PBF - In thy blood - techniczny

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 25 czerwca 2018, 22:20

Bardzo zgrabny przykład. Zainspirowałeś mnie.

Mnie interesuje inna rzecz. Jedynki to pechy. Jak się w jednym rzucie trafią z szóstkami to co? Znoszą się wzajemnie?

Kolejne pytanie o testy w których nie ma się umiejętności. Czy testuje się je tylko na atrybut bez umiejki? W niektórych przypadkach (np. mobility) ma to sens, w przypadku tych opartych na INT i wiedzy, sensu nei ma żadnego (jak mecze polskiej reprezentacji na mundialach po 74r).

Co z wiarą i bogami? Tak patrzę i słowa nie ma w podręczniku, może jeszcze nie dotarełm bo chwilowo musiałem zwolnic czytanie.

Ps. zaniepokoił mnie ten przykład z wykrwawianiem się, dlatego delikatnie się przypominam Łaskawej Pamięci o moją gwiazdę śmierci.

Obrazek
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 25 czerwca 2018, 22:32

Najpierw kwestie wiary. W świecie Degenesis istnieją dwie potężne religie: jehammedanizm i anabaptyzm, odpowiedni Kościół Pasterza i Kościół Rybaka. Frankowie z Montpellier nie należą ani do jednego ani do drugiego, chociaż kulturowo ocierają się o jehammedan (taka mutacja islamu). Klanyci wierzą we wszystko, co im przyjdzie do głowy - duchy przodków, Wielkie Słońce, Demoniczną Matkę Merkel czy Boga Adidasa. Wielu Europejczyków nie wierzy w nic, zwłaszcza Helweci bądź technofile wszelkiego rodzaju. Resztki dziedzictwa chrześcijańskiego utożsamiane są z flayersami, szalonymi biczownikami pokutującymi za grzechy całego świata.

Przyjmijmy, że Sanglier wierzą w świętość swej krwi, co jest nie tyle religią jako taką, tylko mistyczną filozofią.

Teraz testy. Nie, jedynki nie znoszą szóstek. Jedna czy dwie jedynki same w sobie nie są szkodliwe, ale mogą być podstawą do zaliczenia Blotcha (czyli wtopy). Ma to miejsce, jeśli test okaże się nieudany, a na kostkach wypadnie więcej jedynek niż uzyskanych sukcesów. Dla przykładu, Abdel Sanguine zalicza test AG+umiejka na PT 2 (obcinanie paznokci u stóp). Gracz rzuca 5k6, wypada 1, 4, 1, 2, 3. Tylko jeden sukces, więc dziedzic nie poradził sobie bez pomocy Bastiena. Co więcej, wypadły dwie jedynki kontra jeden sukces, co oznacza wielkiego pecha - Abdel obciął sobie nożyczkami pół stopy!

Kwestię testów na nieznane umiejki muszę jeszcze sprawdzić w podręczniku.

Awatar użytkownika
Nanatar
Reactions:
Has thanked: 155 times
Been thanked: 116 times

Post autor: Nanatar » 25 czerwca 2018, 23:47

Zgrabnie to nam wszystko Panowie objaśniacie.
1. Powtórzę pytanie Suriela. Czy nie mając w odpowiedniej umiejętności żadnego czarnego prostokąta testuje się tylko atrybut, czy nic?
2. Czy można być tylko klanitą, czy też można wybrać inny "cult"?
3. Czy mając wysoki crafting i engineering można zbudować rower, radio, paralizator, a może karabin maszynowy? Używać baterii słonecznych, wykonać miotacz energii.
4. Dodaję do primala, lub fokusa spada ego. Dodaję do wiary, albo siły woli spadają spory, o co chodzi z tą wartością? Dodając toughness spadają obrażenia powierzchowne i trauma.
5. Czy żeby robić bimber trzeba mieć survival, medycynę, czy naukę?

