika KC nie zaspokaja)?
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

leobardis
Reactions:

Post autor: leobardis » 04 stycznia 2011, 23:37

(co takiego mają w sobie inne systemy, czego mechanika KC nie zaspokaja)?
i tu masz rację Treant :) - co mają? - mają "lenistwo", "próżność"...

wszyscy wiedzą co najbardziej odstrasza fanów RPG od KC. Każdy myśli...tak myśli, bo 80% osób nigdy nie spróbowało zagrać w KC właśnie z tego powodu. 80% osób myśli, że mechanika , obliczanie współczynników w trakcie trwania walki i nie tylko , itp itd jest tak skomplikowane, że albo nie ma sensu albo po prostu boją się że nie podołają , dlatego nigdy nie spróbowali.
Gdyby spróbowali byliby z nami , dziś , na portalu ;) i chcieliby wprowadzić coś nowego, swojego , może nawet lepszego do systemu - choćby nową kartę postaci. :D
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]Obrazek[/center]

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 05 stycznia 2011, 08:49

Może nie odbiegajmy od wątku oryginalnego...

Jeśli jagmin się nie zniechęcił, to może po prostu dołóżmy swoje "12 groszy" do zawartości karty postaci, skoro jest ktoś kto ma ochotę się pomęczyć.
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Jagmin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Jagmin » 05 stycznia 2011, 08:50

Szczerze powiedziawszy to spodziewałem się takiej reakcji. Nie wyobrażałem sobie by ingerencja w świętość jaką stały się KC miała jakiekolwiek poparcie ze strony "starszyzny". Mi to nie przeszkadza.

@Treant
Mówisz o munchkinizmie, ja nie. Nie istotne, czy to kupiec, czy zabójca i tak statsy od początku są niewiarygodnie wysokie. Wersja z MiM jest dlatego lepsza bo opisuje, co, mniej więcej, się dzieje po przekroczeniu granicy 100. W podręczniku zabrakło tego. Jednak w obu wersjach podstawowymi testami są rzuty na PEŁNĄ wartość współczynnika.

Czepianie się mnie i insynuowanie czegoś jest ciosem poniżej pasa. Tu raczej nie chodzi o to, że ludzi przeraża masa liczenia. KC nie są systemem przyjaznym dla "niewtajemniczonych". Nie ma skrótów zasad, nie ma uniwersalnych reguł, konsekwencji. Jakby ktoś chciał zagrać w legendarne KC i zajrzałby tu to by się rozczarował. Nawet karty z podręcznika nie ma bo jej nie lubicie.

Co do kart to tak, wprowadzam własne modyfikacje. Często na prośbę grających, ale i autorów systemów. Nieraz umyka im coś co mogłoby być istotne. Tu zaproponowałem choćby miejsce dla ułamków przy współczynnikach i nic, głucha cisza. Chyba jednak lubicie na bieżąco obliczać 1/20 ŻYW i 1/3 ZR. 80% potencjalnych graczy nie.

Wiecie jaka jest przewaga karty z podręcznika nad tą z MiM? Jest bardziej elastyczna. Nie narzuca liczenia w konkretny sposób przez co wg mnie nadaje się nawet do zmodyfikowanych reguł. I właśnie dlatego nie potrafiłem przez dekadę zabrać się za nią. Napisałem tu bo liczyłem na pomoc. Podsunąłem kilka moich przemyśleń, niczego absolutnie nikomu nie narzucałem w przeciwieństwie do Was drodzy "półbogowie".

@Denver
Dzięki. ;)
Ostatnio zmieniony 05 stycznia 2011, 08:52 przez Jagmin, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 05 stycznia 2011, 09:31

Jagmin nie przesadzaj. Tutaj też nikt niczego nie narzuca. Dodatkowo podałem Ci rozwiązanie do zadanego przez Ciebie pytania. Oprzyj się na karcie z MiM-a. To, że wprowadzisz tam pod danym współczynnikiem miejsce na dany ułamek, to raczej nikogo nie zmartwi. Nie ma o co kruszyć kopi. Odświeżenie wyglądu karty, też raczej nikomu nie zaszkodzi. Jeśli zaś chodzi o ewentualne poprawki to zapewniam, że jak skończysz będzie ich wiele. Teraz nie licz na to, że ktoś Ci powie że czegoś brakuje. Większość z nas już się przyzwyczaiła do takiej karty i nawet nie zauważa, że ma jakieś braki. Mi osobiście, zawsze brakowało miejsca na notatki, natomiast pole PD było za wielkie. Dodatkowo karta nie jest wcale dostosowana pod postacie dwuprofesyjne. Ciągle trzeba było "ściubić" miejsce na dwa razy większą liczbę zdolności.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 05 stycznia 2011, 09:41

tak bajdołej, pole z charakterami można inaczej wykorzystać, wrzucając "charakter" pod wykropkowane pole na samej górze karty. ostatnie wolne.
taka propozycja.
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Jagmin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Jagmin » 05 stycznia 2011, 09:41

czegoj napisał/a:
Mi osobiście, zawsze brakowało miejsca na notatki, natomiast pole PD było za wielkie. Dodatkowo karta nie jest wcale dostosowana pod postacie dwuprofesyjne. Ciągle trzeba było "ściubić" miejsce na dwa razy większą liczbę zdolności.
I by to napisać trzeba było aż czterech półbogów? Toż o to od samego początku proszę. Napiszcie czego Wam brakuje. Ja zobaczę, co da się zrobić i powstanie kompilacja. Wszystkich nie zadowolę, ale im więcej takich uwag tym lepiej. Zamiast pomagać merytorycznie skupiliście się na nieistotnych rzeczach, jak moja orientacja względem jedynie słusznej wizji podręcznika. Po pierwsze takiej wizji nie ma i nie jest nią wersja z MiM bo by wtedy nie powstał podręcznik. Po drugie jeżeli nie robicie nic co by zachęciło innych do KC to przynajmniej nie szkodźcie systemowi przez takie dyskusje. Ja się nie poddam i przetrzymam wszystko, jednak piszcie na temat i będzie dobrze.

Trochę to niepoważne, że muszę upominać administrację.
Ostatnio zmieniony 05 stycznia 2011, 09:42 przez Jagmin, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