PBF TECHNICZNY Earthdawn

Awatar użytkownika
Rikandur
Reactions:
Has thanked: 36 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Rikandur » 13 lutego 2015, 18:45

Aravenie, ja zagram postacią jaką mi polecisz. Dawno w ED nie grałem więc moja wiedza to głównie taka słabo pamiętana teoria a nie praktyka. Skoro mamy Wietrzniaka, to ja poproszę Trolla Powietrznego Łupieżcę. Chciałbym by koncentrował swoje talenty na byciu "twardzielem" ... i o ile pamiętam to oni są tacy mobilni i mają "Wrzącą Krew" co ich leczy w walce.

Chmm ... poproszę o średni rozwój we wszystkich talentach jakie ma PŁ, a jak Troll ma jakieś rasowe to te również, Cechy skoncentrowane na byciu "twardzielem" by mógł dużo batów zebrać i zręcznie/szybko oddawać. Talenty rozwijać równomiernie wszystkie jakie PŁ ma, faworyzować tylko te ... jako rozwijane najpierw, które zwiększają szanse na przeżycie (Wytrzymałość ... talent od Punktów Zdrowia, na ten przykład).

Broń wyboru to siekiery, topory i inne takie. Małe do rzucania, dwie średnie by młynki kręcić a duży na te przeklęte drzewa i inne potwory. Oraz mała proca, taka jak dla dzieci z gumki recepturki, na Wietrzniaki. :P

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 13 lutego 2015, 19:51

Ok to troll Powietrzny Łupieżca. Zrobię po weekendzie.

Awatar użytkownika
Rikandur
Reactions:

Post autor: Rikandur » 14 lutego 2015, 00:01

Imię moje Bgur!

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 14 lutego 2015, 11:16

A swoją drogą przygoda będzie miała miejsce w terenie czy w mieście?

I czy mógłbyś mi podać jakieś zasady tworzenia postaci?
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Awatar użytkownika
deliad
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/deliad
Has thanked: 5 times
Been thanked: 52 times

Post autor: deliad » 14 lutego 2015, 13:23

Jeżeli to nie problem zagrałbym z wami. Mam nawet gdzieś starą pbf-ową postać wietrzniaka Trilio.

Awatar użytkownika
Rikandur
Reactions:

Post autor: Rikandur » 14 lutego 2015, 14:46

Araven napisał(a):
Zagramy w kampanię Pachnidło z pewnymi zmianami, ale to będzie baza. Sporo intryg, także politycznych zabójstw i wiele więcej.
Małe przypomnienie Sigil. :P

Mi się wydaje że w mieście bo intrygi i polityka. O żeż kurde, mój Troll będzie musiał być cholibka, dyplomatyczny. Groza. Nie, Powietrzny Łupieżca nie pasuje, tak sądzę, o ile Araven nie widzi problemu. W tym wypadku mój Bgur musi być z tych mniej berserkerów a bardziej taktyków. Co by go Jarl wysłał na przeszpiegi, znaczy się w misji pokojowo-dyplomatycznej. Fajne wyzwanie. :)

Dwóch Wietrzniaków? A który z Thery (miejscowego Imperium Galaktycznego)?

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 14 lutego 2015, 16:54

Ok Deliad, wyślij mi na PW Postać.

Sigil rozdziel na razie 90 punktów na Cechy z uwzględnieniem modyfikacji do Cech z rasy wietrzniaka i tego, ze minimum to 9 i maks 19 można dać i do tego plusy i minusy z rasy dopiero. Wytyczne do talentów podam potem, bo myślę ile dać Wam punktów na talenty i jaki krąg na starcie. Trochę w dziczy większość w cywilizacji.

Np. człowiekowi można by dać po 15 punktów do każdej Cechy czyli 6x15 i mamy 90 rozdzielone na 6 cech. Człowiek nie ma modyfikacji do cech, czasem ma ale to wybrane szczepy. Czyli najpierw rozdzielacie 90 punktów, a dopiero potem modyfikujecie z rasy.

