Charakterystyka kultów

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 26 października 2010, 07:56

Zionie aż Chaosem. To byłby któryś z tych bogów - Gothmed, Kas-Handil, Borgon Ciemny...

Ciągle jednak mam pewien niesmak i niedosyt związany z grafikami na forum. Zarówno świątynie jak i postacie NPC-ów to zdjęcia czy grafiki komputerowe ściągane bezpośrednio z netu. Nie mam głębokiego przekonania co do łamania praw autorskich, ale mimo wszystko jakieś to nieświeże. Brakuje nam grafika, który mógłby te pościągane fajne obiekty narysować.
Mamy wiele - dobrych tekściarzy, świetne i coraz więcej przygód, ale nie ma komu rysować.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 26 października 2010, 08:04

to już obawiam się w gestii ADM
chyba, że ktoś ma znajomka jakiegoś
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 26 października 2010, 08:28

To odwieczny problem każdego portalu - dobry grafik czy rysownik. Dlaczego ja nie mam talentu Musiała? Nawet kropki kurde nie potrafię narysować... :(

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 26 października 2010, 09:26

Kiedyś sobie tak namazałem, wzorowane na Tadź Mahal. Oczywiście świątynia Oriaka (taka na bogato)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 października 2010, 09:28 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 22 times
Been thanked: 15 times

Post autor: mastug » 26 października 2010, 09:44

1) osobą z talentem rysowniczym jest napewno wasult a wnoszę to po 'Galeria zdjęć > Autorskie projekty Naszych użytkowników > Krasnolud'
2) czegoj lubi rysować co trzeba by wykożystać !
3) trzecią osobą jest Joku - może też nam coś by od czasu do czasu narysował
4) nospe - pomalował czarno białe rysunki dzięki czemu nabrały charakteru - może nospe + wasult lub nospe + czegoj stworzą specyficzny ciekawy styl ?

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 26 października 2010, 09:47

Mi nie przeszkadzają grafiki lub zdjęcia z neta jako podstawa do opisywania miejsc. Tym bardziej że wiele jest naprawdę ciekawych i sądzę że grafik byłby zadowolony z tego że ktoś na bazie jego obrazu lub rysunku stworzył ciekawy opis.

Dopóki też nie próbujemy za te zdjęcia oraz grafiki ciągnąć kasy nie łamiemy prawa (nadmiernie ;) ).

Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 października 2010, 09:54 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 26 października 2010, 09:52

Małe sprostowanie - kolorem rysunki Musiała obdarzał nie nospe tylko Hans i Leo.

Do tej Twojej wyliczanki dołożyłbym jeszcze żonę Oggiego. Ma talen kobieta. Jeśli Oggi się zgodzi (no oczywiście żona) to z chęcią dodałbym Jej dzieła do galerii?
No i oczywiście Leo, który ma mało czasu. Jeszcze jest jetmaniac, który też potrafi rysować.
Wasut ładnie rysuje, ale również nie ma czasu. Ja rysuję bardzo średnio. Joku jest z innej bajki i może od czasu do czasu skusi się coś skrobnąć. Obawiam się, że trzeba zrobić następny konkurs na rysunek i może wtedy ktoś się skusi. Tutaj też rzucić określony temat i czas. Pomyślimy nad tym.
Ostatnio zmieniony 26 października 2010, 09:59 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 26 października 2010, 10:57

No całkiem nieźle czegoj to skrobłeś.
Co powiesz na to jeśli Cię powykorzystujemy czasem? Gdyby trzeba było coś przerysować? Odrysować?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 26 października 2010, 11:13

Spoko zawsze do dyspozycji, zwłaszcza jeśli chodzi o KC.

