Translatorium parowe

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 03 lutego 2013, 17:37

Deathjack - jako, że istnieje tylko jeden taki model, to myślałem że w tym jednym przypadku może porzucimy bota na rzecz Żniwiarza. Ale podoba mi się Nekrobot.

Long Rider pochodzi z 45 No Quarter (z 46 pochodzi Rezun Zagłady). Nie pełny wgląd można zobaczyć w No Quarter Plus (i przy okazji, nowe sensowniejsze zasady utrzymania parobota na chodzie - jest dostępny cały artykuł za darmo).

Co znajduje się w dodatku, opisałem pobieżnie tutaj: http://beamhit.blogspot.com/2013/01/rec ... nture.html

Inne propozycje mechaniczne:

Feat Points - Punkty Wyczynu, Punkty Czynu albo dedekowe Punkty Atutu; do przegadania. W propozycjach niżej używam na razie Feat - Wyczyn.

Archetype - Archetyp

Gifted - Obdarzony

Intellectual - Intelektualny

Mighty - Potężny

Skilled - Wprawny

Additional Study - Dodatkowa Nauka

Combat Caster - Bojowy Czarodziej

Fast Caster - Szybki Czarodziej

Feat: Dominator - Wyczyn: Dominator

Feat: Powerful Caster - Wyczyn: Potężny Czarodziej

Feat: Quick Cast - Wyczyn: Szybki Czar

Feat: Strength of Will - Wyczyn: Potęga Umysłu

Magic Sensitivity - Magiczna Wrażliwość

Rune Reader - Znawca Run

Warding Circle - Krąg Ochronny

Battlefield Coordination - Koordynacja Walki

Feat: Flawless Timing - Wyczyn: Idealne Wyczucie

Feat: Prescient - Wyczyn: Intuicja

Feat: Perfect Plot - Wyczyn: Perfekcyjny Plan

Feat: Plan of Action - Wyczyn: Plan Działania

Feat: Quick Thinking - Wyczyn: Szybkie Myślenie

Feat: Unconventional Warfare - Wyczyn: Niekonwencjonalna Wojna

Genius - Geniusz

Hyper Perception - Nadpercepcja

Photographic Memory - Pamięć Fotograficzna

Beat Back - Odrzucenie

Feat: Back Swing - Wyczyn: Zamach

Feat: Bounding Leap - Wyczyn: Daleki Skok

Feat: Counter Charge - Wyczyn: Kontrnatarcie

Feat: Invulnerable - Wyczyn: Niewrażliwość

Feat: Revitalize - Wyczyn: Ożywienie

Feat: Shield Breaker - Wyczyn: Łamacz Tarcz (analogia do Łamacz Serc)

Feat: Vendetta - Wyczyn: Vendetta

Righteous Anger - Prawy Gniew

Tough - Twardy

Ambidextrous - Oburęczny

Cagey - Przebiegły

Deft - Zwinny

Feat: Defensive Strike - Wyczyn: Defensywny Cios

Feat: Disarm - Wyczyn: Rozbrojenie

Feat: Swashbuckler - Wyczyn: Zabijaka

Feat: Untouchable - Wyczyn: Nietykalny

Preternatural Awareness - Nadnaturalne Zmysły

Sidestep - Zwód

Virtuoso - Wirtuoz

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 03 lutego 2013, 17:40

I patrząc na mój wpis, przypomniałem sobie inne tłumaczenie dla Adwokata Thamar - Thamaryjski Orędownik.

Które wam lepiej pasuje? Adwokat Thamar czy Thamaryjski Orędownik?

PS. Myślałem, że posty połączą się ze sobą ^^'

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 03 lutego 2013, 17:50

Orędownik wydaje się dużo lepszy od adwokata, IHMO.

Deshong
Reactions:

Post autor: Deshong » 04 lutego 2013, 02:00

Co do Long Ridersów to nachodzi mnie się skojarzenie z warhammerowimi krasnoludami i ich długobrodymi którzy sa po prostu weteranami, doświadczonymi wojownikami którzy niejedno przeszli i niejedno widzieli. W przypadku Long Ridersów jest podobnie a sama nazwa sugeruje że długo już są jeźdźcami. W stworzeniu nazwy więc proponował bym zwrócić na to uwagę. Niestety Długo Jeżdżący jakoś mi nie do końca leży choć jest chyba najbliższe sensowi orginalnej nazwy

Co do nazwy wierzchowca: bawół odpada, skojazenia z Bizonem jak najbardziej słuszne, ale... my przecież mamy brata bizona - żubra. Co więcej wierzchowce trolkinów właśnie bardziej przypominają żubry niż bizony.

