PBF - In thy blood - techniczny

Awatar użytkownika
Nanatar
Reactions:
Has thanked: 155 times
Been thanked: 116 times

Post autor: Nanatar » 11 września 2018, 17:55

Z moich obliczeń wynika, że od początku przygody, włącznie z prologiem mamy po 4 1/2 PD. Co możemy z nimi zrobić?

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 11 września 2018, 18:57

Możemy się powkur.... bo byle co kosztuje 5PD. Na tym polegała złośliwość.
Zakup umiejki na 1, z zera kosztuje właśnie 5 pachnących pedeczków. No chyba że w ramach specjalizacji wówczas jeden mniej czyli zaledwie 4 pedeki.
Oczywiście, przewidując skąpstwo oraz biorąc pod uwagę fakt, że podobno lubię power gaming, specjalnie zawczasu rozłożyłem umiejki tak, żeby teraz móc nachapać jak najwięcej tych umiejek. :D
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 11 września 2018, 19:38

Punkty Doświadczenia

Czy to komuś w ogóle potrzebne, a jeśli tak, to co z tym można zrobić?

Atrybuty i umiejętności można podnosić na maksymalnie poziom 6.

Wyższy atrybut = nowy poziom x12 PD
Preferowany atrybut = nowy poziom x10 PD
Umiejętność = nowy poziom x5 PD
Preferowana umiejętność = nowy poziom x4 PD

Pojęcie preferowanego atrybutu i skilla związane jest z wyborem BG podczas procesu kreowania postaci. Każdy gracz dokonał tam wyboru pomiędzy Primalem (zewem serca), a Focusem (trzeźwością umysłu).

Atrybuty Primalu to BOD, CHA, INS. Atrybuty Focusa to INT, AGI, PSY. Jeśli zatem ktoś wybrał sobie na karcie opcję Focus, ma zniżkę do ilości niezbędnych PD dla INT, AGI, PSY oraz wszystkich podpiętych pod nie umiejętności.

Ostatecznie dostaniecie za Tulon po 2 PD, żeby faktycznie zapewnić Wam smak wielogodzinnych emocji związanych z wyborem jak najlepszego zakupu! Jak słusznie zauważył Suriel, 5 PD wystarczy na zakup nowej umiejętności na poziomie 1. Spróbujcie może tylko w miarę możliwości wybrać sobie coś, czego naukę uzasadniałyby przynajmniej z grubsza wrażenia ostatniego tygodnia życia bohaterów! :P

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 11 września 2018, 23:50

Wybór jest prosty jak drzewce od halabardy biorę umiejętność pt "rżnięcie głupa" (albo inaczej palenie Jana, kłamanie, ściemnianie, fingowanie, udawanie)
Albowiem Abdel wcale nie jest takim miłym paniczem jak się Waszym postaciom zdaje.
I co? zupełnie Was to zaskoczyło, czyż nie?

Deception na 1.

Zdaje mi się że mnie to kosztuje 4pd?
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 12 września 2018, 11:36

Hmmm.. a ja myślałem że zniżki wynikają w wolnych (nie wykupionych) okienek z tytulu nacji, klanu i charakteru ale jednak nie...

Awatar użytkownika
Nanatar
Reactions:
Has thanked: 155 times
Been thanked: 116 times

Post autor: Nanatar » 12 września 2018, 12:26

A drugie i trzecie prostokąciki są odpowiednio droższe? Preferowana umiejętność poziom drugi kosztuje....? Preferowana umiejętność poziom trzeci? Ile kosztują wyższe poziomy atrybutów?

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 12 września 2018, 15:52

Tak jak napisał nowy poziom umiejki razy X. Czyli 2 poziom jaki chcesz mieć x4 = 8 pd

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 12 września 2018, 21:56

Zerknąłem raz jeszcze na zasady rozwijania atrybutów oraz umiejętności i jednak się nie pomyliłem. W zależności od tego, czy BG oparł swój koncept postaci na Primalu czy na Focusie, ma zniżkę na pedeki potrzebne do wykupienia cech podpiętych pod dany czynnik.

