Czy rzeczywiście Polak potrafi?

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 15 sierpnia 2014, 22:00

Nie korzystam za darmo, bo mam komplet MiM, oraz podręcznik KC wydany przez MAGA.

Oderwany od rzeczywistości to jest Wasz pomysł z powieścią. Zacytowałem jeden z bardziej cywilizowanych wpisów z Poltera. Coś nie zrozumiałeś człowieku, za nową edycję KC jako RPG mogę zapłacić i zamierzam to zrobić, nawet 100 złotych, a jak będzie tego warta to i więcej. Wsparłem już jakieś 6 innych RPG-ów na Wspieram.to i Polak.potrafi. Ale nie zamierza wpierać, powieści o poziomie 2 na 10. Nie dającej się czytać, nawet po piwie.

Co Ty wypisujesz za brednie człowieku, jakie za darmo? Chcę zapłacić, ale za podręcznik RPG, nie żałosną, nie dającą się czytać tzw. "powieść" jaką prezentujecie. Nie mam postawy roszczeniowej , wydajcie podręcznik RPG to zapłacę, a mechanikę sobie zmienię.

Generalnie w KC to gram mało. I od dawna nie tykam mechaniki KC, bo jak wielokrotnie pisałem, nie nadaje się ona do niczego. Cóż Wasze plany wydania tego wielotomowego dzieła, odsuwają tylko w czasie ew. reedycję.
Nie obrażam Twego ojca, nie używam słów niecenzuralnych, wyrażam się szczerze i krytycznie o poziomie powieści.

W porównaniu zaś do wielu wpisów, jakie czytam o próbce powieści, to moje krytyczne wypowiedzi są szczytem taktu i dyplomacji.
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2014, 09:40 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 15 sierpnia 2014, 22:00

@Never

Nie do mnie było, ale się wypowiem ;)

Ja płaciłem za KC - zarówno w MiM jak i późniejsze książkowe. I chętnie zapłacę raz jeszcze, ale za RPG, a nie opowiadania. I mnie to boli - że to są opowiadania, a nie RPG. FanFiction, a nie setting. I na prawdę, bez złośliwości, zupełnie inaczej by to wyglądało, gdyby reklama była taka jak napisał Araven:
przyjaciele wydaję pierwszą w życiu książkę - pewnie nie będzie startować po Nebulę ani Hugo ale jest o Kryształach Czasu - wszystko to czego nie było.
A tak, jest jak jest. Mleko się rozlało. Nadmierne oczekiwania trafiły na oczytanych ludzi i nie da się ukryć, że do Tolkiena to tu daleko.

Reaktywując świat może warto było zacząć małymi krokami, z mniejszą ekipą, na mniejszą skalę, z mniejszym celem - a jak się uda, to wtedy wystartować z 55000 ale za super, extra, odjechany, mega kozacki podręcznik do KC, biblię fanów, w sam raz na piedestał w kolekcji RPG wielu osób. A potem będąc na fali odcinać kupony opowiadaniami, scenariuszami, dodatkowymi krainami. Bo na razie nie wiem czy ta fala uniesie w górę łódkę tak napakowaną hurraoptymizmem.

I tak od siebie jeszcze, podziękuj ojcu za wszystkie godziny jakie spędziłem przy KC, to był na prawdę kawał dobrej roboty, świat jest niesamowity, mam nadzieję, że wszystko się dobrze skończy i KC wyjdą w wersji autorskiej - w tej kwestii na moje wsparcie możecie liczyć.

Połączony z 15.08.2014 22:07:44:
A co do:
Never napisał(a):

Jedyne, co z tego powinieneś wiedzieć, że projekt dotyczy się całości, a nie tylko 2 książek, bo jeżeli on wypali to już nie będzie zbierania na kolejne części.
Powinno to być wyraźnie napisane: zbieramy na 13 książek, teraz wspieracie dwie, jak osiągniemy cel, to pozostałe 11 zostanie wydanych za kwotę z tej zbiórki, kupicie je u nas lub w księgarni. Może warto taką aktualizację na PP dać, aby to było jasne? Tak jak kiedyś napisałem, jeśli 55 000 dotyczy wszystkich 13stu to może się złamię i zapłacę, nie tyle dla samych książek, co dla innych (niech sobie czytają) i dla siebie na później (aby sukces dał mi wreszcie system RPG).
Ostatnio zmieniony 15 sierpnia 2014, 22:07 przez kaceto, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 15 sierpnia 2014, 22:18

