Więc wyspa o której pisałem ma gdzieś 100x100 km więc wszystkie opisane elementy (tj. miasta) powinny się na niej bez problemu zmieścić.
Niemożliwe. Kiedy przeczytałem opis moją pierwszą myślą było, że kopalnia jest celem nieustających ataków druidów. Wydobycie metodą odkrywkową niszczy dziesiątki kilometrów kwadratowych powierzchni, prowadzi do przepłoszenia lub zabicia wszystkiego co tam żyję. Przepłukiwanie urobku zatruwa rzekę i to naprawdę mocno. Do tego jeszcze martwaki (zaburzenie równowagi!) i potężne zużycie drewna na potrzeby konstrukcyjne owocujące masowym wyrębem lasów. Na miejscu górników bałbym się w krzaki wejść.Zamiast półbogów daliby radę druidzi z Kręgu Ziemi - efekt dłubania w skale o wiele szybszy
Moja wpadka - przez pisanie na szybko - chodziło mi o południowo-wschodni firod, wtedy do Get-war-garu jest zaledwie rzut kamieniem.mastug napisał/a:masz rację wasult - dobry pomys- ja bym się jeszcze zastanowił czy nie umieścić jednego z głównych miast (np Orwin-gar) na dole w południowo-zachodnim fiordzie, jako naturalnym porcie. Będzie to moim zdaniem idealne miejsce na punkt łączności z Get-war-garem.
Racja - chyba że to są jacyś wywrotowi druidziOggy napisał/a:Niemożliwe. Kiedy przeczytałem opis moją pierwszą myślą było, że kopalnia jest celem nieustających ataków druidów. (..)Zamiast półbogów daliby radę druidzi z Kręgu Ziemi - efekt dłubania w skale o wiele szybszy
Thxghasta pomysł z tymi dłońmi bardzo klimatyczny.
Masz plus za ten tekst bardzo mię się podobałZe względu na gryfy należy także uważać na ogromne ilości gryfiego łajna zaściełające ulice Urth oraz pobliskie wzgórza. Pod otwartym niebem nieostrożni przechodnie mogą zostać także trafieni takim nietypowym pociskiem.
tak też wywnioskowałem z kontekstuMoja wpadka - przez pisanie na szybko - chodziło mi o południowo-wschodni firod
powinny być jakieś tratky - ale dopóki nie rozmieścimy wszystkich miast i nie dodamy wiosek nie ma sensu ich nanosić.jakieś połączenie między miastami
Mastug, proszę, nie rób z KCetów Władcy pierścieni. Hobbici nie powinni być infantylni. Nie wiem jak Was, ale mnie krew zalewa kiedy się ich tak spłaszcza. Ja chcę mieć hobbitów żeglarzy, trucicieli, zabójców, handlarzy, akrobatów, nożowników itd. To ma być rasa która daje sobie radę w ciężkich realiach Orchii. Darujmy sobie przyrównywanie ich do skostniałych standardów. Norki, kucharze, gołe stopy, fujarki.... Tego typu porównaniom mówimy niewymyśliłem także że może by tak Halandię przenieść na duże wzgórza - bo to chyba bardziej naturalne dla hobbitów tereny - łatwiej im będzie budować ich domki norki w zboczach wzgórz Smile
Nekromancja wcale nie musi być kojarzona tylko ze złem. Może być również użytkowa. Czaszka szkieletu nad bramą która widzi niewidzialnych i kłapie szczęką. Zaprzęgnięte w żarna szkielety. Kościotrup konia przy pługu, zombie z siekierą pracujący w tartaku, Gwardzista który patroluje miasto w nocy itd. Przykładów można mnożyć. Czy to się wszystkim może podobać to już inna rzecz. Jednak w KCetach jest na to miejsce i prawo katańskie nekromancji nie zabrania. Dzięki temu świat ten ma swój urok. Jeśli jednak Ci to nie pasuje, to prowadź jak chcesz, nie dziw się jednak że padają tutaj takie pomysłyMordimer00 - uwagi c odo nekromancji składaj na ręce autora bo on coś takiego dopuścił i uznał za normę (mi też to się nie podoba), Użyć można, aby utrzymać klimat.
Diamenty chyba też się niekiedy wydobywa w kopalniach odkrywkowychCo do mithrilu ......
Jak to jeszcze masz to wrzuć na portal, może się komuś przyda, albo może się kiedyś te opisy rozszerzy.Ja u siebie wprowadziłem na Orkusie W. w każdym mieście listy ważnych osobistości tj. zarządcę miasta, dowódców garnizonu, straży miejskiej, najważniejszych kapłanów czy innych możnych i władnych w tym mieście.
Dałem to zadanie każdemu z graczy aby coś takiego sam wymyślił, wraz z imionami i opisem rodziny oraz jak dany BN został wybrany, mianowany na dane stanowisko.
Krótka historyjka ale za to przydatna, bo gracze po kilku sesjach pamiętali co i jak a gdy po jakimś czasie wracali do miasta nie musieliśmy wmyślać bzdur na poczekaniu.
niestety nie jest to mój wymysł to jest cytat z opisu rasy:avnar napisał:
Mastug, proszę, nie rób z KCetów Władcy pierścieni. Hobbici nie powinni być infantylni.
tu się niezgodzę:nie musi być kojarzona tylko ze złem