Archipelag Wschodni - pierwsze wrażenie

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 21 stycznia 2011, 21:51

mordimer00 napisał/a:
Gdzie jest obiecany Świat Almochadów "pierwszy dodatek do KC".
Zajrzyj do działu Download.
Wydał pan system i co dalej.....olew fanów???
W tym momencie wykazałeś się niesamowitą ignorancją... Może najpierw się upewnij zanim coś palniesz...
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 21 stycznia 2011, 22:03

Byłbyś na Awangardzie w zeszłym roku, miałbyś szansę dołączyć do spotkania fanów z autorem (nawet byś trafił wraz z Arturem Szyndlerem na wspólną fotografię). Nie zapominaj też, że na przeszkodzie swobodnej publikacji systemu w wersji książkowej stoją zapewne kłopoty natury finansowej - sprawy w kwestii podręcznika w twardej lakierowanej okładce i w pełnym kolorze na pewno ruszyłyby z kopyta, gdybyś zechciał takie wydanie sponsorować... Radzę też unikać zastosowanych w innym topiku określeń pokroju "debilizm" - wbrew pozorom admini zwykli na tym portalu zdecydowanie represjonować użytkowników zbyt często sięgających po tego rodzaju określenia - zwróć uwagę na fakt, że swoją wypowiedzią sugerujesz debilizm graczy, którzy starają się trzymać sugestii autora (bardzo tego tutaj nie lubimy).

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 22 stycznia 2011, 01:48

słuchajcie mnie troszeczkę, może jesteście zauroczeni rozmową z AS po każdym zgrupowaniu, czy konwencie RPG na który się wybieracie i na którym byliście, ja natomiast jestem zniesmaczony tym, że gdy KC były publikowane w MiM to wszystko grało, było nastawione na zysk, na rozmach na reklamę, rozumiem to bo każdy autor pomimo wydania swojej publikacji liczy na pewien poziom sprzedaży ok.
KC zaczęły powstawać w 1993 r i od razu były związane z MiM, rozumiem reklama, szerszy dostęp do tej gry ale pomimo pojawienia się w MiM KC nie przebiło się przez rynek polski, KC nie jest w stanie konkurować z Warhammerem, czy Dzikimi Polami, czy innymi systemami. Dlaczego. Bo tak jak i ja wielu moich graczy ma wrażenie, że pomimo kupowania MiM, potem po zamówieniu podręcznika(czekaliśmy 2 lata), to wszystko zostało porzucone, pomimo naszych starań wspieraniu tej danej gry, naszych kochanych i jedynych KC autorzy nie przejawili chęci do kontynuowania tego projektu. I w pewnym momencie zaczęliśmy sami kombinować, sami tworzyć świat, sami rozwijać ten system-bo pomimo zakupów MiM i wspierania tego projektu (u mnie jako MG przewinęło się około 50 osób, mam kontakt do tej pory z kilkoma MG którzy nadal grają w KC i prowadzą swoje sesje, ci ludzie czują niedosyt, czują się wręcz oszukani, zniesmaczeni tym, że pomimo ich starań KC przestało praktycznie się rozwijać, ten system został wydany w MiM i nic więcej, i koniec) nie otrzymywaliśmy nic MiM przestała publikować artykuły związane z KC, nigdy nie wyszedł żaden dodatek. A szkoda, ale daliśmy sobie radę i gramy w naszą wersję KC do tej pory. I proszę Was abyście nie zarzucali mi jakiegoś braku szacunku do autora i jego twórczości. Wypowiadam się jako osoba ściśle związana z RPG, a szczególnie z KC bo to pierwszy polski system, który niestety został, (pomimo swojej popularności w tamtych czasach) został zapomniany.
Takie są nasze odczucia. Czujemy niedosyt.

