Conan Techniczny do PBF lipiec 2014

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 08 października 2014, 16:17

Wprowadziłem Człowieczeństwo opcjonalnie do współczynników pomocniczych, po wyborze Postawy, to akurat pasuje, bo się zazębiają ze sobą.
Pokorygowałem mechanikę głębiej, usunąłem najbardziej kontrowersyjne elementy. Sporo jest opcji nadal, ale można grać i bez nich.
Może do soboty skończę bo sporo poprawiam po sobie, by to było bardziej zrozumiałe.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 09 października 2014, 15:32

Ok, ja bym to opisał (te człowieczeństwo), mam pewien koncept. Aktualnie czekam, aż w lokalnej bibliotece wystawia zbiór Conana na półki, bo leży... w MAGAZYNIE! W GŁÓWNYM ODDZIALE w mieście powyżej 150 tys ludzi Conan leży w MAGAZYNIE! Nie do pomyślenia ;p Musiałem pisać petycje o jego powrót na półki :D

Jak skończę artefakty to chciałem jeszcze wrócić do mechaniki, a mianowicie do walki z konia (strzelectwo, miotanie, inne) i walki z wozu (lub innego pojazdu).

Niby wszystko proste, ale nie daje mi spoczynku myśl, jak rozegrać mechanicznie pojedynek szarżującego z lancą bohatera na mobilnego i ruchliwego najemnika, albo czy rzucanie toporkiem w pełnym galopie nie powinno zadać większych obrażeń, niż rzut z piechoty? (większy pęd rzutu [podczas jazdy] przekłada się na większą siłę uderzenia - o ile dobrze pamiętam z fizyki ;p)
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 09 października 2014, 16:06

Niby tak, ale Fate idzie na spore uproszczenia, ale Sztuczki, Aspekty i Przewagi oraz Akcje bojowe jakie są w Fate i w szczególności w Conanie mocno pozwalają kombinować.
Za walkę z konia jest bonus przeciwko piechurowi.
Strzelanie z konia wymaga Sztuczki Konny Łucznik.
Człowieczeństwo wstawiłem jak wyżej, ew. coś rozwiniesz. Po weekendzie, w czwartek najpóźniej postaram Ci się odesłać komplet poprawek. Dorzucisz swoje dodatki i mi odeślesz.

Wyślemy wersje robocze kilku Osobom Smartfoxowi i Gerionowi, Dingo, Mrufonowi i może ze 2 innym. Ale to po scaleniu tego co masz z moimi poprawkami i jak obczaję całość ostatecznie.

Zamach z rzutu można oddać zbudowaniem przewagi, w I rundzie bierzesz zamach (to jest to zbudowanie przewagi, i rzucasz test Siły np. na trudność 2 lub raczej 3 bym dał. Jak się uda w następnej rundzie rzucasz, jak trafisz masz +1 obrażeń, albo +2 przy Imponującym sukcesie.

Niemal wszytko można oddać z istniejącym rozwiązaniami. Ale napiszesz jakie masz pomysły, może zrobimy z tego jakieś sztuczki.

Przeorałem mechanikę mocno. Poprawiłem ciut magię, jutro Magia idzie do pełnej obróbki, potem Bestiariusz, trochę go mam.

Dodamy Dingo w creditsach jako wsparcie, bo mi tłumaczy kilka ważnych rzeczy do Conana.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 13 października 2014, 13:53

Wysłałem Ci Conana v3 po korektach mechaniki i innych.
Dorzucę około 2 strony do Sztuczek co mi Dingo przetłumaczył, a tak to się wiele nie zmieni już.

Działam nad Dodatkiem magia kapłanów i zaklęcia dla magów oraz nad bestiariuszem.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 13 października 2014, 17:17

Git. Dzisiaj to złącze w całość. Super, bo coraz więcej rzeczy ;) a ten blog Lisia Nora to kopalnia diamentów, serio :D Zaznaczyłem we wstępie, że spragnieni wiedzy znajdą tam dosłownie WSZYSTKO o Conanie.
Moje postacie:

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 13 października 2014, 18:05

Dobry ruch z tym wskazaniem Lisiej Nory to wielka baza informacji, te 2 strony o sztuczkach doślę osobno to wstawisz.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 15 października 2014, 14:00

Zajrzyj do tabel w Wiatyku, mogą Ci się przydać do losowania części elementów jakie chciałeś dodać, poza Tabelami Smartfoxa z Lisiej Nory.
Jak idzie skład?

