Żelazne Królestwa RPG

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 20 stycznia 2013, 16:56

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 20 stycznia 2013, 20:57

No i mamy jakąś bazę. Keth, chyba uda Ci się zwerbować kogoś konkretnego do rozwijania naszego IK.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 20 stycznia 2013, 21:04

Recenzję Beamhita skopiowaną z jego bloga już umieściłem na portalu, obecnie poddaję ją szybkiej korekcie stylistycznej i upiększaniu graficznemu. Całość powinna być gotowa do kwadransa.

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 28 stycznia 2013, 18:51

Była wspominka o powstającej grze komputerowej w tym temacie, ale nie widziałem, by ktoś podawał linka do filmiku:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nHG6BhqZ ... re=related[/youtube]

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 05 lutego 2013, 22:35

Obrazek

szafa
Reactions:

Post autor: szafa » 06 lutego 2013, 11:47

Witam!

Widzę że wrzucacie mase fajnych artów ze świata IK, moge Wam część z nich precyzyjnie zidentyfikować ;)

Obrazek
Gościu z flaga to Supreme Commander Irusk, polowy głównodowodzący armii khadoru.

Obrazek
Kaya the wildbrone, jedna z warlocków circle orboros, powiedzmy że trocę szefowa partyzantki. Na fotce z Larisem, jej uubionym wilkiem.

Obrazek
A tutaj Morvanha the Autumnblade, trochę taka spirytualistyczna przywódczyni CoO.

Obrazek
A to jest Lich Lord asphyxious.

Obrazek
Sorscha Krafikoff, jedna z bohaterek khadoriańskiej armii i wybitnie uzdolniona animasterka o tragicznej przeszłości...
Jej ojciec, oficer Zimowej Gwardii, został zabity przez Butchera z Khardovu (tez jeden z warcasterów), po tym jak odmówił wykonania rozkzu wycięcia w pień wioski cywili. Razem z rezta oddziału. Butcher sam to zrobił ;)Warto dodać że posuw ja Vladimir Tzepesci ;)

Obrazek
Poniżej możecie zobaczyć cyklopa skorne, jednookiego brutalnego zabójcę tresowanego do walki w szeregach armii wysłanej poprzez Pustkowie Krwistych Skał na zachód z misją podboju cywilizowanego Immorenu! Opór próbuje mu stawiać lekki parobot typu Sentinel!
To akurat cyclopse Brute (poznajemy po włóczni i tarczy), i to nie zabójca a ochroniarz skornowych warcasterów. Najbardziej znanym cyklopem-assassinem jest Molik Karn, wyjątkowo wielki i paskudny ;)

Obrazek
Tyrant Commander, polowy dowódca średnio-wysokiego szczebla w armii skorne.

Obrazek
A to supreme aptimus Zaal, najpotężniejszy mortiteurg skornów. Jest mistrzem manipulacji duszami i dowodzenia immortalami i ancestral guardianami (posągi animowane duszami poległych wojowników). Taki papież w ich królestwie ;)

Obrazek
A to jest vessel of judgement, piekielna machina protektoratu ciągnięta przez pudziana :D

Obrazek
A to już obecnie Lord Arbiter Hexeris. Jest jedynym dowódca noszącym ten tytuł, jako że jego specjalnościa jest kontakt i koordynacja działań powmiędzy pozostałymi dowódcami, z których część się delikatnie mówiąc nie lubi.

Obrazek
Ten pan tutaj to Doc Killingsworth, piracki lekarz. Z ciekawostek, to drugi murzyn w IK, pierwszym był Siege Brisbane z cygnaru.

Obrazek
A to wyjatkowo ciekawa postać, Master Ascetic Naaresh. Formalnie poza formacjami wojskowymi, wysoko cenioy ze względ na umiejętności bojowe. MEdytuje kilkanaście lat na pustyni i pojawia się na wyraźne zaproszenia innych tyrantów by wziąc udział w bitwie którą uzna za ciekawą.

Obrazek
A to prosze Was jest posiadacz najbardziej epickiego tytułu w IK: LORD CARVER, BRINGER OF MOST MASSIVE DESTRUCTION (w skrócie BMMD). Czyli świniakowy głównodowodzący polowy.

Obrazek
Agonizer, czyli najbardziej chory pomysł jaki wyzedł z głowek autorów świata. Mały tytan, wiecznie maltretowany i torturowany, kóry zawodzi i wyje w tak otępieńczy sposób że niszczy morale wojsk przeciwnika w okolicy. How sweet!

Obrazek
A to akurat nie żaden man-of-war, tylko karchev the terrible. Człowiek tak okaleczony że musiał zostać zamknięty w maszynie. W jednym z ostatnich pojawień został mocno pokdziabany i cryxowcy próbowali się dobrać do miękkiego środeczka (zdaje się że im sie udało), spekulacje mówią że owróci jako cryxowy twór nekromaszynowej magii.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 06 lutego 2013, 12:47

A wiesz ci to za malownicza trojca jest na okladce podrecznika IK?