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 26 czerwca 2018, 08:21

ad. 2 możesz wybrać inny kult niż Sanglier ale i tak będziesz raczej do niego należał tylko będziesz korzystał z innych rozwinięć. Kulty dostępne masz poczernione w zakładce "cults" musisz wpierw wybrać Franka to ci na szaro odznaczy których mieć nie możesz. Kultu Sanglier nie da się niestety wybrać w tej karcie postaci (bo są z dodatku) więc charakterystyki trzeba machnąć ręcznie.

ad 4. Nie spadają tylko rosną. Rosną wolne pola, które będziesz mógł zakreślać jak dostanie obrażena, skażenie etc. Mało pustych (białych) pól spowoduje, że mało przyjmiesz i od razu w piach. Capisci ragazzi*?

ad. 5 Moim zdaniem naukę, bo to chemia a to podlega pod naukę. Ewentualnie crafting żeby sobie zrobić podzespoły typu wężownica do destylacji itd (kiedyś się za to na poważnie wezmę w realu ;))

* ćwiczę mój Purgare
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 26 czerwca 2018, 09:47

W doborze kultów (dla mnie znacznie logiczniejszą nazwą jest frakcja) istnieją niestety poważne ograniczenia, wynikające ze specyfiki politycznej i społecznej świata. W drużynie takiej jak ta konstruowana pod naszą sesję nie możesz zagrać na przykład palersem, ponieważ to zmutowany człowiek spod ziemi realizujący zupełnie inne cele niż ci żyjący na powierzchni (rodzina Sanguine nigdy nie pokazałaby się publicznie z palersem). Nie możesz wziąć Kronikarza, ponieważ ci znajdują się w ostrym konflikcie z utrzymującymi protektorat nad Montpellier Afrykanami. Nie możesz też zagrać Sędzią na pełnych zasadach tej frakcji, ponieważ Sędziowie nie mają czego szukać na terytorium wolnych Franków. Jeśli nie chciałbyś uniwersalnego pod wieloma względami klanyty, szczerze zachęcam do wzięcia złomiarza - wcześniej w postach używałem określenia technik, aby podkreślić jego lepsze wykształcenie i dostęp do materiałów. Rola złomiarza ma wbudowane zasadyt tworzenia nowych przedmiotów wszelkiego rodzaju oraz modyfikowania istniejących (zwłaszcza broni i pancerzy). Jako złomiarz (brzydka nazwa w tym konkretnym przypadku) mógłbyś pełnić rolę zbrojmistrza drużyny, a także realizować różne własne technologiczne projekty.

Zasadniczo widzę trzy opcje do wzięcia w tym przypadku: klanyta profilowany umiejętnościami pod wizję gracza, złomiarz jako postać utalentowana w kierunku kreowania artefaktów albo pseudo-Sędzia, czyli postać zbudowana w oparciu o ścieżkę kreacji Sędziów, ale nie mająca z tą frakcją nic wspólnego politycznie (mielibyśmy raczej stróża prawa z Montpellier, z własnym klanowym Kodeksem, a nie księgą praw obowiązujących Borkan). Helwet jako najemny ochroniarz (do tego dezerter z Alpejskich Twierdz) już został zaklepany przez 8ARTa.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 26 czerwca 2018, 22:15

Bastien Langlois z rodu Sanguine (ver. 4.0)

Nasz specjalista od czarnej roboty zyskał bardzo na umiejętnościach walki bronią białą. Nadal jest bardzo zwinny, potrafi nieźle strzelać i się ukrywać. Obdarzony sporą charyzmą, nie najgorzej negocjuje i uwodzi. Coś tam słyszał o szerokim świecie i jego historii, radzi sobie z opatrywaniem skaleczeń. Jak trzeba, może kogoś skutecznie zastraszyć i nie daje się łatwo zaskoczyć.

