Czy rzeczywiście Polak potrafi?

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 18 sierpnia 2014, 09:15

Cytat z Ladysilence, z Poltera http://polter.pl/Krysztaly-Czasu-Moja-w ... lej-b17944. Cytat trafnie oddaje stwierdzenie, że jeśli "powieść" jest skierowana do nowych fanów, w celu ich pozyskania, to do nich nie trafia.
"Postanowiłam się wypowiedzieć, bo śledzę tę sprawę od dawna i zapewnia mi ona, przyznaję, całkiem sporo zabawy. Myślę, że wypowiedź osoby, która do niedawna wiedziała o Kryształach Czasu tyle, że były jednym z pierwszych polskich erpegów i miały "dziwaczną" mechanikę może coś do dyskusji wnieść. Jeśli nie wniesie - trudno. Internet jest pojemny :P

Parę razy tu, na PP i na forum KC była mowa o tym, że projekt nie jest skierowany do starych fanów, ale do nowych, którzy o KC nie słyszeli wiele. Jeśli tak jest, to na moim przykładzie mogę powiedzieć, że cała afera owszem, zaintrygowała, ale do wpłaty nie zachęciła. To nie tak, że nie ważne jak, ważne, żeby z nazwiskiem, bo wydawanie książki to nie plotkarski magazyn: samo mówienie na pieniądze się nie przekłada.
Na co ma wpłacać osoba nowa? Na powieść o Katanie. Kim jest Katan? Mnie to imię nie mówi niemal nic, a strzępki informacji zawarte w postach też wywołują wzruszenie ramion. Na sentyment nikt mnie nie weźmie, bo go nie mam.

Zaprezentowanie nowym świetnej powieści a potem RPG w jej świecie byłoby dobrą taktyką, gdyby powieść była świetna, gdyby autor zafascynował bogatym światem, intrygującą fabułą i ciekawymi postaciami. Tymczasem z udostępnionych materiałów dowiadujemy się tylko o ilości ras, o archipelagach noszących "kreatywne" nazwy i o tym, że krasnoludzkie pieśni są bardzo słabe literacko ("Dlań" oznacza "dla niego"/"dla niej" a nie "dla nich", autorze tekstu! Nad rymami się zlituję i nie napiszę, co o nich myślę). Fragmenty powieści napisane są słabo i też nie zachęcają. Jasne, są w fandomie ludzie, którzy łykną bezkrytycznie wszystko, co ma etykietkę fantasy i gdzie występują elfy - tylko, że mam niejasne wrażenie, że większość z nich ma lat piętnaście, co ogranicza budżet. Oni wpłacą po parę, paręnaście złotych. Jeśli autor liczy na nich, to bardzo chybioną taktykę obrał.
Więc nie, nie widzę wielkiego potencjału trafienia projektu do nowych. Nie z tym, co autor nam oferuje. Obawiam się, że projekt jest dla nikogo, trafia w targetową próżnię. Współczuję fanom systemu, którzy nie dostaną reedycji. Współczuję autorowi, który za wysoko wymierzył".

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 18 sierpnia 2014, 09:38

Ciekawy głos i chyba sporo w nim racji.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 18 sierpnia 2014, 10:12

Enc napisał(a):
(..) Jeśli tak, czy w takich rozmowach pojawiają się komentarze krytyczne? (..)
W skrócie - wszelkie uwagi krytyczne, a pojawiło się ich niemało podczas spotkań jak i na forum , były (i zapewne będą nadal) ignorowane.

Najlepszym przykładem jest nawet aktualna sytuacja - ludzie wsparliby wydanie systemu rpg (nie tylko ci związani z forum) a Artur stwierdza, że nie, chce wypchnąć żenującego fan fika w postaci książki-cegły, a gwoli ścisłości książki-pustaka.
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2014, 10:29 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 18 sierpnia 2014, 11:19

ghasta napisał(a):
W skrócie - wszelkie uwagi krytyczne, a pojawiło się ich niemało podczas spotkań jak i na forum , były (i zapewne będą nadal) ignorowane.
Dzięki. Czyli wygląda inaczej, niż sądziłem. Ciekawe czy firewall Artura jest tak mocny, czy też najbliższe otoczenie wspiera go tak mocno, że mimo wszystko próbuje z powieścią.

Bo piractwo to kiepska wymówka.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 18 sierpnia 2014, 11:38

Artur ma bonus rasowy +6 do determinacji, nie wygramy z tym.

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 18 sierpnia 2014, 11:59

Pozostaje więc wziąć to, co jest i zrobić własnego, erpegowego fanfika :)
KC hulało na One Roll Engine, zadziała i na innych mechanikach.

Bo w to, że wyjdzie jakakolwiek "złota edycja" KC po ostatnich wypowiedziach już nie wierzę.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 18 sierpnia 2014, 20:28

Enc, zrobić czyli co? Bo jak dla mnie, to mechanika na pewno inna. Więc nie ma sensu jej ruszać, ustalać zmian itd. Kto chce, to wstawi Fate, ORE, SWEX czy co mu się podoba. Ja jestem za fanfikiem świata. Teraz, jak wiadomo, że KC raczej nie będzie - nie ma problemu, można dowolnie świat kształtować w ramach spójnej wersji, tj. jak ktoś/grupa opisze archipelag tak a nie innaczej, to inni się nie wtrącają "nie, ten achipelag to ma być w klimatach wschodu!" :)

Być może jakąś mechanikę trzeba przyjąć, aby opisywać pewne rzeczy np. efekty czarów, szkolenia itd - to jestem za albo zostawieniem starej (każdy zna statystyki, umie przeliczyć na coś innego), albo FATE jako bardzo opisowej, dzięki której też łatwiej zabrać się za ew. przekładanie na swoją ulubioną mechanikę.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 18 sierpnia 2014, 20:36

Polak Potrafi o czym świadczy zbiórka na Bestie i Barbarzyńców czy na zupełnie nie znany Diadem. Tylko trzeba mieć coś na co warto się wysupłać.

