Światotworzenie- orcus mały

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 06 stycznia 2011, 00:42

Zgodnie z tematem o światotworzeniu odpalam jako pierwsze koty za płoty temat o Orcusie Małym.

Proszę szkic:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Mapkę bazowałem na opisie wyciągniętym z czegojowego chomika, stamtąd też wzięty pobieżny obrys. Co oczekuje w pierwszej kolejności? Opinii czy rozkład gór lasów rzek pasuje, propozycji gdzie umieścić wymienione w owym opisie miasta, potem to już hulaj dusza piekła nie ma, działamy do woli. To jest tylko szkic więc zmiany można wprowadzać na bieżąco, liczy sie głos większości bądź głos najgłosniejszy, szkice, uwagi, wszystko.
Ostatnio zmieniony 06 stycznia 2011, 11:04 przez wasut, łącznie zmieniany 1 raz.

avnar
Reactions:
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 06 stycznia 2011, 05:53

Jak dla mnie bomba :) Proponowałbym żeby każdy zainteresowany podawał propozycje nazw dla gór, lasów czy jezior.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 06 stycznia 2011, 10:57

Główne góry to góry trytonie, wg opisu z labiryntu bodajże. Tam jest pobieżny opis co i jak dotyczący głównych rzeczy - myślę tego się będziemy mogli (ja tak rysowałem) trzymać wyjściowo. Reszta należy do Was.

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 22 times
Been thanked: 16 times

Post autor: mastug » 06 stycznia 2011, 12:09

Bardzo mi się podba twój projekt wasut :/uklon, tak jak napisał avnar potrzebujemy potworzyć rzeki, jeziorka, równiny w sęsie zaznaczyć i ponazywać je .

A to co wiemy o orkusie małym oficjalnie:

"Najbardziej na zachód wysunięty to Orkus
Mały, który tak naprawdę jest drugą co do wielkości wyspą Archipelagu Centralnego. Posiada on trójkątny kształt. W jego środkowej części mieszczą się tajemnicze Tryglodytowe góry, w których w niezliczonych wąwozach zakończyło życie tysiące awanturników. Na tej wyspie znajdują się też jedne z najbogatszych i najrozleglejszych miast, z których prym wiodą: elficka Ogina, orkowy Orwin-gar, krasnoludzkie Taram-dur i Gotam-dur, gnomi Alwidon i hobbicka Halandia.
"

"Jej centrum zajmuje potężny łańcuch Tryglodycich Gór. Są to wysokie, wapienne góry o oblodzonych szczytach i wąskich dolinkach, którymi wiosną płyną rwące potoki. Skały przecina labirynt jaskiń.

Na południe od gór rozciąga się pofałdowany obszar tzw. Dużych Wzgórz, których stoki poprzez piaszczyste wybrzeże, schodzą wprost do morza. Północno-wschodnią część wyspy zajmują stepy. Dawne, legendarne stada opasów zostały już dawno
przetrzebione.

Zachodnia i południowo-wschodnia część wyspy, to kraina wielkich puszcz i jezior"

miasta:
Ogina
Orwin-gar
Taram-dur
Gotam-dur
Alwidon
Halandia

moje propozycje:

rzeki:
srebrna łza
dagoria
isathia

góry:
TRANSS-TORNT (wieczne góry)
ARON-TORNT (żelazne góry)
SAR-TORNT (wężowe góry)

jeziora:
ADAR-LHAN (jezoro czerwone)
IM-LHAN (jezioro wewnętrzne)
HIRON-LHAN (jezioro czyste)
Ostatnio zmieniony 06 stycznia 2011, 15:04 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 06 stycznia 2011, 23:16

Wprowadziłem parę kosmetycznych poprawek w rozlokowaniu dotychczasowych elementów, głównie dla lepszego samopoczucia. Wszelkie propozycje można nakładać w paincie np. poprzez wskazanie czerwoną strzałką miejsca gdzie ma być miasto takie a takie, albo wskazanie propozycji dla nazwy gór, albo propozycja przeniesienia/usunięcia jakiegoś elementu, bądź zakreślenie obszaru o którym chce się coś napisać - etc etc...

