PBF - Modre Dziedzictwo - Techniczny

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Sigil » 01 lutego 2018, 23:45

Jak dla mnie gracze spokojnie mogą ustalać takie sprawy w wątku technicznym. W końcu na zwykłej sesji też się rozmawia, prawda? MG daje Wam wyzwanie, a Wy możecie różnymi sposobami próbować radzić sobie z nim. Więc rozmowy tego rodzaju jak najbardziej wskazane są. ;)

Tak poza tym to zawsze można deklarować rzut na Legendy czy Bestiariologię by się dowiedzieć coś o jakimś potworze (w kwestii nawek rzuca się na Kosmologię). Zanotowałem, że chcesz rzut więc dam ci znać w spoilerze co Kallan wie o utopcach. Napisze wszakże jutro bo dziś jestem nieco... hmmm... Wstawiony...

A no i błogosławieństwo... Jasne, że się udało, co się miało nie udać? Jak spełniasz ofiarę w świątyni to udaje się ZAWSZE. Jak bez tego, to musisz przejść test Geasu Jeden procent? Trochę ciężko by było ;) ).

O tych błogosławieństwach napiszę jeszcze szczegółowo, ale to jutro jak wytrzeźwieję, bo dziś nie ufam sam sobie... Wiecie,. te pogańskie święta, hej! ;)
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Awatar użytkownika
lightstorm
Reactions:

Post autor: lightstorm » 02 lutego 2018, 13:45

@Keth:

Wyjaśnienie przyjęte i teraz rozumiem dlaczego wyszło tak jak wyszło :) Dlatego bardzo cieszę się, że opisałeś w bardzo wyczerpujący sposób. Dzięki temu odpadły wszelkie wątpliwości.

A co do działań w przygodzie. Rodan jest za bagnami, bo jak trafimy na kultystów to mam wrażenie, że będziemy mieli okazje zobaczyć jaki ktoś jest w środku - dosłownie. Tak więc, Rodan radzi by iść na bagna, ostrożnie, mając broń w gotowości. W grupie siła. Niektórzy mogą coś na zwiad wysłać. Nie śpimy, lecimy :)
[center]To rule in blood is to rule in truth. Ventrue Clan Motto[/center]

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 02 lutego 2018, 16:00

OK, wróciłem już do stanu trzeźwości i mogę pisać.

Więc jak mówiłem, możecie jak najbardziej rozmawiać w technicznym. Ale też równie dobrze postać może zaproponować dane rozwiązanie w grze ("Ej, może wyślij tego swojego nietoperza na zwiady?"). Ja nie widzę problemu.

Napisałem Wam na początku już, że znacie mniej więcej swoje możliwości nawzajem. Może nie macie szczegółowej wiedzy, np. kto zna dokładnie jaki czar czy ile wynosi jego Zw. ale wiecie mniej więcej co potraficie. Więc spokojnie postacie mogą się do tego odnosić. Np zakładam, że wszyscy wiedzą, że Amasis potrafi wychodzić w astral, a Nętka ma chowańca.

A teraz jeszcze odnośnie tych błogosławieństw słów kilka. I uwaga, to WAŻNE:

Założyłem na początku gry, że każdy kto wybrał Patrona posiada jedno błogosławieństwo. Taki ze mnie dobry MG. Ponieważ wszakże Keth ujął to jakoś fabularnie, to możesz sobie dopisać 2 dawki Wonnej Trzciny do swojego zestawu ziół (jest to ulubione kadzidło Karadosa, dodaje +10 do testów Geasu jeśli spalasz je w trakcie modlitwy). Jednakże jeśli ktoś chce używać błogosławieństw to ja chcę wiedzieć, czego dotyczyło jego ślubowanie względem bóstwa.

Aby zaoszczędzić Wam grzebania w podręczniku podaję, czego mogą dotyczyć ślubowania dla różnych bóstw:

Bogowie Wojny (Doran)
- Obietnica składania regularnych libacji z alkoholu na cześć Bóstwa;
- Obietnica zabijania wrogów w jego imieniu;
- Przysięga, że nigdy nie ucieknie się w pola walki (dość samobójcze na 0 poziomie, nie polecam);
- Przysięga, że postać nie okryje się nigdy hańbą.

