PBF - Modre Dziedzictwo - Techniczny

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 27 stycznia 2018, 13:37

Bez obaw, Lightstorm, jestem pewien, że Sigil wie doskonale, co miałem na myśli. O ile forma komentarza mogła niektórych zmylić, to nie była krytyka, tylko zakamuflowany komplement. Zasadniczo bardzo duży komplement. I wierzę, że autor o tym wie.

Natomiast mam prawo ubolewać - bo czemu miałbym nie mieć - że tak wielu miłośników RPG w Polsce o DrecarE nie wie. Wszystko rozumiem: że autor działa sam, że chce wszystko dopieścić, że to musi być idealny system. To jego święte prawo i nikt mu go nie odbiera. Mnie chodzi tylko o to, że czekanie kilkadziesiąt lat na świetny system to czas uciekający przez palce. Już skończyłem czterdziestkę, życie płynie. Czuję niepokój na myśl o tym, że kiedy w 2030 DrecarE wyjdzie w pełnym kolorze i twardej oprawie i zmiecie z rynku konkurencję, ja będę miał na głowie inne priorytety, np. wnuki. Ale bez spiny, jak słusznie zauważył Lightstorm, to tylko moje własne odczucia.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Sigil » 27 stycznia 2018, 21:17

Nikt nie mówi o czekaniu dziesiątków lat, Keth. Ja mam przemyślany swój IPPR w tym zakresie. ;)

Dziękuję też Araven za dobre słowo, to zawsze inspiruje do pracy. :) Tylko, wolałbym, byście nie porównywali DE do KC, bo może wyjść z tego jakieś nieporozumienie. Ja nigdy nie chciałem z nikim konkurować. Myślę, że rynek jest na tyle szeroki by pomieścić wiele systemów. A jak zaczynacie tego typu wypowiedzi, to mam wrażenie, że ktoś w paladynów KC może wziąć sobie sprawę zbytnio do serca i uznać, że chcę rzucić cień na jego ukochany system. Śpieszę więc wyjaśnić, że nie chcę. Każdy gra w to w co lubi i wspiera to co lubi. I super, o to rpzecież w RPG chodzi by się dobrze bawić, prawda?

Araven, koniecznie uzupełnij informacje o rasach. A zwłaszcza o rasach swych współgraczy (żeby później nie było zdziwienia typu" To Amasis jest kotem? I mówi?" ). Mam nadzieję, że będzie to ciekawa lektura. ;)
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 28 stycznia 2018, 14:48

Dwa pytania w temacie rozkręcającej się sesji, tak na początek. Czy Kallan z racji magicznych predyspozycji widzi Oxan, czy to zarezerwowane wyłącznie dla Adeptów? Czy mamy już przy sobie stosowny ekwipunek czy dopiero będziemy musieli zabrać swe rzeczy?

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 28 stycznia 2018, 14:59

Oxan widzą tylko ci, którzy mają przebudzone drzewko Zdolności Astralnych. Więc, ponieważ Kallan go nie posiada, to rzeczonego ciała niebieskiego dostrzec nie jest w stanie. Nie posiada także Astrologii a test na Legendy w tej kwestii uzyskał sukces marginalny. Z czego wynika, że Kallan, jako młody guślarz, nawet nie wie dokładnie, co to jest Oxan. Najwyżej słyszał jakieś legendy o magicznym, niewidzialnym księżycu. I tyle.

Zakładam, że chwilowo macie przy sobie taki ekwipunek, jaki mogliście wziąć gdy Was rano obudzono. Więc zbroję, broń i najbardziej istotne podręczne rzeczy. Na pewno nikt nie zabierał ze sobą jakiś racji żywnościowych czy pieniędzy. Ale spokojnie, mam to wszystko na uwadze i nie musicie się na razie tym martwić.
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 29 stycznia 2018, 20:34

Czy w świecie DrecarE występują wyłącznie inteligentne koty (czyt. felidae) czy również ich całkiem zwierzęce odpowiedniki (normalne koty)?

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 29 stycznia 2018, 21:45

Nie, normalnych kotów tam nie ma. Są tylko felidae. Ludzie zamiast kotów trzymają w domach tchórzofretki, by tępiły myszy, lub też goszczą jakiegoś felidae, by to robił. Poza tym feliae się różnią trochę od normalnych kotów. Mają nieco większe czaszki i są wielkości żbika a nie kota domowego. Myśliwi Nocy są zaś wielkości pantery.