Modyfikatory cech z rasy poniżej

Krasnolud
[+0 Zręczność] [+2 Siła Fizyczna] [+3 Żywotność] [+0 Percepcja ] [+0 Siła Woli] [-2 Charyzma]
[Ork [-1 Zręczność] [ +3 Siła Fizyczna] [+1 Żywotność] [+0 Siła Woli] [-2 Siła Woli] [-1 Charyzma]
Człowiek [+0 Zręczność] [+0 Siła Fizyczna [+0 Żywotność] [+0 Percepcja [+0 Siła Woli] [+0 Charyzma]
[Elf [+2 Zręczność] [+0 Siła Fizyczna [-2 Żywotność] [+1 Percepcja [+1 Siła Woli] [+1 Charyzma]
Obsydianin [-2 Zręczność] [+6 Siła Fizyczna] [+4 Żywotność] [-1 Percepcja [+0 Siła Woli] [-1 Charyzma]
Troll [+0 Zręczność] [+4 Siła Fizyczna] [+2 Żywotność] [-1 Percepcja [+1 Siła Woli] [+0 Charyzma]
T`skrang [+1 Zręczność] [+0 Siła Fizyczna] [+1 Żywotność] [+0 Percepcja [+0 Siła Woli] [+1 Charyzma]
Wietrzniak [+1 Zręczność] [-4 Siła Fizyczna] [-3 Żywotność] [+1 Percepcja [+0 Siła Woli] [+2 Charyzma]
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2015, 17:15 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 14 lutego 2015, 17:26

Zauważyłem że Tskrangi maja łącznie +3 do statystyki a ludzie jak zwykle nic nie mają. Jest to gdzieś później równoważone?
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
deliad
Reactions:

Post autor: deliad » 14 lutego 2015, 18:05

Jeżeli dobrze pamiętam ludzie mają "wszechstronność". W tym systemie udzie są punktem odniesienia dla innych ras dlatego mają zera.
Araven a nie masz tej karty?

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 14 lutego 2015, 18:36

Suriel tak, ludzie mają darmowy talent wszechstronność i dzięki temu mogą się sporo więcej nauczyć. Poza tym są dodatki wprowadzające ludzi z +1 SF czy +1 ZR. Tu punkt czy 2 nie znaczą wiele. Różnica między cechą na 16 (daje 7 stopień) a Cechą na 13 (6 stopień) to tylko 1 stopień. Więc te +1 T`skranga w III cechach to niewiele, dodaje kolorytu. Silniejsze rasy mają mnie ja Karmy startowej też takich specjalnych punktów dajacych dodatkowa k6 z punkt Karmy. Na raz można użyć 1 punktu karmy, poza wyjątkami opisanymi w rzadkich talentach.

Nie wiem czy mam Deliad, po formacie kompa jestem i to dawno było. Poszukam. Może w starym PBF jest w poście nr 1 zajrzyj ok ?, ja poszukam u siebie.

Czy to jest zrozumiałe?
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2015, 11:31 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 15 lutego 2015, 11:36

Właśnie, karta postaci to byłaby dobra rzecz...
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 15 lutego 2015, 12:44

Dziękuję serdecznie Araven za wyjaśnienie. Bylem bardzo ciekawy jak jest w nowszej edycji. Z tego systemu bardzo mi przypadł do gustu pomysł z caernami po zagładzie i horrory (cala koncepcja). Mecha nnie niestety mocno odstreczyla i nigdy nie przepadłem sa takim kolorytem ras. Choć trzeba przyznać że elfy trzymają klimat a wietrzniaki to prawdziwy powiew świeżości był. Mieszane uczucia mam. Będę starał się śledzić fabułę, kto wie może ktoś trafi do galerii chwały.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 15 lutego 2015, 13:26

Suriel
Te schronienia to kaery. Bonusy z ras i inne takie są, tak od I ej edycji zrobione.

Sigil
Kartę postaci mam w PDF.

Są 2 opcje albo Postacie robię ja i potem uzgadniamy z Graczami ew. zmiany. Albo Wy próbujecie sami i uzgadniacie ze mną.

Ci samodzielni niech rozdzielą punkty Cech jak napisałem wcześniej. Potem pójdziemy dalej. To podstawa jest.

Link do karty Postaci, edytowalny PDF. Link: http://earthdawn.ajfel.pl/downloads/kar ... l_edv2.pdf
Deliad, chyba muszę Ci zrobić postać od zera. Miałeś Wietrzniaka Maga chyba tak? Trilio mu było ?
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2015, 15:22 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
deliad
Reactions:

Post autor: deliad » 15 lutego 2015, 14:17

Czekaj, czekaj gdzieś mam tę postać. Poszukam i dam znać.

Awatar użytkownika
Rikandur
Reactions:

Post autor: Rikandur » 15 lutego 2015, 16:54

Te rasowe wysokie cechy to pikuś. Obsydiany mają 3 metry w kłębie więc byłoby dziwaczne jak byliby tacy sami jak ludzie względem siły czy wytrzymałości. Trolle czy orki mają 2 metry. Elfy to chudeusze. A Wietrzniaki mają 30cm wzrostu czy coś. Ale tak naprawdę co ma znaczenie to Talenty jakich używasz. Człowiek z Talentem "mięśniak" złamie Obsydianina bez takiego Talentu, na ten przykład.

Ja jestem za tym by MG kontrolował 90% mechanicznej strony gry. W tym tworzenie postaci, bo inaczej to zajmie wieki. I ja podręczników nie mam, również.

ODPOWIEDZ