Araven spokojnie, to jest wolny kraj i każdy może robić co chce. Jesli najpierw ma wyjść książka, to wyjdzie książka, a czy to jest dobry czy zły pomysł to się okaże. Złym pomysłem pomysłem było tolkienowanie itp. Nie znamy fabuły, może jest fajna, trudno to ocenić po kilku stronach, trzeba zmęczyć całość. Na razie wiemy, że pierwsze rozdziały, cóż, dla większości czytających, pozostawiają wiele do życzenia. Nie ma się co gorączkować wpisami innych. Trzymajmy fason.

Miałem już nic nie pisać w tym temacie...

BTW: http://gry-fabularne.pl/artykul/siedzic ... aly-czasu/ Jest tam trochę i o kryształyczasu.pl około 20min
Ostatnio zmieniony 15 sierpnia 2014, 22:33 przez 8art, łącznie zmieniany 1 raz.

AS Autor KC
Reactions:

Post autor: AS Autor KC » 15 sierpnia 2014, 22:26

czytamy wszystkie uwagi i na ich podstawie wprowadzamy zmiany. Niestety wszystko zajmuje dużo czasu, gdyż sporo zależy od innych osób. Pracujemy nad tym.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 15 sierpnia 2014, 22:33

@Never, emocje nie są dobrym doradcą. Jak już człowiekiem targa żeby odpowiedzieć we własnej sprawie to trzeba sobie usiąść albo się przespać i na następny dzień napisać - na zimno bez emocji (wiem, łatwo powiedzieć).

Araven przytoczył tu wypowiedź jakiegoś anonima z Poltera, być może bo się z nią zgadza. I ja uważam że jest tam doza racji choć ja znam ciut inne kwoty w tym wszystkim, ale...

My, za KCety płaciliśmy, chodząc za gówniarza po MiM do kiosków czy wpłacając przedpłaty na nieszczęsny podręcznik. To nie nasza wina że twój Ojciec udzielił praw w dość niekomfortowy dla siebie sposób. Nie jest winą fanów, że nic z tego niema. To wina twojego Ojca. Nie nasza. Co więcej dzięki ludziom takim jak Araven i inni tu zebrani (i nie tylko tu) ten system jeszcze żyje. To są ludzie, którzy zauważyli w kryształach coś co umknęło innym. 20 lat bez wsparcia a te niedobitki nadal tu siedzą i piszą... pisali. Do momentu jak się pojawiliście i obiecaliście wznowę. Od tego czasu czekamy, a oczekiwania rosną od czasu do czasu podsycane tekstami w stylu "prawdziwa bomba", nie możecie się dziwić że pewne nadzieję zostały pogrzebane. Na tym portalu jest milion razy więcej materiału do KC niż Twój ojciec udostępnił przez ostatnie 20 lat. Myślę że podziękowania powinny jednak pójść w inną stronę. Pretensje nie do nas. My nie czerpiemy za darmo, my dajemy za darmo. To nasza praca jest darmowa, z tą różnicą że nie rościmy sobie pretensji do zasług i dochodów. Mam nadzieję że to jasne. Poniosły Cię emocje, co w tej sytuacji jest zrozumiałe, ale fakty są ciut inne. Warto je brać pod uwagę. Takie gównoburze i czyszczenie brudów niczemu nie służą.

Co do projektu:
Never napisał(a):
Jedyne, co z tego powinieneś wiedzieć, że projekt dotyczy się całości, a nie tylko 2 książek, bo jeżeli on wypali to już nie będzie zbierania na kolejne części.
Na polakpotrafi stoi:
Celem projektu jest zebranie pieniędzy na wydanie już napisanej przez Artura Szyndlera "Sagi o Katanie", a dokładnie 2 książek stanowiących pierwszy z planowanych trzynastu tomów.
Więc myślę że warto to naprostować, albo z jednej albo z drugiej strony, bo coś niesztymuje. Może też i wtedy będzie inny odbiór kiedy ta kwota nie będzie szła li tylko na dwie książki...

