Dysputy RELIGIJNE
-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Co do bogów w WGW - nie zgodzę się. Sapek swój prywatny ateizm przeniósł do stworzonego przez się uniwersum. To bije z wielu miejsc - z wypowiedzi czcigodnego Chapelle (na jego miejscu mimik), ogólnie pojawiających się kpin z kultów i bogów. Tam po prostu ludzie sobie bopgów wymyślili w poszukiwaniu odpowiedzi na parę pytań i w żądzy dominacji poprzez władczą siłę hierarchii. Tak jest i w innych znanych nam światach...
:DC:V
Niestety Mrufon ma racje. Wiekszosc postaci nazwijmy je "religijnych" u sapka to karykturalnie przedstawieni durnie lub hipokryci. Reszta społeczenstwa to nietlerancyjne i ksenofobiczne półgłówki. I tylko jeden mutant-ateista jest tak naprawdę dobry, inteligentny, a do tego jest super-wojownikiem.Sapek swój prywatny ateizm przeniósł do stworzonego przez się uniwersum
-
avnar
- Reactions:
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 8 times
Odświeżam temat licząc na komentarze w sprawie opisu Gothmeda, które mam nadzieję się tutaj pokażą.
Wiadomość doklejona:
Znalazłem fajny fragment na erpg forum autorstwa cactusse:
Wiadomość doklejona:
Znalazłem fajny fragment na erpg forum autorstwa cactusse:
Jak Wam się podobają takie pomysły, bo wydaje mi się że można byłoby to rozwinąć i dopracować.Btw1. Uważam, że wskrzeszanie powinno być uzależnione od wyznania i profesji, np :
- Kapłani Morglichta nigdy nie wskrzeszają, bo ich Bóg niechętnie patrzy na bieganie pomiedzy światem żywych a zmarłych.
- Wyznawca Piana może zostać wskrzeszony tylko gdy umarł będąc pijanym
- Wyznawcy Kas-Handila muszą "wygrać" swoją dusze od Boga.
- Borgon Ciemny zgadza się tylko na wskrzeszenie osób pięknych (na coś się ta Prezencja przyda )
- Wskrzeszenie u Nata-Kranty wymaga złożenia w ofierze osoby bliskiej denatowi.
- Gothmed wskrzesza tylko tych co utonęli.
- Kapłani Bella często oszukują i wskrzeszają wyznawców innych Bogów (za odpowiednio wyższą opłatą).
- Arianna zezwala tylko na Reinkarnacje.
- Asteriusz wskrzesza tylko tych, którzy zasłużyli się w walce ze złem.
- Katan wskrzesza tylko tych, którzy pokonają jego Czempiona w świecie zmarłych.
itd.
Ostatnio zmieniony 06 lutego 2011, 21:31 przez avnar, łącznie zmieniany 1 raz.
Avnar, mnie się podobają. Przede wszystkim jestem zwolennikiem wielości pomysłów - i tych mi bliższych i tych dalszych. Z każdego pomysłu można wyciągnąć coś dla siebie i w prowadzeniu, choćby selektywnie. wybierać poszczególne rzeczy i wykorzystywać na swój sposób.
Dla mnie opisy religii - z tytułami kapłanów i wizją danego autora to za każdym razem cenna rzecz. Tak jest i wypadku wskrzeszań. Bardzo chętnie przeczytałbym pełniejszy obraz - jak do różnych zagadnień podchodzi określona religia.
Dla mnie opisy religii - z tytułami kapłanów i wizją danego autora to za każdym razem cenna rzecz. Tak jest i wypadku wskrzeszań. Bardzo chętnie przeczytałbym pełniejszy obraz - jak do różnych zagadnień podchodzi określona religia.
Ostatnio zmieniony 07 lutego 2011, 10:25 przez Przemo, łącznie zmieniany 1 raz.
No i super - fajna rzecz. Zapewne jak wszędzie, możliwe jest wskrzeszenie poza tymi "wytycznymi" i "za odpowiednią opłatą" czyli - "co łaska"
Ale samo w sobie, do początków dopracowywania bogów rozpoczętych od Gothmeda, w sam raz. Jestem za. Kim jest kaktuss? Na naszym forum to było czy gdzieś w sieci?
