Kreator Krain - Ostatni Kontynent [test]
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Spoko możesz wziąć podziemną krainę na dole a las na górze np. olbrzymie jaskinie w konarach drzew. Kreator ma ułatwić a nie skomplikować. Jednak w tej sytuacji chyba należy wydać punkty za obie rzeczy.
Ja w takim razie pojadę po całości. R5 to olbrzymia cząstka innego wymiaru. Kraina wygasłych portali, ruin i wszelkiej maści tałatajstwa, błąkającego się to tu to tam, które wylazły wieki temu z innego mniej gościnnego wymiaru. Będą miały się te paskudztwa gdzie osiedlać (u Aravena w R6) - hehe. Wydałem razem 12 pkt. Pora na ostatnie kawałki.
Ja w takim razie pojadę po całości. R5 to olbrzymia cząstka innego wymiaru. Kraina wygasłych portali, ruin i wszelkiej maści tałatajstwa, błąkającego się to tu to tam, które wylazły wieki temu z innego mniej gościnnego wymiaru. Będą miały się te paskudztwa gdzie osiedlać (u Aravena w R6) - hehe. Wydałem razem 12 pkt. Pora na ostatnie kawałki.
Ok, to w w R7 wybieram Wybrzeże.
Podsumowanie Fazy 1: Rejony dla Dobro
R1: Góry (3 pkt)
R4: Podziemna kraina, a nad nią gęste lasy dąbrowe, sosnowe i inne ze strefy umiarkowanej (6 pkt + 1 pkt)
R7: Wybrzeże (3 pkt)
Razem na tą Fazę wydałem 13 pkt. Zostało mi 27 pkt na Punkty Orientacyjne.
Podsumowanie Fazy 1: Rejony dla Dobro
R1: Góry (3 pkt)
R4: Podziemna kraina, a nad nią gęste lasy dąbrowe, sosnowe i inne ze strefy umiarkowanej (6 pkt + 1 pkt)
R7: Wybrzeże (3 pkt)
Razem na tą Fazę wydałem 13 pkt. Zostało mi 27 pkt na Punkty Orientacyjne.
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)
Moje postacie:
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Kontakt:
To ja rozwinę R8 o dwa dodatkowe regiony i pozostawię je pustkowiem za 4 pkt. oraz z powstałych regionów zrobię wyspy przyległe do R8 z każdego zrobię Archipelag za 3 pkt.
Podsumowanie Fazy 1: Rejony dla czegoja
R2: Śnieżne Góry (3 pkt + 1)
R5: Cząstka innego wymiaru z wygasłymi portalami (8 pkt)
R8: Pustkowia Rozwinięte o dwa regiony (4 pkt + 3x2 = 10 pkt)
Razem na tą Fazę wydałem 22 pkt. Zostało mi 18 pkt na Punkty Orientacyjne.
I Dobro zaczynaj dobieranie punktów charakterystycznych. Po tej fazie postaram się uaktualnić mapę. Pewnie jutro wieczorem jak się sprężymy.
Podsumowanie Fazy 1: Rejony dla czegoja
R2: Śnieżne Góry (3 pkt + 1)
R5: Cząstka innego wymiaru z wygasłymi portalami (8 pkt)
R8: Pustkowia Rozwinięte o dwa regiony (4 pkt + 3x2 = 10 pkt)
Razem na tą Fazę wydałem 22 pkt. Zostało mi 18 pkt na Punkty Orientacyjne.
I Dobro zaczynaj dobieranie punktów charakterystycznych. Po tej fazie postaram się uaktualnić mapę. Pewnie jutro wieczorem jak się sprężymy.
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Kontakt:
Nie kupowałem pustkowi one są z przydziału za 0 pkt. Kupiłem przedłużenie prowincji o dwa wolne regiony za 4 pkt i potem zagospodarowałem te wykupione regiony. Według mnie nie można wykupić rozszerzenia pojedynczego, a to powiększenie można wykupić tylko raz na grę.
Według mnie ta zasada ma o tyle sens, że sztucznie nie można powiększać obszaru krainy. Inaczej każdy z grających mógłby powiększać.
Teraz tylko pytanie - czy jeśli już ktoś wybrał jakiś region, a chciałby też ktoś inny coś co można tylko jeden raz to zaczyna się licytacja, czy jednak, ten który wybrał pierwszy zdobywa ten pomysł?
Według mnie ta zasada ma o tyle sens, że sztucznie nie można powiększać obszaru krainy. Inaczej każdy z grających mógłby powiększać.