I na koniec, nie dobrze jest mówić że słuchać będziecie tylko niektórych. Fan to fan, niezależnie od tego czy mu się podoba czy nie, to jednak jest to wasz target, nie warto go zrażać. Radzę dużo więcej dystansu, nawet na siłę.
AS Autor KC napisał(a):
czytamy wszystkie uwagi i na ich podstawie wprowadzamy zmiany. Niestety wszystko zajmuje dużo czasu, gdyż sporo zależy od innych osób. Pracujemy nad tym.
Trzymam kciuki.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 15 sierpnia 2014, 22:38

@8art

Masz dużo racji, cóż powstrzymam się z krytycznymi wpisami i tutaj w innych miejscach. Poczekam na kolejną próbkę powieści. Jeśli będzie lepiej, przyznam to, także na Polak.Potrafi. Jestem jednak na ten moment niezwykle sceptyczny. Nie zamierzam walczyć z wiatrakami, rozumiem, że do RPG-a na jakim mi zależy droga daleka. Czekałem tyle to poczekam jeszcze.

Aczkolwiek jeśli kolejna próbka "powieści", będzie miała taki poziom jak ta pierwsza to, nie omieszkam tego napisać, bez cienia litości.

@Never
Cóż w kwestii tego, jakie dochody czerpał Twój ojciec przez ostatnie 10 lat, to zależało od tego jaką umowę podpisał z właścicielami MAGA. Widocznie niekorzystną dla siebie. Jego problem, jak wynegocjował tak miał.

Wasut ma wiele racji, ilość materiałów do KC na portalu jest ogromna, sam nawet coś tam naskrobałem, ale w porównaniu do Innych to niewiele, jakoś nie widziałem, tam nic Twojego autorstwa.

I widzisz materiałów do KC jest tutaj, o wiele więcej niż w MiM i podręczniku MAGA, i o dziwo są za darmo, dla Wszystkich chętnych. A takie np. teksty Ketha i Innych w Żyjącej Orchii, czyta się z przyjemnością, jak dobrą powieść właśnie. W nich czuć klimat dawnego KC.

To takie teksty podtrzymywały KC przy życiu od wydania podręcznika KC przez MAGA, nie Autor KC, ani tym bardziej nie Ty, podtrzymywaliście istnienie KC w świadomości Fanów.

Edit: Dobra ogólnie mnie tu Koledzy, skłaniają bym nieco odpuścił, to tak uczynię.
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2014, 12:21 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 16 sierpnia 2014, 09:55

Zaczynacie się ciężko się obrażać, a chyba nie o to chodzi. Dajcie spokój z pisaniem na dzień - dwa.

Ja chciałem się odnieść do wpisu mastuga - wpisu który został gremialnie zignorowany, a nie powinien. Zawiera on klou problemu, czyli to na co zwrócił uwagę po przeczytaniu całej powieści . Jako jedne z tajemniczej dwunastki krytyków.

Mastug stwierdził, że treść, jako baza dla systemy rpg, jest bardzo dobra. Zawiera fakty i informacje jakich do tej pory nie mieliśmy szansy uzyskać (i zapewne powstały dopiero podczas pisania) z dostępny materiałów. Dają możliwość utworzenia przygód, opisów, map przydatnych osobom związanych z systemem rpg. I to trzeba zaznaczyć - dla fana Kryształów Czasu. Jako dodatek do systemu.

Dodatkom systemowym można wiele wybaczyć. Nie liczę w nich na wartką akcję i świetne dialogi, suspens i wysoki poziom literacki . Liczę, że będą zawierały informacje o systemie, zostaną napisane poprawnym językiem i zostaną poddane profesjonalnej korekcie.
W powieści o Katanie mamy najprawdopodobniej tylko to pierwsze.
Użyty w tekście język jest okropny, zawiera kolokwializmy ( np. grubas) , w wielu wypadkach sypie się stylistyka zdań i związki przyczynowo - skutkowe (znikający topór, spotkanie na gajo-drodze, dziwne wydarzenia na wozie pomiędzy krasnoludem i elfką, noc podczas której wszyscy wszystko widzą...), nie zawiera żadnych opisów (ten nieszczęsny zamek złożony z muru), bohaterowie mają właściwie tylko różną płeć i profesje bo zachowują się tak samo, ciągle dochodzi do powtórzeń (opis burzy na początku rozdziału), ciężkiego nadużycia zaimków (właściwie każdego rodzaju zaimków, szczególnie rzeczowych i osobowych), momentami tekst jest po prostu chaotyczny i okropnie trudno się go czyta, w wielu miejscach brakuje przecinków... Właściwie można wyciągać co drugie-trzecie zdanie i swobodnie demolować je językowo. Widzę to jako czytelnik, a nie jestem przecież specjalistą od takich rzeczy. Na temat korekty mogę tyle powiedzieć, że zostały wydzielone akapity. Bo żadnej innej nie dokonano.

