Rogue Trader - postacie (BG)

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 11 listopada 2015, 21:45

@Keth - wal jak w dym
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Awatar użytkownika
Kargan
Reactions:
Has thanked: 8 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Kargan » 11 listopada 2015, 21:58

OK to postać Denverowi "robimy". Ktoś jeszcze ? :)
]|[ Innocence Proves Nothing ]|[

Medea Trix: WS 28, BS 44, S 32, T 29, AG 41, INT 29, PER 40, WP 32, FEL 33 (12 wounds, 2 fate points)
Erias Kantar (Black Templar Marine): WS 53, BS 37, S 40, T 42, AG 51, INT 45, PER 45, WP 46, FEL 40 (23 wounds,4 fate points)

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 12 listopada 2015, 18:14

Tak się zastanawiałem jak podzielić załogę na oryginalną z czasów Titusa oraz nową zaciągniętą już po katastrofalnym incydencie z orkami i mam następującą propozycję - Morgan jako RT jest oczywiście nowy, właśnie nas odziedziczył. Nawigator (Maciej) będzie stary, astropata (Octavian) nowy, Morgan musi go wpierw wycyganić z rezydentury Astra Telepathica, bo tylko on jako posiadacz Gwarancji może oficjalnie zaciągnąć astropatę na swój pokład. Void-master (Koszal) stary, Militant (Denver, postać Drago Vex) stary, explorator (VojtasB ?) nowy, misjonarz (MrCzui ?) nowy. Przyjmujemy, że w przypadku wszystkich nowych ich poprzednicy odeszli w blasku chwały w niebiosa.

Karganie, ekipo - możemy przystać na taki podział stażu?

Dodatkowo moja sugestia odnośnie przygotowań do sesji - już teraz będzie trzeba dużo rzeczy przygotować, na przykład karty postaci z życiorysem, sposób wprowadzenia nowych do załogi. Myślę, że aktywność poszczególnych kandydatów będzie tutaj bardzo ważna - dla przykładu, jeśli trzeba będzie kogoś już teraz trzy razy poprosić o jakieś informacje albo deklarację (choćby potwierdzenie wyboru profesji, wymyślenie imienia dla postaci czy propozycję zrobienia komuś postaci), to proponuję od razu przyjąć, że to jednak nie jest idealny kandydat do tak złożonej i wielowątkowej zabawy. Mam nadzieję, że się ze mną zgodzicie.
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2015, 20:21 przez Keth, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 12 listopada 2015, 18:24

Pełna zgodabjak gramy to gramy. Jedank myślę że i tak życie zweryfikuje ujemnie stan graczy. Bo dziecko, bo praca, bo pies zjadl postać, bo kapitsn zastrzelił z powodu mutacji...
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

maciej
Reactions:

Post autor: maciej » 12 listopada 2015, 18:25

Ja na bieżąco jestem z Karganem jeśli chodzi o postać. Zrobię na karcie postaci i mu podesle całość razem z historią. A Koszal to chyba ma void mastera A nie nawigatora
"Mieli do wyboru wojn? lub ha?b?, wybrali ha?b?, a wojn? b?d? mieli tak?e"

Awatar użytkownika
Kargan
Reactions:

Post autor: Kargan » 12 listopada 2015, 20:25

A propos "wspólnych" historii - wrzuciłem przetłumaczony kawałek o tworzeniu postaci. Zalecam przeczytanie "Intersection" ;) Na razie mamy jedną (w tłumaczeniu opisałem faktyczny stan dla Ketha i Macieja). Po uzyskaniu od Was wyboru postaci albo info o tym, że my mamy Wam wybrać "Ścieżkę Pochodzenia" podatm wszystkie Intersections i będzie można budować "wpólne historie"... :)

http://www.krysztalyczasu.pl/forum/view ... post_68895

p.s. Ścieżka Suriela nie przecina się z nikim "za karę", że użył innej karty :D

Medea Trix: WS 28, BS 44, S 32, T 29, AG 41, INT 29, PER 40, WP 32, FEL 33 (12 wounds, 2 fate points)
Erias Kantar (Black Templar Marine): WS 53, BS 37, S 40, T 42, AG 51, INT 45, PER 45, WP 46, FEL 40 (23 wounds,4 fate points)