MJ
Reactions:

Post autor: MJ » 06 lutego 2013, 15:42

Odnośnie trójcy z okładki - facet to Rutger Shaw były cygnarski trencher, który obecnie zarabia na życie jako najemnik. Babka to Taryn di la Rovissi, gun mage z Llaelu, najemniczka i partnerka Rutgera. Robocik nazywa się Rex, jest mocno zmodyfikowanym jackiem wyprodukowanym w Ord.

Aha, Szafie się coś pomyliło, gość na ostatnim obrazku to nie Karchev tylko mechanik Man-o-Warów :P

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 06 lutego 2013, 21:03

Dzięki za objaśnienia do obrazków - komentarze znawców tematu zawsze w cenie. Jeśli macie jakieś nieznane nam jeszcze obrazki do IK, nie krępujcie się i zapodawajcie w topiku wraz z opisem, chętnie nacieszymy nimi oczy!

szafa
Reactions:

Post autor: szafa » 07 lutego 2013, 13:01

faktycznie babol wyszedł z tym mechanikiem... ;) Karchev Straszliwy wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

I dorzucę jeszcze cpt. Alistera Caine:
Obrazek

To Clint Eastwood w świecie IK. Wjątkowo uzdolniony Gun Mage, pracujący dla wywiadu szpieg. Jego błyskotliwa i szybka kariera wojskowa wielokrotnie wisiała na włosku po licznych niesubordynacjach, pijaństwie, hazardzie, praniu po mordach wyższych ranga oficerów...jednemu ze swoich przełożonych strzelił w plecy za coś co uznał za obelgę. Gdyby nie to że jest prawdopodobnie najlepszym "rewolwerowcem" w IK a przy okazji świetnym agentem wywiadu, dawno zawisnąłby na szubienicy. Jego wersja podstawowa to porucznik, w wersji epickiej awansuje na kapitana, ale na bank znowu go za coś zdegradują. Generalnie o ile wielu dowódców walczy z powodów patriotycznych, o tyle w przypadku Caine`a chodzi raczej o jedną wielką imprezę, uzależnienie od adrenliny, podziw niewiast i możliwość strzelania do ludzi i nie-ludzi bez konsekwencji - ot taki luzak :D

Generalnie każdy z warcasterów ma przyzwoicie opisaną swoją historię w forcebooku danej armii, jeśli kogoś interesuje jakaś konkretna nacja to mogę podesłać bo mam w pdfch wszystkie z nich ;)
Ostatnio zmieniony 07 lutego 2013, 13:11 przez szafa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 07 lutego 2013, 13:21

Jeśli uważacie, że warto zacząć zbierać materiały do IK w downloadzie dajcie znać. Zrobi się jakąś miejscówkę.:D

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 09 lutego 2013, 00:20

http://rpg.polter.pl/Iron-Kingdoms-Full ... ame-c25292

Adam Waśkiewicz dał swoją recenzję IK na Poltergeiście.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 09 lutego 2013, 20:04

Dzięki za linka. Czekam też na Wasze komentarze, ponieważ od razu uderzył mnie zarzut, którego obawiałem się już wcześniej (i nie tylko ja, ale choćby Waylander) - w artykule pojawia się bowiem sugestia, że system w obecnym kształcie jest zasadniczo bitewniakiem z leciutką otoczką erpegowego klimatu (od razu przychodzi na myśl ta nieszczęsna umiejka dotycząca okopywania się).

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 09 lutego 2013, 20:58

Dla jednych zarzut, dla innych nie. System jest bitewniakowy, bo i jest to przerobiony system z bitewniaka.

Z drugiej strony, walki są fajne* i dynamiczne - gracze nie nudzą się zazwyczaj - i IMO nie ciągną się tak jak w Warhammerze I/II/40K (zaraz pewnie ktoś stanie w obronie, ale naprawdę miałem sytuacje, gdzie walka ciągła się na zasadzie - cios - pudło, cios - pudło, cios - pudło, cios - unik).

Z gacoperzem grałem parę sesji, ale graliśmy na Skype +Vassal (byłem graczem, nie MG). I według mnie, inaczej te sesje wyglądały na tym Skype, a inaczej u mnie przy stole.

* - fajne według mnie - ten system jest mało realistyczny, więc jeżeli ktoś szuka realizmu w grze, to nie jest system dla niego.

maciej
Reactions:

Post autor: maciej » 10 lutego 2013, 16:25

Walkę zawsze można poprowadzić opisowo.Pamiętam że turlackie walki,przynajmniej u mnie i w dowolnym systemie,powodowały 80 % strat w ludziach.W mniej istotnych potyczkach opisuj serwuje,natomiast z głównym bossem można kostkową matkę zaserwować.

ODPOWIEDZ