Arturze - naprawdę warto poczytać o tym jak należy pisać. Kres i jego 'Galeria złamanych piór' to dla Ciebie podstawa. Tak samo jak poczytanie o częściach zdania i częściach mowy. I krótka forma. Bo jeśli potrafisz o czymś ładnie opowiedzieć grupie ludzi na spotkaniu nie znaczy to, że potrafisz o tym równie ładnie napisać. Te fragmenty to udowadniają, tak jak i poprzedni fragment o bitwie kierowanej przez Katana.

To co zawiera powieść - tak jak już sugerowano wcześniej - powinno ukazać się jako cykl dodatków do odświeżonego systemy rpg. W inny sposób nie mają szans na sukces. Dla osoby z zewnątrz - liczącej na fajną, polską powieść fantasy, dodatkowo - osoby nie związaną w ogóle z kryształami czasu i systemem - treść książki będzie po prostu stekiem bzdur stojącym na niemal najniższym możliwym poziomie.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 16 sierpnia 2014, 10:56

Tutaj pytanie, apropos oceny mastuga winno paść takie: czy oceniał całą powieść jako powieść? czy oceniał fragmenty jako fragmenty?
Artur chce zebrać na powieść, nie na sen o RPG. Kasa idzie na książki. Tyle.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 16 sierpnia 2014, 12:52

Zgadzam się z Ghastą, to co się próbuje sprzedać jako "powieść" byłoby dobre po korekcie i selekcji, ale tylko jako część nowej i pełnej edycji KC jako systemu RPG, a część z tych materiałów do powieści musiałaby być
w ew. dodatkach do systemu, bo wszystko do systemu by się po prostu nie zmieściło.

Jako powieść się nie sprzeda. Takie są fakty wg. mnie, jeśli nie pojawią się osoby, jakie wpłacą po kilkadziesiąt procent z zaplanowanej kwoty 55.000 złotych, to ze zbiórki na "powieść" nic nie wyjdzie.
Uważam, że "sen o RPG", pełen system + Dodatki, są o wiele bardziej realne niż zaplanowany cykl powieści.

Wyrażone tu poglądy są moją prywatną opinią jako fana KC, wszak to wolny kraj. B)
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2014, 23:52 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 16 sierpnia 2014, 23:50

Przy okazji pisania powieści doszło do rozjechania się dwóch celów: popularyzacji Kryształów Czasu wśród nowych graczy oraz dostarczenia dodatkowej wiedzy o świecie osobom znającym już ten system. W związku z tym, że wydanie nowego podręcznika najwyraźniej uzależnione jest od sukcesu zbiórki na PolakPotrafi.pl, fani oczekujący tej chwili zaczynają mieć poważne obawy, czy to się uda. Przyczyna jest prosta: nowi nie mają żadnego sentymentu do KC i żeby polubić to uniwersum, muszą najpierw przeczytać ciekawą i dobrze napisaną powieść. Udostępnione fragmenty pozostawiają nieco do życzenia i fani zaczynają rozumieć, że prawdopodobnie każdy z osobna, o ile zechce podręcznika z prawdziwego zdarzenia, będzie musiał wysupłać pokaźną sumę, bo brakuje jeszcze 50 tysięcy.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 17 sierpnia 2014, 09:09

Nie grałem dużo w KC w czasie, kiedy system był publikowany w MiM i nie załapałem się na wydanie książkowe, ale z wielkim sentymentem wspominam sobie świat - fantasy z jednej strony klasyczne, ale z drugiej oryginalne, z założeniami skrajnie różnymi od settingów AD&D. Miałem wielką nadzieję, że po spotkaniu w Krakowie, o którym było głośno kilka miesięcy temu, prędzej czy później pojawi się projekt zbiórki na nową edycję RPG.

