Translatorium parowe

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 28 stycznia 2013, 08:25

Co do Fraternal Order of Wizardy, to w ogóle bym nie wrzucał tutaj Czarodziejów / Magów, bo i w IK nie ma określeń Mage / Wizard (jest Arcanist, Magi, Sorcerer i Warlock).

Fraternal Order to Zakon Męski. Zakon Męski Magii? Albo jak było wyżej: Zakon Braci w Magii lub Zakon Braci Magii.

Co prawda kobiety mogą już wstępować do tego Zakonu (od 607 POR ;) ), ale nazwa pozostała.

PS. Co do dat, proponuję jeszcze "Przed Rebelią" i "Od Rebelii". Czyli PR i OR (lub p.r. i o.r.).
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2013, 17:52 przez Beamhit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 28 stycznia 2013, 18:08

Myślałem o blight. Trudny orzech do zgryzienia. Spaczeń byłby dobrym określeniem, ale przecież nie chcemy tu robić WFRP. Określenia jak np Mutagen średnio pasują do klimatu IK. Blight tłumaczy się także jako Rdza Zbożowa. I choć to choroba roślin, to mnie pasuje słowo RDZA jako baza do nowego słowotworu.

Może rdzewień:) kurcze naprawdę ciężko coś wykumać dla słowa Blight.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 28 stycznia 2013, 18:09

Daty p.r. i o.r. wydają się najfajniejsze i chyba najłatwiej je zapamiętać.:D

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 28 stycznia 2013, 18:21

Mechanika - tłumaczenie statystyk (moje propozycje)

Physique - to Budowa Ciała, ale można zastąpić pojedynczym wyrazem, jak Krzepa, Wytrzymałość, Tężyzna. Albo zostawić samą Budowę

Speed - Szybkość

Strength - Siła

Agility - Zwinność (bo przyjęło się w Polsce, ze Dexterity tłumaczy się na Zręczność)

Poise - Znaczy tyle, co Opanowanie. Ale Cecha odpowiedzialna jest głównie za ataki zasięgowe, i przyszło mi do głowy Skupienie. Ale mamy też Focus, więc ta opcja IMO raczej odpada. Proponuję wiec też Koncentracje.

Prowess - Odwaga lub Waleczność. Też Męstwo, ale jest to wyraz zbyt "męski" - IMO głupio brzmi, że Marta jest Mężna na 5.

Intellect - Intelekt

Arcane - Arkana. I tym samym mamy zawód Arkanista.

Perception - Percepcja

Defense - Obrona

Initiative - Inicjatywa

Armor - Pancerz

Willpower - Siła Woli

MAT - ATW, Od ATak Wręcz

RAT - ATS, Od ATak Strzelecki (lub ATZ - ATak Zasięgowy)

Life Spiral - Spirala Życia

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 01 lutego 2013, 18:02

Podobają mi się Loża Złotego Tygla i Zakon Braci w Magii. Co do Steam Workers Union, proponowałbym Unię Robotników Pary i Żelaza. Pasuje mi ładnie oznakowanie dla dat PR i OR (w oryginale BR i AR).

Blight wciąż mi spędza sen z powiek - wiem, że spaczeń jest oczywistym zapożyczeniem z WFRP, ale czy takie jednorazowe zapożyczenie może nam zaszkodzić? Myślę, że nie i można spróbować posłużyć się faktycznie terminem "aura spaczenia".

Awatar użytkownika
8art
Reactions:

Post autor: 8art » 01 lutego 2013, 18:45

Unia brzmi bardziej jak forma relacji pomiedzy dwoma panstwami. Union znaczy po angielsku tyle co zwiazek zawodowy, wiec w moim przekonaniu sfromulowanie Zwiazek Robotnikow Pary i Zelaza/Stali bardziej odpowiada charakterowi instytucji.

Mysle, ze aura spaczenia, spaczen jest w porzadku. Chyba zaden maniak WFRP nie wybije nam tego z glowy mlotkiem bojowym;)
Ostatnio zmieniony 01 lutego 2013, 18:51 przez 8art, łącznie zmieniany 1 raz.

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 01 lutego 2013, 18:58

Zgadzam się z 8art - Union w tym przypadku zostało użyte jako związek zawodowy.

Co do blight - a co powiecie na skaza?

Dragonblight - Smocza Skaza

Everblight - Wszechskaza

Nie trzeba się trzymać warhammerowego spaczenia.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:

Post autor: 8art » 01 lutego 2013, 19:19

Skaza dobra. Naprawde pasuje

Połączony z 01.02.2013 20:33:15:
W odniesieniu do sugestii Beamhita o tlumaczeniu Gunmage, to fakt, ze teraz Ogniomistrz nie bardzo oddaje istote Gun Mage. To tlumaczenie przyszlo mi na mysl gdy jeszcze kompletnie nie znalem IK.