Bogowie Opiekuńczy (Karados, Naja)
- Obietnica pomagania za darmo osobom, którym opiekuje się bóstwo ( w przypadku Karadosa - flisakom, w przypadku Naji - kobietom lub dzieciom)
- Obietnica składania mniejszych, regularnych ofiar dla bóstwa (np. raz na tydzień w dniu danego żywiołu).
- Obietnica składania dużych ofiar, gdy odwiedza się świątynię (np. 10% majątku);
- Obietnica ufundowania i dbania o kapliczkę bóstwa (niewykonalne, bo jesteście w ruchu);
- W przypadku Naji: obietnica opieki i ratowania dzieci.

Bogowie Magii (Hefet, Gavin)
- Obietnica medytowania codziennie nad aspektem bóstwa przynajmniej przez pół godziny;
- Obietnica składania ofiar z kadzidła w dniu żywiołu związanym z bóstwem;
- W przypadku Hefet: obietnica poznawania sekretów świata Astralnego lub wznoszenie modłów i składanie ofiar w każdą pełnię Oxanu;
- W przypadku Gavina: obietnica ułożenia jakiegoś hymny religijnego na cześć bóstwa i rozpoczynanie innych pieśni inwokacją do niego.

Postać musi aktywnie wypełniać swoje ślubowanie by móc korzystać z błogosławieństw. Jeśli tego nie robi, Patron ją opuści, co oznacza, że nie tylko nie zechce jej wspomagać, ale nie będzie jej także chronił przed wpływem Bogów Ciemności. A to w Waszym przypadku byłoby bardzo niefartowne.

Oczywiście pilnowanie ślubowania nie jest specjalnie trudne. Np rzucając się na wroga wystarczy wznieść stosowny okrzyk bojowy np. "Na Dorana, giń psie!", czy też pamiętać o ofierze w danym dniu i mi ją zadeklarować. Niemniej ważne by to robić i nie mieć sklerozy.

Tak więc proszę mi w technicznym zadeklarować kto jakie ślubowanie złożył (należy oczywiście wybrać jedno). Jeśli ktoś mi tego nie napisze, uznaję, że nie ma Patrona na razie, czyli nie otrzyma błogosławieństwa ani nie ma ochrony przed Siłami Ciemności (to ostatnie, w kontekście przygody zabrzmiało jak "Żegnaj!", prawda?).
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Awatar użytkownika
lightstorm
Reactions:

Post autor: lightstorm » 02 lutego 2018, 20:35

Z racji że mam Gavina, wybieram:

- obietnica ułożenia jakiegoś hymny religijnego na cześć bóstwa i rozpoczynanie innych pieśni inwokacją do niego.

Coś się wymyśli jak będę musiał coś poważnego zaśpiewać :)
[center]To rule in blood is to rule in truth. Ventrue Clan Motto[/center]

zmarly
Reactions:

Post autor: zmarly » 02 lutego 2018, 23:57

Wybieram obietnicę poznawania sekretów świata Astralnego. Dodałem też obrazek postaci w poście nr. 6.

Amasis również woli bagna, grobla może znacząco skrócić naszą przygodę...
---

If history is to change, let it change! If the world is to be destroyed, so be it! If my fate is to be destroyed... I must simply laugh.

TatTvamAsi
Reactions:
Been thanked: 3 times

Post autor: TatTvamAsi » 03 lutego 2018, 14:10

Ja wybieram dla postaci jako wyznawczyni Naji opiekę i ratowanie dzieci (chyba że z braku warunków, bo idziemy do Brodatej Puszczy, miałabym utracić Patrona), to wybiorę regularne składanie mniejszych ofiar.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 03 lutego 2018, 18:44

Ci, którzy mi deklarowali, że chcą coś wiedzieć na temat utopców, mają spoilery w poście nr. 14.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 03 lutego 2018, 22:50

Od zawsze wiedziałem, że przekorny z Ciebie figlarz! Aż na pobocze zjechałem samochodem, żeby otworzyć ten spoiler, a tam taka niespodzianka! :P

Co do błogosławieństwa, Vilena otoczy troskliwą opieką każdego napotkanego flisaka!