Szkic:
Obrazek

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 07 stycznia 2011, 09:30

Te szare obszary to lasy czy bagna? Trochę nieczytelne jest rozmieszczenie tych obszarów z powodu odcieni szarości. Lepiej wg. mnie jest tak aby rzeki nie przecinały lasu na 2 (i więcej części) bo tworzy się galimatias i fraktale :). Linia powinna przebiegać po prosty 'przez' las nie pomimo :)

Proponowałbym trochę więcej lasów w pn-wsch i jakieś małe różnicowanie terenu dla wysepek (rzeczki lasy, bagna itp).

Podstawowe pytanie - czy znowu w tym archipelagu rządzą orki ?
Ostatnio zmieniony 07 stycznia 2011, 09:39 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 07 stycznia 2011, 10:49

ghasta napisał:
Te szare obszary to lasy czy bagna?

Lasy, szare takie niejednorodne... kwestia samego rysunku jest umowna, tak sposób przedstawienia jak i podania, wszystkie uwagi w tej kwestii również mile widziane.
ghasta napisał:
Trochę nieczytelne jest rozmieszczenie tych obszarów z powodu odcieni szarości. Lepiej wg. mnie jest tak aby rzeki nie przecinały lasu na 2 (i więcej części) bo tworzy się galimatias i fraktale :). Linia powinna przebiegać po prosty 'przez' las nie pomimo :)

Też mi to zaczyna przeszkadzać, bo traci na tym czytelność, tłumaczyłem sobie to tym że te zaznaczone rzeki to są te naprawdę duże, które rzeczywiście mogą zrobić dużą przerwę w lesie... ale zaraz z drugiej strony przyszedł pomysł że to wcale nie musi być takie duże. Kiedyś ktoś gdzieś pisał o wymiarach orcusa wielkiego, jeśli ta informacja jest informacją potwierdzoną to (o ile mi ktoś przypomni tamten wymiar) zeskaluje mapę w stosunku do orcusa w. i wprowadzę podziałkę.
ghasta napisał:Proponowałbym trochę więcej lasów w pn-wsch i jakieś małe różnicowanie terenu dla wysepek (rzeczki lasy, bagna itp).

Do zastanowienia - też wydaje mi się, że jest tam trochę pusto, ale są jeszcze tereny do zaznaczenia - wzgórza, stepy itd itp, a wcześniej jeszcze chciałbym rozlokować główne miasta aby im "zarezerwować" miejsce na mapie - nie wszystko się zmieści - grubość linii ma swoje granice.
ghasta napisał:
Podstawowe pytanie - czy znowu w tym archipelagu rządzą orki ?

Niestety tak, głównie dlatego że archipelagu nie zmieniamy w tym przypadku - zajmujemy się orcusem małym, tym o rzut beretem na lewo od orcusa wielkiego, tuż tuż za Get-War-Garem, ściąga poniżej:
Obrazek

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:

Post autor: mastug » 07 stycznia 2011, 11:05

to moje propozycje niektórych miejsc i na czerwono zaznaczyłem miejsce które wg mnie powinno być dużymi wzgórzami.

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 07 stycznia 2011, 11:40

Ostrzegam - to co poniżej to pomysły jakie mi przyszyły do opisu malutkiej wyspy (nazwa do ustalenia) na szczycie tego archipelagu. Jeśli komuś nie pasują :) jego sprawa.
AA i najpierw zrobiłem mapkę a później pisałem - więc końcówki dla nazw miast - wiosek (gar-kir) mogą się rozjeżdżać w opisie.

Wyspa <brakuje_MI_NZAWY> ciągu Małego Orkusa jest jednym z miejsc z które posiada dosyć duże złoża mithrylu. Dzięki czemu pomimo dużej odległości od jakichkolwiek centrów geopolitycznych jest ważnym węzłem w rozgrywkach pomiędzy rasami.