Nie liczyłem na dobrą mechanikę - czytając posty na tym forum załapałem, że nie ma szansy na kompletną przebudowę zasad. Miałem nadzieję na kompletny opis świata i masę świetnych ilustracji pana Musiała. Niestety, zbiórka dotyczy powieści. Pierwszej z 13 i, jak pokazały fragmenty, bardzo słabo napisanej.

Trzeba porzucić nadzieję o wznowieniu KC jako RPG. Przez zbiórkę i komentarze przebija się jedno przesłanie "dajcie nam wydać to co chcemy, to może, kiedyś tam, po wydaniu 26 tomów z łaską wznowimy wam RPG" - i pewnie z kosmosu będzie nie tylko próg minimum, ale dodatkowo by dostać papierowy podręcznik będzie trzeba wywalić kilkaset złotych.
Ostatnio zmieniony 17 sierpnia 2014, 10:10 przez Enc, łącznie zmieniany 1 raz.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 17 sierpnia 2014, 11:49

Cytat z Artura Szyndlera z Polak.Potrafi:

"Może zasmucę tym wielu zwolenników wydania najpierw gry KC RPG przed powieścią, ale obecnie wydawanie czy nawet wznawianie dobrej gry fabularnej jest finansową porażką. Można zbankrutować już przy pierwszej książce, a nakład pracy jest przeogromny. Stopień piractwa jest tak przerażający, że od około 10 lat większość sklepów/księgarń niegdyś sprzedających gry fabularne, nie istnieje lub przebranżowiło się. Niestety o tym wiedziałem decydując co będzie pierwsze.
Wydanie dwóch pierwszych części: Sagi o Katanie, mam nadzieję da zielone światło do wznowienia gry Kryształów Czasu RPG. Część grafik da się wykorzystać w obu projektach. Aby jednak ruszyć z RPG wpierw ten projekt powinien zyskać wasze wsparcie".

Czyli Enc, jak widać masz całkowitą rację.

Absolutnie nie rozumiem argumentacji Autora, pewnie, że można zbankrutować wydając RPG za środki własne. Temu by nie podejmować ryzyka niepowodzenia finansowego służą zbiórki np. na Polak.Potrafi. KC są systemem opracowanym, nie wymagają tworzenia ich od nowa, istnieje ogromna baza danych związanych z tym systemem. A wiele fragmentów z gotowej już "powieści" można by pewnie użyć do opisu i rozbudowy świata i uniwersum KC. Dopiero akcja zbiórki na system RPG, pokazałaby czy zostaną zebrane środki na ten cel. Nikt nie wymaga podejmowania ryzyka wydawania systemu KC RPG za środki własne. Jakoś tą zasadę Autor rozumie, chcąc wydać "powieść" a zapomina o niej pisząc o systemie RPG.

A cytując ponownie Autora "Wydanie dwóch pierwszych części: Sagi o Katanie, mam nadzieję da zielone światło do wznowienia gry Kryształów Czasu RPG". Hm nadzieję to ja miałem prawie 20 lat, teraz oczekuję konkretów, czyli wydania KC jako systemu RPG np. na Polak.Potrafi, jeśli akcja nie zgromadziłaby koniecznych środków, to system nie zostałby wydany. (To oczywiście zrozumiałe). Teraz zaś Autor ma tylko nadzieję, że wydanie II pierwszych tomów powieści da zielone światło do wydania systemu KC RPG. Mnie w tym momencie zapala się sygnał ostrzegawczy. I ja tego zielonego światła, zapalać nie zamierzam.

Czyli tym samym systemu RPG, rzeczywiście nie będzie. Cóż trudno, fajnie by było wrócić do rozbudowanej Orchii, ale to niestety raczej nie nastąpi.