[center]Obrazek[/center]

Jako premię dodaję cechę zapożyczoną od klanyty pierwszego stopnia, mianowicie lojalność wobec klanu (tutaj zmodyfikowaną pod kątem lojalności wobec rodu Sanguine, a zatem Bastien uzyskuje premię +1 kostkę do testów ataku w obronie pryncypała). Dodatkowo Potencjał Zawsze czujny (+1 kostka do testów Percepcji w sytuacjach zagrożenia).

Pora na gest zdecydowanie przesadnej hojności MG, czyli szastanie ekwipunkiem. Bastien posiada prosty stalowy miecz (zadający 6+1 obrażeń), nóż zwykły (+1 kostka do testu ataku, zadaje 2+1 obrażeń, za 2 triggery dodatkowy atak), dwa noże do rzucania (3+1 obrażeń), pistolet 9mm z tłumikiem (9 obrażeń) oraz trzy pełne magazynki (po 12 naboi). Nosi doskonałej jakości skórznię (pancerz 3).

Reszta ekwipunku to plecak, a w nim trzy komplety ubrań na zmianę (jedno czarne do nocnej infiltracji, jedno eleganckie, jedno plebejskie). Zestaw sztućców, kubek i miska. Śpiwór, siatka przeciwko owadom. Tuba pasty maskującej (premia +2 kostki do testów ukrywania się). Dwie liny, jedna z nich z hakiem do wspinaczki. Pas i wszyte weń dwieście złotych dinarów. Zapalniczka, bandaże, zestaw do czyszczenia broni.

Koszalu, może być? Bierzesz takiego bohatera?

Awatar użytkownika
Nanatar
Reactions:

Post autor: Nanatar » 26 czerwca 2018, 22:41

Oczekuję, że może pojawia się jeszcze materiały, które przybliżą nam zależności w świecie, a w szczególności poziom technologii, bo wciąż nie wiem czy mogę zrobić rower. Proszę przedstawiam mój typ postaci może Mistrz, lub ktoś inny lepiej znający system cos skomentuje, lub zasugeruje.
Franek/kreator/złomiarz

Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 czerwca 2018, 22:48 przez Nanatar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 26 czerwca 2018, 22:49

Bardzo wyważona, wszystkiego po trochu i nie da się jej z żadnej strony podejść bo wszędzie kropki rozdane. No, prawie wszędzie.

Czy mogę prosić o ekwipunek dla siebie. Jeśli łaska też by mi się przydała dziewiąteczka. Proszę nie zapomnieć o próbkach ekscentrycznej żywności jako dary dla Purgańskiego rodu mając ich przekonać do jakże wykwintnej jakości produkcji, oraz o przyprawach (truciźnie) na wypadek gdyby jednak nie były im w smak bez uprzedniego doprawienia.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 26 czerwca 2018, 22:54

Nanantar zdejmij punkt z Arts bo to sztuka jak rzeźnbiienie i zdejmij z medycyny. Dołóż do Percepcji i Legend bo jak na razie to o dawnych czasach skąd biorą się legendarne artefakty nic nie słyszałeś, ani nie potrafisz ich spostrzec.

Awatar użytkownika
Nanatar
Reactions:

Post autor: Nanatar » 26 czerwca 2018, 23:28

Z medycyny można zdjąć, ale Art. to jest umiejka klasowa kreatora, może być potrzebna przy projektowaniu. Mam wrażenie że dotyczy tez czegoś jak komponowanie, programowanie. i tak jest niska.
Ach oczywiście jak zawsze brakuje kilku punkcików. No i Leo nic nie walczy wręcz, tylko strzela. Ale nie można mieć wszystkiego.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 27 czerwca 2018, 07:46

Programowanue to raczej nie bo to umiejętność techniczna. Może być z nią kombinowana jeśli bo chciałbyś napisać program nie tylko skuteczny ale i estetycznie, artystycznie świetny. A tak generalnie to nieco znasz się na poezji, malarstwie etc.
Nie wiem. Niech się Keth wypowie.

koszal
Reactions:
Been thanked: 1 time

Post autor: koszal » 27 czerwca 2018, 17:13

O co to chodzi, że te kwadraciki są czarne, albo szare? Bo białe to rozumiem, że puste.