Aha, gdy będziecie wklejać rysunki postaci (a prosiłbym o to), pamiętajcie po pierwsze, że Wasi bohaterowie są młodzi, a po drugie, że nie wyglądają na razie zbytnio epicko, tylko jak banda wieśniaków. Epicko to będziecie wyglądali po II rozdziale przygody. Więc miejcie to na uwadze. ;)

Obrazki postaci później będzie można zmienić na jakieś bardziej heroiczne, ale to jak już się dochrapiecie sprzętu i levela. Najpierw musicie do tego czasu dożyć!
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2018, 22:14 przez Sigil, łącznie zmieniany 1 raz.

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time

Post autor: Araven » 30 stycznia 2018, 08:35

Mam prośbę o namiary na jakąś grafikę dla mojej postaci. szukałem co nieco w weekend ale nic odpowiedniego nie znalazłem. PW ew. tutaj jakieś linki mile widziane. Dzięki.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 30 stycznia 2018, 14:08

To co znalazłem podesłałem Ci na PW. Mam nadzieję, że Ci podejdzie, bo siedziałem nad tym z dwie godziny. ;)

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 30 stycznia 2018, 16:08

[center]NAGRODY[/center]
Pomyślałem, że w tym miejscu warto powiedzieć słów kilka o tym, w jaki sposób zamierzam nagradzać postacie. Nagrody oczywiście są rodzaju dwojakiego, są to PD (punkty Doświadczenia) i Geas. Te pierwsze służą rozwijaniu postaci, te drugie zaś przechodzeniu na poziom. MOżna je otrzymywać niezależnie od siebie, a kryteria ich przyznawania są różne.

Zacznę od tego, że ponieważ scenariusz ma charakter "Od zera do bohatera" to zamierzam rozdawać więcej PD i Geasu niż w standardowej przygodzie. Myślę, że będę przyznawał go po każdym z rozdziałów, których będą 4. Punktów będzie trochę więcej, niż po zwykłej sesji bowiem PBF trwa dłużej, wymaga więcej wysiłku, a poza tym Wasze postacie muszą się trochę rozwinąć by miały szansę przeżyć finał. Jako MG mam zwyczaj wprowadzać zawsze na końcu uberbossów i nieodmiennie pojawia się wtedy w mej głowie pytanie: "Cholera, jak gracze mają to przeżyć?". Tak więc pamiętajcie o tym i inwestujcie swoje PD mądrze. ;)

A teraz kilka słow o tym, na co będę zwracał uwagę przyznając punkty:

[center]PUNKTY DOŚWIADCZENIA[/center]
Ponieważ wiem, że nie każdy posiada talent literacki równy Kethowi, zamierzam oceniać nie tylko jakoś postów (co będzie miało znaczenie) ale i działania postaci. W ten sposób Ci, którzy piszą gorzej, wciąż będą mieli szansę zdobycia większej ilości PD za akcje podejmowane przez ich bohatera.

PD można będzie otrzymać za:
- Jakość literacką postów;
- Sensowne opisy stanów emocjonalnych i przemyśleń postaci, dowodzące wczucia się w bohatera;
- Zgodność postów z konwencją Heroic Fantasy;
- Sensowne działania postaci, które wspomogły drużynę;
- Sukcesy, które osiągnęła postać (np pokonanie szczególnie potężnego wroga, odnalezienie ważnej informacji etc.)
- Szczególnie dobre pomysły gracza, pomagające rozwiązać problemy na sesji.
- Dodaną grafikę i tło muzyczne, jeśli będą one zgodne z konwencją Heroic Fantasy oczywiście.

PD można stracić za:
- Działania utrudniające drużynie osiągnięcie celu;
- Brak działań, gdy sytuacja ich wymaga;
- Uporczywe ignorowanie ostrzeżeń MG.
- Uporczywe ignorowanie zasad poprawnej pisowni, mimo ostrzeżeń i uwag MG.
- Zaglądanie w spoilery innych i nadużywanie informacji;
- Irytowanie MG, psucie sesji innym i inne, temu podobne niepozytywne zachowania (które jak sądzę w naszej drużynie nie będą miały miejsca).

[center]GEAS[/center]
Geas rozdaje się za heroiczną postawę i epickie osiągnięcia. Z kolei traci się go za postępowanie niegodne ścieżki bohatera. Dlatego też warto zwrócić uwagę, że postacie, które w czasie walki nie wspomagają drużyny czy nie biorą udziału w heroicznych przedsięwzięciach Geasu mogą nie dostawać, a nawet otrzymywać ujemny! Tak samo działania, które w znaczny sposób upośledzają zdolność drużyny do wykonania zadania, zaowocować mogą karami do punktów Geasu. Miejcie to więc na uwadze, proszę!