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 04 lutego 2018, 00:32

No ba. :D 10 denarów za zobaczenie Twojej miny jak otworzyłeś spoiler! No i Lightstorma też. ;)

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 04 lutego 2018, 12:21

W opisie utopców natrafiłem na dwie uniwersalne zasady ożywieńców: nieumarły oraz negatywna energia. Mogę prosić o przybliżenie zasad ich działania?

EDIT:

Czy Kallan zna tylko te zioła, które ma w torbie? Czy może wszystkie zioła występujące na Kontynencie Środka? Czy w ogóle wszystkie istniejące? (czuję, że zaczynam przeginać).

EDIT 2:

Czy Kallan wie, czym są kurioza? (a przynajmniej pomniejsze osobliwości). Czy zdaje sobie teoretycznie sprawę z ich istnienia i właściwości? W opisie kuriozów występują takie, które można zdobyć względnie łatwo, jeśli się tylko dysponuje odpowiednią wiedzą, np. kość nietoperza.
Ostatnio zmieniony 04 lutego 2018, 12:43 przez Keth, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 04 lutego 2018, 15:34

Opis typów potworów znajdziesz na tej stronie:
http://www.sibsi.com.pl/?page_id=1271

Opis Energii Negatywnej jest tutaj:
http://www.sibsi.com.pl/?page_id=1078

Jeśli po lekturze tych tekstów będziesz miał jeszcze jakieś pytania w kwestii magii czy bestiariusza to sugeruję zadać je w dziale do DE gdzie można z tego zorbić jakąś ciekawą dyskusję. Szkoda bowiem przepełniać techniczny tego typu informacjami, ok? ;)

Teraz odpowiedzi odnośnie postaci Twej:

Znasz wszystkie zioła rosnące w twoim klimacie, z którymi miałeś kontakt. Jeśli idzie o inne to zależy to od testu Zielarstwa oczywiście. W czasie drogi można także zbierać zioła, należy to jednak zadeklarować i poświęcić tej pożytecznej czynności chociaż godzinę.

Tak, oczywiście, że wiesz czym są kurioza w ogólności i że istnieją tego rodzaju przedmioty. Jednak jeśli idzie o wiedzę o konkretnych kuriozach lub sposobie ich wykonania, wymaga to testu Legend. MG czasami rzuca taki test, gdy postać jest w stanie zdobyć jakieś kuriozum lub utensylia potrzebne do jego wykonania. Tak więc o tym będę informował na bieżąco.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 05 lutego 2018, 18:39

Jakby ktoś nie miał weny to podaję linka do słownika internetowego gwary cieszyńskiej:

http://www.gwara.zafriko.pl/kat/slownik_gwary

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 05 lutego 2018, 21:46

Drogi Mistrzu Gry, mam osobistą prośbę. W przeciwieństwie do zapewne reszty graczy, ja mam w realu bardzo słabą siłę woli. Spoilery w głównym wątku to jest coś, co działa na mnie niczym narkotyk. Dla przykładu ostatni Twój wpis w sesji. Przeczytałem tylko swoją tajemnicę, przy tytułach innych zadrżała mi myszka. Poszedłem do królika, potem do piwnicy udawać, że majstruję przy piecu, potem bez powodu nakrzyczałem na żonę i dzieci, aż wreszcie z łzami wstydu w oczach przeczytałem pozostałe spoilery!

Po prostu nie zdołałem się powstrzymać.

Chciałbym zatem prosić o rozważenie opcji zaprzestania wodzenia mnie na pokuszenie - czy Mistrz mógłby tego rodzaju spoilery wysyłać graczom przez PW, do wyłącznej wiadomości?

Jednocześnie upraszam wyrozumiałości! :|

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 05 lutego 2018, 23:06

Nie, nie mógłby. Spoilery są dla tych, do których są adresowane. I tylko dla nich. A ja nie będę wysyłał dziesiątków PW tylko dlatego, że masz w zwyczaju tam zaglądać. Chcę mieć mechanikę w jednym miejscu - w poście, którego ona dotyczy.

Na razie otrzymujesz karę: -1 PD za ten błąd. Mam nadzieję, że moja reakcja pomoże Ci wzmocnić siłę swej woli i na drugi raz nie będziesz patrzył tam, gdzie nie należy!

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 07 lutego 2018, 19:44

Aha - oczywiście spoilery zatytułowane: Mechanika Walki mogą oglądać wszyscy. Have fun!

ODPOWIEDZ