Co przeoczyłem? Bo nie wiem czemu nie wypełnić wszystkiego w tym kreatorze na maxa?
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2018, 17:23 przez koszal, łącznie zmieniany 1 raz.
Malauk winien mie? opisan? w bestiariuszu cech? specjaln?- Malauckie szcz??cie.
Opis- masz szcz??cie, jeste? Malaukiem.

Awatar użytkownika
Nanatar
Reactions:

Post autor: Nanatar » 27 czerwca 2018, 17:37

Nie jestem pewien czy wkręcasz, czy na poważnie, ale grzeczność sugeruje żeby odpowiedzieć. szare to te które odblokowują się po przyjęciu odpowiednich postaw, frakcji itp., czyli potencjalne sloty do pozyskania, a czarne to te, które pozyskałeś.

Masz trzy szare prostokąty w skilu perceptcion, na sześć możliwych, czyli mógłbyś wypełnić na początku trzy, ale z powodu braku punktów (czyt. skąpstwa Mistrza), masz wypełnione tylko dwa. Czyli dostajesz dwie kości k6 przy testach tej umiejętności plus naturalnie tyle k6 ile masz czarnych prostokątów przy odpowiednim atrybucie, tu dodatkowe dwie k6 za instynkt.

Mam z tej okazji pytanie: Kiedy przybędzie nam nowych szarych prostokątów? Bo rozumiem że za doświadczenie kupimy czarne w miejsce szarych.
Proszę też o wyjaśnienie kiedy creator wykorzystuje umiejętność arts, czy tylko wtedy gdy chce stworzyć/zniszczyć coś pięknego, czy też wpływa to w jakiś sposób na jakość/użyteczność stworzonych przedmiotów?

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 27 czerwca 2018, 18:06

Mam z tej okazji pytanie: Kiedy przybędzie nam nowych szarych prostokątów?

Miech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale jeśli chodzi o szar to są one istotne tylko przy maksimum na start postaci i tańszym kupowaniu przy podnoszeniu później. Nie ma później tak że nie możesz podnieść za pedeki skilla bo nie jest wyżarzony, możesz po prostu nie będzie on kupowany taniej.

Proszę też o wyjaśnienie kiedy creator wykorzystuje umiejętność arts, czy tylko wtedy gdy chce stworzyć/zniszczyć coś pięknego, czy też wpływa to w jakiś sposób na jakość/użyteczność stworzonych przedmiotów?

Ja to widzę tak. Gość ma duży craft a nie ma artsa, buduje harvester do zbioru zmutowanego świecącego prosa... Wychodzi mu kwadratowy kanciak, brzydki jak cholera ale działa jak tra-la-la.
Inny koleś ma słabego crafat ale sporo artsa. Buduje taki badziew jak amerykanie, wyspojlerowane, wybajerzone, parzysz w nim kawę itd, tyle że więcej stoi i się naprawia niż pracuje.

Awatar użytkownika
Nanatar
Reactions:

Post autor: Nanatar » 27 czerwca 2018, 18:19

No to jako technik Abdela powinienem mieć wyższy arts, a niższy craft. Będziemy mieli śliczną kawiarenkę przerobioną z czołgu afrykan. Nie będzie ani strzelał, ani jeździł, możemy go pchać, albo lepiej poprosić o to Helvete, za to będzie robił świetną kawę, a do tego będzie się ślicznie błyszczał z daleka jakbyśmy go zgubili.
A jak zrobi taki kreator siostrę Pinokia...nawet ten nos nie będzie przeszkadzał.

Ale mam wrażenie że dobrze to interpretujesz Suriel.

ODPOWIEDZ