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 22 times
Been thanked: 15 times

Post autor: mastug » 26 października 2010, 11:26

Przepraszam najmocniej Hans'a i Leo (nie wiem czemu byłem przekonany że to nospe).
Nie zmienia to faktu że bardzo przyjemnie wyglądają grafiki przez nich pokolorowane.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 26 października 2010, 12:30

Słuchajcie, może pytanie trafiło do niewłaściwego topiku, ale skoro rozmawiacie o rysowaniu... nie orientujecie się może, czy istnieje jakiś graficzny freeware do przerysowywania zdjęć? Sam takiego programu na PCeta nie widziałem, ale już tłumaczę, skąd ten pomysł - parę lat temu na festynie po holenderskiej stronie granicy znalazłem budkę z aparatem fotograficznym i drukarką, która po wrzuceniu 2 euro robiła petentowi zdjęcie, a następnie tworzyła na bazie zdjęcia profesjonalny portret w formie szkicu, bardzo wysokiej jakości. Sam nie rozglądałem się jeszcze w sieci w tym kierunku, ale może coś takiego istnieje, a wtedy rozwiąże się mnóstwo problemów odnośnie ilustracji do naszych materiałów - mając taki programik wystarczy przejrzeć kilka milionów normalnych zdjęć wszelakiego rodzaju dostępnych w sieci (dla przykładu fotki z tegorocznego zlotu miłośników starożytnych Rzymian w Xanten), a potem przeistoczyć je w rysunki i wkleić do swoich materiałów - zdjęcia są chyba dużo mniej rygorystycznie strzezone prawami autorskimi od oryginalnych rysunków, prawda?

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 26 października 2010, 13:06

Pomysł ekstra
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 26 października 2010, 13:44

Wydaje mi się, że taką opcję rysowania ze zdjęcia, ma znacząca większość programów. To tak jak robienie ze zdjęcia sepi czy podobnych efektów. Obawiam się, że jeśli chodzi o prawa autorskie to niewiele zmienia. Trzeba byłoby znaleźć program, który zmienia dość znacznie samo zdjęcie. Prawdę mówiąc według mnie to wycinanie kawałków zdjęcia i łączenie je w jeszcze inną grafikę (wszelkie fotomontarze) dalej są łamaniem praw. Nie o tym jest temat więc dalej go nie będę kontynuował. Tak czy inaczej nie wiem, czy zaproponowany sposób rusza nas choćby o krok w kwestii rysowania.
Dużo sensowniejsze według mnie jest własnoręczne przerysowanie zdjęcia, czy grafiki. Zawsze to rysowane twoją ręką i odwzorowujesz rzeczywistość. To tak jak rysowanie obrazu przyrody nieożywionej. Coś podobnego zrobił brat Ketha przerysowując figurkę. Niby ktoś mu może zarzucić, że podobna figurka istnieje, jednak już w sprawie praw autorskich raczej go nikt do odpowiedzialności nie pociągnie. Zwłaszcza jakby miały być to rysunki na nasz portal.

Dla przykładu N.Cage na zdjęciu Season of the Witch robiony programem.
Ostatnio zmieniony 26 października 2010, 14:26 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 10 listopada 2010, 19:56

Dziś trochę pobawiłem się w pracy. Narysowałem sobie świątynie Sharami, Jak widać otwór w dachu (u góry) pozwala na potrzymanie wiecznego ognia (nawet dużego płomienia), a balkonik wokół otworu powoduję wizualnie wrażenie palących się ciał (zwłaszcza kiedy ogień jest bardzo wysoko). Budynki przylegające to pomieszczenia mieszkalne (wewnątrz centralnego budynku może być dość ciepło). Nasadzenie wokół drzew pozwala też zobaczyć siłę wiatru (zwłaszcza, że są to drzewka gnące się pod naporem tego żywiołu). Inspirowane grafiką J.M. Mam nadzieję, że chociaż trochę mi wyszło.
Ostatnio zmieniony 10 listopada 2010, 20:11 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 10 listopada 2010, 20:43

Fajne. Takie rysunki kreują wyobrażenie o świecie, czegoj. Wpisujesz się w nurt kreatorów architektonicznej mody. Mnie się podoba.

ODPOWIEDZ