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 04 lutego 2013, 07:36

Proponuję założyć osobny zamknięty temat, gdzie można umieścić tłumaczenia już przez nas przyjęte na prawie 100%.

[KETH] Odczekam jeszcze troszkę i założę stosowny osobny topik!
Ostatnio zmieniony 04 lutego 2013, 13:32 przez Beamhit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 04 lutego 2013, 13:31

Po pierwsze, kwestia żubra! Aż mnie zazdrość skręca, że sam na to nie wpadłem! Nasz swojski słowiański, a na dodatek świetnie pasujący do tematu żubr bije na głowę i bawoły i bizony. Biorę tego żubra w ciemno i bezdyskusyjne, bo to bardzo dobry pomysł. Co zaś do nazwy samej formacji, dumałem dzisiaj sporo nad możliwie wiernym oddaniem sensu nazwy Long Riders, ale jedyne, co mi przychodzi do głowy, a co nie brzmi przesadnie pompatycznie, to Wieczni Jeźdźcy. Wiem, że Wieczni to nie to samo, co Długojezdni, ale w ogólnym ujęciu oddaje to chyba troszkę klimat Long Ridersów. Jak myślicie?

I z innej beczki - w przypadku militarystyki cygnarskiej będziemy się dla nazwy regiment posługiwali również regimentem czy raczej pułkiem? Co proponujecie?

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 04 lutego 2013, 13:40

Regiment jest ok w stosunku do Cygnaru.

Pulk bardziej mi pasuje do Khardow, ktorzy maja nadany bardziej slowianski rys.

Deshong
Reactions:

Post autor: Deshong » 04 lutego 2013, 20:05

Też myślałem nad Wiecznymi Jeźdźcami, ale nie do końca mi pasuje ta nazwa (choć chyba na razie jest najlepsza). Ta formacja jest czymś podobnym do perskich Immortali (Nieśmiertelnych) czy polskiej Husarii z XVI wieku. To jest Elita wśród elit. I nazwa tej formacji powinna to odzwierciedlać. Wieczni Jeźdźcy niby to robią ale... nie do końca oddaje klimat troli. Nazwa "Wieczni cośtam" bardziej pasuje mi niestety klimatem do Skornu (u nich jest odpowiednik perskich Immortali). Niestety biorąc przyklad z tłumaczenia warhamerowych Longbeardsów (dokładnie się wpisujących w jeźdźców żubrów) wychodzi mi nazwa która nie brzmi zbyt dobrze (długobrodzi - Długojeżdżący)

Gun Mage- zaklinacz pocisków jest moim zdaniem lepszy od maga pocisków

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 04 lutego 2013, 20:23

A może nieco krótsza wersja dla Gun Mage - Zaklinacz Kul?

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 05 lutego 2013, 09:21

Chyba już nic lepszego od Zaklinacza Kul (Cool Zaklinacz ;) ) nie będzie.

Teraz trochę mniej mechanicznie - stopnie wojskowe. Tutaj to Privateer pojechał po bandzie, ale jedziemy (na razie bez stopni dla magów):

Cygnar:

Sergeant - Sierżant
Lieutenant - Porucznik
Captain - Kapitan
Major - Major
Colonel - Colonel
Commander - Oberszter
General - Generał
Lord General - Lord Generał
Warmaster General - Generał Armii

Khador:

Sergeant - Sierżant
Lieutenant - Porusznik
Kapitan - Kapitan
Kovnik - Pułkownik
Kommander - Hetman
Forward Kommander - Hetman Polny
Kommandant - Marszałek
Supreme Kommandant - Najwyższy Marszałek
Premier - Premier

Jak widać, Privateer zaczął wrzucać niemieckie słowa (Kommandant) lub je "zniemczał" (Kommander), bo myślał że brzmią bardziej po rosyjsku. Moje propozycje poszły w drugą stronę - Cygnar dostaje Obersztera. Stopnie Khadorskie zaś przerobiłem na słowiańskie odpowiedniki. Dlatego Hetman i Marszałek.

Co do Kovnik - to po prostu rosyjski skrócony Polkovnik, który wydawał się Amerykanom pewnie zajebistym egzotycznym skrótem. Dlatego proponuję u nas zostawić tutaj pułkownika, a "amerykańcom" zostawić Colonela. Czyli to samo, ale na odwrót ;)

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 05 lutego 2013, 19:07

Abstrahując na chwilkę od listy stopni wojskowych chciałem wrócić do rozważań nad terminem arcane mechanik - już dawno temu utknęła mi w głowie propozycja, której nie potrafię się za nic w świecie pozbyć, mianowicie magianik (mechanik biegły w sztukach magicznych). Ktoś to kupuje?

