czegoj:
Panowie Venar ma rację w tym miejscu lecimy z nauka i techniką. Temat o przygodach dyskietkowych jest już założony.
Ale tu nie chodzi o same "przygody dyskietkowe" tylko o wnioski odnosnie opisu świata oraz nauki i techniki, które garfields bezpodstawnie wyciąga z przygód dyskietkowych.
Trudno to rozdzielić teraz.
garfields:
Czy ja wiem czy nieuzasadnione? Przygody były proste (i prowadziłem bodaj 2 z tego kompletu, bawiłem się dobrze), ale patrząc z obecnej perspektywy nie mówiły nic o świecie w jakim przychodzi grać.
A wszystko to by za chwile napisać, ze jednak cos tam mówiły o świecie
Idąc tym tokiem rozumowania: jeśli wiedział, że rozdaje żółtodziobom. to mógł także podrzucić więcej info o świecie i jego rozwoju, ponieważ zółtodzioby nie miały kontaktu z RPG, więc opis świata bardzo by się im przydał, aby pobudzić wyobraźnie.
A co opublikowałby w podręczniku jak by wszystko rozdał na dyskietkach?
O wiele bardziej niż przygoda 'Demoniczna horda' (eh, szkoda - nigdy jej nie poprowadziłem ).
Szkoda. Może powinieneś.
Wspominanie tylko tego, że była historia antyczna i starożytna i nie wiadomo co się wtedy działo oraz jak wpłynęło na świat. I gigantyczny opis broni, pancerzy, czarów i bestiariusz. Może prowadzić spokojnie do wniosku, że autor wtedy świata (jego historii, rozwoju) NIE POSIADAŁ (i może nadal nie posiadać).
Może. Moze tez prowadzić do wniosku, ze autor nie chciał pracować za darmo, wolał wydac podręcznik na którym zarobi. Niesamowite jak ktoś mógłby wpaśc na taki pomysł, nieprawdaż ?
Najlepiej opisanym wyznaniem jest wiara w Reptiliona Wielkiego (konik AS-a) i to w przygodzie. Dlaczego opisu rytuału z przygody nie ma w tekście o tym bogu?
Bo najlepiej poznaje się swiat w przygodach i opowiadaniach, a nie samych opisach.
Jest to dziwne. Po kilku latach grania gdy widziałem system nastawiony tylko na mechanikę bez opisu świata trafiał w kąt.
Przykre, ze MAGicy zabili system. Tylko dlaczego z tego powdu bluzgać na AS-a ?
Co z tego ze w systemie jest 1001 potworów do zamordowania jeśli nie wiem skąd tych 1001 potworów wzięło się w przedstawionym świecie?
Opisy potworów akurat sa jednymi z najbardziej rozbudowanych z pośród wszelkich systemów RPG.
Dlaczego zamiast 150 stron opisów czarów nie otrzymaliśmy chociaż 15 stron dobrego opisu świata?
Opis czarów występująch w danym świecie nic nie mówi o świecie ? hm... ciekawostka
Przy KC zostałem ponieważ był to system pierwszy, który do mnie trafił, ale brak świata i jego przeszłości powodował, że połowa (jak nie większa część graczy) budowała własne światy z mechaniką KC. I tam krasnoludy budowały czasem proste maszyny, a gnomy były szalonymi wynalazcami.
Bo tak napisali w Warhammerze ?