Miasto Graam-gar to ta poły krasnoludzkie, na poły wielorasowe miasto. Głównym sprawcą tego jest gigantyczna odkrywkowa kopalnia zarządzana od dziesiątek lat przez klan Czerwonych Krasnoludów z miasta Graam-Gar. Kopalnia mieści się na wschód od miasta. W zboczach góry wyryto olbrzymie kratery niemal doprowadzając do zapadnięcia się jej w sobie (było tu kilka spektakularnych wypadków które spowodowały śmierć setek skazańców drążących tunele). Niektóre otwory, wspierane magią alchemików oraz półbogów, mają kilka pięter wysokości. Zmiękczony grunt i skały wynoszony jest przez grupy robotników, skazańców oraz martwaki do pobliskiej rzeki (specjalnie pogłębionej w tym celu). urobek jest tam przepłukiwany, aby znaleźć odrobiny mithrilu. W najgorsze (najgłębsze obszary kopalni) wysyłani są skazańcy z karą śmierci oraz martwaki. Na usługach kopalni jest kilkunastu czarnoksiężników zapewniających stały dochód martwiaków z ciał zabitych górników.

Obrazek
Drobina nieobrobionego mithrylu

Dzięki kopalni Graam-gar stało się dosyć dużym, ogólnie dostępnym innym niż krasnoludom , miastem. Jego korytarze nie są jednak zbyt głęboko wbudowane w góry. Ze względu że duża część mieszkańców nie jest krasnoludami zabudowane zostały duże obszary okolicznych wzgórz. Samo miasto nie jest nawet otoczone zbyt wysokimi murami. Głównie z powodu problemów jaki by to nastręczyło w górach i przy silnym nurcie potocznie nazywanej Czerwonej Rzeki (kiedyś był to Mały Strumień, jednak rzeka została znaczeni poszerzona) . A dlaczego czerwonej ?
Powód jest prozaiczny- wypłukiwanie urobku tak brudzi rzekę, że w nurcie tuż poniżej kopalni jest tak zanieczyszczona, iż osiągnęła brunatno brązowy, czerwony kolor. Stąd też jej nazwa. Z powodu zanieczyszczeń praktycznie nie żyją w niej praktycznie żadne zwierzęta czy ryby. Efekt jest też dodatkowy wzdłuż jej nurtu.

Aż do Gorm-gor nie ma praktycznie lasów wzdłuż jej nurtu. Wzdłuż rzeki (po obu jej stronach) ciągną się drogi na których zaprzęgi wołów opasów lub antarów przeciągają barki transportowe do Graam-gar. Spotykane są także martwicze zaprzęgi.

Utrudnia to budowanie czegokolwiek w Graam-gar i okolicach (tak i w kopalni). Drewno ściągane jest aż d Dalmi-kir, w efekcie wioska stała się wielkim tartakiem. Właściwie większość dorosłych mieszkańców Dalmi-kir to ślusarze, cieśle oraz drwale.

Gorm- gar jest dużym portowym miastem, głęboka zatoka umożliwia dokowanie praktycznie każdemu dużemu okrętowi, barkom, galerom. Mieszanka rasowa jest ogromna, od krasnoludów, poprzez ludzi, orki, elfy, malauki i z rzadka centaury. W samym mieście znajduje się silny garnizon, nietypowo, złożony z przewagą krasnoludów, a nie orków.

Dalnab-gur to drugie krasnoludzkie miasto, podobnie jak Graam-gar zarządzane przez Czerwone Krasnoludy. Tutaj znajduje się kilka dużych kuźni dostarczających nawet na Orkusa wielkiego swoje wyroby (w tym uprzęże dla antarów oraz gryfów). Stąd także płynie część wyprodukowanego w Graam-gur mithrilu (jest tutaj przetapiany). Transport odbywa się z pomocą szkolonych w Urth gryfów. Mówi się także, że na usługach Dalnab-gur i w celu długich lotów transportowych jest dostępny oddział martwiczych gryfów z czarnoksięskimi poskramiaczami.

Nie możemy zapomnieć i o Urth-gar, jest to niezwykłe miasto zbudowane na potrzeby właściwie jednego elementu. Ze względu na to iż w jego murach znajduje się jedna z największych szkół poskramiaczy gryfów. Te niezwykłe istoty upodobały sobie zbocza wokół Urth jako lęgowisko i obszar życia. Właściwie to dzięki temu powstało Urth. Najbliższe górskie szczyty są niemal pokryte gniazdami gryfów. Uważa się że na szczycie góry Tegor znajduje się główne siedlisko gryfów pośród gór całego ciągu Orcusa. Widok latających w pobliży gryfów nie jest niczym niezwykłym, same gryf mają obszar polować rozłożony na cały ciąg Orcusa Małego, i okoliczne archipelagi. Przez to należy niezwykle dokładnie chronić wszelkie duże skupiska zwierząt hodowlanych.

