Absurdy w świecie KC

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 08 grudnia 2009, 12:58

To rzucę konkretnym przykładem:
Wojownik o SZ równej 100 posiada biegłość (bez specjalizacji) w posługiwaniu się typowymi toporami i lekkimi mieczami. Używa topora bojowego lub długiego miecza. W pierwszym przypadku wyprowadza 2 zwykłe ciosy w rundzie, każdy zajmuje po 4 sekundy, zaś zamaszysty atak zabiera mu 8 sekund. Walcząc mieczem ograniczony jest tylko do jednego ataku, który także zajmuje mu 4 sekundy, jednak gdy chce kogoś z zamachu ciachnąć, cios taki pada po 14 sekundach. Co ciekawe zadawanie ciosów toporem oznacza w praktyce dwukrotnie wolniejsze męczenie się niż przy walce mieczem, gdyż wykonanie 10 ataków w pierwszym przypadku oznacza utratę 5 punktów wytrzymałości, w drugim zaś 10. Dodam jeszcze, że topór bojowy posiada większą skuteczność tnącą niż ten długi miecz.
Kolejnej ciekawostki dostarczają trójzęby - oto użytkownik największej ich odmiany (DW) męczy się tak samo szybko, jak walczący ich najlżejszą wersją (JL).

Moim zdaniem to wytrzymałość postaci, waga i kategoria broni powinny decydować o ilości możliwych ataków nim jej użytkownik będzie musiał odpocząć.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 08 grudnia 2009, 13:19

Prawda, jako żywo. Jednak jakbyśmy chcieli wnikać w realia i starali się jak najbardziej je przybliżyć, to ugrzęźniemy w gąszczu dorzutów, modyfikatorów, bonusów. Nie da się, zbyt złożone czynności opisuje mechanika.
Dochodzą jeszcze, Treant, takie składowe jak np. rodzaj ataku. Inne będzie tempo ataku obuchowego włócznią, inne kłucia. Kłucie to krótki ruch z ręki, bez oporu powietrza. Dynamika - bombastyczna! Obuchowe uderzenie - spore opory, długi zamach. Różnica ogromna, nie uwzględniona w mechanice.

Liczysz Wytrzymałość? Szczerze mówiąc nigdy nie miałem na to i ochoty i czasu, zbyt energo- i czasochłonne.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 08 grudnia 2009, 15:24

W pierwszym przypadku wyprowadza 2 zwykłe ciosy w rundzie, każdy zajmuje po 4 sekundy
Raczej segmenty. To nie tyle samo co sekundy.
Co ciekawe zadawanie ciosów toporem oznacza w praktyce dwukrotnie wolniejsze męczenie się niż przy walce mieczem, gdyż wykonanie 10 ataków w pierwszym przypadku oznacza utratę 5 punktów wytrzymałości, w drugim zaś 10.
męczą sie tak samo szybko. Liczy sie rundy udziału w walce, a nie wykonane ataki. Walka to jak wspomniałem nie tylko wykonywanie ataków.
A pewne uproszczenie mechaniki walki musi być. Tak po prostu zlikwidowac rubryke atak na rundzie? I przeprowadzac walkę jako wykanywanie maksymalnej mozliwej ilości ataków przeciw jakiejś mitycznej obronie ?

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 08 grudnia 2009, 17:49

Hauerine napisał/a:
Raczej segmenty. To nie tyle samo co sekundy.
Celowo dobrałem SZ na poziomie 100, aby były sekundy.
Liczy sie rundy udziału w walce, a nie wykonane ataki. Walka to jak wspomniałem nie tylko wykonywanie ataków.
A gdy będzie atakować przeciwnika, który nie oddaje ciosów?
Tak po prostu zlikwidowac rubryke atak na rundzie? I przeprowadzac walkę jako wykanywanie maksymalnej mozliwej ilości ataków przeciw jakiejś mitycznej obronie ?
Może istnieć maksymalna ilość ataków w rundzie, ale przypisanie jej jako stałej do konkretnego rodzaju broni jest nieuzasadnione. Już lepiej by było, gdyby każda z broni bazowo miała tylko 1 atak na rundę.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 08 grudnia 2009, 18:03

Tylko wiesz, z jaką ilością mechanicznych modyfikacji by się to wiązało? Należałoby przeorać mechanikę. Sporządzić masę tabel uzależniających ilość ataków od siły, zręczności, rozmiarów broni, rodzaju ataku, masy broni (bo nie tylko rozmiar decyduje).

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 08 grudnia 2009, 18:21

Mrufon napisał/a:
Liczysz Wytrzymałość? Szczerze mówiąc nigdy nie miałem na to i ochoty i czasu, zbyt energo- i czasochłonne.
Cóż, zakładam tylko, że cechy premiujące zasłużonych wyznawców (w tym wypadku Gotam-Gora) mają im dawać jakąś przewagę nad istotami, które ich nie posiadają.
Od pewnego czasu używałem także rozszerzonych zasad dotyczących ran (opisane na portalu w I części Vademecum Walki) i po niedługim okresie wprawiłem się w to na tyle wystarczająco, by rozgrywka na tym nie cierpiała (walki zabierały może trochę więcej czasu, ale wrażenia były pełniejsze).