Mag spluwy jakos mi nie podchodzi, bo spluwa to określenie xxwieczne i w dodatku slangowe.

Moze cos jak Czarstrzelec, Strzelmistrz az sie prosi zeby to zaposac jako szczelmiszczu;)) czy moze Strzelodziej, strzelmag:) takie luzne propozycje.
Ostatnio zmieniony 01 lutego 2013, 20:33 przez 8art, łącznie zmieniany 1 raz.

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 01 lutego 2013, 20:16

Rasy:

Human - Człowiek

Dwarf - Krasnolud

Gobber - Gobber

Iosan - zaczynają się schody, ale proponuję Iosanin

Nyss - Nyssar (anologia do Swiss - Szwajcar)

Ogrun - Ogrun

Trollkin - Trollak (wyciągnięte z tematu o IK, mi pasuje)

Spolszczenie Iosan i Nyss może nie każdemu pasować, ale to nazwy elfich nacji. I powinny być spolszczone, tak jak cygnarczyk i khadorczyk (albo khadorianin).

Zawody:

Najpierw tłumaczenie słowa career. Są trzy możliwości - zawód, profesja i kariera. Kariera niezbyt mi pasuje, zaś słowo "profesja" zostawiłbym na wszelki wypadek na przyszłość, gdyby pojawiło się słowo "profession". Osobiście wiec bym głosował na zawód.

Alchemist - Alchemik

Arcane Mechanik - 8art proponował mechamag, ja jednak trzymałbym się tego słowa Arkana; Arkanowy Mechanik? Pytanie tylko, jak przetłumaczymy słowo Mechanika

Arcanist - Arkanista

Aristocrat - Arystokrata; szlachcic to jednak nobleman

Bounty Hunter - Łowca Nagród

Cutthroat - 8art proponował Zabójca. Ale cutthroat to bardziej morderca, więc zaproponuję Bandzior.

Duelist - Zwadźca

Doom Reaver - dzięki za Rezuna Zagłady

Explorer - 8art proponuje Odkrywca. Moze też być Badacz.

Fell Caller - 8artowy Wrzaskun mi pasuje

Field Mechanik - Mechanik Polowy; tak jak Medyk Polowy (Field Medic)

Gun Mage - 8art proponuje Ogniomistrz. A może Mag Spluwy? Ogniomistrz według mnie nie podkreśla magicznych zdolności i kojarzy się z artylerią.

Guttersnipe - Rynsztokowiec

Highwayman -Rozbójnik

Horseman - Jeździec, albo kawalerzysta

Investigator - pasuje mi bardziej Śledczy niż Detektyw

Iron Fang - Żelazny Kieł

Knight - Rycerz

Labor Korune - Robol Korune

Longrider - to zastanowienia

Mage Hunter - Łowca Magów

Man-at-Arms - Zbrojny

Military Officer - Oficer Wojskowy

Pistoleer - Pistoleciarz? Rewolwerowiec jest zbyt dzikozachodnie.

Pirate - Pirat

Priest - Kapłan

Pugilist - Pięściarz

Ranger - Zwiadowca

Rifleman - Strzelec

Searforge Trader - Searforge to nazwa klanu, więc należy się zastanowić, czy tłumaczymy, czy nie

Seeker - Poszukujący - brzmi bardziej dostojnie niż Poszukiwacz

Soldier - Żołnierz

Sorcerer - Czarownik; PP odeszło od d20 i dedekowego Wizard (który teraz jest Arkanistą) i Sorcerer, więc i łatwiej przetłumaczyć

Spy - Szpieg

Stormblade - Sztormostrze

Thamarite Advocate - Adwokat Thamar; tak jak Adwokat Diabła

Thief - Złodziej

Trencher - Żołnierz Okopowy

Urban Nomad - Miejski Tułacz

Warcaster - nazwa pochodzi od WARjack i CASTER, Wojrzucacz jednak chyba nie brzmi dobrze ;) Pasuje więc proponowany Paromistrz, albo Botmistrz.

Warlock - Wiedźmiarz?

Połączony z 01.02.2013 20:17:56:
Sry, miało być w temacie o tłumaczeniach. Ja musze lecieć do roboty, niech ktoś przerzuci ;)

Albo jutro to zrobię po południu.
Ostatnio zmieniony 01 lutego 2013, 20:17 przez Beamhit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:

Post autor: 8art » 02 lutego 2013, 15:16

Osobiscie tlumaczen Nyss i Iosan bym nie wprowadzal. Prosze zauwazyc, ze obie te nazwy nawet w angielskim sa obce. Nie sililbym sie na wymyslanie jakis polskich dziwactw. spolszczenie ich jak podal Beamhit sa ok.

Trolkin tez moze zostac po mojemu rownolegle z trolakami, gdzie np pierwsze to oficjalne slowo a trolak to np okreslenie pogardliwe lub slangowe.