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 22 stycznia 2011, 11:43

Mordimer00, tu nikt nad ASem się nie płaszczy i każdy z nas ma podobne przemyślenia i uczucia. To co piszesz było wałkowane ze 2 lata, nie chce mi się szukać aby przytoczyć Ci tematy czy komentarze. Jest tego po prostu za dużo. System został zapomniany ale nikt nie zrobił więcej dla niego niż administracja i użytkownicy tego portalu. To dzięki nim po raz pierwszy od lat doszło do kontaktu z autorem, to dzięki nim rozpoczęto z nim współpracę, to dzięki nim masz pierwsze od lat materiały autorskie itd.

Oprócz tego masz masę przygód, konkursy, próby zorganizowania spotkania, KCetowca, gry karciane, autorskie wersje systemu, opowiadania, nowe opracowania itd.

I ty czujesz niedosyt?? Pewnie że chcielibyśmy mieć porządny podręcznik, z ilustracjami JM oraz kilka lub kilkanaście dodatków. Niestety z powodu konfliktu między MiM i AS tego nie mamy, ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Krok po kroku system się rozwija, daj nam kolejny rok albo dwa i na pewno powstanie wiele nowych ciekawych materiałów. Cieszmy się z tego co mamy.

Never
Reactions:

Post autor: Never » 22 stycznia 2011, 13:00

Powód niepodania parametrów jest bardzo prosty:

Do Ketha:
Gdybyśmy je podali na tej stronie, to kto by potem kupił podręcznik z reedycji ( będzie zawierał rasy z Arch Wachodniego)? Z ekonomicznego punktu widzenia to byłoby samobójstwo, a chcemy, aby system się opierał na podręcznikach wydawanych przez nas. Dobrze wiemy, że gdybyśmy je tutaj zamieścili to potem każdy by pobrał z zewsząd i już:).
Sugerowałbym czekanie na wydanie nowego podręcznika, co być może już niedługo się stanie.
Ale:
Będziemy prawdopodobnie tworzyli na nowo grupy testowe i być może dzięki koordynacji ( z Venarem oraz adminami) wciągniemy parę zaufanych osób z tej strony, i być może w ten sposób niektórzy będą mieli dostęp do tych parametrów.

---
Cóż Mordimerze, trochę mnie Twoja wypowiedź zraniła (bez obaw poradzę sobie xD), no ale cóż. Masz prawo być rozczarowany, ja też się tak czułem. Na szczęście wziąłem się w garść, KC zostaną wydane, tego już jestem pewien na 95%.

A to do wszystkich. KC nie zostały zapomniane. Nadal są w Waszych sercach. Było dużo systemów RPG w które graliście, ale jednak o KC nadal pamiętacie.

RPG są teraz w odwrocie, nie ma się co dziwić. My chcemy to zmienić. I już nasza w tym głowa (autora oraz ludzi którzy nam pomagają oraz moja) aby ten system odniósł sukces i był w stanie konkurować, a nawet wygrać z innymi systemami RPG.

Bądźcie cierpliwi, bo być może niedługo padniecie z wrażenia mówiąc lekko.

Pozdrawiam Artur Jr
Ps: Jeżeli znacie osoby rozczarowane rozwojem KC i tym, że od 16 lat się nic nie dzieje to je przyślijcie na tą stronę.
Informacje, które tutaj podajemy razem z autorem są w zupełności prawdziwe. Myślę, że się nie zawiodą.
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2011, 13:04 przez Never, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 23 stycznia 2011, 07:20

mnie tu nie było 2 lata temu, ale teraz jestem i staram się zrozumieć pewne sprawy, to, że się czepiam i zadaje pytania to nic złego, a wręcz przeciwnie zmusza innych do myślenia, do odpowiedzi, do zastanowienia się.
Fajnie, że ktoś podejmuję dyskusję, szkoda, że traktujecie moje wypowiedzi jak ataki na Was, cóż może kiedyś się to zmieni:-))