Wysłałem dwa dodatki z mocami Kapłanów i czarami Magów na gmaila.

Walczę z Bestiariuszem, dojdzie jeszcze około 2 stron o sztuczkach to mam od Dingo i dojdzie awans, Dingo go tłumaczy.

Jesteśmy coraz bliżej, jak wkleisz Dodatki o magii + damy awans to chciałbym to wysłać jako robocze wersje Smartfoxowi i Gerionowi do obczajenia.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 15 października 2014, 15:53

Ok, świetnie :) ja jeszcze pracuje nad opisem miast. Uznałem, że 10 głównych miast wystarczy + własny generator miast.

Przy okazji: chcesz mi pomóc ze scenariuszem? Mam ogólny koncept na scenariusz, na coś więcej niż "znajdź, zabij, dostarcz, odbierz nagrodę, idź dalej".

Szczegóły dziś wieczorem.
Moje postacie:

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 15 października 2014, 16:02

10 miast to i tak dużo.
Ze scenariuszem pomogę, zapodaj co tam masz i coś się wymyśli. Nie musi być super ambitny, ale by pokazywał sposób testowania i statyczny i dynamiczny. I jakaś walka.

Magia w Conanie nawet fajnie wyszła, będzie podstawa do fantasy.

Usuń rozpiskę stopni z dodatku II, chyba ją zostawiłem, na początku jest.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 15 października 2014, 22:28

Streszczenie scenariusza

Bohaterowie Graczy podejmują wyzwanie i ruszają w ślad za porwaną żoną zarządcy imieniem Duncan, władającego niewielkim miasteczkiem w Gunderlandii. Mieszkańcy mówią, że to kara dla lokalnego władyki i że w sprawę zamieszane są demony, więc nikt poza BG nie zamierza pomóc w poszukiwaniach Reginy (żony).

Po zebraniu informacji, wypadaniu okolicy Gracze odkrywają, że za tajemniczym porwaniem stoi grupa miejscowej szajki złodziei. Kolejne zebrane informacje, odkryte ślady i baczna obserwacja doprowadzają do leśnego obozowiska porywaczy, usytuowanego kilka mil od miasteczka. W tym czasie w miasteczku ktoś brutalnie zamordował kapitana miejscowego garnizonu, serdecznego przyjaciela zarządcy Duncana. Te zdarzenie utwierdza w przekonaniu mieszkańców, że to klątwa spadła na Duncana. Wychodzą na ulicę i żądają wygnania zarządcy. Wszystko jednak się uspokaja, gdy żołnierze rozpędzają tłum.

W obozowisku porywaczy okazuje się, że wszystko było sfingowane i żona zarządcy upozorowała porwanie, by ukarać męża tyrana, który nie ma potomka - choć bardzo go pożąda (by przetrwał jego ród). Regina zaprzecza, że zleciła morderstwo kapitana Nestora. Złodzieje też zaprzeczają,a wszyscy zarzekają się, że od kilku dni nie byli w miasteczku.

BG z pewnością zechcą doprowadzić krnąbrną żonkę i jej "porywaczy" do Duncana.

I tu zasadniczo jest słaby punkt scenariusza, bo nie wymyśliłem połączenia między kolejnym wątkiem.

Młody chłopak imieniem Quintus, służy w domu Duncana jako służący, miał dość obelg i upokorzeń ze strony swego pana. Pijąc raz w podłej karczmie podsłuchiwał opowieści lokalnych żołnierzy o strasznym czarowniku, który rzekomo mieszka głęboko w lesie, o dzień drogi od miasteczka. Quintus postanowił sprawdzić plotkę - gdyż napędzany nienawiścią do swego pana chciał go jak najbardziej ukarać, a że jest słaby fizycznie i niezdarny, a także tchórzliwy - postanowił znaleźć czarownika i poprosić go o pomoc. Plotka okazała się faktem i czarownik w zamian za klątwę, zażądał serca nienarodzonego syna Duncana oraz ciała Reginy. Quintus wyczuł okazję i namówił Reginę do sfingowania porwania; mamiąc ją wizją, że przez to porwanie Duncan doceni swoją żonę, zmięknie i nie będzie już takim tyranem.