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 18 sierpnia 2014, 20:42

kaceto napisał(a):Enc, zrobić czyli co?
Ja jestem generalnie fanem mechanik uniwersalnych i przełknę zarówno GURPSa, jak i BRP, ORE, Fate, d20 czy OSRICa. Dla mnie przez długie lata KC były fajnym światem z niegrywalną mechaniką - miałem przy tym zdecydowanie zbyt mało obeznania z mechanikami okołodedekowymi, żeby brać się za ew. konwersje. Teraz czuję się w temacie mocniejszy i nadarzyła się okazja do spróbowania swoich sił w Orchii, więc będę myślał o własnym fanfiku inspirowanym materiałami z PDFów umieszczonych tutaj i tekstom z MiM.

Dla swoich potrzeb wezmę pewnie AD&D. Bardziej lubię Fate i inne, nowsze mechaniki, ale chciałbym by "moje" KC miały oldschoolowy klimat. Na pewno nie zacznę tematu zanim nie sprawdzę swoich pomysłów w praktyce, ale ostatecznie na pewno będę liczył na Wasze zdanie i wrzucę tu jakiegoś zgrabnego PDF.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 18 sierpnia 2014, 20:44

Mrufon - i zwróć uwagę na jedno odnośnie innych projektów: próg.
- BB: 2000zł
- DKŚ: 3500zł
- Diadem: 3000zł
- Powieść KC: 55000zł (sic!)

To MiM miał 25000zł, a wiadomo, że to wznowienie magazynu, potrzebna jest redakcja, graficy, skład, duża ekipa - na pewno większa niż do zwykłej książki. SecretService wystartował z celem 93000zł, bo tam inna branża, większe nakłady mają na pewno.

Enc - tak myślących tutaj na forum jest więcej, może warto podforum zrobić i wspólnie coś stworzyć, wymieniając się pomysłami, szkicami itd? Na początku dyskusja: co dalej, jak każdy to widzi, co miało by powstać jako wspólne dzieło od fanów dla fanów.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 18 sierpnia 2014, 20:52

a jestem generalnie fanem mechanik uniwersalnych i przełknę zarówno GURPSa, jak i BRP, ORE, Fate, d20 czy OSRICa
Darmowy OpenQuest, mecha k100 świetna pod KC :)
Mrufon - i zwróć uwagę na jedno odnośnie innych projektów: próg.
- BB: 2000zł
- DKŚ: 3500zł
- Diadem: 3000zł
- Powieść KC: 55000zł (sic!)
Prawda...
Na początku dyskusja: co dalej, jak każdy to widzi, co miało by powstać jako wspólne dzieło od fanów dla fanów.
Nie chcę truć ale takich prób było k1oo i wszystkie się rozbiły o brak elementarnego porozumienia.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 18 sierpnia 2014, 20:59

Mrufon - ale wtedy nie było Enc'a :) Nie było takiej determinacji aby zrobić coś własnego, po swojemu, ze swoimi pomysłami, bez czekania na oficjalną edycję i nawet jeśli to nie będzie grupa 10 czy 20 osób, to raz jeszcze spróbować nie zaszkodzi, może z 30 zainteresowanych dogadają się ze sobą 2 czy 3 osoby i faktycznie coś z tego wyjdzie. Bo jak nie teraz, to nigdy i chyba wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę. Kujmy żelazo póki gorące.

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 18 sierpnia 2014, 21:10

kaceto napisał(a):
Enc - tak myślących tutaj na forum jest więcej, może warto podforum zrobić i wspólnie coś stworzyć, wymieniając się pomysłami, szkicami itd? Na początku dyskusja: co dalej, jak każdy to widzi, co miało by powstać jako wspólne dzieło od fanów dla fanów.
Ja jestem zwolennikiem działania - najpierw materiały, potem podforum :)

Dodatkowo z autopsji wiem, że gdzie 30 fanów, tam 50 pomysłów. Sam na przykład nie jestem sztywno przywiązany do geografii. Fanowską wersję KC widziałbym jako dużą, losowo generowaną wyspę gdzieś na wschód lub zachód od Orkusa Wielkiego. Masa tabelek. Prawdziwy sandbox.

OpenQuest wstępnie też mi pasuje, swoją drogą. :)

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 18 sierpnia 2014, 21:21

Jeśli tylko wypali, to dla mnie bomba :)

Araven
Reactions:
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 18 sierpnia 2014, 21:28

Enc, to poważna firma. Ja uważam, że podstawa to PDF ze światem, tak jak chce Enc, pokumuluje materiały od nas z Portalu + z MiM.
My stworzyliśmy coś a la wyspa we trzech z Czegojem i Dobro, do KC. Na podstawie Kreatora Krain, może się nada, jako jedna z dodatkowych lokacji. Pomysł z sandboxem jest fajny. Świetnie sandbox oddał Smartfox w swoim blogu Lisia Nora.

Mechanika potem wg mnie, poza tym każdy będzie miał inną wizję, jedni k100, inni SW, czy jak ja Fate.

ODPOWIEDZ