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 12 listopada 2015, 20:40

Wuadomo Kapitan chadza własnymi drogami i nie będzie że mieliśmy uderzac do tej samej dziewczyny czy coś :P
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 12 listopada 2015, 21:18

Poza tym pamiętajmy, że kapitan jest nam całkowicie obcą osobą, która przybyła z zupełnie innego miejsca (najlepiej sektora Scarus, Inaxiad albo Mandragora). Dzięki temu nie ma praktycznie żadnej możliwości, by te ścieżki się przecinały ;)

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 14 listopada 2015, 20:08

Mała sugestia co do postaci Macieja (Nawigatora). Troszkę brakuje mi czasu, aby od ręki wrzucić w topik wszystkie podstawowe informacje na temat Nawigatorów, ale w wątku Navis Primer najpewniej w niedzielę wieczorem pojawią się szczegółowe opisy ośmiu Domów Navis Nobilite skoncentrowanych na eksploracji Ekspansji Koronusa (m.in. Visschier, Ortellius, Cassini, Brabazan, Typhon, Dakkar, Mercator). Rody te pochodzą z oficjalnego dodatku, mają rozpisane unikatowe rytuały oraz sieci powiązań i konfliktów. Mam wielką nadzieję, że Kargan zgodzi się na wykorzystanie któregoś z nich jako macierzystego Domu Macieja, bo przyda to niewątpliwie klimatu postaci gracza!

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 14 listopada 2015, 22:47

Popieram przedmówce. Doda to klimatu postaci i nieco dopiesci snaczkami/szczegolami swiat.

maciej
Reactions:

Post autor: maciej » 15 listopada 2015, 00:25

Wybrane house Visscher
"Mieli do wyboru wojn? lub ha?b?, wybrali ha?b?, a wojn? b?d? mieli tak?e"

el009
Reactions:

Post autor: el009 » 15 listopada 2015, 11:17

Witam panów

Dzisiaj przeczytałem zaproszenie Ketha na naszym starym forum. Jeśli nie macie nic przeciwko chętnie rozsiadłbym się w fotelu void mastera tudzież exploratora.

Startuję z opóźnieniem ale jako stary czterdziestkowiec szybko rozpiszę sobie postać jak tylko będę wiedział czy i kim gram ;)

Awatar użytkownika
Kargan
Reactions:

Post autor: Kargan » 15 listopada 2015, 11:50

Hejka El :D

Jak do tej pory mam potwierdzone (co widać po zaangażowaniu w tworzenie postaci):

Rogue Tradera - Suriel
Seneszala - Keth
Navigatora - Maciej

Void-Master - Koszal - potrzebuję informacji czy wchodzisz na 100% i czy potrzebujesz pomocy przy tworzeniu postaci ?
Arch-Militiant - Denver - Ty pisałeś, że przy postaci mamy Ci pomóc, rozumiem, że info o chęci gry potwierdzasz ?

El taka prośba - poczytaj o Explorerze :) chociaż taki stary wyga jak Ty o wyznawcach Omnissjah'a wie wszystko :D

el009
Reactions:

Post autor: el009 » 15 listopada 2015, 12:57

Po szybkim przewertowaniu podręcznika i lexicanum:

Magos Eksplorator Diomedes

Jadąc z góry na dół:
Forge World
Stubjack
Duty Bound (to the Throne)
Dark Voyage (Forbidden Lore: the Warp)
Renown (Peer: Void Born)
Explorator

Detale uzupełnię możliwie szybko - wrzucam ścieżkę żeby MG i pozostali mogli namierzyć ewentualne intersections ;)

Kargan: porzucasz mi na statystyki?

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 15 listopada 2015, 13:01

Drago Vex (Denver)

Szef ochrony Królowej Cierni

WS 40, BS 36, S 32, T 43, AG 35, INT 28, PER 41, WP 39, FEL 28.

Umiejętności startowe

Wiedza powszechna (Wojna) (Int), Unik (Ag), Zastraszanie (S), Wiedza akademicka (Tactica Imperialis) (Int), Sekretna mowa (Wojsko) (Int), Znajomość języka (Niski gotyk) (Int).