A mechanikę Artur Szyndler mógłby przeorać - w końcu nam, specom od matematycznych formuł parę dodatkowych wzorów nie sprawi większej trudności. I pisze to osoba postrzegana przez niektórych jako ultrakonserwatysta :D

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 08 grudnia 2009, 18:31

Sytuacja szczególna, z którą MG chyba sobie poradzi :)

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 08 grudnia 2009, 18:41

A mechanikę Artur Szyndler mógłby przeorać - w końcu nam, specom od matematycznych formuł parę dodatkowych wzorów nie sprawi większej trudności.
Matma to betka. Ja też mam całą pulę autorskich zmian do mechy, ale czekam cierpliwie na efekty podchodów Venara do AS-a. Może przy dobrym układzie gwiazd nie musielibyśmy nic zmieniać...
I pisze to osoba postrzegana przez niektórych jako ultrakonserwatysta
He, to ja w takim razie jestem nadgorliwy traktorek, ale obecnie bez paliwa :)

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 08 grudnia 2009, 21:47

Hauerine napisał/a:
Sytuacja szczególna, z którą MG chyba sobie poradzi :)
Czyżby? Wystarczy do tego, by jedna postać walczyła z dwoma wrogami i atakowała wyłącznie tego, który stanowi dla niej większe zagrożenie.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 08 grudnia 2009, 22:11

Czyżby? Wystarczy do tego, by jedna postać walczyła z dwoma wrogami i atakowała wyłącznie tego, który stanowi dla niej większe zagrożenie.
I co w tej sytuacji jest nie tak ?

garfields
Reactions:

Post autor: garfields » 09 grudnia 2009, 12:42

Hauerine napisał/a:
I co w tej sytuacji jest nie tak ?
Jaka np. ma obronę przeciwko drugiemu przeciwnikowi. Dodać tarczę czy nie. Broń dodać czy też nie.
Lub gdy masz broń o zasięgu 2m, a przeciwnik NIEATAKOWANY przez ciebie (atakujesz jego kolegę) podchodzi z bronią o zasięgu 1. Czy masz prawo do automatycznego ataku wynikającego z podejścia przeciwnika. Przyjmując, że podchodzi od przodu.
Używasz umiejętności 'zamaszysty atak ', w tym czasie ktoś na ciebie szarżuje - czy masz ten extra atak za podejście przeciwnika.
Sama obrona to już właściwie jest dziwną sprawą :) ale dało się grać i z nią.
Leo napisał/a:
Moja wizja nieco zrównuje te niskotypowe martwiaki z wyższymi. Pod względem ŻYW
Mi tam nigdy nie przeszkadzała żywotność martwiaków. Jeśli była za niska to rzucało się ich więcej. Albo robiło jakiegoś mutanta ;-) i już było wesoło. Któregoś razu wprowadziłem animowane magią zbroje - można było je zniszczyć jeśli zadało im się uszkodzeń na min. 50% wytrzymałości (zależnych od typu animowanej, pełnej, zbroi) zadawanych zależnie od typu używanej broni. To było wyzwanie.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 09 grudnia 2009, 12:48

Leo napisał/a:
Moja wizja nieco zrównuje te niskotypowe martwiaki z wyższymi. Pod względem ŻYW
To moje, a nie Leo ;)

Przy drugim przeciwniku robiłem zwykle tak, jak to zalecała podstawka - za każdego powyżej 1-go jest ujemny mod 5 do obrony.
Na użytek własny zmieniłem to najpierw na -10, potem nawet przez moment na -20 (kiedy zacząłem sie udzielać w bractwie ryc. i zobaczyłem jak to fajnie się bronić przed chociażby dwiema osobami).

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 09 grudnia 2009, 15:47

Jaka np. ma obronę przeciwko drugiemu przeciwnikowi. Dodać tarczę czy nie. Broń dodać czy też nie.
No to masz te 5 pkt modyfikator. Ja w zasadzie stosowałem 10, jako MG.
Lub gdy masz broń o zasięgu 2m, a przeciwnik NIEATAKOWANY przez ciebie (atakujesz jego kolegę) podchodzi z bronią o zasięgu 1. Czy masz prawo do automatycznego ataku wynikającego z podejścia przeciwnika. Przyjmując, że podchodzi od przodu.
Oczywiście, że tak.
Używasz umiejętności 'zamaszysty atak ', w tym czasie ktoś na ciebie szarżuje - czy masz ten extra atak za podejście przeciwnika.
Oczywiście, że nie.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 09 grudnia 2009, 18:46

Oczywiście, że tak.
Ponieważ?
Oczywiście, że tak.
Ponieważ?
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 09 grudnia 2009, 20:17

Ponieważ?
Przeczytaj zasady. Przecież ja z Tobą nie rozmawiam.

ODPOWIEDZ