Mam nadzieję, że powyższa rozpiska ułatwi wszystkim zdobycie jak największej ilości PD i Geasu. W końcu pomoże Wam ustalić jakich zachowań warto się trzymać, a jakich postacie powinny unikać.
Oczywiście, jeśli idzie o rozdawanie punktów, jako MG służył będę pomocą osobom mniej doświadczonym, jeśli idzie o znajomość mechaniki DE. :)

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 30 stycznia 2018, 22:08

Najważniejsze pytanie z wszystkich i sam siebie troszkę zszokowałem, że wcześniej o tym nie pomyślałem, ale od odpowiedzi zależy, czy aby się jeszcze nie wycofam z udziału w sesji!

Czy w DrecarE występują wilkołaki? :|

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 30 stycznia 2018, 22:14

No... Nardlens przemieniają się w wilki. I są Wylkołki. Ale takich wilkołaków, jak w Świecie Mroku to nie ma... Choć nie martw się, w DE są o wiele gorsze potwory. Poczytaj sobie opis Żeńców Dusz, Skrzydłomora albo Szkarłatnego Kościeja... /EVILS/

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 31 stycznia 2018, 11:20

Keth, żarty żartami, ale Twoje reakcje zaczynają mnie nieco niepokoić. Więc może warto porozmawiać otwarcie. Tak, u mnie można zginać. Nie, nie ratuję graczy na siłę, aczkolwiek nie zabijam ich też złośliwie. Niemniej jeśli robią poważne błędy, to umierają.

Na tym polega gra. Można wiele zyskać, ale można także stracić, tak? Jako MG nie zamierzam dopuścić do sytuacji, w której równowaga i realizm gry zostanie poważnie zachwiany, bo gracz na mnie naciska. Proszę więc, przemyśl to. Bo jeśli źle reagujesz na takie sytuacje, czy na niebezpieczeństwa w przygodzie, to informuje, tu będzie dużo niebezpieczeństw i dużo okazji do tego, by polec. Jeśli gracze nie myślą, podejmują złe decyzje, nie wczuwają się w postacie lub utrudniają grę innym to tak - zabijam ich. I nie zmieni tego dawanie mi negatywnych znaczków w technicznym, ani narzekanie na SB. A niektóre Twoje reakcje po tym jak zginąłeś u Lighstorma były troszkę jak sądzę przesadne. Może miały mieć efekt humorystyczny - ale już wtedy poczułem się zaniepokojony.

Dziwi mnie to tym bardziej, iż sam, z tego co czytałem, często zabijasz postacie graczy. I przychodzi Ci to bez problemu. Więc nie wiem, czemu masz taką traumatyczną reakcję, gdy Ciebie samego to spotkało? Zwłaszcza, że (wybacz szczerość) w tej sytuacji w Wampirze Twoja postać naprawdę dążyła do tego, by zginąć.

Jeśli więc zagrożenie Ci przeszkadza to może warto przemyśleć faktycznie udział w sesji? Bo ja nie będę się uginał pod tego rodzaju presją jako MG, ok? A jeśli chcesz grać to może rozważ proszę, że coś może się stać Twej postaci, gdy popełnisz błąd. I podejdź do tego w sposób dojrzały. Wszak wszyscy, gdy gramy to jesteśmy w tej samej sytuacji, prawda? I zdarza się, że postacie giną. O ile MG nie zabije ich złośliwie i same sobie na to zasłużyły, to nie widzę problemu. Warto po prostu wyciągnąć z tego naukę i nie robić błędów w przyszłości.

Awatar użytkownika
lightstorm
Reactions:

Post autor: lightstorm » 31 stycznia 2018, 11:56

Przychylam się do tego co napisał Sigil. Chciałbym również dowiedzieć się za co Sigil dostał same negatywne znaczki pod swoim postem nr #41.

I w sumie chciałbym zapytać się o jeszcze jedną kwestię pana Ketha:

Czy to Ty jesteś osobą, która zmieniła mojego avatara na jakąś małpę z petem w gębie niedługo po śmierci Nicholasa w Orleanie? Proszę o szczerą odpowiedź, bo na tym forum jest tylko kilku adminów z takimi prawami. Się zastanawiałem, aby czegoja nie zapytać o to, kto robi takie rzeczy i z jakiego powodu.