Startowe talenty

Podstawowa broń długa (uniwersalna), podstawowa broń pistoletowa (uniwersalna), podstawowa broń biała (uniwersalna), broń miotana (uniwersalna), dodatkowa rana w profilu.

Startowy ekwipunek

Para pistoletów boltowych, dobrej jakości miecz monokrystaliczny. Komunikator, kombinezon próżniowy, lekki karapaks, pudełko na boltowe łuski, apteczka, kajdanki. Trzy dawki Stimma.

Modyfikacja postaci. Najpierw wykorzystam 500 PD na dodatkowe zakupy współczynników czy umiejętności. 100 PD za premię +5 do BS, 100 PD za premię +5 do Ag. Następnie 100 PD na Czujność, 100 PD za Sekretna mowę (dynastia Blackthornów) oraz 100 PD za Zakazaną Wiedzę (Piraci).

Teraz drzewko pochodzenia - startuję od dołu, od roli postaci. Jedno okienko w górę - Endurance (+1 rana w profilu). Następnie Press-ganged, co dowodzi niewolniczego epizodu w przeszłości Vexa (wybierając w ramach tego okienka Wiedzę powszechną (Imperialna Gwardia) sugerujemy, że Vex służył kiedyś w tej militarnej instytucji, na dodatek niejako wbrew swojej woli). Jako dodatkową umiejętność wybrałem Uwalnianie się z pułapek (Contortionist).

Lecę dalej w górę mając do wyboru okienka Tainted, Criminal i Renegade. Wybrałem Criminal i opcję Hunted by a Crime Baron (+3 Per, Wrogowie (świat przestępczy)). Docieram do przedostatniego okienka: Birthright. Stubjack wydaje się pasować najlepiej do całokształtu postaci, biorę. Dostaję talent Szybkie dobycie broni, Zastraszanie podnosi się o poziom wyżej. Biorę jeszcze premię +5 do BS i decyduję się na karę w postaci 3 punktów Szaleństwa.

Zostało mi miejsce narodzin: hive world. Z racji pochodzenia uzyskuję zmiany w profilu (-5 T, +5 Fell), Znajomość języka (dialekt Kopca), Korzystanie z techniki (Int), +1 do Inicjatywy.

Muszę teraz poskładać to wszystko w całość.

Oto nowy profil Vexa

WS 40, BS 46, S 32, T 38, AG 40, INT 28, PER 44, WP 39, FEL 33.

Liczba ran: 14. Punkty Szaleństwa: 3. Punkty Przeznaczenia: 3.

Umiejętności

Czujność (Per), Wiedza powszechna (Wojna) (Int), Wiedza powszechna (Gwardia Imperialna) (Int), Unik (Ag), Zastraszanie +10 (S), Korzystanie z techniki (Int), Wiedza akademicka (Tactica Imperialis) (Int), Sekretna mowa (Wojsko) (Int), Sekretna mowa (dynastia Blackthornów) (Int), Wiedza zakazana (Piraci), Uwalnianie się z pułapek (Ag), Znajomość języka (Niski gotyk) (Int), Znajomość języka (dialekt Tranchu) (Int).

Talenty

Podstawowa broń długa (uniwersalna), podstawowa broń pistoletowa (uniwersalna), podstawowa broń biała (uniwersalna), broń miotana (uniwersalna), dodatkowa rana w profilu, szybkie dobycie broni.

Atuty

Wrogowie (świat przestępczy), +1 do testów Inicjatywy, łatwość poruszania się w tłumie, lęk przed otwartymi przestrzeniami (-10 do testów Survivalu).

Historia Vexa

Drago Vex pochodzi z Tranchu. Niewiele mówi o przeszłości, ale strzępki wyznań Vexa pozwalają domniemać, że będąc rodowitym mieszkańcem Tranchu został przemocą wcielony do oddziałów pomocniczych Imperialnej Gwardii biorących udział w tłumieniu wojny domowej na tej planecie. Najpewniej dokonał dezercji, uciekając z Tranchu z pomocą renegatów, którzy go następnie zdradzili i sprzedali w niewolę kartelu przestępczego. Uwolniony przez Titusa Blackthorna w trakcie operacji wymierzonej w piratów, zaprzysiągł swą lojalność tej właśnie dynastii.

Denverze, pasuje Ci taka koncepcja postaci?

ODPOWIEDZ