Quintus pośredniczył przy rekrutacji złodziejów "porywaczy", umawiając się z nimi, że sam osobiście po kilku dniach odprowadzi Reginę do domu, zaś oni dostaną od niego obiecane złoto.

Po małym śledztwie okazuje się, że kapitan Nestor zginął zabity przez jednego ze swoich żołnierzy, który również pragnie wykorzystać zamieszanie w mieście i zwala winę na demony, co mieszkańcy początkowo kupują.

Czarownik tylko czeka na obiecany komponent - serce nienarodzonego dziecka pozwoli mu odzyskać siły. Oczywiście nie ma zamiaru pomagać biednemu służącemu, który po raz kolejny będzie narzędziem w czyiś rękach.

Tak. I teraz zastanawiam się, jak połączyć to, że porywacze wracają do miasteczka, a jednocześnie Quintus próbuje zaaranżować spotkanie sam na sam z Reginą, w miarę odludnym miejscu.

Mam też nadzieje, że scenariusz nie jest zbyt skomplikowany...
Ostatnio zmieniony 15 października 2014, 22:37 przez Dobro, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje postacie:

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 16 października 2014, 09:51

Duncan to imię Gundera? To może być baron, mieszkający na granicy. Władający także około 5.000 miasteczkiem, tyran i dla służby i w małżeństwie. Żona w zaawnsowanej ciąży, obawia się o los dziecka.

Trochę skomplikowany, ale kilka pomysłów spoko. trzeba się zastanowić, wykorzystać wątek czarownika, pomyślę coś nad tym. Sprawdzę gdzie leży dokładnie Gunderlandia. Czarownik byłby z Hyperborei raczej.
Sfingowane porwanie żony to dobry patent. Czarownik będzie potrzebował serca nienarodzonego dziecka...
Proponuję by gracze tropiąc złodziei trafili na nich pozabijanych poza jednym czy dwoma, od nich się dowiedzą, że ich napadnięto (zrobili to ludzie czarownika) i teraz Regina (to też gunderskie?) jest w prawdziwych kłopotach.
Rytuał za tydzień, tyle maja czasu na odbicie kobiety. Namiestnik stwierdzi, ze jednak kocha żonę i bardzo mu jej brakuje. i to on wynajmie drużynę. P tym jak ktos otruł dowódcę jego zwiadowców, i kilku innych jest strutych podobnie jak ich dowódca (wspomniany kapitan).

Quintus będzie pośrednikiem w najęciu złodziei, i on także wleje truciznę do posiłku zwiadowców na służbie barona Duncana. baron go często tam wysyła z rozkazami, to żołnierze go znają.

Problemem będzie odbicie małżonki barona z rąk czarownika, jakiemu zależy tylko na rytuale, do jakiego potrzebuje serca nienarodzonego dziecka.

To ma posłużyć pokazaniu sposobu testowania i walki, także magią. Z grubsza tak bym to widział.
Przejrzyj powieści z wyszukiwaniem słowa Gunder, jest ich około 70 może trafisz na taką z opisami Gunderlandii, wtedy sporo opisów dla klimatu da się wyciąć, ew. zmienimy miejsce akcji na takie o jakim jest mniej znana powieść o Conanie nie Howarda. Wtedy drobne zmiany i opisy klimatyczne masz z powieści do przygody. Ja tak robię w PBF, opisy zmieniam lekko z powieści o Conanie często.
Czarownik będzie udawał znachora i zielarza i zamiast ziół na rozwolnienie, da śmiertelną truciznę, umrze od niej dowódca zwiadu i 3 innych, a około 7 się pochoruje. Dojdą do siebie za około 2 tygodnie.
Prolog
Gracze zasłyną wcześniej z wytropienia i pojmania jakiegoś przestępcy ukrywającego się w lasach, i będą przepijać nagrodę gdy nastąpią powyższe wydarzenia, prolog to byłyby łowy na jakiegoś banitę na zlecenie barona Duncana.
Ew. ten sługa i zona barona będą kochankami, i chcą wytargować okup. Sługa nie będzie nieudacznikiem, będzie zaś zubożałym szlachcicem na służbie barona, jego sekretarzem i człowiekiem od brudnej roboty, jaką załatwia najmując niekiedy złodziei, czy rzadziej zabójców. Chcą naciągnąć barona na duży okup i zwiać z nim. Baron zapłaci bo spodziewa się, że zona urodzi mu dziedzica na jakiego długo czekał.