[KETH] Mam nadzieję, że ten pan to tak tylko okolicznościowo i pozostaniemy w przyszłości na Ty!
Ostatnio zmieniony 31 stycznia 2018, 20:53 przez lightstorm, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]To rule in blood is to rule in truth. Ventrue Clan Motto[/center]

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 31 stycznia 2018, 20:52

Myślę, że sporo się wyjaśniło na Shoucie, ale podkreślę raz jeszcze - niepotrzebny kwas się zrobił z powodu mojego specyficznego poczucia humoru, ale to dlatego, że znając Was zbyt krótko pozwoliłem sobie na zbyt niejasne sygnały, które starzy znajomi rozgryźliby bez trudu. Co do śmierci postaci, wszelkie komentarze na ten temat były zwyczajną kpiną z siebie samego, bo poległem na braku znajomości świata WoD i tyle. Nie mam do nikogo żalu za ten spektakularny zgon.

Nie martwię się też tym, że mogę zginąć w DrecarE, ten podtekst z wilkołakami był kontynuacją żartowania sobie z siebie samego. Myślę, że wszyscy zdążyli już zauważyć, że sesja Sigila ma u mnie priorytet jakościowy. Znaczki... cóż, kajam się za "popraw to", natomiast intencją dołączenia do opcji wyboru ikonek "zgroza", "przerażające" i "wredne" nie były żadne negatywne przesłanki - czasami mam wrażenie, że prowadzimy z Sigilem niepisaną rywalizację o to, kto zgarnie w swym profilu więcej ocen "zgroza".

Z tego samego powodu na chwilę planowałem Lightowi zmienić awatara na takiego w stylu "badass MG", ale oryginalny zachowałem na twardzielu. Czasami robimy tu sobie takie numery i był to element rubasznego poczucia humoru, o który nikt się nie obrażał, ale to dlatego, że tak długo się wszyscy tutaj znamy. A to ktoś dostał awatara-owieczkę, a to łosia - zawsze kończyło się porcją śmiechu, niczym poważniejszym.

Trochę sobie podumałem nad tą nieszczęśliwą sytuacją w pracy i doszedłem do wniosku, że najłatwiej byłoby przedstawić genezę nieporozumienia w WoDowy sposób. Otóż przez długie lata byliśmy tutaj niczym rozbrykany i życzliwie złośliwy względem siebie Sabat, aż rok temu z okładem zjawiła się w naszym gronie posiadająca dużo wyższe maniery Camarilla (tylko błagam, nie obraźcie się z miejsca o takie porównanie, bo nie takie mam intencje). Jak się sabaciło tyle czasu, to ułożenie się pod etykietę Camarilli musi zająć trochę czasu i czasami pewnie zaboli. Mam nadzieję, że złapaliście sens tego wywodu.

No i co jeszcze mógłbym rzec? Przepraszam za nieporozumienie i obiecuję, że będę grzeczny (spróbuję się nawet powstrzymać przed manipulowaniem awatarami).

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 01 lutego 2018, 20:22

Zanim pozwolę sobie na jakieś nieprzemyślane i grożące uszczerbkiem na zdrowiu deklaracje w wątku przygody, poproszę Mistrza Gry o przybliżenie tematu utopców. Zakładam, że skoro występują one w pobliżu wioski, to miejscowi muszą coś tam o nich wiedzieć albo przynajmniej słyszeli coś od lepiej poinformowanych. Wystarczy mi stylizowana na sołtysa albo kapłana opowiastka, że na przykład "niezgrabne som, ale niemożebnie silne i ślepskami niemoc na członki sprowadzają" albo coś w ten deseń.

Generalnie chodzi o podpowiedź, czy da im się uciec, czy są dużo silniejsi od żywych, jakie tam plebs ma sztuczki na takie istoty. Jak już cokolwiek będę wiedział, napiszę wstawkę fabularną. A propos wspólnej modlitwy rodziny Vilena, faktycznie się udało z tym błogosławieństwem?

EDIT

Znalazłem opis utopców na stronie Errosa, więc moja ciekawość w tym względzie została zaspokojona. Mam za to inne pytanie - czego oczekuje od nas Mistrz Gry w kwestii technicznego naradzania się poza topikiem sesji? Czy to jest dopuszczalne czy raczej mamy iść na żywioł w trybie fabularnym bez omawiania detali mechanicznych? Ja tam się dostosuję, bylebym wiedział, co wolno, a czego nie.

I może przybliżę na przykładzie, o co dokładnie mi chodzi. Czy mógłbym mianowicie zapytać innych graczy i MG w temacie technicznym czy z ich punktu widzenia bardziej słuszne jest wysłanie nad groblę chowańca Nętki czy wysłanie w astral niesionego przez nas w międzyczasie kota? Czy może uważacie, że takie "rozmowy techniczne" nawet w osobnym wątku psują klimat?
Ostatnio zmieniony 01 lutego 2018, 21:15 przez Keth, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