Uświadomiłem też sobie, że jednak przerażająco skąpię tych pedeków Waszym pupilom, dlatego za opisy fabularne wrażeń na Okopconym Szlaku liczące co najmniej 1250 znaków oferuję dodatkowy JEDEN Punkt Doświadczenia!

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 12 września 2018, 22:00

Czyli warto pisać. No to bedo (sic!) posty.

Co do podnoszenia za pedeki. Też to sprawdziłem. Źle to zatem wybrałem na etapie kreacji, czy raczej mało efektywnie. Trudno, będę przepłacał, bo Primal mi i tak raczej do konceptu nie pasuje.

Edit. Poproszę o listę osób z naszej karawany bo gdzieś mi uciekła. I garść szczegółów ilościowych żeby mi było łatwiej kreować opisy po Okopconym Szlaku.

Wierchówka czyli postacie graczy to 4 osoby.
Skarbniki i kapitan i dwórki to 4.
Najemenicy szt ?
Sangowie szt ?
I reszta:
woźnica, kucharz?, pomocnicy, kto jeszcze?

Jedziemy na wozach krytych typu kareta, pancerne tot jest czy gdzie tam?
Ostatnio zmieniony 13 września 2018, 08:39 przez Suriel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 14 września 2018, 09:02

Myślę że postać Koszala należy delikatnie usunąć na dalszy plan. Jeśli już chcemy by ktoś Watpię by znalazł się chętny. Mr K. zrobił dość osobliwa postać. Jeśli chcemy by ktoś dołączył do grupy należało by mu dać wolną rękę. Wprowadzic kogoś to nie jest problem.

Awatar użytkownika
Kargan
Reactions:
Has thanked: 8 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Kargan » 16 września 2018, 12:38

Sorry panowie za laga, ale jestem zawalony robotą po... no w każdym razie poziom gówna sięga ust... Nie skrobnę nic na szlaku, ale postaram się śledzić akcję na bieżąco. Jeśli ktoś chce włączyć moją postać w jakieś interakcje to PW ewentualnie jak Bart zrobił - wspólny post na Google :)
]|[ Innocence Proves Nothing ]|[

Medea Trix: WS 28, BS 44, S 32, T 29, AG 41, INT 29, PER 40, WP 32, FEL 33 (12 wounds, 2 fate points)
Erias Kantar (Black Templar Marine): WS 53, BS 37, S 40, T 42, AG 51, INT 45, PER 45, WP 46, FEL 40 (23 wounds,4 fate points)

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 16 września 2018, 20:44

Ja mam pomysł jak włączyć Leę w interakcję. Ale... obawiam się, że mogłyby nie przypaść do gustu. :P

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 17 września 2018, 19:09

Ciągle jeszcze pozostaje minimalna nadzieja na to, że Koszal się zreaktywuje i powróci do gry. Przypominam, że właściwy scenariusz nawet się jeszcze nie rozpoczął.

Co do kwestii wykształcenia Waszych postaci - szlachta mówi płynnie po purgaryjsku, ale nie rozumie borkańskiego. Barthez - kosmopolita - zna trzy języki: frankański, purgaryjski oraz jako ojczysty borkański.

EDIT

Ilustracja Alpejki szykującej się do założenia służbowego pancerza (dla wyrobienia sobie wyobrażenia, jak oni właściwie wyglądają).

[center]Obrazek[/center]
Ostatnio zmieniony 17 września 2018, 20:12 przez Keth, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 17 września 2018, 20:32

Abdel to pewnie by wolał żeby coś zdejmowala niż zakładała do " wyrobienia sobie wyobrażenia jakoni właściwie wyglądają" :P

Awatar użytkownika
Kargan
Reactions:
Has thanked: 8 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Kargan » 20 września 2018, 21:35

Krytyka przełożonych ? To mój braciszek jest już moim przełożonym ? Uważaj braciszku... na szlaku :)
]|[ Innocence Proves Nothing ]|[

Medea Trix: WS 28, BS 44, S 32, T 29, AG 41, INT 29, PER 40, WP 32, FEL 33 (12 wounds, 2 fate points)
Erias Kantar (Black Templar Marine): WS 53, BS 37, S 40, T 42, AG 51, INT 45, PER 45, WP 46, FEL 40 (23 wounds,4 fate points)

ODPOWIEDZ