Tu zaś link do notki na blogu FireFrosta, bez "hejtu" rzeczowa ocena sytuacji jak dla mnie: http://polter.pl/Krysztaly-Czasu-Moja-w ... lej-b17944
A tu kolejny cytat tym razem Galmadrin, tak mi się spodobał, że zedytowałem post. Także w pełni popieram tą wypowiedź, całym sobą.
"Panie Arturze - podziwiam determinację i szczerze życzę powodzenia. Aczkolwiek nie zgodzę się z Panem odnośnie "piractwa" na rynku RPG. Wydaliśmy ZC 6 edycję w Polsce i cały nakład został wyprzedany - idąc dalej - nie spotkałem nigdzie kopii naszego podręcznika do "ściągnięcia" w internecie. Może i nasze wydanie dalekie było od ideału, aczkolwiek wymagało sporo pracy i nakładów finansowych - co fani mimo wielu uchybień z naszej strony docenili kupując podręcznik, a nie ściągając czy też tworząc jego pirackie wersje. To nie jest prosty rynek, stopa zwrotu jest dość długa i czasami można nie dać rady finansowo - to fakt. Jednakże skoro ma Pan zadeklarowane wsparcie tak wielu fanów, którzy czekają na reedycję KC (a do których sam należę, gdyż KC były moim pierwszym systemem RPG ) to warto ich posłuchać i skorzystać z tego, że chcą taki projekt sfinansować. Uzależnianie wydania gry fabularnej, która ma mnóstwo fanów, od tego czy powiedzie się zbiórka na projekt, który ich niewiele interesuje jest po prostu nie fair w stosunku do wszystkich fanów KC. Zrobił Pan genialną grę fabularną (tak, na ówczesne czasy była genialna) - pora to wykorzystać i zrobić jej reedycję, tym bardziej że ludzie chętnie wesprą taki projekt i szczerze myślę, że po uruchomieniu zbiórki na KC RPG próg 55 000 był by już dawno zebrany i to w ciągu kilku dni..."
Ostatnio zmieniony 17 sierpnia 2014, 12:41 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 17 sierpnia 2014, 12:20

Dobrze że to napisał, sprawa jest jasna i klarowna dla tych wszystkich, którzy mieli jakieś obiekcje czy inne pomysły, bądź nawet ciche nadzieje. Artur zbiera na powieść, nic więcej. To co się będzie działo dalej jest związane z tym czy ten projekt przyniesie mu sukces finansowy czy nie.
Osobiście się nie zgadzam z tym, że przecież do RPGa wszystko ma opracowane. Opracowane nie ma, bo jakby miał to by robił co jakiś czas wstawki, miałby materiał do budowania zainteresowania swoim produktem. Materiał z szuflady jest pewnie w stanie takim jaki jest na plikach z czasów przedMiMowych i opracowanie tego oraz dokopanie się do konkretów zajmie sporo czasu i kupę roboty.
Czy dobrą drogę obrał Artur, zobaczymy. Ja rozwinę jeszcze tylko wątek piractwa, niestety w naszym RPGowym światku się rozpanoszyło strasznie, na tyle że można bez większego trudu ściągnąć sobie podręczniki które jeszcze premiery nie miały. Jest to dramat ale cóż. Z drugiej strony to też jest trochę jak z filmami. No ściąga się pirata i oglądnie, ale większość ludzi jeśli uzna film za dobry to i tak sobie jakieś DVD kupi, żeby mieć, bo warto go będzie kiedyś sobie oglądnąć. Więc nie do końca jest tak, że KC skazane są na zapiracenie totalne, jest rzesza ludzi który podręcznik kupią już nawet nie do grania, ale po to żeby go wreszcie mieć...
A książka czy się sprzeda...czy zarobi na to żeby jeszcze pociągnąć podręcznik? ... się obaczy.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 17 sierpnia 2014, 12:36

Ja przytoczę jedno z PP, w temacie piractwa:
"Jeśli jest zbiórka na KC RPG, jeśli zostaje zebrana kwota docelowa to o co chodzi z piractwem? Przecież wszystko jest ustalone, z góry wiadomo jaki nakład, każdy kupujący zapłacił (a nie spiracił). Jest zbiórka na 1000 egz. i dokładnie wiadomo, że tyle zostało sprzedane - bo projekt został ufundowany, nie ma straty na ani jednej pirackiej kopii. "

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 17 sierpnia 2014, 12:45

W sumie, racja.

Jednak dalej pozostaje sprawa taka, Artur książkę już napisał, a erpeg się leży w szufladzie i trzeba go zrobić...

ODPOWIEDZ