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 02 lutego 2013, 19:47

Znając życie, i tak u mnie na sesji będzie się mówiło Gun Mage i Warcaster (czy Warlock i trollkin), jednak jeżeli bawimy się tutaj w (pseudo)zawodowe tłumaczenie, to powinniśmy podejść (pseudo)profesjonalnie ;)

Nazwy w angielskiej wersji nie są obce i wzięte z kosmosu. Iosan został normalnie stworzony na dodaniu końcówki -an do nazwy miejsca (w tym przypadku Ios). Tak jak:

- Roman (Rzymianin)
- American (Amerykanin)
- Republican (Republikanin)

Czyli Iosan - Iosanin.

Nazwa Nyss pochodzi od Nyssor (bóstwo lodowych elfów), i to można ewentualnie zostawić - ale w polskim języku o ile mi wiadomo nie ma wyrazów kończących się na -ss (Boss to nie jest polski wyraz). Brzmi więc to nienaturalnie, w przeciwieństwie do Nyssara (Szwajcara, janczara).

Trollkin to zaś oczywiście troll + kin (krewny, krewniak). Idąc tym torem, mamy troll + krewNIAK czyli trollniak. IMO Nie brzmi to dobrze, więc śmiało można skrócić do trollak.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 02 lutego 2013, 21:15

Moimi faworytami w kwestii nazewnictwa elfów są: Iosanin - Iosanie oraz Nyss - Nyssowie.

Jeśli o ludzkie grupy etniczne idzie, proponuję Khard, Kossyta, Skir, Umbrianin, Ryn, Midlunder, Morridańczyk, Thurianin, Tordoryjczyk, Schardyjczyk, Caspianin, Idrianin. Wydaje mi się, że mamy tu sporą dywersyfikację końcówek, która sprawia, że poszczególne nazwy nie zlewają się w jeden zlepek.

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 02 lutego 2013, 23:42

Dywagacji ciąg dalszy :)

Long Rider - zawód związany z prestiżem i pozycją, więc i pisany z dużej litery. Coś jak nasz Strażnik Teksasu czy Królewski Konny. Długi Jeździec brzmi jednak bardzo śmiesznie, nie? ;) Co powiecie na Jeździec Horyzontu?

Gun Mage - problem polega na tym, że Gun to i pistolet, i karabin, i w ogóle broń palna prawie każdego typu. W polskim nie mamy dobrego odpowiednika. Wyjątkowo nie pasuje mi też tutaj słowotwórstwo w postaci magistrzelca czy coś w ten deseń. Może Mag Pocisków?

Stormblade - przyszło mi do głowy Sztormowiec - skojarzenia ze Szturmowcem jak najbardziej wskazane. Stormguard - Gwardia Sztormu albo Sztormowa Gwardia. Storm Glaive - Glewia Sztormu albo Sztormowa Glewia. Angielski nie rozróżnia pojęć Burza i Sztorm (dla nich to samo).

'Jack - chyba nic lepszego od tutaj istniejącego 'bot się nie wymyśli. Jack to urządzenie zastępujące człowieka przy pracy, a takim słowem u nas jest tylko roBOT. Zobaczmy więc jak to by wyglądało:

Steamjack - Parobot
Warjack - Wojbot
Laborjack - Pracobot
Deathjack - Śmierćbot
Scrapjack - Złombot
Helljack - Piekelbot lub Piekłobot (ale wolę pierwszą wersję)
Bonejack - Kościobot

No i Jacek, który nie jest Jackiem z nazwy: Myrmidon - Siepacz

Inne propozycje?

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 03 lutego 2013, 15:23

Śmierćbot jakoś nie do końca do mnie trafił, ale myślę sobie, że możemy tutaj pójść w zbliżonym kierunku i zastosować na przykład termin Rzezibot - nie jest to rzecz jasna tłumaczenie bezpośrednie, ale wydaje się oddawać sens oryginalnej nazwy.

Co do Long Ridera, popracujmy chwilę dłużej nad tym terminem, proszę, ponieważ w przedostatnim numerze No Quarter pojawił się artykuł dotyczący tych trollackich jeźdźców i może moglibyśmy się posilić o napisanie krótkiego artykułu przedstawiającego tę prestiżową kastę trollaków? Włącznie z ich publicznie dostępnymi parametrami, dzięki czemu moglibyśmy zacząć budować na stronie fundamenty bestiariusza IK. Jeździec Horyzontu to jedna propozycja, może ktoś zarzuci innymi? Dla wyjaśnienia, Long Rider to trollak wojownik walczący z grzbietu wielkiego bawołu/bizona (tu też ważna kwestia do rozstrzygnięcia, czy mówimy o bizonach czy bawołach).

Awatar użytkownika
8art
Reactions:

Post autor: 8art » 03 lutego 2013, 16:36

Deathjack - Nekrobot

Czy LongRider to nowa profesja z dodatku? Powinienem mieć dodatek w tym tygodniu to pomyślę nad tym.

ODPOWIEDZ