Obrazek
Poskramiacz gryfów i jego wierzchowiec.

Ze względu na gryfy należy także uważać na ogromne ilości gryfiego łajna zaściełające ulice Urth oraz pobliskie wzgórza. Pod otwartym niebem nieostrożni przechodnie mogą zostać także trafieni takim nietypowym pociskiem.

Do Urth można się dostac bezpośrednio drogą lotniczą jak i pieszo &#8211; najszybciej z Lumgel-gar. Jest to miasto położone na styku dwóch rzek, nazwanych Łzy Arianny. Samo Lumgel-gar jest miastem głownie zamieszkałym przez gnomy i Czerwone Krasnoludy. Niewielki procent społeczeństwa to inne rasy oraz przyjezdni. Niezwykłe w mieście jest to iż ma co najmniej 200 mostów (od małych gdzie z ledwością miną się dwie osoby) do kilki szerokich traktów gdzie mogą się minąć 2 zaprzęgi antarów. Główny plac miasta leży na styku Łez Arianny. Otoczony ze wszystkich stron został przez domy wielu gildii (w tym fili Poskramiaczy Gryfów, czy też Ostrogarskiego Stowarzyszenia Kupców). Co miesiąc odbywaja się tu duże targi gdzie można zdobyć tak wytresowanego gryfa jak i produkty krasnoludów z Dalnab-gur. Kilkakrotnie można było nabyć na zamkniętych aukcjach (czytaj: dla bogatych) nawet wyszkolone martwicze gryfy! Ze względu na obecność w mieście dużej ilości kanałów pomiędzy rzekami bardzo duża część ruchy odbywa się z użyciem łodzi.

Obrazek
Jeden z kanałów Lumgel-gar.

Na zachodnim wybrzeżu jednym z większych miast jest Bukni-kir, to miejsce skąd najbliżej do głównej wyspy Orkusa Małego. Port przeładunkowy i jednocześnie baza do wypadów w głąb wyspy.
Niedaleko Augerne-kir (zachodnie wybrzeże, wyspa Augerne) znajduje się nietypowa rzecz. Niedaleko wioski woda wypłukała część wybrzeża i odkryła ogromną rzeźbę dłoni. Co ciekawe identyczna niemal rzeźba znajduje się niedaleko Tegor-kir (w lini wysp Pasa Tegora). Kilka wypraw starało się dowiedzieć co to za konstrukcja, rzeźba lub skąd pochodzi, ale żadna z grup nie odkryła przeznaczenia tych'Dłoni'

Obrazek
Dłoń znaleziona niedaleko Tegor-kir

Obrazek
Dłoń znaleziona na wyspie Augerne

Na dużych obszarach wyspy znajdują się dobrze chronione (głownie za pomocą magicznych odstrasza czy- eksportowego produktu gildii poskramiaczy) przed gryfami obszary hodowli bawołów opasów. Co ciekawe dużą częścią tych stad opiekują się centaury.

Mapka wyspy
Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 stycznia 2011, 11:46 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 07 stycznia 2011, 18:36

Mapa Orcusa Małego to świetne dzieło, wreszcie konkret w zapełnianiu białych plam na mapach. Trzeba jeszcze wypełnić wnętrze, opisać dokładnie wyspę (jak to zrobiono dla O. Wielkiego) i mamy kolejną pełnoprawną wyspę.
Ciekaw jestem co będzie dalej. Powinieneś wasut skończyć dzieło opisem. Mężczyznę poznaje się po tym, jak powiedział L. Miller :D poznaje się po tym jak kończy a nie jak zaczyna. Zacząłeś świetnie, wal dalej.
Opis (tak jak Tabadanu) można poddać potem pod głosowanie. Jeśli zostanie zaakceptowany - wchodzi do działu "Opis świata" jako "oryginalny". I zamykamy temat, następny proszę. Trzeba narzucić pewne tempo by projekt nie zaczął gnić jak ładne na początku pomidory w koszyku.
Ostatnio zmieniony 07 stycznia 2011, 18:37 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 08 stycznia 2011, 09:52

Panowie, panie - liczyłem na jakiś komentarz tego co narzeźbiłem. Równie dobrze mogłem napisać że wyspą rządzą sharany na spółkę z opasami ;]