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 23 stycznia 2011, 09:16

Nie traktuję Twoich wypowiedzi jako atak na siebie i wiem że nie było Cię z nami 2 lata temu. Po prostu, jeśli tak jak ja i pozostali dyskutowałeś na ten temat przez kilka miesięcy, wyrzucałeś żale i marudziłeś i nigdzie to nie prowadziło, to masz już tego trochę dosyć :). Marudzenie nic nie da, trzeba zakasać rękawy i samemu coś robić. A jeśli tak jak pisze Never, istnieją plany wydania KCetów, świetnie, pewnie nawet kupię, pewnie nie będę miał z kim zagrać, ale wreszcie zobaczę jak powinien ten podręcznik wyglądać 10 lat temu :)
W każdym razie posłuchaj wasuta, zrób porządnego bloga albo zmontuj wszystko w jedną paczkę i przedstaw. Ja jestem zainteresowany Twoimi zmianami, co prawda nie zagram bo wolę swoje :P ale postaram się przeczytać i skomentować.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 23 stycznia 2011, 10:39

Do Ketha:
Gdybyśmy je podali na tej stronie, to kto by potem kupił podręcznik z reedycji ( będzie zawierał rasy z Arch Wachodniego)? Z ekonomicznego punktu widzenia to byłoby samobójstwo, a chcemy, aby system się opierał na podręcznikach wydawanych przez nas. Dobrze wiemy, że gdybyśmy je tutaj zamieścili to potem każdy by pobrał z zewsząd i jużSmile.
Pięknie, zgoda, ale pod warunkiem, że:
Sugerowałbym czekanie na wydanie nowego podręcznika, co być może już niedługo się stanie.
...stanie się to bardzo szybko. Ja i tak go kupię, ale im później się to stanie tym mniejsza szansa na zagranie. Mocno wkręcam się w niemiecki, jeszcze trochę i zacznę czytać podręcznik do DSA (który mam dzięki uprzejmości Ketha). Wtedy wszystko inne będzie tylko balastem, który wyląduje w najlepszym wypadku jako element kolekcji na półce z innymi erpegami - d&d, warhammerami, midnightem...

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 23 stycznia 2011, 12:24

Never, dziękuję za informację, niemal całkowicie zaspokaja ona moją ciekawość. Brakujący element to przybliżona data publikacji podręcznika, przynajmniej planowana (wystarczy rok). Z drugiej strony, jak Autor ustosunkował się (o ile jest mu ta inicjatywa rzecz jasna znana) do akcji portalistów polegającej na mapowaniu Orkusa Małęgo i Wschodniego - zechcecie skorzystać z pracy forumowych kartografów czy też zamierzacie od zera stworzyć własne odmienne mapy tych wysp?

Never
Reactions:

Post autor: Never » 23 stycznia 2011, 13:03

hmmm ja osobiście nie widzę problemu, szanuje waszą twórczość, po drobnych poprawkach i konsultacjach z autorem takie mapy mogłyby się znaleźć. (aha i po zrzeczeniu praw -> potem mogą być problemy, wiecie)
(Mape orkusa wschodniego widziałem, jest fajna. A gdzie jest małego?

Powiem Ci tylko tyle xD, rozmawiałem wczoraj o tym przez 3-5 h z autorem... Przeraża mnie perspektywa pracowitych wakacji, bo takie będą.

Pozdrawiam Never
Ostatnio zmieniony 23 stycznia 2011, 13:04 przez Never, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 22 times
Been thanked: 15 times

Post autor: mastug » 23 stycznia 2011, 22:55

hmmm ja osobiście nie widzę problemu, szanuje waszą twórczość, po drobnych poprawkach i konsultacjach z autorem takie mapy mogłyby się znaleźć. (aha i po zrzeczeniu praw -> potem mogą być problemy, wiecie)
potrzebuję konsultacji jak kania dżdżu :) czekam na każdą opinię, uwagi i pomysły. Nie ukrywam niezmiernie zależy mi na uwagach A.S'ów. Tu jest wątek:
http://www.krysztalyczasu.pl/forum/view ... ead_id=277

Co do praw autorskich do mapy nie roszczę sobie żadnych praw (KC-ty dostałem za darmo więc to co tworzę dla KC też robię za darmo) - jeśli mam się ich formalnie zrzec to napisz na formum lub PW co zrobić.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2011, 22:27 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