Dodatkowo kilka luźnych sugestii tłumaczeń z forum gier bitewnych Warmachine/Hordes - tamtejsi użytkownicy przyglądają się naszym umysłowym zmaganiom, ale się nie udzielają w temacie: chyba dlatego, że nie bawimy się figurkami, a przez to nie jesteśmy swojaki i nie jesteśmy dość cool :P

Szafa zaproponował dla Cutthroata Siepacza, Gobos natomiast Rzezigardzioła. Duelist jako Zwadźca wzbudził mieszane uczucia, pojawiła się opcja alternatywna pt. Pojedynkowiec.

Na Long Ridersach tamtejsza ekipa chwilowo poległa...

Beamhit
Reactions:

Post autor: Beamhit » 06 lutego 2013, 00:19

Po pierwsze, powinniśmy się zastanowić nad słowem mechanika i jak je tłumaczyć na polski ;)

Po drugie, czy zostajemy przy atrybucie Arkana, czy go zmieniamy na coś?

Jeżeli Arkana by zostało, to proponuję (skoro tak bardzo chcecie łączyć dwa wyrazy w jedno) Arkanomechanik. By już nie tłumaczyć jednego angielskiego słowa na dwadzieścia rożnych polskich odpowiedników :)

Cutthroat - Niekoniecznie jest to ktoś, kto podrzyna gardła, więc już lepszy jest siepacz, który bardziej pasuje do opisu tego zawodu. Ale w takim przypadku proponuję zostawić myrmidona myrmidonem lub poszukać innej nazwy dla elfich maszyn.

Duelist - ja wiem, że słowotwórstwo, ale w języku polskim mamy pojedynkowicza, więc pojedynkowiec jest jakimś lekko gramatycznym koszmarkiem. U nas na sesji mówi się pojedynkowicz, ale chciałbym poznać powody dla których zwadźca zgrzyta :)

A teraz, jeszcze jedno słowo, które oznacza czarownika - Charakternik (i kojarzy się z najniżej ocenianym polskim systemem RPG od czasów Złego Cienia). Niemniej wydaje mi się że słowo to brzmi mocno i dosyć bojowo. Pytanie więc, czy widzielibyście te słowo w tłumaczeniu? I w jakim kontekście - Gun Mage, Warcaster, Warlock?

Deshong
Reactions:

Post autor: Deshong » 06 lutego 2013, 19:03

Duelist - pasuje i pojedynkowicz i... zawadiaka (ktoś kto specjalnie kogoś wyzywa na pojedynki, wszczyna burdy itp. dla własnej satysfakcji)

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 06 lutego 2013, 19:08

Zawadiaka jest dobre, lepiej oddaje charakter Duelist. Zdecydowanie lepsze niż pojedynkowicz, które brzmi bardzo oficjalnie.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 06 lutego 2013, 20:17

Jeśli o Cutthroata idzie, myślałem też nad bardziej uniwersalnym Oprychem, Rzezimieszkiem czy Łotrzykiem, natomiast Rzezigardzioły pasują mi fajnie jako unikalna nazwa własna dla bandy Jaroka Croe, cygnarskich skrytobójców i najemników. Rzezigardzioły Croe - czy to nie brzmi ciekawie?

Warlock to IHMO ktoś, kto operuje bardziej "zdziczałą" wersją sztuk magicznych, bardziej pierwotną - stąd propozycja, by Warlock stał się Czarownikiem.

Co do mechaniki i jej magicznej odmiany, proponuję proste tłumaczenie obu terminów: mechanika (ta klasyczna) oraz magianika (ta uszlachetniona czarami). Stąd też mielibyśmy profesje mechanik i magianik.

Jeśli o cygnarskie stopnie wojskowe idzie, łykam bez zastrzeżeń sierżanta, porucznika, kapitana, majora i pułkownika, bo to naturalnie klasyka. Dla commandera sugerowałbym raczej angielskojęzycznie brzmiący termin, akcent niemiecki rezerwowałbym raczej dla Khadoru. Generał i lord generał są w porządku, natomiast warmaster to zdecydowanie marszałek, może nawet marszałek wojny. A co ze swift sierżantem z korpusu zwiadowczego?

ODPOWIEDZ