Poza tym widzę masę powtórzeń w zdaniach - tekst wymaga niestety obróbki.
Piszcie coś :) to nie boli :)

avnar
Reactions:
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 08 stycznia 2011, 10:38

Najprawdopodobniej nie możemy po Sylwestrze wytrzeźwieć:)

Pierwsze co mi się narzuca to nazwa miasta - Graam-gar. Sugeruje jakiś związek z kultem Graama, ale jakoś się go nie odnalazłem. Za to pełno jest wzmianek co do martwiaków, które na różne sposoby są tam używane. Troszkę to moim zdaniem nie zgadza się z tym kultem. Wobec czego proponowałbym zmianę nazwy na inną.
Miasto Graam-gar to wielorasowe miasto, zamieszkane w większości przez krasnoludy. Głównym tego powodem jest gigantyczna odkrywkowa kopalnia zarządzana od dziesiątek lat przez klan Czerwonych Krasnoludów. Mieści się ona na wschód od miasta. W zboczach góry wyryto olbrzymie kratery niemal doprowadzając do zapadnięcia się jej w sobie. Co jakiś czas wypadki doprowadzają do śmierci górników. Jest właściwie tylko kwestią czasu, kiedy to wszystko runie. Żądza zysku jest jednak silniejsza, co powoduje że coraz częściej sięga się po magię, aby wzmocnić, korytarze i szyby.
Darowałbym sobie tych półbogów. Za wysokie progi dla miasta, prędzej dostali by wsparcie od kultu GotamGora. Zostawiłbym tylko "wspierane magią" i niech każdy sobie dopowie.

Zmiękczony grunt i skały wynoszony jest przez grupy robotników, skazańców oraz martwaki do pobliskiej rzeki, która została specjalnie do tego celu pogłębiona. Urobek jest tam przepłukiwany, aby znaleźć odrobiny mithrilu. W najgorsze (najgłębsze obszary kopalni) wysyłani są skazańcy z karą śmierci oraz martwaki. Na usługach kopalni jest kilkunastu czarnoksiężników zapewniających stałe dostawy według zapotrzebowań.
Na razie tyle, resztę dopiszę później.
Ostatnio zmieniony 08 stycznia 2011, 10:38 przez avnar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 08 stycznia 2011, 10:39

Mam na łikend rodzinkę na chacie, tak że nie specjalnie mam czas.
Uwagi Mastuga cenne dla mnie - ja bym się jeszcze zastanowił czy nie umieścić jednego z głównych miast (np Orwin-gar) na dole w południowo-zachodnim fiordzie, jako naturalnym porcie. Będzie to moim zdaniem idealne miejsce na punkt łączności z Get-war-garem.
Co do opisu który zrobiłes Ghasta to bardzo mi się podoba, mam jedynie wątpliwości co do skali, czy na tej wyspie przypadkiem nie zmieściło sie więcej niż powinno, tak że ponawiam prośbę o przytoczenie w miare potwierdzonych wymiarów orcusa wielkiego, do niego doskalujemy to co robimy i będziemy mieli w głowie pojęcie o wielkościach.

Mruf. Ja nie skończę "dzieła" opisem z prostej przyczyny, nie jestem pisarski, pomysły mam ale warsztat w tej materii miałki, oferuję to co umiem i ideą owego przedsięwzięcia jest własnie praca zbiorowa, ale to dyskusja do tematu głównego o światotworzeniu tutaj trzymajmy się konkretu o wyspie. Terminowość pracy również nie jest tutaj priorytetem tyle co jakość.

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 08 stycznia 2011, 10:45

Uwagi jak najbardziej do uwzględnienia. Postaram się jak najszybciej poprawić opis.
Rzeczywiście -można by więcej napisać o ew. wierzeniach/wyznawanym bóstwie. Zamiast półbogów daliby radę druidzi z Kręgu Ziemi - efekt dłubania w skale o wiele szybszy :)

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:

Post autor: mastug » 08 stycznia 2011, 11:53

orkus wielki wymiary - cytat:

"Orkus Wielki nie bez przyczyn nazywany jest największą wyspą Archipelagu Centralnego. W najdłuższym miejscu od zachodu po wschód ma ona prawie 1.000 km, a w najszerszym miejscu około 600."

ODPOWIEDZ