Teraz tylko pytanie - czy jeśli już ktoś wybrał jakiś region, a chciałby też ktoś inny coś co można tylko jeden raz to zaczyna się licytacja, czy jednak, ten który wybrał pierwszy zdobywa ten pomysł?
-
Araven
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Nie rozumiem o co Ci chodzi.
Obecnie żadna licytacja nie jest konieczna.
Licytować należy wtedy gdy w jakiejś kolejnej turze np. 2 z nas będzie chciało coś co może być tylko raz. Teraz wszystko zostaje tak jak jest i nie ma potrzeby licytowania czegokolwiek.
Są regiony jakie można wykupić tylko raz. Nie wiem czy są takie punkty orientacyjne i inne. Się zobaczy.
Teraz Dobro wykupuje punkt obserwacyjny tak?
Obecnie żadna licytacja nie jest konieczna.
Licytować należy wtedy gdy w jakiejś kolejnej turze np. 2 z nas będzie chciało coś co może być tylko raz. Teraz wszystko zostaje tak jak jest i nie ma potrzeby licytowania czegokolwiek.
Są regiony jakie można wykupić tylko raz. Nie wiem czy są takie punkty orientacyjne i inne. Się zobaczy.
Teraz Dobro wykupuje punkt obserwacyjny tak?
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Kontakt:
Myślałem, że wspominałeś, że chcesz dorzucić region, jeśli nie, to wszystko gra. Chodziło mi tylko o to, że nie da się dorzucić regionu ot tak bo ma się chęć to zrobić. Masz 3 wolne sloty i jedyny sposób, żeby to powiększyć to wykupienie opcji, która ja zrobiłem. Jeśli Ty również chciałbyś to zrobić to potrzebna byłaby licytacja i tyle. Jeśli nic takiego nie miałeś na myśli to spoko czekamy na punkty orientacyjne Dobro.
Ja to rozumiem, że każdy gracz może kupić Przedłużenie Prowincji o dwa wolne rejony, bez licytacji. Tylko, że każdy z graczy może wykupić to raz. Czyli, że zasada specjalna odnosi się do jednego gracza. W innym wypadku wykupiłbym podziemne krainy nad waszymi reojnami:D
Punkty Orientacyjne.
Za moją stolicę określam R4 - gdzie mam podziemną krainę. Tam stawiam swoją stolicę.
W R1 stawiam: gród w Górach za 3 pkt i Kamieniołom za 2 pkt.
W R4 stawiam Ruiny, Olbrzymie za 3 pkt (w miejscu, gdzie jest stolica można tylko 1 punkt orientacyjny).
W R7 stawiam Zajezdnia, Legendarna za 3 pkt i Cmentarzysko Potworów za 2 pkt.
Razem: 5 + 3 + 5 = 13 + 13 za Rejony = 26 pkt / 40.
Teraz Kłopoty: zsyłamy je na innych czy na siebie? 14 pkt to sporo, by nieźle namieszać w królestwach... i spowodować, że będą tetnić życiem i nadawać się na grę fabularną!
Punkty Orientacyjne.
Za moją stolicę określam R4 - gdzie mam podziemną krainę. Tam stawiam swoją stolicę.
W R1 stawiam: gród w Górach za 3 pkt i Kamieniołom za 2 pkt.
W R4 stawiam Ruiny, Olbrzymie za 3 pkt (w miejscu, gdzie jest stolica można tylko 1 punkt orientacyjny).
W R7 stawiam Zajezdnia, Legendarna za 3 pkt i Cmentarzysko Potworów za 2 pkt.
Razem: 5 + 3 + 5 = 13 + 13 za Rejony = 26 pkt / 40.
Teraz Kłopoty: zsyłamy je na innych czy na siebie? 14 pkt to sporo, by nieźle namieszać w królestwach... i spowodować, że będą tetnić życiem i nadawać się na grę fabularną!
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Moje postacie:
Moje postacie:
-
Araven
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Chyba Dobro ma rację z tym że zasada specjalna dotyczy każdego Gracza, czyli każdy u siebie może mieć Podziemną Krainę ale tylko jedną.
Zbierajcie wszelkie pytania i wątpliwości, zapytam Autora KK na Forum MGF gdzie jesteśmy obaj.
Kłopoty to raczej u siebie.
Do wieczora pyknę swoje punkty orientacyjne.
Zbierajcie wszelkie pytania i wątpliwości, zapytam Autora KK na Forum MGF gdzie jesteśmy obaj.
Kłopoty to raczej u siebie.
Do wieczora pyknę swoje punkty orientacyjne.