Podtrucie zwiadowców miało zmusić barona by oddał negocjacje z porywaczami w ręce sługi, jaki miła kontakty w półświatku. Czarownik zaś pragnie zemsty na baronie za jakieś dawne krzywdy, tez stracił zonę spaloną za czary na rozkaz barona.
Ostatnio zmieniony 16 października 2014, 10:22 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 16 października 2014, 10:39

DZIEDZIC ALKADY
Jedno z małych miast-państw we wschodnim Shemie...

BG podczas nocnego powrotu z karczmy słyszą z przodu dobiegający głośny krzyk uciekającej kobiety, za nią pogoń. Piękna i młoda dama wpada między nich, zdyszana, zakrwawiona. Krzyczy, błaga o ratunek bo "ON" ją zabije. Morderca, pijany, wpadł w szał!
Ucieka dalej.
BG rejestrują odgłosy pogoni. Po chwili w zaułku ukazuje się bogato odziany mąż, brodaty, młody, z obnażoną szablą. W oczach szał mordu. Za nim kroki innych osób. Co zrobią gracze? Rzucą się na niego? Brodacz ryknie by go przepuścili bo musi "zarznąć tę wściekłą dziwkę". 5 sekund później dobiega kilku uzbrojonych jednakowo i odzianych w płaszcze indygo zbrojnych... "Panie? Zbiegła? Kim są te psy"?

Okazuje się, że ten mąż to władca miasteczka. Jego żona od kilku lat ma na dworze służkę - Stygijską niewolnicę, która zaszczepiła jej wiarę w wężowego boga - Seta. I tak postanawia złożyć ofiarę ze swego nowo narodzonego syna. Porywa go i ucieka z pałacu. Drużyna zastaje ją w trakcie pogoni (dziecko zabrała służka).
Z synem jest jeszcze jedna ważna sprawa - według proroctwa ma być w przyszłości dowódcą armii Shemu, która pokona siły inwazyjne Turanu i zapobiegnie aneksji Shemu. Sprawa jest więc niebagatelna.
Władca zmusi BG do odnalezienia żony i syna - ot choćby za to, że mu przeszkodzili w pościgu. Żona notabene odleciała na skrzydlatym, czarnym monstrum, które przywołała w zaułku uciekając przed mężem. Z ochrypłym rechotem ucieknie na grzbiecie poczwary.
Oczywiście dostaną piniondz, nic za darmo choć władca będzie na nich wściekły :)

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 16 października 2014, 10:46

Też ok, mniej zawiłe.
Sobie Dobro wybierz, ew. jak Gunderlandia to północno wschodnia blisko granicy z marchia bossońską i blisko królestw Granicznych, skąd może być czarownik, niz z Hyperborei.

Shem też fajna lokalizacja.
W pomyśle Mrufona władca w pierwszym odruchu ich obwinia, o ucieczkę żony ale jak pobiją kilku jego ludzi w walce to ich wynajmie, przerywając dalszy rozlew krwi. On nie szanuje swoich żołnierzy, ma ich wielu.
To państwo miasto w Shemie ma potencjał. Plus Stygijczycy i Turańczycy gdzieś w tle.

O Shemie się znajdzie kilka opowiadań, opisy by były. Decyduj Dobro.
Ostatnio zmieniony 16 października 2014, 12:10 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 16 października 2014, 10:51

Wynajmie ich na pewno - prędzej czy później. Dobrze by było zaznaczyć wyraźnie przewagę liczebną władcy i jego ludzi by drużyna nie miała wątpliwości, że ma do czynienia z siłą sprawczą w mieście, która może ich pozamiatać.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 16 października 2014, 14:26

No dobrze, ale czy w takim razie ta siła sprawcza w mieście nie może po prostu rozkazać swoim żołnierzom szukać żony, zamiast zatrudniać awanturników?
Moje postacie:

ODPOWIEDZ