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy
-
avnar
- Reactions:
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 8 times
Cactusse jest użytkownikiem portalu erpg forum, tego samego z którego przyszli Shadowrunner, (EDIT) Mrufon i Bazyl. Wasuta też tam widziałem
Jest to jedno z niewielu miejsc na sieci gdzie swojego czasu dość dużo się rozprawiało o KCetach. Co do samego tematu to znalazłem go w linku który podał Minastir:
http://erpg.pl/forum/viewtopic.php?t=2366
Post Wysłany: 2006-08-13, 01:17 na stronie 4.
Tyczy on zmian w mechanice i jeszcze nie przeczytałem go całego ale przy okazji też trafiłem na taki fragment.
http://erpg.pl/forum/viewtopic.php?t=2366
Post Wysłany: 2006-08-13, 01:17 na stronie 4.
Tyczy on zmian w mechanice i jeszcze nie przeczytałem go całego ale przy okazji też trafiłem na taki fragment.
Ostatnio zmieniony 07 lutego 2011, 15:24 przez avnar, łącznie zmieniany 1 raz.
To będzie lepsze miejsce na takie pytania mordimer00a pro po bogów i ich błogosławieństwa co możesz mi powiedzieć na ich temat??? w jakiej sytuacji się objawią! co zrobią na tle, takich wydarzeń??
Odpowiadając.
Mogą się objawić poprzez awatara lub osobiście. Wszystko zależy od sytuacji, miejsca, okoliczności a co najważniejsze od MG.
A zrobić mogą wszystko, pytanie tylko czy będzie to uzasadnione na tyle by nie wywołać interwencji innego bóstwa i nie doprowadzić do zachwiania równowagi sił.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
-
Shadowrunner
- Reactions:
Pomysły fajne, chociaż niektóre wymagały by zmianJak Wam się podobają takie pomysły, bo wydaje mi się że można byłoby to rozwinąć i dopracować.
Np. Kartan wskrzeszałby tylko tych którzy byli za życia wierni bezgranicznie Imperium - jeśli ktoś dopuścił się choćby najmniejszego uszczerbku wobec autorytetu władzy zamiast wskrzeszenia mógłby się obudzić w XIII Legionie Ostrogarskim z okrzykiem: "braaainzz!!! braaaainzzz"
Mam też taką wątpliwość: jak traktować Graama jako patrona życia?
Czy chodzi o życie w ujęciu idealistycznym jako "życie ponad wszystko" i obojętnie od okoliczności czy też o życie jako naturalny proces mający swój początek - ALE TEŻ I NATURALNY KONIEC!!!
W tym pierwszym przypadku czy kapłani nie mieli by wręcz obowiązku wskrzeszać też innowierców? Wszak Graam patronuje samym wskrzeszeniom? Zawsze w ogóle zastanawiało mnie jak ta instytucja wskrzeszania ma wówczas wpływ na życie społeczne na Orchii? Dlaczego np. cała Orchia nie jest zdominowana przez wyznawców Graama - wszak oferuje on najlepszą polisę ubezpieczeniową dla osób ceniących sobie świat materialny i tych którym nie śpieszno na tamten świat: a więc głównie hedonistów i epikurejczykowców (czyli generalnie wyznawców Piana, Kasandila, Kasankala a nawet Arianny). Czy nie odmieniłoby to w sposób nieprzewidywalny wręcz relacji miedzyludzkich - wskrzeszenie nie gwarantuje co prawda nieśmiertelności - ale gwarantuje jakąś tam niezniszczalność. A wyznawcy Graama mają chyba premię do rzutu na Szok przy wskrzeszaniu czyż nie? To tak jakby wyznawcy Graama byli graczami w grze komputerowej i zdawali sobie sprawę że mają kasę i wiarę w sercu na lepsze jutro moga sobie od czasu do czasu zrobić "Load saved game"
A w drugim przypadku: czy np. Graam nie powinien faworyzować naonczas ludzi którzy zginęli tragicznie, nie wypełniając swojego przeznaczenia, ludzi także generalnie młodych - mających całe życie przed sobą - natomiast byłby mało chętny do wskrzeszenia 70letniego weterana, który swoje przeżył, miał udane życie a zmarł z powodu np. zapalenia płuc czy zakażenia rany na polowaniu (bo nigdzie blisko nie było medyka ani magusa z czarami leczniczymi).
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch." [sic!]
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch." [sic!]